: Streaming, film på nätet

De bästa filmtjänsterna

Vilken av alla filmtjänster på nätet passar bäst för dig? Vi har gått igenom för- och nackdelar.

Det var inte många år sedan som möjligheterna att se lagligt nedladdad film var ytterst begränsade. Idag slåss tjänsterna om dina abonnemangspengar och man kan få ett fantastiskt utbud för en väldigt överkomlig summa varje månad. Men hur skiljer sig deras utbud och vilka av dem är lätta att få upp på TV-skärmen? Vi har kollat hur de funkar, hur lätt det är att hitta något kul att titta på och vilka som är bäst på olika genrer.

 

Vad får man för pengarna?

De vanligaste och populäraste tjänsterna är där man skaffar ett abonnemang där det dras en fast summa från kreditkortet varje månad. Man kan sedan titta på så många filmer man vill, hur många gånger man vill. Tittar man på mer än två-tre titlar i månaden så är det alltså billigare än att hyra. Att hyra innebär å andra sidan att man får tillgång till de allra nyaste titlarna. Se faktarutan om ”rättighetsfönstren”.

Filmerna lagras aldrig i din dator eller surfplatta. Istället skickas de ”live” över internet, så kallad strömmad video. Så fort filmen är över så ligger det ingenting kvar i din apparat. Det kräver så klart att du har en hyggligt snabb internetuppkoppling för att du ska få bra kvalitet. De flesta tjänsterna anpassar dock kvaliteten till din uppkoppling så att du åtminstone får någon bild alls.

Det gör också att det är svårt att säga något om bildkvaliteten. Den kan variera beroende på var man tittar och på kvaliteten på uppkopplingen. Bara för att det står att en titel är tillgänglig i HD så betyder det inte att man automatiskt kommer få det. Dessutom är även HD-kvaliteten långt ifrån vad man är van vid från Blu-ray-skivor och behöver inte ens vara lika bra som ett TV-program i HD. Om man sedan, som Netflix, erbjuder 4K-upplösning så ställer det så klart ännu större krav på bredbandet.

 

Hur kollar man på sin TV?

Det enklaste sättet är om tjänsten man vill titta på finns inbyggd i din smart-TV, Blu-ray-spelare med smartfunktioner, mediespelare eller kabelbox. Det näst lättaste sättet är om tjänsten finns till en surfplatta där man kan spegla innehållet till sin TV. Antingen en Apple-enhet med AirPlay och en Apple TV, eller Googles variant med en Chromecast inkopplad i TV-apparaten. Krångligast är att ansluta sin dator till TV-apparaten med en HDMI-sladd och använda den som en skärm.

SE_tabell

 

Vem har vilken film när?

Till skillnad från musik, där du ofta kan hitta samma låtar på olika tjänster, så är filmrättigheterna exklusiva. Det innebär att nya filmer oftast bara finns tillgänglig på en av tjänsterna åt gången. Men det är inte så enkelt som att den sedan alltid finns där. Filmbolagen använder sig nämligen av så kallade rättighetsfönster som beror på hur gammal en film är.

 

 1. Biofönstret – De första 3-4 månaderna kan man bara se filmen på bio.
 2. Hyr/köpfönstret – De följande 6 månaderna kan man köpa filmen för nedladdning eller hyra på nätet. Här kan filmen alltså finnas hos CDON, iTunes, Plejmo eller SF Anytime. Den finns från och med nu och framåt att köpa och hyra som fysisk film.
 3. Betal-TV-fönstret – Nästföljande 12 månader finns filmen på betalkanalerna samt prenumerationstjänster som Cmore, HBO Nordic, Netflix eller Viaplay.
 4. Free TV-fönstret – Nu kan filmen visas på public service-TV eller reklamfinansierade kanaler.
 5. Efter ett tag blir den tillgänglig igen för hyra och köp på nätet, ofta till ett lägre pris.
 6. Sedan blir den tillgänglig för prenumerationstjänsterna igen.

 

Det här krångliga systemet gör det väldigt svårt för konsumenten att välja tjänst eftersom ens favoritfilmer troligen är utspridda mellan olika tjänster. Och den som till en början ser ut att ha det bästa utbudet för dig kan ett halvår senare vara ett sämre val. Om film på nätet verkligen ska bli stort så måste filmbolagen tänka om när det gäller rättigheterna och följa efter musikbranschen. Först då kan vi basera vårt val av tjänst på vem som har filmerna du gillar, på de apparater du vill titta på och till ett pris du vill betala.

