TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Onkyo TX-NR3030

Vansinnigt tryck

Ingen slår Onkyos muskler i hemmabion. Med 11 förstärkarsteg har den dessutom full kraft till samtliga kanaler.

forfatter
Publicerad 2015-02-28 - 05:00
L&B tycker
Här går det att ha ett fullt 7.2-system med fyra Atmos-kanaler, utan att man behöver extra effektförstärkare. Ljudet är otroligt potent, med massor av detaljer.
Vi är inte helt bekväma med rumskorrektionen. Trådlöst nätverk kräver gammaldags inmatning av lösenord.
Specifikationer
 • 11 x 135 watt (8 ohm, 2 kanaler)
 • HDMI: 8 in (MHL på fronten front), 3 ut
 • 3D och 4K-uppskalning (HDMI 2.0 + HDCP 2.2)
 • THX, HD-ljud och Dolby Atmos (7.2.4/9.2.2)
 • AccuEQ-högtalarkalibrering
 • Nätverk: Wi-Fi och Ethernet
 • AirPlay och Spotify Connect
 • DLNA och Bluetooth
 • Skivspelaringång
 • Fjärrkontroll-app för iOS och Android
 • Pris: 25 000 kr

Även om alla testdeltagare stöder HDMI 2.0 och därmed 4K-videoupplösning med både 50 och 60 bildrutor i sekunden så är det bara Onkyo som stöder den nya standarden för kopieringsskydd, HDCP 2.2. Eventuellt krävs detta för att visa kommande 4K-Blu-ray-filmer, framtiden får utvisa hur det blir med den saken.

Onkyos receiver har något så sällsynt som balanserad XLR-stereoutgång till extra slutsteg i stereo, och är dessutom ensam i testet om att ha elva förstärkarsteg inbyggt.

Användning
Fjärr-appen Onkyo Remote 3 ger bra översikt, men vi gillar inte att man måste trycka många gånger i följd för att få det ljudläge man vill. Det borde ha funnits ett direktval för varje läge.

Uppkoppling går fint, men det hade gärna kunnat vara enklare att koppla in trådlöst internet, utan att behöva bläddra igenom hela alfabetet för att knappa in lösenordet. WPS-funktion eller en möjlighet att dela mobiltelefonens inställningar hade varit bra.

Autokalibreringen av högtalarna går fint, bortsett från avståndet till subbasen, som ställdes in nästan 1,5 meter för långt bort och alltså gav dålig timing i basregistret. Efterjustering behövdes. Vi tycker inte heller att AccuEQ-funktionen är speciellt bra, vi föredrog att stänga av den efter kalibreringen.

Ljudkvalitet
När allt är inställt ordentligt är det bara att njuta. Atmos-ljudet på Transformers 4 återges med en gigantisk ljudbild och dialogen är stor och potent. Onkyo är mästare när det gäller ren och skär kraft, och även om priset kan verka styvt så är det inte det när man vet att man kan koppla in ett komplett Atmos-system med elva högtalare utan att behöva extra slutsteg.

När huvudpersonerna går in i KSI-byggnaden där skurkarna gör Transformers-kloner hör man den stora klangen från laboratoriet, Atmos-kanalerna lyfter verkligen ljudbilden i den tredje dimensionen. Ljudbilden är sömlös och stor och när Megatron slänger sin bomb som omedelbart grillar en person, skakar det i kroppen på ett sätt som ingen annan testdeltagare klarar av.

Den briljanta 2L-skivan Magnificat på Blu-ray låter utsökt i surround. Den är inte fullt lika svävande och viktlös i övertonerna som med Marantz, och aningen hetsigare och mörkare i sin framtoning, även jämfört med Denon och Pioneer. Dynamiken är däremot enastående. Både i mellanregistret och basregistret har Onkyo full kontroll.

Musik i stereo låter också oerhört bra, tillsammans med Yamaha är Onkyo den man helst vill ha när man ska låta festmusiken dundra loss.

Slutsats
Tack vare elva förstärkarsteg behöver man inte extra förstärkarkanaler för att få ett komplett system med 7.2-surround plus fyra Atmos-kanaler i taket. Onkyo TX-NR3030 är dessutom mycket kraftig och har full kontroll på allt som händer. Ljudkvaliteten är förträfflig med både film och musik och receivern stöder nästa generation kopieringsskydd (HDCP 2.2). Vad kan man mer begära?

Jo, vi saknar Audyssey-rumskorrektion, eftersom Onkyos egen AccuEQ inte fungerar lika bra. Dessutom finns det ett par småsaker vi inte gillar med användarvänligheten.

Här är en videopresentation av TX-NR3030.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Pioneer SC-LX88

Kraft och kontroll

Pioneer har klassens kanske mest neutrala klangkaraktär. Här finns gott om tryck och många funktioner.

Ljudet är transparent och luftigt, med stora kraftresurser. Användarvänligheten är ett plus.
Högtalarnas klangkaraktär måste väljas före autokalibrering. Fyra Atmos-kanaler förutsätter maximalt fem andra högtalare, resten av startfältet klarar sju.

Denon AVR-X5200W

Mycket för pengarna

Testets näst billigaste receiver har inga problem med att måla upp en megastor ljudbild. Lättanvänd är den också.

11-kanalig processning och mycket hög ljudkvalitet betyder att du får massor för pengarna.
Har inte lika mycket kraft som de största muskelbergen. Fjärr-appen är i enklaste laget.

Yamaha RX-A3040

Vinnaren

Yamaha gräver fram guldet ur ljudspåret, både från film och musik, och ger kraft och elegans i en lättskött inpackning.

Detta är en av de kraftigaste receivrarna i testet och tack vare en varm och fyllig klang kan man dessutom spela högt utan att bli trött i öronen. Användarvänligheten är också väldigt bra.
Somliga föredrar kanske ett mer neutralt ljud och en ännu rappare bas.

Marantz SR7009

Förfinad njutning

Marantz bygger på samma plattform som Denon. Men något har gjorts för att göra ljudet ännu renare.

11-kanalsprocessorer är sällsynta för de här pengarna. Ljudet är väldigt bra, vi föll speciellt för upplösningen i övertonregistret.
Marantz-receivern saknar kontrollen hos de allra kraftigaste. Fjärrkontroll-appen kunde haft fler alternativ.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Referensljud direkt i väggen Vägghögtalarna från IW150-serien ska vara speciellt utformade för Dolby Atmos.
Nu får du Google TV på alla skärmar Google Chromecast ger TV:n nytt liv och nu har den fått både fjärrkontroll, Google TV – och 4K. Men ett problem också.
Chromecast med Google TV kommer (äntligen) till Sverige Från och med i dag kan Googles nya Chromecast förbeställas i Sverige. Den har bland annat fjärrkontroll och Google TV. 21 juni finns den i butik.
Farväl, Onkyo! Kommentar: Ett av de stora gamla träden i hi-fi-skogen har fallit. Utan ett ljud.
Kolla in Sonys nya 4K-projektorer Erbjuder bland annat laserljus till ett helt nytt pris!
Utlovar saftig bas utan separat sub Kompakta Denon DHT-S217 har Dolby Atmos – och inbyggd subwoofer!
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend