Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Auduns anläggning

Kompakt lyx

Även om man har en begränsad budget är det fullt möjligt att köpa riktigt bra ljudkomponenter. Titta bara på den här mini-High End-anläggningen.

Av / 2011-10-07 - 23:22
Auduns anläggning
Audun Hage

I förra årets shootout ställde jag upp med en hel arsenal av förstärkare och grandiosa hornhögtalare. Det var en hejdundrande rockstereo som kunde blåsa strumporna av vem som helst. Kollegerna höll med om att det var tuffa saker, men undrade också om jag hade något att bevisa …

I år har jag tänkt om och tänkt kvalitet före kvantitet. Jag har satsat pengarna på ett fåtal men noggrant utvalda komponenter. Jag började med den bästa ljudkällan jag hade råd med, närmare bestämt Hegels nya HD20, som vi utsåg till vinnare av ett tiotal D/A-omvandlare i våras. Den är sedan inkopplad till en annan testvinnare, nämligen Dynaudios aktiva högtalare Focus 110 Active.

Anläggningen
I den här anläggningen har jag en Airport Express som musikkälla. Apples trådlösa mottagare är praktisk eftersom den gör att man kan spela musikfiler direkt från iTunes och iPod via AirPlay, och den kostar mindre än en tusenlapp. Apple-mottagaren kopplas direkt till digitalomvandlaren via en optisk specialkabel från Monster, som har adaptern man behöver för att få ut ljudsignalen digitalt.
Hegel HD20 är en väldigt allsidig D/A-­om­-vandlare, (eller ”DAC” som det också heter). Tack vare ett rikt urval av digitala ingångar kan den kopplas till digitala ljudkällor som CD, DVD och Blu-ray samt TV, och bäst av allt är att den har inbyggd volymkontroll. Därför kan den, tvärtemot många andra omvandlare, kopplas rätt i en effektförstärkare. Eller som i det här fallet, rätt i ett par aktiva högtalare.

Med den aktiva versionen av Dynaudios Focus 110 behövs ingen separat förstärkare. I var och en av de två högtalarna sitter nämligen en inbyggd tvåkanalsförstärkare som driver diskant- och baselementen direkt. Man slipper därför passiva delningsfilter med spolar och kondensatorer som påverkar ljudet. Detta är ett väldigt effektiv sätt att bygga högtalare på, och de små Dynaudiorna låter fenomenalt bra för pengarna.

Den här anläggningen är otroligt minimalistisk, men fullt möjlig att utveckla eller uppgradera om man så vill. Vill du ha mer flexibilitet kan en musikspelare från Sonos eller Logitech vara ett bra alternativ. Då får du dessutom tillgång till musiktjänster som Spotify (vilket också kan trixas till med AirPort genom programmet Airfoil).

Vill du ha mer bas kan du köpa till den aktiva subbasen MC-250, som kostar 5 000 kronor, men de potenta högtalarna låter utmärkt på egen hand. För den som vill är det också fullt möjligt att experimentera med bättre kablar mellan D/A-omvandlaren och högtalarna.

Lasses kommentar
Behaglig klangbalans, praktisk och kompakt lösning för moderna hem som är anslutna till nätet och har lagrat musiken på hårddisk eller iPhone.Även utan subbas finns det rikligt med fast, precis och fysisk bas. Och pianosolot på Josefine Cronholms låt framträder praktfullt i ljudbilden. Den dämpade trumpetens klangfärger hade jag velat ha ännu tydligare, men den är tydligt fokuserad och har en varm och fyllig klang.

I övrigt tycker jag att diskanten har en lite väl avslappnad övertonstruktur. Kablar kan bidra till att fintrimma och förbättra. Helst ska DAC:en kopplas direkt till högtalarna, utan att passera subbasen. Den lyfter diskanten och ger bättre balans med resten av ljudbilden, och ger absolut en öppnare och ännu bättre definierad diskant med mer luft. Som resultat av det får Cronholms röst påtagligt tydligare fokus och låter fräschare.

Prydligt fokus med fint djup i ljudbilden. Fingerknäppningarna i Elvis ”Fever” hade kunnat vara bättre definierade, fast då är jag petig. Detta låter väldigt bra. Den dynamiska kontrasten i trummorna och i synnerhet virveltrumman i Skunk Anansies ”Hedonism” lyfts betydlig med subbasen MC-250 inkopplad, och ger musiken ett välmarkerat fundament som annars är svagare.

Auduns anläggning hade jag kunnat trivas länge med, fast jag hade nog hoppat över subbasen och lagt pengarna på bättre ström- och signalkablar i stället.

Geirs kommentar
Auduns snilleblixt är att välja en av marknadens allra bästa D/A-omvandlare i sin prisklass, och som dessutom har volymkontroll så att man inte behöver någon förförstärkare.Det betyder att Auduns anläggning är den mest minimalistiska, trots att den har många digitala anslutningar. Till exempel Apple AirPlay via en MacBook Pro.

Rent ljudmässigt är detta en av de mest välljudande anläggningar jag har hört i prisklassen. Här finns allt, från djupbas (om man kompletterar med subbasen) till upplösta övertoner.

Högtalarna från Dynaudio har tillräckligt med inbyggd bas för att fungera fint på egen hand, men subbasen gör att ljudbilden vilar på ett stabilt fundament, vilket ger ljudbilden ytterligare fyllighet och framför allt djup.

Högtalarna är mycket rappa och upplösningen är bäst av alla de tre anläggningarna. Särskilt i mellanregistret finns en dynamik och en klarhet som få andra matchar. Att aktiva högtalare inte behöver något passivt delningsfilter är en stor fördel för särskilt dynamiken. Vilket den här stereon verkligen bekräftar.

Kvinnoröster som Josefine Cronholm placeras väldigt fint i centrum av en ut­sträckt ljudbild. Som Lasse påpekat
låter det helt klart bäst när D/A omvandlaren kopplas direkt till högtalarna och inte via en eventuell subbas. Ljudbilden får mer djup med direktkoppling.

Det enda jag egentligen saknar, om man inte tar hänsyn till priset, är ännu mer utsträckta övertoner. Visst låter det luftigt, men Lasses PSB/Yamaha-system har möjligtvis ännu bättre övertoner. Ändå är jag helt säker på att jag personligen skulle ha valt Auduns kombination före både Lasses och min.

Ljud & Bild tycker

Extremt hög upplösning. Volymkontroll. Kristallklart, varmt och öppet ljud. Djup, välkontrollerad bas. Pytteliten fjärrkontroll Bara analoga ingångar. Lite ”snällt” ljud

Också i detta test:

3 stereoanläggningar med streaming

Sammanfattning

Något för varje smak

De tre anläggningarna är visserligen olika, men en sak de har gemensamt är att de låter överraskande bra. Utvecklingen har verkligen gått framåt de senaste åren!

Läs hela testet

Geirs anläggning

Flexibel och musikalisk

Min anläggning är byggd runt en nätverks-spelare som har många funktioner. Ljudet är snyggt och prydligt.

Enkel och allsidig. Fin kvalitetskänsla. Bra ljud. Hög upplösning. Fylligt och fint ljud. Stort och klart ljud. Fyllig bas.
Kunde haft högre upplösning. Stöder inte AIFF/FLAC. Saknar kraft. Saknar järngrepp med komplex musik.
Läs hela testet

Lasses anläggning

Modern mix

Utmaningen är alltid densamma: att hitta den perfekta kombinationen när man sätter ihop en stereo där ljudkvaliteten sitter i högsätet.

Kunne hatt enda høyere oppløsning Støtter ikke AIFF/ ALAC Mangler kraft Klangneutral ljudbild. Kompakt. Fullvärdig dator. Prydlig varm klang. Stor ljudbild. Lättmöblerad.
Saknar Blu-ray. Kunde haft skarpare fokus. Ingenting
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Rulla till toppen