 

ANDRA ALTERNATIV

Alternativ_990

CDON – Hyr och ladda ner eller strömma filmer för 9-39 kronor. Kan laddas ner och ses utan uppkoppling. Man har en månad på sig att börja se och 24 timmar att avsluta tittandet.

iTunes Store – Hyr toppfilmer för 29-49 kronor eller köp dem för 79-169 kronor. Titta på datorn, på iPhone eller iPad, eller på en Apple TV.

Magine – En verkligt intressant tjänst som erbjuder ett alternativ till att ha en kabelbox och traditionella kanalpaket. Här kan du plocka ihop de kanaler du faktiskt är intresserad av och se dem på datorn, i surfplattan eller strömmat till TV-skärmen via Chromecast.

SVT Play – Sveriges Televisions utbud av program du missat. Hur länge du kan titta beror på rättigheterna.

TV3 Play, TV6 Play, TV8 Play – Visar större delen av Moderna Times Groups svenska program och de utländska som de har rättigheter för.

TV4 Play – Bonniers webb-TV som även visar program från Sjuan. Finns även som betaltjänst med ett betydligt bättre utbud.

YouTube – Videotjänsten håller på att utveckla sig från att bara ha varit korta klipp som användarna laddar upp. Numera är det många produktionsbolag som utvecklar innehåll exklusivt för YouTube. För att inte tala om att de håller på att bli stora på musikunderhållning.

Öppet Arkiv – Svensk TV-historia. Alla gamla program, serier och spelfilmer som Sveriges Television har producerat och har rättigheterna till sedan flera decennier. Ett av världens största TV-arkiv.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .

Rikt lättillgängligt utbud

Många titlar, exklusiva sportsändningar och finns på många plattformar.

Ljud & Bild tycker

Bra utbud av skandinaviska titlar, nya filmer och innehåll för barn. Nyaste titlarna kan hyras. Gott om sport för en extra avgift. Innehåll kan laddas ner till surfplattan och ses utan uppkoppling.
Inte lika bra utbud av klassiska filmer eller de stora populära amerikanska TV-serierna.
 • Pris: 89-299 kr/mån
 • 1 månad gratis prova-på
 • Webb: viaplay.se
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris kr

Vill man bara ha film och serier kommer man undan med det billigare abonnemanget medan det kostar en slant till om man även vill få tillgång till alla sportsändningar. Det är lätt att titta på innehållet då Viaplay inte bara finns i deras egen box, utan även smart-TV och spelkonsoler. Självklart finns även appar för mobiler och surfplattor. Där kan man unikt nog ladda ner filmer och se utan uppkoppling vilket är perfekt på flygplanet eller under den långa bilresan med barnen.

Det är relativt smidigt att leta sig runt i utbudet. Tydliga huvudkategorier för filmer, serier, barn och sport samt den separata hyrbutiken. Under kategorierna finns titlarna indelade både i genrer och teman, som sedan kan sorteras på popularitet, ålder och betyg. Titlarna har relativt mycket information och man kan klicka fram fler filmer från regissör eller skådespelare. Däremot kan man tyvärr inte själv sätta betyg eller få personliga rekommendationer. Sökfunktionen kunde också vara bättre.

Titlar från Sony, Disney och Universal kommer först till Viaplay vilket ger många relativt nya filmer i katalogen. Och kan man inte vänta så finns faktiskt en hyrbutik med de allra senaste titlarna. Förutom film och TV-serier finns det mängder av sport mot en extra avgift. Bland TV-serierna sticker Viaplay ut med ett bra utbud av skandinaviska serier och många titlar för barn. Däremot är det lite mer tunnsått när det kommer till de stora populära amerikanska TV-serierna.

viaplay

 

Slutsats

Beroende på vilket innehåll man är intresserad av kan Viaplay vara ett bra alternativ till dominerande Netflix. Speciellt om man är intresserad av skandinaviska filmer och serier, sportsändningar eller nyare filmer. Speciellt som man också kan hyra film. Det finns ungefär lika mycket för barnen men är inte riktigt lika starka på amerikanska serier eller äldre filmer. Dock har Viaplay ett trumfkort som är att innehåll kan laddas ner till surfplattan och ses utan uppkoppling, vilket är guld värt på resan.

Nytt eller billigt

Varierande priser gör att man både kan hitta senaste topprullen och äldre filmer till reapris.

