: Sony STR-DN1060

Nästan hela vägen

Sony-receivern har gott om funktioner, låter tufft och har trådlös multiroom-funktion. Men den är inte helt felfri.

Ljud & Bild tycker

Högtalarkalibreringen går superfort, receivern är i stort sett enkel att använda och låter tufft. SongPlay-appen fungerar utmärkt för att strömma musik.
Det hände att vi inte fick något ljud via HDMI. Lösningen var att rycka ut kabeln och stoppa i den igen. AirPlay fungerade mindre stabilt än med de övriga testdeltagarna. Dolby Atmos och DTS:X saknas.
 • Video: 3D och 4K-uppskalning (HDMI 2.0 / HDCP 2.2)
 • HDMI: 6 in, 2 ut
 • Ljudformat: Dolby TrueHD, DTS-HD MA
 • Effekt: 100 watt per kanal (6 ohm, 2 kanaler drivna samtidig)
 • Rumskorrektion: Digital Cinema Auto Calibration
 • Nätverk: Wifi och Ethernet
 • Strömning: AirPlay, Google Cast, Spotify Connect, DLNA, Bluetooth (LDAC)
 • App-styrning: SongPal
 • Skivspelaringång: Nej
 • Multikanals pre out: Nej
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 7700 kr

Den senaste tiden har Sony satsat hårt på att utöka funktionaliteten, i form av trådlös multiroom. Tillsammans med andra Sony-produkter som också är kompatibla (leta efter SongPal-loggan) spelar de med DN1060-receivern via det trådlösa hemnätverket. Det gäller exempelvis senaste generationen trådlösa högtalare från och med SRS-X77 samt ljudlimporna NT3 och ST9.

Under den första inkopplingen blir man guidad genom en meny där man enkelt ställer in systemet för första gången. Väldigt enkelt. Den kolumnuppdelade skärmmenyn är överskådlig och receivern är i stort sett enkel att sköta. App-styrningen görs med SongPlay för iOS och Android, därifrån styrs egentligen musiken bara från diverse källor som Spotify, YouTube och direkt från mobilen eller en nätverksdator. Receiverns andra funktioner styrs från fjärrkontrollen som ingår. DN1060 stöder högupplösta ljudformat, inklusive DSD.

En hake med kvalitetsintrycket är att vårt testexemplar inte alltid var lika välvilligt med HDMI. Ett par gånger kom det inget ljud, då var vi tvungna att koppla ut och in kabeln igen. Eller så kan man stänga av receivern helt (standby räcker inte, så länge du inte stänger av HDMI Standby). Musik via AirPlay drabbades också av dropouts emellanåt, trots att den var inkopplad med nätverkskabel. Sonyn kan däremot ge bättre ljud med Bluetooth än de andra, om du har en LDAC-kompatibel Sony-mobil.

 

Ljudkvalitet

Sony levererar ljudet rytmiskt och rappt, med bättre kontroll på höga ljudeffekter än Denon. Övertoner låter rundare och mjukare hos Sony, som bara saknar lite öppenhet i filmdialoger. Sonys EQ-inställning färgar ljudet en smula i standardläget (Engineer) men har å andra sidan Front Reference-funktion som bevarar mer av högtalarnas klangkaraktär. Autokalibreringen av högtalarna är för övrigt testets snabbaste. Det går blixtsnabbt! Det enda vi var tvungna att gå in och fintrimma var delningsfrekvensen, som sattes för högt.

Sony_STR-DN1060_bak
Sony har tillräckligt med HDMI-ingångar. Multikanals analogutgång är det däremot ont om.Foto: Sony

Musik i stereo låter klart bäst med Pure Direct-funktionen. Då framträder slidegitarren i Tracy Bonhams countryblues-låt ”This Here’s My Grandpa’s Guitar” lekfullt och krispigt. Matona-remixen av Astrid S-hitten ”2AM” har bra med tryck, fast inte fullt lika mycket som med Yamaha. Sony är lite tunnare i basen.

 

Slutsats

Sony har tagit steget in i multiroom med sin STR-DN1060, vilket gör att den fungerar ihop med likasinnade Sony-produkter i ett system. Den gör mycket bra och låter bra. Den dundrar inte lika tungt i basen som de kraftigaste, men upplevs å andra sidan som snabbare än de flesta.

Det hände att vi inte fick ljud via HDMI och var tvungna att koppla ur och i kabeln. AirPlay var inte heller alltid lika stabilt.

Sony_STR-DN1060_app
SongPal-appen används främst för att strömma musik.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Onkyo TX-NR646 - Övertygande debutant
  Onkyos receiver låter strålande med både film och musik. Den saknar bara det där lilla sista i användarvänlighet.
  Pioneer VSX-930 - Distinkt kraft
  Receivern från Pioneer låter klockrent och har tillräckligt med muskler för att utmana de allra tuffaste.
  Denon AVR-X2200W - Lättskött
  Denon har fattat det här med att göra lättbegripliga och snygga skärmmenyer. Den här receivern är en fröjd att använda och låter riktigt skapligt.
  Yamaha RX-V779 - Bäst i klassen
  Med grym baskontroll och genomgående enorm underhållningsfaktor sätter Yamaha backrekord – med telemarkslandning!

  Läs också

  Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
  Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  TCL Ray-Danz TS9030

  Riktpris: 4500 kr Spännande koncept

  Denon AVC-X6700H

  Riktpris: 27000 kr Du vill aldrig tillbaka

  Epson EH-TW9400

  Riktpris: 32000 kr Den förnuftigaste highend-projektorn

  BenQ W5700

  Riktpris: 30000 kr Billig biomaskin med 4K
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.