annons

Streaming, film på nätet

De bästa filmtjänsterna

Vilken av alla filmtjänster på nätet passar bäst för dig? Vi har gått igenom för- och nackdelar.

Det var inte många år sedan som möjligheterna att se lagligt nedladdad film var ytterst begränsade. Idag slåss tjänsterna om dina abonnemangspengar och man kan få ett fantastiskt utbud för en väldigt överkomlig summa varje månad. Men hur skiljer sig deras utbud och vilka av dem är lätta att få upp på TV-skärmen? Vi har kollat hur de funkar, hur lätt det är att hitta något kul att titta på och vilka som är bäst på olika genrer.

 

Vad får man för pengarna?

De vanligaste och populäraste tjänsterna är där man skaffar ett abonnemang där det dras en fast summa från kreditkortet varje månad. Man kan sedan titta på så många filmer man vill, hur många gånger man vill. Tittar man på mer än två-tre titlar i månaden så är det alltså billigare än att hyra. Att hyra innebär å andra sidan att man får tillgång till de allra nyaste titlarna. Se faktarutan om ”rättighetsfönstren”.

Filmerna lagras aldrig i din dator eller surfplatta. Istället skickas de ”live” över internet, så kallad strömmad video. Så fort filmen är över så ligger det ingenting kvar i din apparat. Det kräver så klart att du har en hyggligt snabb internetuppkoppling för att du ska få bra kvalitet. De flesta tjänsterna anpassar dock kvaliteten till din uppkoppling så att du åtminstone får någon bild alls.

Det gör också att det är svårt att säga något om bildkvaliteten. Den kan variera beroende på var man tittar och på kvaliteten på uppkopplingen. Bara för att det står att en titel är tillgänglig i HD så betyder det inte att man automatiskt kommer få det. Dessutom är även HD-kvaliteten långt ifrån vad man är van vid från Blu-ray-skivor och behöver inte ens vara lika bra som ett TV-program i HD. Om man sedan, som Netflix, erbjuder 4K-upplösning så ställer det så klart ännu större krav på bredbandet.

 

Hur kollar man på sin TV?

Det enklaste sättet är om tjänsten man vill titta på finns inbyggd i din smart-TV, Blu-ray-spelare med smartfunktioner, mediespelare eller kabelbox. Det näst lättaste sättet är om tjänsten finns till en surfplatta där man kan spegla innehållet till sin TV. Antingen en Apple-enhet med AirPlay och en Apple TV, eller Googles variant med en Chromecast inkopplad i TV-apparaten. Krångligast är att ansluta sin dator till TV-apparaten med en HDMI-sladd och använda den som en skärm.

annons

SE_tabell

annons

 

Vem har vilken film när?

Till skillnad från musik, där du ofta kan hitta samma låtar på olika tjänster, så är filmrättigheterna exklusiva. Det innebär att nya filmer oftast bara finns tillgänglig på en av tjänsterna åt gången. Men det är inte så enkelt som att den sedan alltid finns där. Filmbolagen använder sig nämligen av så kallade rättighetsfönster som beror på hur gammal en film är.

 

 1. Biofönstret – De första 3-4 månaderna kan man bara se filmen på bio.
 2. Hyr/köpfönstret – De följande 6 månaderna kan man köpa filmen för nedladdning eller hyra på nätet. Här kan filmen alltså finnas hos CDON, iTunes, Plejmo eller SF Anytime. Den finns från och med nu och framåt att köpa och hyra som fysisk film.
 3. Betal-TV-fönstret – Nästföljande 12 månader finns filmen på betalkanalerna samt prenumerationstjänster som Cmore, HBO Nordic, Netflix eller Viaplay.
 4. Free TV-fönstret – Nu kan filmen visas på public service-TV eller reklamfinansierade kanaler.
 5. Efter ett tag blir den tillgänglig igen för hyra och köp på nätet, ofta till ett lägre pris.
 6. Sedan blir den tillgänglig för prenumerationstjänsterna igen.

 

annons

Det här krångliga systemet gör det väldigt svårt för konsumenten att välja tjänst eftersom ens favoritfilmer troligen är utspridda mellan olika tjänster. Och den som till en början ser ut att ha det bästa utbudet för dig kan ett halvår senare vara ett sämre val. Om film på nätet verkligen ska bli stort så måste filmbolagen tänka om när det gäller rättigheterna och följa efter musikbranschen. Först då kan vi basera vårt val av tjänst på vem som har filmerna du gillar, på de apparater du vill titta på och till ett pris du vill betala.