Ljud & Bild tycker

Har de senaste filmerna för den som inte orkar vänta. Praktiskt att kunna hitta äldre ovanliga filmer till ett bra pris, eller till och med gratis.
Blir snabbt dyrt att hyra de senaste filmerna varje helg. Inga TV-serier. Färre plattformar än konkurrenterna.
 • Pris: 3-49 kr/st
 • Webb: plejmo.com
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris kr

De tidigare tjänsterna Film2Home och Headweb har nu slagits ihop och blivit den nya tjänsten Plejmo. Förutom att man så klart kan titta i datorn så finns appar för att kolla på mobila enheter. Har man en smart-TV från Samsung eller Philips ska tjänsten även finnas där. Dessutom lanseras i skrivande stund möjligheten att strömma till sin TV via Chromecast. Majoriteten av titlarna finns i HD-upplösning, och även om det inte finns surroundljud idag så står det på listan över kommande funktioner.

Det finns många sätt att hitta fram till något man vill se. Från att bläddra bland kategorier och att använda sig av Plejmos egna temabaserade samlingar, till att kolla vad som ligger på topplistorna eller att få tips och rekommendationer. Däremot finns inte personliga rekommendationer baserat på vad du tidigare sett. Informationen om varje titel är bra med både recensioner och fakta, samt att man kan klicka sig vidare till fler filmer av regissören eller med samma skådespelare.

Tack vare sammanslagningen har Plejmo en större filmkatalog än tidigare och även ambitionen att ha ett stort utbud av nya filmer. Eftersom det inte är en abonnemangstjänst får man nämligen tillgång till dem så snart de försvunnit från bio. Premiärfilmerna kostar 29-39 kronor men vill man komma billigare undan har äldre filmer en dynamisk prissättning. Det finns dessutom erbjudanden där enstaka filmer är gratis att se. Ett bra ställe att leta efter filmer man inte hittar någon annanstans.

plejmo

 

Slutsats

Plejmo är den moderna motsvarigheten till videobutiken på hörnet. Vid ingången står de senaste filmerna som just slutat gå på bio, men de kostar också mer. Mitt i står dina favoriter du vill se om till ett bättre pris. Och längst in finns reakorgen med obskyra filmer till vrakpris. För enstaka titlar du absolut vill se är det ett praktiskt sätt att få tag på dem. Dock är det inte riktigt lika lätt att se dem på TV:n som hos de bästa konkurrenterna. Men tjänsten är under snabb utveckling så det kan ändras snart.

Totalt sett bäst

Lätt att få tillgång till, många egna produktioner och först med senaste tekniken.

Ljud & Bild tycker

Flera egenproducerade serier av bra kvalitet. Finns enkelt åtkomlig och det är lätt att hitta något att se på. Unik leverantör av video i 4K-upplösning.
Inte speciellt många nyare filmer.
 • Pris: 79 kr/mån
 • 1 månad gratis prova-på
 • Webb: netflix.se
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris kr

Säger man film på nätet så tänker de flesta först på Netflix. De har en lång historia i USA och var tidigt ute även i Skandinavien. Det gör att det är väldigt lätt att se tjänsten på sin TV, då den oftast finns förinstallerad i smart-TV apparater, Blu-ray-spelare med smartfunktioner, spelkonsoler och mediespelare som Apple TV. Dessutom finns den såklart i mobila apparater. Sedan tidigare finns många titlar med surroundljud och i HD-upplösning, och numera vissa titlar i 4K-upplösning.

Men Netflix ligger också långt framme med gränssnittet. Man får hela tiden rekommendationer baserat på vad man har sett. Och är man flera som samsas kan man ha egna profiler, vilket är utmärkt för barnfamiljer. Utbudet för barnen är dessutom relativt bra. Man kan även lätt bläddra sig fram efter genrer, samt typ av film baserat på stämning eller handling. Det finns bra information om titlarna och man kan lätt hitta vad mer regissören eller skådespelaren har gjort.

Även på innehållssidan ligger Netflix långt framme tack vare att de producerar egna TV-serier som prisbelönta House of Cards, kultserien Arrested Development och nu senast sin satsning på superhjältar tillsammans med Marvel. Men biblioteket av andra serier som Breaking Bad och Mythbusters är inte heller att förakta. Bland filmerna finns ett bra utbud av äldre action, science fiction och drama. Men det är inte rätt tjänst om man vill se de senaste premiärfilmerna.

netflix

 

Slutsats

Vill man göra det enkelt för sig är Netflix smidigt då du troligen redan har tjänsten inbyggd i din smart-TV, spelkonsol eller kabelbox. Det finns också många äldre filmer i katalogen att utforska. Men framför allt är det som producenter av nya spännande TV-serier de ligger längst framme. Och har man en 4K-TV är det bara Netflix som har innehåll. Det kan vara värt att skaffa Netflix bara av de anledningarna. Trots enstaka svagheter måste vi utropa Netflix till bästa videotjänsten för de flesta.

Vad krävs för 4K-strömning från Netflix?

 • Ett abonnemnag för Netflix 4K (119 kr/mån)
 • Stabil uppkoppling med 25 Mbit/s hastighet.
 • Streamingkvalitet inställd på Hög.
 • En ny 4K smart-TV med stöd för Netflix Ultra-HD
 • (Se lista över modeller på https://help.netflix.com/sv/node/13444)

Amerikansk kvalitets-TV

Bäst för att hänga med i de nya amerikanska serierna utan att behöva vänta.

Ljud & Bild tycker

Många högkvalitativa TV-serier där man kan se nya avsnitt direkt efter den amerikanska premiären. Har även alla gamla säsonger av dessa serier.
Har inte ett lika stort utbud av filmer och andra TV-serier som de övriga konkurrenterna.
 • Pris: 79 kr/månad
 • 1 månad gratis prova-på
 • Webb: hbonordic.se
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris kr

HBO har de senaste åren nästan blivit synonyma med påkostade TV-serier som man inte vill missa och som är som gjorda för att sträcktitta på hela helgen. Vill man inte vänta på att se de senaste avsnitten så är det HBO Nordic på nätet som gäller. Sedan förra testet har allt fler titlar kommit i HD-upplösning och det sägs att surroundljud kommer att lanseras snart. Numera kan man även strömma video från sina bärbara enheter till TV:n via Airplay eller Chromecast.

Gränssnittet är som gjort för TV-skärmen, med stora bilder och en navigering där man klickar sig fram med en fjärrkontroll. TV-serierna har inga kategorier men nu kan man åtminstone filtrera dem på nytillkomna, populära eller rekommenderade serier. Även om det inte är personliga rekommendationer. Sökfunktionen fungerar dumt nog bara på titlar. Det finns inte heller speciellt mycket information om titlarna och man kan inte klicka sig vidare till liknande alternativ.

Det som får HBO Nordic att sticka ut är episka serier som Sopranos, Band of Brothers, True Detective och inte minst Game of Thrones. Här finns alla säsonger så att man verkligen kan sträcktitta, och i många av serierna som sänds nu får man direkt tillgång till det senaste avsnittet. Man får även innehåll från Showtime och BBC. Däremot är HBO Nordic inte det bästa valet för film. Man får inga premiärfilmer, få svenska titlar, knappt något för barnen och även andra kategorier är underrepresenterade.

hbo nordic

 

Slutsats

Det här är ingen tjänst för att sitta och leta efter klassiska filmer eller hitta något nytt. HBO Nordic är gjort för den som redan vet vad den vill se och som vill ha mer. Gillar man att sätta sig i soffan i helgen och maratontitta på en riktigt bra serie så passar den utmärkt. Eller för den som vill komma ikapp senaste säsongen av en populär serie. Men för filmer och lokala serier är utbudet ganska magert. Kan dock rekommenderas som komplement till filmtjänster med få TV-serier.

Sport och betalkanaler

En omfattande premiumtjänst för den som vill ha streaming, live-TV och sportsändningar.

Ljud & Bild tycker

C More Play har ett unikt utbud av livesända kanaler och ett bra utbud av sport. Man får även många nya filmer, lokala TV-serier och barnprogram.
Sportutbudet kostar en hel del extra. Inte det bästa valet för de senaste amerikanska TV-serierna.
 • Pris: 99-379 kr/mån
 • 1 månad gratis prova-på
 • Webb: cmore.se
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris kr

Cmore har förutom TV-kanalerna tidigare haft ett lite brokigt utbud på nätet. Nu har man rensat bort Filmnet och C Sports och enats om att allting ska gå under namnet C More. Förutom film och TV-serier kan man även se livesänd TV samt abonnera på det rikliga utbudet av sport. Det finns även paketpriser. Sedan förra året finns en betydligt större del av utbudet i HD-upplösning men ljudet är i stereo. Men framför allt kan man titta på fler plattformar, inklusive Chromecast och Xbox 360.

Innehållet är uppdelat på filmer, TV-serier, sport, barn och TV-kanaler. Inom varje område presenteras nya och populära titlar inom olika kategorier och under varje kategori finns teman och stämningar som hjälper en att välja. Sökfunktionen visar ofta väl många träffar, det är lite oklart vad man kan söka på och många träffar känns inte relevanta. Man får relativt bra information om titlarna och man kan klicka vidare för att hitta fler titlar med samma skådespelare eller hitta liknande filmer.

