TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

3 stereoanläggningar med streaming

Att uppfylla en dröm

Man behöver inte sälja ena njuren för att få råd med bra ljud. Men man behöver hjälp att välja. Vi har satt ihop tre kompletta stereoanläggningar.

forfatter
Publicerad 2011-10-08 - 05:17
Produkter i testet
 • Sammanfattning
 • Auduns anläggning
 • Lasses anläggning
 • Geirs anläggning
 • Det låter enkelt. Sätt ihop en bra stereo för trettiotusen. Ungefär. För en sådan summa borde det inte vara några problem att sätta ihop en drömanläggning som passar alla.

  Men det visade sig vara svårare än vi trodde. Urvalet är så stort att till och med vi som jobbar med hifi hade lite trubbel med att bestämma oss för vilka komponenter som skulle finnas med. För att inte tala om vilka kombinationer vi skulle välja. Så småningom slutade det med tre kompletta anläggningar för lite drygt 30 000 kronor, alla med olika kombinationer av signalkälla, förstärkare och högtalare.

  Som vanligt gällde det att hitta en stereo som har så bra ljud som möjligt för pengarna. En anläggning för vanligt folk, åtminstone dem som kan tänka sig att lägga sådana summor på en musikanläggning. Utan kablar och stativ, sådant får man komplettera med efter man har valt ut drömanläggningen. Vårt tips är att prata med säljarna i butiken och fråga dem vilket slags kablar som passar de olika komponenterna.

  Streaming
  Gemensamt för de tre anläggningarna är att de är anslutna till internet eller ett trådlöst nätverk så att de kan streama musik från datorn. Och det finns ett skäl till att vi har tagit med den här funktionen. Det har nämligen blivit allt vanligare att ha musiken liggande på en av husets datorer, eller att spela den trådlöst från Spotify, iTunes eller andra tjänster. Därför är alla testets tre anläggningar anslutna till trådlöst nätverk.

  En av dem skiljer sig dock från de övriga. Lasses har en Mac Mini som signalkälla. Den fungerar som mediecenter och CD-spelare, och är inkopplad till en D/A-omvandlare för att ljudkvaliteten till förstärkaren ska blir så hög som möjligt. Eftersom datorn även är ansluten till internet kan man strömma musik från olika webbtjänster utan att behöva någon extra dator.

  Audun har valt en liten anläggning, med en trådlös Airport Express-basstation som är kopplad till en D/A-omvandlare från Hegel, som i sin tur fungerar som förförstärkare till ett par aktiva Dynaudio-högtalare.

  Geir streamar musiken från en bärbar dator, eller en iPhone med AirPlay, till en trådlös nätverksspelare från Marantz. Den fungerar som ett nav och till denna kan man koppla fler digitala ljudkällor.

  Digitalt ljud
  De tre anläggningarna får betraktas som hypermoderna eftersom de är anslutna trådlöst till en dator som fungerar som ljudkälla. Men för att ljudet ska bli så bra som möjligt har alla tre en bättre signalbehandling än vad en dator har. Samtliga har en digitalomvandlare som arbetar mer exakt med den känsliga ljudsignalen och ser till att ljudet blir optimalt.
  Vi har satt ihop tre alternativ som gör det enklare att uppfylla drömmen om perfekt ljud.

  Audun     31 330 kr

  • Wi-Fi-basstation Airport Express    930 kr
  • D/A-omvandlare Hegel HD20    12 000 kr
  • Högtalare Dynaudio Focus 110A    18 400 kr

  Lasse     38 000 kr

  • Mediecenter Mac Mini    7 000 kr
  • D/A-omvandlare Musical Fidelity V-DAC      3 000 kr
  • Förstärkare Yamaha A-S1000    12 000 kr
  • Högtalare PSB Imagine T    16 000 kr

  Geir     30 000 kr

  • Nätverksspelare Marantz NA7004    8 000 kr
  • Förstärkare Marantz PM-KI Pearl Lite    12 000 kr
  • Högtalare Monitor Audio Silver RX6      10 000 kr

  Produkter i testet

  Sammanfattning

  Något för varje smak

  De tre anläggningarna är visserligen olika, men en sak de har gemensamt är att de låter överraskande bra. Utvecklingen har verkligen gått framåt de senaste åren!

  Auduns anläggning

  Kompakt lyx

  Även om man har en begränsad budget är det fullt möjligt att köpa riktigt bra ljudkomponenter. Titta bara på den här mini-High End-anläggningen.

  Extremt hög upplösning. Volymkontroll. Kristallklart, varmt och öppet ljud. Djup, välkontrollerad bas.
  Pytteliten fjärrkontroll Bara analoga ingångar. Lite ”snällt” ljud

  Lasses anläggning

  Modern mix

  Utmaningen är alltid densamma: att hitta den perfekta kombinationen när man sätter ihop en stereo där ljudkvaliteten sitter i högsätet.

  Kunne hatt enda høyere oppløsning Støtter ikke AIFF/ ALAC Mangler kraft Klangneutral ljudbild. Kompakt. Fullvärdig dator. Prydlig varm klang. Stor ljudbild. Lättmöblerad.
  Saknar Blu-ray. Kunde haft skarpare fokus. Ingenting

  Geirs anläggning

  Flexibel och musikalisk

  Min anläggning är byggd runt en nätverks-spelare som har många funktioner. Ljudet är snyggt och prydligt.

  Enkel och allsidig. Fin kvalitetskänsla. Bra ljud. Hög upplösning. Fylligt och fint ljud. Stort och klart ljud. Fyllig bas.
  Kunde haft högre upplösning. Stöder inte AIFF/FLAC. Saknar kraft. Saknar järngrepp med komplex musik.
  forfatter

  Lasse Svendsen

  Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of
  2 Kommentarer
  oldest
  newest most voted
  Inline Feedbacks
  View all comments
  McIntosh-luring Det finns många som drömmer om en fet McIntosh-rigg hemma i vardagsrummet, men den här produkten har en hemlighet inuti!
  Stentuff jubileumsanläggning från Rotel Rotel firar med en kraftfull förstärkare och CD-spelare med DAC
  Nya upplagor av Linns legendariska skivspelare Linn Selekt LP12 får en ny arm och pickup.
  HiFi-ikoner byter ägare Riskkapitalbolaget Highlander Partners har förvärvat McIntosh Group, som även står bakom Sonus faber.
  Radio för speciellt intresserade Ser bra ut med din McIntosh-anläggning.
  Kolla! En skivspelare från Ikea! Ikea sätter musiken först med Obegränsad skivspelare, skrivbord och vilstol. I samarbete med Swedish House Mafia
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend