TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Denon AVR-X5200W

Mycket för pengarna

Testets näst billigaste receiver har inga problem med att måla upp en megastor ljudbild. Lättanvänd är den också.

forfatter
Publicerad 2015-02-28 - 05:00
L&B tycker
11-kanalig processning och mycket hög ljudkvalitet betyder att du får massor för pengarna.
Har inte lika mycket kraft som de största muskelbergen. Fjärr-appen är i enklaste laget.
Specifikationer
 • 9 x 140 watt (8 ohm, 2 kanaler)
 • HDMI: 8 in, 3 ut
 • 3D och 4K-uppskalning (HDMI 2.0)
 • HD-ljud och Dolby Atmos (7.1.4/9.1.2)
 • Kan köra Auro 3D
 • Audyssey MultEQ XT32-högtalarkalibrering
 • Nätverk: Wi-Fi, Ethernet, Bluetooth
 • AirPlay, DLNA och Spotify Connect
 • Skivspelaringång
 • Fjärrkontroll-app för iOS och Android

Denons toppmodell är billig men har ändå 11-kanalig ljudbearbetning så att man med hjälp av en extra effektförstärkare kan koppla upp ett 7.1-högtalarsystem plus fyra extra Atmos-takhögtalare. Mot en extrakostnad kan receivern också uppgraderas till att ha stöd för Auro 3D.

AirPlay och Spotify Connect ger superenkel tillgång till musik över hemnätverket och högupplöst musik kan strömmas via en DLNA-app. Trådlös nätverk är integrerat.

Användning
Denons fjärr-app är enkel. Lätt att använda, men få funktioner så du måste använda den vanliga fjärrkontrollen för att göra avancerade inställningar. Även den särskilda iPad-versionen är ganska så bantad på funktioner.

Inställning av förstärkarkanaler och högtalare måste väljas innan du kör den automatiska rumskorrektionen, då visar den en bild på skärmen var de olika högtalarna ska kopplas in.

Ljudkvalitet
Audyssey-rumskorrektionen ger en väldigt fin och sammanhängande bubbla av omringande ljud. Tycker du att ljudet känns i tunnaste laget kan du välja L/R Bypass, som stänger av korrektionen för fronthögtalarna.

Tonerna är upplösta och ljudbilden stor. Dialogen är fyllig och klar på samma gång och Dolby Atmos skapar en stor och omslutande halvsfär av ljud med fyra takhögtalare. Det funkar bra med två också, men allra bäst låter det med fyra takhögtalare och en extra effektförstärkare för ett extra par bakhögtalare (7.1.4). Fast det är inte nödvändigt för att få tunga filmupplevelser.

När Megatron kastar en helvetesbomb från ett garagetak, och världens mest irriterande människa förvandlas till aska, smäller det i alla kanaler. Denon har inte lika mycket muskler som de största grabbarna. Det låter tungt så det räcker, men både Onkyo, Pioneer och Yamaha drar ifrån i decibelracet.

När det gäller musik stortrivs Denon med komplex klangstruktur, som i den klassiska inspelningen Magnificat. DTS och Dolby Surround använder fasinformation från ljudspåret för att aktivera de fyra extra högtalarna, som skapar en stor luftbubbla av ljud. Det känns som om testrummet har växt till 5 meters takhöjd! Pure Direct-läget låter däremot renare och är att föredra när volymen ska dras upp. Med Auro 3D-ljudspåret blir det en annan historia, med sin gigantiska och upplösta ljudbild. För att få 3D-ljud måste receivern kalibreras om, så man måste nästan välja i förväg om man vill köra Auro 3D eller Atmos. Jag har en känsla av att Atmos blir det mest utbredda så småningom.

Receiverns fyllighet och luftighet passar även mycket bra med musik i stereo, med klara och distinkta röster i en stor och luftig ljudbild. Inte förstahandsvalet för de värsta techno-fantasterna och hårdrockarna, till dem rekommenderar vi Yamaha eller Onkyo.

Slutsats
AVR-X5200W är klassens billigaste, men ändå Denons toppmodell. Den övertygar med upplöst och fylligt ljud, är enkel och intuitiv att använda tack vare överskådliga menyer. Den är inte fullt lika kraftfull som de mest potenta, men spelar tillräckligt högt, och om du tycker att det är viktigare med en stor och holografisk ljudbild med massor av luft, fördelat på många högtalarkanaler, så kan det inte gå fel med den här.

Här är en videopresentation av Denon AVR-X5200W.
youtu.be/dmLvj1o4KxU

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Pioneer SC-LX88

Kraft och kontroll

Pioneer har klassens kanske mest neutrala klangkaraktär. Här finns gott om tryck och många funktioner.

Ljudet är transparent och luftigt, med stora kraftresurser. Användarvänligheten är ett plus.
Högtalarnas klangkaraktär måste väljas före autokalibrering. Fyra Atmos-kanaler förutsätter maximalt fem andra högtalare, resten av startfältet klarar sju.

Yamaha RX-A3040

Vinnaren

Yamaha gräver fram guldet ur ljudspåret, både från film och musik, och ger kraft och elegans i en lättskött inpackning.

Detta är en av de kraftigaste receivrarna i testet och tack vare en varm och fyllig klang kan man dessutom spela högt utan att bli trött i öronen. Användarvänligheten är också väldigt bra.
Somliga föredrar kanske ett mer neutralt ljud och en ännu rappare bas.

Onkyo TX-NR3030

Vansinnigt tryck

Ingen slår Onkyos muskler i hemmabion. Med 11 förstärkarsteg har den dessutom full kraft till samtliga kanaler.

Här går det att ha ett fullt 7.2-system med fyra Atmos-kanaler, utan att man behöver extra effektförstärkare. Ljudet är otroligt potent, med massor av detaljer.
Vi är inte helt bekväma med rumskorrektionen. Trådlöst nätverk kräver gammaldags inmatning av lösenord.

Marantz SR7009

Förfinad njutning

Marantz bygger på samma plattform som Denon. Men något har gjorts för att göra ljudet ännu renare.

11-kanalsprocessorer är sällsynta för de här pengarna. Ljudet är väldigt bra, vi föll speciellt för upplösningen i övertonregistret.
Marantz-receivern saknar kontrollen hos de allra kraftigaste. Fjärrkontroll-appen kunde haft fler alternativ.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Referensljud direkt i väggen Vägghögtalarna från IW150-serien ska vara speciellt utformade för Dolby Atmos.
Nu får du Google TV på alla skärmar Google Chromecast ger TV:n nytt liv och nu har den fått både fjärrkontroll, Google TV – och 4K. Men ett problem också.
Chromecast med Google TV kommer (äntligen) till Sverige Från och med i dag kan Googles nya Chromecast förbeställas i Sverige. Den har bland annat fjärrkontroll och Google TV. 21 juni finns den i butik.
Farväl, Onkyo! Kommentar: Ett av de stora gamla träden i hi-fi-skogen har fallit. Utan ett ljud.
Kolla in Sonys nya 4K-projektorer Erbjuder bland annat laserljus till ett helt nytt pris!
Utlovar saftig bas utan separat sub Kompakta Denon DHT-S217 har Dolby Atmos – och inbyggd subwoofer!
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend