Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Pioneer SC-LX88

Kraft och kontroll

Pioneer har klassens kanske mest neutrala klangkaraktär. Här finns gott om tryck och många funktioner.

Publicerad 2015-02-28 - 05:00
Pioneer SC-LX88
Geir Gråbein Nordby

Medan konkurrenterna kan koppla in fyra Atmos-högtalare plus sju andra högtalare (med extra effektförstärkare) är Pioneer SC-LX88 begränsad till två plus sju – eller fyra plus fem.

Bluetooth med aptX för bättre ljud finns inbyggt, detsamma gäller trådlös wifi. Högupplösta musikfiler kan spelas via hemnätverket (DLNA) och om du har DSD-filer kan de spelas av från PC eller Mac via USB-porten. AirPlay och Spotify Connect finns också, så att det är enkelt att komma åt musiken.

Användning
Fjärrkontrolls-appen iControlAV5 ger tillgång till alla funktioner. Med en smartmobil jobbar man i flera flikar, medan skärmstorleken på iPad utnyttjas väl för att ge en bättre översikt. Men jag fattar inte varför några av funktionerna har animerade knappar som flyttar på sig hela tiden. Man kan låsa dem, men i början dansar de runt på skärmen.

Uppkopplingen går lekande lätt med hjälp av en grafisk steg-för-steg-manual som finns inbyggd i receivern och som du kommer åt direkt från webbläsaren i datorn.

Autokalibrering av högtalarna korrigerar för avstånd, ljudnivå, delningsfrekvens, inbördes fas och stående vågor.

Ljudkvalitet
Dynamiken är gnistrande bra. Här dundrar det till med full kontroll i alla kanaler! Filmdialogen är distinkt och ljudlandskapet omringar oss. När en helikopter flyger över ett fält i Atmos-ljudspåret från Transformers 4 känns rotorn ordentligt ovanför huvudet. En 5.1-anläggning med fyra Atmos-högtalare ger en större och mer sömlös ljudbild än en 7.1-anläggning med två Atmos-kanaler. Det hade låtit ännu mer omringande med 7.1 och fyra Atmos-högtalare, men det klarar inte processorn.

Höjs volymen för mycket låter det dock lite vasst, så om du insisterar på att vräka på med fullt ös under längre stunder så finns det mer behagliga alternativ.

Musik i surround är förförande. Den norska, klassiska skivan Magnificat på Blu-ray flyttar in klangen från kyrkan i testrummet på ett övertygande sätt. Det låter klarast och mest upplöst i Pure Direct. Ställ till exempel in Dolby Surround så aktiveras takhögtalarna. Då blir det mer omslutande, fast samtidigt lite diffust eftersom inspelningen inte har Atmos-ljudspår. Den har dock Auro 3D, men det klarar inte Pioneer-receivern.

Musik i stereo återges med stram och fin bas, och oavsett musikstil kommer det klara, distinkta mellanregistret med fint. Men här finns ingen extra mjukhet eller värme: ljudet är stramt, direkt och analytiskt.

Slutsats
SC-LX88 målar upp en öppen ljudbild, med klara dialoger och sångröster. Här finns en strålande dynamisk kontrast och Dolby Atmos lyfter allting ännu mer, med ett mer omringande ljud ovanifrån. Vi hade dock kunnat tänka oss ytterligare ett par Atmos-kanaler.

I övrigt finns det gott om funktioner och finesser, från strömning till nätverksfjärrstyrning, allt i en användarvänlig inpackning. Fjärr-appen iControlAV har många funktioner, som får bäst översikt på en iPad.

Ljud & Bild tycker

Ljudet är transparent och luftigt, med stora kraftresurser. Användarvänligheten är ett plus. Högtalarnas klangkaraktär måste väljas före autokalibrering. Fyra Atmos-kanaler förutsätter maximalt fem andra högtalare, resten av startfältet klarar sju.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen