: Pioneer VSX-930

Distinkt kraft

Receivern från Pioneer låter klockrent och har tillräckligt med muskler för att utmana de allra tuffaste.
Ljud & Bild tycker
Klart och öppet ljud samt tillräckligt med kraft gör detta till en mycket välljudande receiver. Dolby Atmos har den också, och inställningsmenyn har blivit mer överskådlig sedan sist.
Ljudet kan upplevas som en aning kallt och sterilt. Appens alla funktioner kunde ha presenterats på ett mer överskådligt sätt.
Specifikationer
  • Video: 3D och 4K-uppskalning (HDMI 2.0 / HDCP 2.2)
  • HDMI: 7 in, 2 ut
  • Ljudformat: Dolby TrueHD, DTS-HD MA, Dolby Atmos (5.1.2)
  • Effekt: 105 watt per kanal (8 ohm, 1 kanal)
  • Rumskorrektion: MCACC
  • Nätverk: Wifi och Ethernet
  • Strömning: AirPlay, Spotify Connect, DLNA, Bluetooth
  • App-styrning: iControl AV5
  • Skivspelaringång: Nej
  • Multikanals pre out: Nej
Annons
Annons
forfatter

Pioneer satsar på det avancerade. Inte minst när det gäller rumskorrektionen, som både kontrollerar rummets efterklang, stående ljudvågor och fas för varje högtalare. Processen tar sin lilla tid, så lämna gärna rummet.

Tycker du att själva uppkopplingen är krånglig så finns det en assistent i smartmobil-appen. Appen är avancerad och har många funktioner. Det finns också en särskild iPad-app som är mer överskådligt eftersom den utnyttjar den stora ytan, och ligger bara ett snäpp bakom Yamahas iPad-app.

Även om Pioneer och Onkyo har slagit sig ihop så är deras receivrar olika både när det gäller ljud och konstruktion. Båda har Dolby Atmos men Pioneer har ännu så länge inte meddelat att de har stöd för det konkurrerande DTS:X-formatet. Kanske kommer det i en uppdatering? Pioneers inställningsmeny har för övrigt blivit flikbaserat och mer överskådligt sedan sist. Bra.

Det enda vi inte gillar med menyn är att ljudet stängs av när man går in i den, vilket gör det svårt att fintrimma ljudet. Vi hade också kunnat tänka oss multikanals analogutgång för dem som vill ha mer kraft – och skivspelaringång hade också suttit fint.

 

Annons

Ljudkvalitet

Med Front Align-läget, som kalibrerar alla högtalarna efter frontarna, återges dialogen i ”Interstellar” helt superbt. Surroundljudet omsluter oss och det är bra kontroll på effekterna. Men Pioneer är inte riktigt samma muskelknippe som Yamaha och det kan argumenteras för att det saknar lite värme och fyllighet. Å andra sidan låter Pioneer-receivern klockrent och distinkt. ”Interstellar” är synnerligen spännande när Pioneer står för ljudet, till film är detta en superreceiver.

Det är skönt att höra att den hänger med i stereomusik också, och VSX-930 stöder högupplösta ljudformat – inklusive DSD – via nätverk. Då är det definitivt Pure Direct-läget som gäller, och Matona-remixen av Astrid S elektroniska ”2AM” trycker till med bättre kontroll än Denon. Ljudet av jazz och klassiskt är renare än med Sony och basen är stramare än med Yamaha. Väldigt bra ljud för pengarna, helt enkelt.

Pioneer_VSX-930_bak
Pioneer VSX-930 har allt man behöver, utom skivspelaringång och multikanals analogutgång. Foto: Pioneer

Med klanginställningen Symmetry (som kalibrerar högtalarna parvis) fick vi inte samma känsla i ljudet. Det blev för vasst i toppen med både film och musik.

 

Annons

Slutsats

Pioneer VSX-930 har god kontroll över högtalarna och åstadkommer ett klart och vitalt ljud i hemmabion. Det är givetvis kvaliteter som musiken tjänar på, och både dialoger och sångröster framträder tydligt. Ljudet serveras snabbt och taktfast.

Skärmmenyerna har blivit mer åskådliga sedan sist men stänger av ljudet när man går in i dem. Receivern kan låta lite vasst efter autokalibrering om man använder fel ljudläge. Prova i så fall med Front Align eller Pure Direct.

Pioneer_VSX-930_app

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Också i detta test:

Onkyo TX-NR646

Övertygande debutant

Onkyos receiver låter strålande med både film och musik. Den saknar bara det där lilla sista i användarvänlighet.

Onkyo-receivern är kanske den som har testets bästa ljud. Här får man både muskler och upplösning, bättre än vad prislappen antyder. Plus i kanten för Dolby Atmos.
Även om fjärrkontrollen har blivit bättre så finns det ett par brister i skötseln. HDMI-switching funkar inte alltid optimalt och rumskorrektionen hade kunnat vara bättre.

Sony STR-DN1060

Nästan hela vägen

Sony-receivern har gott om funktioner, låter tufft och har trådlös multiroom-funktion. Men den är inte helt felfri.

Högtalarkalibreringen går superfort, receivern är i stort sett enkel att använda och låter tufft. SongPlay-appen fungerar utmärkt för att strömma musik.
Det hände att vi inte fick något ljud via HDMI. Lösningen var att rycka ut kabeln och stoppa i den igen. AirPlay fungerade mindre stabilt än med de övriga testdeltagarna. Dolby Atmos och DTS:X saknas.

Denon AVR-X2200W

Lättskött

Denon har fattat det här med att göra lättbegripliga och snygga skärmmenyer. Den här receivern är en fröjd att använda och låter riktigt skapligt.

Användarvänligheten är suverän. Skärmmenyerna är överskådliga och baksidan är okomplicerad och fin. Högupplösta musikformat kan strömmas och Dolby Atmos och DTS:X finns på plats.
Det saknas lite kraft och hårda s-ljud blir lite övertydliga. Multikanals förförstärkarutgång saknas, så det går inte att koppla in mer kraft.

Yamaha RX-V779

Bäst i klassen

Med grym baskontroll och genomgående enorm underhållningsfaktor sätter Yamaha backrekord – med telemarkslandning!

Yamaha har tuffast bas i klassen, på samma gång som det finns upplösning nog för att skildra musik och detaljer i ljudspåret med stor övertygelse. Skivspelaringång och multikanals analogutgång betyder stor flexibilitet och pricken över i är multiroom-funktion.
Ljudbilden hade kunnat vara mer genomskinlig. MusicCast-funktionen har utrymme för förbättring.
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.
0 / 6

Your page rank:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Annons
Annons

Läs också

Med Samsungs nya projektorer kan du få en enorm bild direkt på väggen hemma i vardagsrummet.
Här är den moderna surroundförstärkaren för dig som vill ha riktigt bra ljud i hemmabion men som vill vara förnuftig med plånboken.
Med absolut alla funktioner man behöver ger Marantz NR1711 stora hemmabioupplevelser i ett slimmat och snyggt format.
Denon har aldrig gjort en bättre surroundförstärkare än jubileumsmodellen AVC-A110.
Alla kamerasystem behöver ett objektiv för porträtt, gärna ett ljusstarkt sådant.
Designmästarna gör det igen. Beolit 20 är en vacker bärbar högtalare som dessutom låter bra.
Fujifilms mellanformatkameror har saknat en bred vidvinkel. Här är den.
Motorola Moto G100 är nästan lika bra som betydligt dyrare mobiler från andra tillverkare. Och så döljer den en intressant överraskning.
Bang & Olufsen Beosound Emerge är en modig avvikelse från hur en multiroom-smarthögtalare kan se ut – och låta.
Det är ingen slump att C22 ser ut som om den är 50 år gammal. Och ingen slump att den låter så bra som den gör.
Old school-tekniken har aldrig varit bättre än i vår tid. McIntosh MC1502 är beviset för de som tvivlar.
SU-R1000 är en av de mest unika förstärkarna vi har sett – och hört – i highend-klassen.
Sonos första bärbara högtalare imponerar med sin integration och bekvämlighet.
Klipschorn fyller 70 år i år. Det firar vi genom att förvandla vårt testrum till ett inferno.
Asus ROG Flow X13 är smidig nog för att bara stoppas ner i väskan och kan dessutom användas som surfplatta. Men den har grafikmuskler i tungviktsklassen.
Den bästa kameran vi har testat har kommit i en mer kompakt version, till ett lägre pris.