Unikt för C More är att man kan titta på deras betalkanaler live, vilket är praktiskt om man inte är hemma och saknar sin favoritserie. De har också sportsändningar, vilket det faktiskt bara är Viaplay som kan konkurrera med. De har de senaste filmerna från Fox, Paramount och MGM samt gott om barnfilmer, svenska filmer och gamla klassiker. C More har även svenska TV-serier och ett hyggligt utbud av utländska, men av dem som fortfarande sänds är det ofta bara senaste säsongen.

cmore

Slutsats

Vill man verkligen kunna titta på live-TV på nätet och är en sportfanatiker så kan det mycket väl vara värt den extra slanten att skaffa C More. Man får ju dessutom tillgång till en betydande katalog av filmer samt många nya Hollywood-filmer. Dessutom finns det mycket för barnen att titta på. Det är relativt lätt att hitta men sökfunktionen ger ibland märkliga resultat. Vi höjer i år betyget för C More då det numera är betydligt enklare att titta på sina TV-apparat och mobila enheter.

Nya och unika titlar

Ett bekvämt sätt att se nya filmer och innehåll som är svårt att hitta någon annanstans.

Ljud & Bild tycker

Bekvämt tack vare tillgång i många smart-TV apparater. Ett lätt sätt att se de senaste filmerna direkt efter bio. Bra utbud av barnfilmer och svenska titlar.
Lite rörig webbsajt. Varken stöd för Airplay eller Chromecast. Unika titlar lite väl dyra.
 • Pris: 9-79 kr/st
 • Webb: sfanytime.com
 • Vis mere
  Vis mindre

  Vejl.pris kr

  SF Anytime har funnits länge på nätet och är därför väletablerade och finns att se på fler platser än man kunde tro. Förutom på webben finns det appar för smartmobiler och surfplattor, på Xbox 360 samt att man faktiskt finns i de flesta moderna smart-TV-apparater. Dessutom dyker de upp som partner i andra tjänster. De nyare filmerna finns nästan alla i HD-upplösning och en del av de äldre titlarna också. Däremot erbjuds ännu inte surroundljud.

  Det finns en mängd sätt att hitta något att titta på. Som att bläddra i topplistorna eller gå efter genre. Men även olika teman med ibland udda filmer, eller listor över nya eller utgående filmer. Listorna kan sedan sorteras på namn, utgivningsår, hur nya de är på tjänsten eller betyg från tittare eller kritiker. Alla dessa möjligheter gör det dock lite rörigt och gränssnittet borde kunna snyggas till. Det finns dock gott om information om titlarna, inklusive betyg, med möjlighet att utforska vidare.

  Nya filmer kommer 3-4 månader efter bio vilket är betydligt bättre än abonnemangstjänsterna. Tack vare sin koppling till SF har man ett bättre utbud av svenska filmer än Plejmo och även ett betydligt bättre sortiment av barnfilmer. SF Anytime tillämpar samma varierande prissättning där nya filmer kostar 39-49 kronor och äldre titlar oftast 29-39 kronor. Enstaka bioaktuella titlar kan kosta 79 kronor. Men det finns också TV-serier där enstaka avsnitt kostar 9 kronor vilket även är priset för fyndtitlarna.

  sf anytime

   

  Slutsats

  Ska man någon enstaka gång hyra en film eller se några enstaka avsnitt av en serie som man inte hittar någon annanstans är SF Anytime praktiskt. Speciellt om man har en ny smart-TV där det är stor chans att det redan finns inbyggt. Och är man ute efter svenska filmer eller barnfilmer så är utbudet bland de bättre. Ytterligare en fördel mot abonnemangtjänsterna är att biofilmerna dyker upp betydligt snabbare. Då kan det av otålighets- och bekvämlighetsskäl vara värt att hosta upp en slant.

  forfatter

  Jonas Ekelund

  (f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.
  Kommentera

  Lämna ett svar

   Läs också

   Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
   Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
   LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
   Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
   Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
   Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
   En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
   Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.

   Aktuella erbjudanden

   Annons

   TCL Ray-Danz TS9030

   Riktpris: 4500 kr Spännande koncept

   Denon AVC-X6700H

   Riktpris: 27000 kr Du vill aldrig tillbaka

   Epson EH-TW9400

   Riktpris: 32000 kr Den förnuftigaste highend-projektorn

   BenQ W5700

   Riktpris: 30000 kr Billig biomaskin med 4K
   Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.