 

ANDRA ALTERNATIV

Alternativ_990

CDON – Hyr och ladda ner eller strömma filmer för 9-39 kronor. Kan laddas ner och ses utan uppkoppling. Man har en månad på sig att börja se och 24 timmar att avsluta tittandet.

iTunes Store – Hyr toppfilmer för 29-49 kronor eller köp dem för 79-169 kronor. Titta på datorn, på iPhone eller iPad, eller på en Apple TV.

Magine – En verkligt intressant tjänst som erbjuder ett alternativ till att ha en kabelbox och traditionella kanalpaket. Här kan du plocka ihop de kanaler du faktiskt är intresserad av och se dem på datorn, i surfplattan eller strömmat till TV-skärmen via Chromecast.

SVT Play – Sveriges Televisions utbud av program du missat. Hur länge du kan titta beror på rättigheterna.

TV3 Play, TV6 Play, TV8 Play – Visar större delen av Moderna Times Groups svenska program och de utländska som de har rättigheter för.

TV4 Play – Bonniers webb-TV som även visar program från Sjuan. Finns även som betaltjänst med ett betydligt bättre utbud.

YouTube – Videotjänsten håller på att utveckla sig från att bara ha varit korta klipp som användarna laddar upp. Numera är det många produktionsbolag som utvecklar innehåll exklusivt för YouTube. För att inte tala om att de håller på att bli stora på musikunderhållning.

Öppet Arkiv – Svensk TV-historia. Alla gamla program, serier och spelfilmer som Sveriges Television har producerat och har rättigheterna till sedan flera decennier. Ett av världens största TV-arkiv.

Produkter i testet
Viaplay
Rikt lättillgängligt utbud
Många titlar, exklusiva sportsändningar och finns på många plattformar.
Plejmo
Nytt eller billigt
Varierande priser gör att man både kan hitta senaste topprullen och äldre filmer till reapris.
Netflix
Totalt sett bäst
Lätt att få tillgång till, många egna produktioner och först med senaste tekniken.
HBO Nordic
Amerikansk kvalitets-TV
Bäst för att hänga med i de nya amerikanska serierna utan att behöva vänta.
C More
Sport och betalkanaler
En omfattande premiumtjänst för den som vill ha streaming, live-TV och sportsändningar.
SF Anytime
Nya och unika titlar
Ett bekvämt sätt att se nya filmer och innehåll som är svårt att hitta någon annanstans.
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
  annons

  Läs också

  Speedy Gonzales

  Sony a9 II lockar sportfotografer med världens bästa autofokus.

  Sennheiser spelar säkert i ANC-klassen

  Sennheiser spelar säkert. En redan välfungerande modell är uppdaterad med variabel brusreducering och röststyrning. Gränssnittet har däremot blivit lite rörigt.

  Överlägsna öronproppar

  Jabra Elite 75t är marknadens bästa trådlösa hörlurar utan aktiv brusreducering.

  OLED och Ambilight gör susen!

  Philips 65OLED804 kombinerar kontrasten från OLED med Ambilight-omgivningsljus, vilket definitivt bidrar till att höja stämningen. Ljudet är dessutom förvånansvärt bra.

  Superstark kontrast!

  Panasonics billigaste OLED-TV erbjuder superstarka bildprestanda till ett attraktivt pris.

  Superb allroundkamera

  Lyckade Nikon Z50 visar varför inte alla behöver en proffskamera.

  Spelljud i lyxklassen

  Vad får man om man lägger en tusenlapp extra eller två på ett par gaming-hörlurar? Först och främst bättre ljud.

  Här är smartklockan du ska välja om du kör Android

  Samsung Galaxy Watch Active 2 är det närmaste Samsung någonsin har kommit en smartklocka som är lika bra som Apple Watch. Men som man brukar säga: nära skjuter ingen hare …

  Hörlurar med lyxkänsla

  Bowers & Wilkins slarvar inte med byggkvaliteten när de introducerar sin nya trådlösa toppmodell PX7. Med brusreducering.

  Äntligen en 4K DLP-projektor vi gillar

  Äkta 4K eller inte, BenQ W5700 har en knivskarp bild med film.