TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Marantz SR7009

Förfinad njutning

Marantz bygger på samma plattform som Denon. Men något har gjorts för att göra ljudet ännu renare.

forfatter
Publicerad 2015-02-28 - 05:00
L&B tycker
11-kanalsprocessorer är sällsynta för de här pengarna. Ljudet är väldigt bra, vi föll speciellt för upplösningen i övertonregistret.
Marantz-receivern saknar kontrollen hos de allra kraftigaste. Fjärrkontroll-appen kunde haft fler alternativ.
Specifikationer
 • 9 x 125 watt (8 ohm, 2 kanaler)
 • HDMI: 8 in, 3 ut
 • 3D och 4K-uppskalning (HDMI 2.0)
 • HD-ljud och Dolby Atmos (7.1.4/9.1.2)
 • Kan köra Auro 3D
 • Audyssey MultEQ XT32-högtalarkalibrering
 • Nätverk: Wi-Fi, Ethernet, Bluetooth
 • AirPlay, DLNA och Spotify Connect
 • Skivspelaringång
 • Fjärrkontroll-app för iOS och Android

Marantz SR7200 är byggd efter samma mall som Denon AVR-X5200W och är nästan helt identisk på insidan. En joker är dock förförstärkarsteget, där Marantz använder sig av diskreta ytmonterade komponenter som ska förbättra både snabbheten och brusnivån jämfört med Denons integrerade kretsar (IC). Marantz har dessutom analog 7.1-ingång, vilket Denon inte har.

I övrigt är de väldigt snarlika, det gäller även 11-kanalig signalbehandling, stöd för Atmos och en möjlighet att installera stöd för Auro 3D (kostar strax under 1500 kronor).

Användning
Fjärrkontrolls-appen till Marantz är samma som till Denon, vilket innebär att den är enkel att sköta men inte har så våldsamt många funktioner. Men den har vad man behöver för dagligt bruk.

Inställningen görs på samma sätt som hos Denon, och en bild dyker upp på skärmen som visar var varje högtalare ska kopplas in.

Ljudkvalitet
Att Marantz specificeras till färre watt än Denon misstänker jag beror på hur mätningarna är utförda, eftersom kraften upplevs som identisk. Det betyder dock att inte heller Marantz slår Onkyo, Yamaha och Pioneer när det gäller råstyrka. Men i likhet med Denon målar Marantz upp en vansinnigt stor ljudbild och Audyssey-korrektionen är extremt precis när det gäller högtalaravstånd. Vilket betyder en mycket bra fasrespons. Men även här uppskattar jag möjligheten att stänga av EQ:n för fronthögtalarna, eftersom detaljerna i toppen kan upplevas som lite framfusiga. Tänk på att material med Atmos-ljudspår inte kan återges i Pure Direct-läge eftersom Atmos-kanalerna måste processas med Dolby Surround-funktionen.

Medan Denon är en smula mjukare i ljudkaraktären känns Marantz som lite snabbare och med mer gnista, särskilt i mellanregistret. Båda två är väldigt bra, fast har aningen annorlunda klangkaraktär. Luftigheten i Transformers 4-ljudspåret kommer fram ännu lite bättre, vilket målar upp en ännu större halvsfär med luftigt ljud.

Den klassiska inspelningen Magnificat på Blu-ray har Auro 3D-ljudspår i stället för Dolby Atmos. Att receivern måste kalibreras om varje gång man växlar från Atmos- till Auto 3D-material visar hur inkompatibla dessa två format är, men det är åtminstone fint att kunna välja.

Auro 3D-ljudspåret ger inspelningen från Nidaros-kyrkan en mer distinkt holografi än vanlig DTS 5.1 tack vare höjdkanalerna. Det låter helt enkelt sagolikt. Ett drömlikt musiklandskap där det verkligen känns som om man sitter inuti i en gasbubbla av musik.

Musik i stereo låter exceptionellt snyggt och prydligt, särskilt i Pure Direct-läge. Marantz håller bra kontroll även på tämligen hög ljudnivå, men precis som Denon är detta ingen decibel-dragracer.

Slutsats
Tack vare intuitiva menyer och hjälp med högtalarkoppling är användarvänligheten på topp. Ljudet är upplöst och distinkt och släktskapet med Denon AVR-X5200 går inte att ta miste på. Denon har ett aning fylligare mellanregister medan Marantz är ännu en smula luftigare i toppen. Marantz upplevs som lite snabbare i vändningarna än Denon, men vilken du ska välja beror mycket på vilka prislappar de har i butiken.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Pioneer SC-LX88

Kraft och kontroll

Pioneer har klassens kanske mest neutrala klangkaraktär. Här finns gott om tryck och många funktioner.

Ljudet är transparent och luftigt, med stora kraftresurser. Användarvänligheten är ett plus.
Högtalarnas klangkaraktär måste väljas före autokalibrering. Fyra Atmos-kanaler förutsätter maximalt fem andra högtalare, resten av startfältet klarar sju.

Denon AVR-X5200W

Mycket för pengarna

Testets näst billigaste receiver har inga problem med att måla upp en megastor ljudbild. Lättanvänd är den också.

11-kanalig processning och mycket hög ljudkvalitet betyder att du får massor för pengarna.
Har inte lika mycket kraft som de största muskelbergen. Fjärr-appen är i enklaste laget.

Yamaha RX-A3040

Vinnaren

Yamaha gräver fram guldet ur ljudspåret, både från film och musik, och ger kraft och elegans i en lättskött inpackning.

Detta är en av de kraftigaste receivrarna i testet och tack vare en varm och fyllig klang kan man dessutom spela högt utan att bli trött i öronen. Användarvänligheten är också väldigt bra.
Somliga föredrar kanske ett mer neutralt ljud och en ännu rappare bas.

Onkyo TX-NR3030

Vansinnigt tryck

Ingen slår Onkyos muskler i hemmabion. Med 11 förstärkarsteg har den dessutom full kraft till samtliga kanaler.

Här går det att ha ett fullt 7.2-system med fyra Atmos-kanaler, utan att man behöver extra effektförstärkare. Ljudet är otroligt potent, med massor av detaljer.
Vi är inte helt bekväma med rumskorrektionen. Trådlöst nätverk kräver gammaldags inmatning av lösenord.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
7 Kommentarer
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Referensljud direkt i väggen Vägghögtalarna från IW150-serien ska vara speciellt utformade för Dolby Atmos.
Nu får du Google TV på alla skärmar Google Chromecast ger TV:n nytt liv och nu har den fått både fjärrkontroll, Google TV – och 4K. Men ett problem också.
Chromecast med Google TV kommer (äntligen) till Sverige Från och med i dag kan Googles nya Chromecast förbeställas i Sverige. Den har bland annat fjärrkontroll och Google TV. 21 juni finns den i butik.
Farväl, Onkyo! Kommentar: Ett av de stora gamla träden i hi-fi-skogen har fallit. Utan ett ljud.
Kolla in Sonys nya 4K-projektorer Erbjuder bland annat laserljus till ett helt nytt pris!
Utlovar saftig bas utan separat sub Kompakta Denon DHT-S217 har Dolby Atmos – och inbyggd subwoofer!
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend