TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Hemmabioreceivrar med Dolby Atmos

Tung hemmabio med Atmos

Receivrar med Dolby Atmos och massor av kraft lyfter hemmabion till nya höjder.

forfatter
Publicerad 2015-02-28 - 06:00
Produkter i testet
 • Pioneer SC-LX88
 • Denon AVR-X5200W
 • Yamaha RX-A3040
 • Onkyo TX-NR3030
 • Marantz SR7009
 • Hemmabio har alltid varit tuffast med surroundljud. Genom att även få ljud bakifrån blir man mer indragen i handlingen och det kan gå så illa att man måste ducka ner i soffan om man råkar ut för ett bakhåll med skurkar som brassar på med kulor bakom ryggen.

  Fem högtalare var vad som behövdes i hemmabion: två längst bak, två framme och en centerhögtalare för dialogen. Och så en subbas till ljudeffekterna, förstås. Efter ett tag fick vi en extra centerhögtalare bak, för att knyta ihop den bakre delen av ljudbilden på ett bättre sätt. Sedan blev den uppgraderad till ännu en högtalare bakifrån. Och med sammanlagt sju högtalare plus subbas bestämde sig undertecknad för att nu fick det räcka. Blev det fler kanaler så fick man betala dyrt för något man inte behövde. Men bannemig om det inte fortsatte, till både 9, 10 och 11 kanaler i de mest toppspecificerade hemmabioförstärkarna. Cirkeln med ljud runt oss skulle målas upp med allt fler högtalare. Efter att ha testat olika konfigurationer med högtalare både högt och lågt, har jag för egen del slagit mig till ro med THX-systemet i vårt testrum, som består av sju högtalare plus subbas.

  Atmos
  Så kom Dolby Atmos. Ännu fler kanaler. Men den här gången med extra kanaler som vi faktiskt kan ha användning för. Det handlar om att sätta högtalare i taket, strax framför och eventuellt även direkt bakom soffan. De här högtalarna fungerar som en ljudmässig förbindelse mellan frontkanalerna och det som försiggår bakifrån, och bidrar till att måla upp en halvsfär av ljud runt och över oss. Har du varit på bio den senaste tiden och lagt märke till att ljudbilden känts ovanlig sammanhängande och stor så är chansen stor för att du sett en film med Atmos-ljudspår. Fast då med ännu fler kanaler – upp till 64 stycken! Fast för hemmabruk är systemet av nödvändiga skäl nedbantat av hänsyn till både budget och plats, och vi har antingen två eller fyra högtalare i taket, utöver det sedvanliga fem- eller sjukanaliga högtalarsystemet.

  Urvalet av Atmos-filmer på Blu-ray är skralt ännu så länge, men det planeras nya på löpande band. Under tiden gottar vi oss åt Transformers: Age of Extinction.

  Toppspecade receivrar
  Men det räcker inte med Atmos för att ge bra känsla i vardagsrummet. Förstärkaren måste vara av hög kvalitet och servera tillräckligt med kraft, och i det här testet letar vi bland toppmodellerna från märkena som har Atmos-avkodning. Samma krav gäller som vanligt för ljudkvaliteten i två och flera kanaler, både med musik och film, och det bör väl tilläggas att dagens receivrar fortfarande är lika bra på att återge de traditionella surroundformaten. Du behöver alltså inte vänta på fler Atmos-filmer för att stortrivas med särklassiga hemmabioupplevelser.

  Så testade vi
  Vi har testat med fyra Atmos-kanaler. Det betyder att det bara finns förstärkarsteg som räcker till 5.1-högtalarsystem utöver Atmos-kanalerna (så kallade 5.1.4-system), medan det för ett komplett 7.1-system (7.1.4) krävs externa effektförstärkare (Pioneer stöder inte detta). Undantaget är Onkyo, som med sina 11 kanaler inte behöver någon extra förstärkare. Vi har provat båda varianterna, med en Hegel H20-effektförstärkare till de extra Atmos-kanalerna. Det är lite ”overkill” men man får åtminstone ett väldigt bra hum om vad de extra kanalerna tillför ljudbilden.Receivrarna från Marantz och Denon går att uppgradera till Auro 3D, ett konkurrerande format till Dolby Atmos. Detta är dock avsett för en annan högtalarkonfiguration, där varje höjdhögtalare monteras rakt ovanför varje front- och bakhögtalare i ett 5.1-system. Man får då 9.1 kanaler sammanlagt. Vi har testat Auro 3D, fast då med ett Atmos-högtalarsystem. Inte helt optimalt, men tidspress hindrade oss från att göra en helt ny högtalarinstallation.

  Vi har testat Atmos med filmen ”Transformers: Age of Extinction”. Mycket action, tunga explosioner och massor av rymd i ljudbilden. Musik i surround är ”Magnificat”, ett klassiskt verk som framförs av Nidarosdomens flickkör och TrondheimSolistene. Här får man akustiken från kyrkan ända in i vardagsrummet! Framför allt om man väljer Auro 3D-ljudspåret med höjdkanaler.

  Musiken i stereo har varit blandad, från pop och rock till lugnare stycken.

  Tips
  När du ska njuta av Dolby Atmos så se till att Blu-ray-spelarens ljudutgång är inställd på ”bitstream” och inte ”PCM”.

  Strömning och app-styrning
  Vid det här laget är det standard att hemmabioförstärkarna har nätverksfunktion, det gäller även samtliga receivrar i detta test. Det innebär att de kan strömma musik – även högupplöst – direkt från hemnätverket, antingen från en ansluten dator eller från en nätverkshårddisk. Eller använda strömningstjänster som Spotify och Wimp. Alla testdeltagarna har Spotify Connect och dessutom AirPlay, som enkelt låter dig strömma musik från en iPhone eller iPad. Har du Wimp HiFi kan du strömma i full CD-kvalitet via AirPlay.Samtliga receivrar går att styra med mobiltelefon och surfplatta vi en app, så att du inte behöver använda fjärrkontrollen som ingår den mesta tiden.

  Om priser
  Priserna på testets receivrar varierar ganska så mycket och det finns säkert de som anser att vissa andra modeller skulle ha varit en mer rättvisande jämförelse. Men priserna förändras och den här gången har vi helt enkelt bestämt oss för att ta de olika tillverkarnas toppmodeller och jämföra dem. Detta är alltså ett test som tar reda på vem som har den bästa hemmabioreceivern just nu, snarare än att vi prompt samlat ihop receivrar som kostar exakt lika mycket och sedan jämfört dem med varandra.

  Produkter i testet

  Pioneer SC-LX88

  Kraft och kontroll

  Pioneer har klassens kanske mest neutrala klangkaraktär. Här finns gott om tryck och många funktioner.

  Ljudet är transparent och luftigt, med stora kraftresurser. Användarvänligheten är ett plus.
  Högtalarnas klangkaraktär måste väljas före autokalibrering. Fyra Atmos-kanaler förutsätter maximalt fem andra högtalare, resten av startfältet klarar sju.

  Denon AVR-X5200W

  Mycket för pengarna

  Testets näst billigaste receiver har inga problem med att måla upp en megastor ljudbild. Lättanvänd är den också.

  11-kanalig processning och mycket hög ljudkvalitet betyder att du får massor för pengarna.
  Har inte lika mycket kraft som de största muskelbergen. Fjärr-appen är i enklaste laget.

  Yamaha RX-A3040

  Vinnaren

  Yamaha gräver fram guldet ur ljudspåret, både från film och musik, och ger kraft och elegans i en lättskött inpackning.

  Detta är en av de kraftigaste receivrarna i testet och tack vare en varm och fyllig klang kan man dessutom spela högt utan att bli trött i öronen. Användarvänligheten är också väldigt bra.
  Somliga föredrar kanske ett mer neutralt ljud och en ännu rappare bas.

  Onkyo TX-NR3030

  Vansinnigt tryck

  Ingen slår Onkyos muskler i hemmabion. Med 11 förstärkarsteg har den dessutom full kraft till samtliga kanaler.

  Här går det att ha ett fullt 7.2-system med fyra Atmos-kanaler, utan att man behöver extra effektförstärkare. Ljudet är otroligt potent, med massor av detaljer.
  Vi är inte helt bekväma med rumskorrektionen. Trådlöst nätverk kräver gammaldags inmatning av lösenord.

  Marantz SR7009

  Förfinad njutning

  Marantz bygger på samma plattform som Denon. Men något har gjorts för att göra ljudet ännu renare.

  11-kanalsprocessorer är sällsynta för de här pengarna. Ljudet är väldigt bra, vi föll speciellt för upplösningen i övertonregistret.
  Marantz-receivern saknar kontrollen hos de allra kraftigaste. Fjärrkontroll-appen kunde haft fler alternativ.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Farväl, Onkyo! Kommentar: Ett av de stora gamla träden i hi-fi-skogen har fallit. Utan ett ljud.
  Kolla in Sonys nya 4K-projektorer Erbjuder bland annat laserljus till ett helt nytt pris!
  Utlovar saftig bas utan separat sub Kompakta Denon DHT-S217 har Dolby Atmos – och inbyggd subwoofer!
  Ta med dig bilden vart som helst! Samsung The Freestyle är en praktisk projektor när du behöver snabb och enkel videounderhållning i stort format – men den har sina begränsningar.
  McIntosh uppdaterar MX100 med Control4 Nu kan du integrera processorn i ditt smarta hem.
  Ny Blu-ray-spelare från Reavon Nykomlingen UBR-X110 har uppgraderats med möjligheten att spela SACD.
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend