: Yamaha RX-V779

Bäst i klassen

Med grym baskontroll och genomgående enorm underhållningsfaktor sätter Yamaha backrekord – med telemarkslandning!

Oktober 2015Yamaha RX-V779

Ljud & Bild tycker

Yamaha har tuffast bas i klassen, på samma gång som det finns upplösning nog för att skildra musik och detaljer i ljudspåret med stor övertygelse. Skivspelaringång och multikanals analogutgång betyder stor flexibilitet och pricken över i är multiroom-funktion.
Ljudbilden hade kunnat vara mer genomskinlig. MusicCast-funktionen har utrymme för förbättring.
 • Video: 3D och 4K-uppskalning (HDMI 2.0 / HDCP 2.2)
 • HDMI: 6 in, 2 ut
 • Ljudformat: Dolby TrueHD, DTS-HD MA
 • Effekt: 95 watt per kanal (8 ohm, 2 kanaler drivna)
 • Rumskorrektion: YPAO
 • Nätverk: Wifi och Ethernet
 • Strömning: AirPlay, Spotify Connect, DLNA, Bluetooth
 • App-styrning: AV Controller, MusicCast Controller
 • Skivspelaringång: Ja
 • Multikanals pre out: Ja
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 6700 kr

Yamaha RX-V779Senaste generationen Yamaha-receivrar har fått en funktion som heter MusicCast. Det är Yamahas nya multiroom-system för trådlöst ljud. RX-V779 kan därför byggas in i trådlösa system tillsammans med ljudlimpor, minianläggningar och mycket annat smått och gott i Yamahas nya MusicCast-sortiment. Allting styrs med MusicController-appen och du kan antingen spela samma musik på alla anslutna enheter eller styra dem individuellt.

Varje rum namnges enkelt i appen och får sin unika bild. Själva avspelaren för iPhone har däremot sina begränsningar. Väljer man en låt så börjar den spela omedelbart, även om du är mitt uppe i en annan. Det är med andra ord fortfarande en bit kvar till Sonos, men det kommer uppdateringar.

Receivern har en skivspelaringång och är testets enda med multikanals analogutgång, vilket gör den kompatibel med externa effektförstärkare.

Den överskådliga skärmmenyn gör receivern enkel att sköta och auto-inställningen går smidigt. Du behöver bara välja om du vill korrigera ljudet för en eller fem sittplatser, så gör systemet resten. iPad-versionen av Yamahas fjärr-app är för övrigt den bästa av dem alla.

Yamaha_RX-V779_skrå
MusicCast-funktionen gör RX-V779 till en del av ett multiroom-system. Foto: Yamaha

 

Ljudkvalitet

Yamaha-receivern utmärker sig genom att ha massor av kraft! Ed Sheerans ballad ”Thinking Out Loud” återges med bra kontroll i basen och hans röst framträder tydligt. Tracy Bonhams ”Noonday Demon” från senaste country/folk/blues-skivan har bra rytm och receivern återskapar taktslagen på kontrabasens låda så de svänger rejält.

Yamaha_RX-V779_bak
Yamaha är det enda testdeltagaren med multikanals analogutgång, vilket gör den kompatibel med extra effektförstärkare. Foto: Yamaha

Filmen ”Interstellar” är dödsspännande och det får receivern fram. Här finns det tillräcklig med kraft för att få fram kontrasterna, och det är viktigt eftersom det är stora skillnader mellan explosiva krascher från insidan av rymdskeppet och när man ser dem utifrån, där rymdens vakuum gör allt tyst som i graven. Dialogen är fyllig längre ner i mellan- och basregistret. Det saknas måhända en smula luft, men ljudet är så behagligt – samtidigt som det är stenhårt – att det spelar mindre roll.

Receivern fetar till ljudet en del i ”Natural”-EQ-inställningen, jag föredrar ”Front” som i stället försöker få alla högtalarna att låta som frontarna, eller Pure Direct som ger renast ljud i stereo.

Yamaha_RX-V779_app
Yamahas fjärr-app är bra, allra bäst är iPad-versionen.

 

Slutsats

Kombinationen ljudkvalitet, kvalitetsintryck, utrustningsnivå och användarvänlighet är det som gör att Yamaha tar sig hela vägen till toppen på prispallen. Den nya MusicCast-funktionen ser vi fram emot att testa mer, eftersom den förvandlar Yamaha-produkter till trådlösa multiroom-musikanter, men än så länge kan själva avspelaren bli bättre. Men ändå: RX-V779 är en imponerande underhållningsmaskin som sammantaget sticker ut som bäst i klassen.

Yamaha_MusicCast_app
Spela musik med MusicCast-appen. Foto: Yamaha

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Onkyo TX-NR646 - Övertygande debutant
  Onkyos receiver låter strålande med både film och musik. Den saknar bara det där lilla sista i användarvänlighet.
  Pioneer VSX-930 - Distinkt kraft
  Receivern från Pioneer låter klockrent och har tillräckligt med muskler för att utmana de allra tuffaste.
  Sony STR-DN1060 - Nästan hela vägen
  Sony-receivern har gott om funktioner, låter tufft och har trådlös multiroom-funktion. Men den är inte helt felfri.
  Denon AVR-X2200W - Lättskött
  Denon har fattat det här med att göra lättbegripliga och snygga skärmmenyer. Den här receivern är en fröjd att använda och låter riktigt skapligt.

  Läs också

  Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
  Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  TCL Ray-Danz TS9030

  Riktpris: 4500 kr Spännande koncept

  Denon AVC-X6700H

  Riktpris: 27000 kr Du vill aldrig tillbaka

  Epson EH-TW9400

  Riktpris: 32000 kr Den förnuftigaste highend-projektorn

  BenQ W5700

  Riktpris: 30000 kr Billig biomaskin med 4K
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.