: Pioneer VSX-930

Distinkt kraft

Receivern från Pioneer låter klockrent och har tillräckligt med muskler för att utmana de allra tuffaste.

Ljud & Bild tycker

Klart och öppet ljud samt tillräckligt med kraft gör detta till en mycket välljudande receiver. Dolby Atmos har den också, och inställningsmenyn har blivit mer överskådlig sedan sist.
Ljudet kan upplevas som en aning kallt och sterilt. Appens alla funktioner kunde ha presenterats på ett mer överskådligt sätt.
 • Video: 3D och 4K-uppskalning (HDMI 2.0 / HDCP 2.2)
 • HDMI: 7 in, 2 ut
 • Ljudformat: Dolby TrueHD, DTS-HD MA, Dolby Atmos (5.1.2)
 • Effekt: 105 watt per kanal (8 ohm, 1 kanal)
 • Rumskorrektion: MCACC
 • Nätverk: Wifi och Ethernet
 • Strömning: AirPlay, Spotify Connect, DLNA, Bluetooth
 • App-styrning: iControl AV5
 • Skivspelaringång: Nej
 • Multikanals pre out: Nej
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 6500 kr

Pioneer satsar på det avancerade. Inte minst när det gäller rumskorrektionen, som både kontrollerar rummets efterklang, stående ljudvågor och fas för varje högtalare. Processen tar sin lilla tid, så lämna gärna rummet.

Tycker du att själva uppkopplingen är krånglig så finns det en assistent i smartmobil-appen. Appen är avancerad och har många funktioner. Det finns också en särskild iPad-app som är mer överskådligt eftersom den utnyttjar den stora ytan, och ligger bara ett snäpp bakom Yamahas iPad-app.

Även om Pioneer och Onkyo har slagit sig ihop så är deras receivrar olika både när det gäller ljud och konstruktion. Båda har Dolby Atmos men Pioneer har ännu så länge inte meddelat att de har stöd för det konkurrerande DTS:X-formatet. Kanske kommer det i en uppdatering? Pioneers inställningsmeny har för övrigt blivit flikbaserat och mer överskådligt sedan sist. Bra.

Det enda vi inte gillar med menyn är att ljudet stängs av när man går in i den, vilket gör det svårt att fintrimma ljudet. Vi hade också kunnat tänka oss multikanals analogutgång för dem som vill ha mer kraft – och skivspelaringång hade också suttit fint.

 

Ljudkvalitet

Med Front Align-läget, som kalibrerar alla högtalarna efter frontarna, återges dialogen i ”Interstellar” helt superbt. Surroundljudet omsluter oss och det är bra kontroll på effekterna. Men Pioneer är inte riktigt samma muskelknippe som Yamaha och det kan argumenteras för att det saknar lite värme och fyllighet. Å andra sidan låter Pioneer-receivern klockrent och distinkt. ”Interstellar” är synnerligen spännande när Pioneer står för ljudet, till film är detta en superreceiver.

Det är skönt att höra att den hänger med i stereomusik också, och VSX-930 stöder högupplösta ljudformat – inklusive DSD – via nätverk. Då är det definitivt Pure Direct-läget som gäller, och Matona-remixen av Astrid S elektroniska ”2AM” trycker till med bättre kontroll än Denon. Ljudet av jazz och klassiskt är renare än med Sony och basen är stramare än med Yamaha. Väldigt bra ljud för pengarna, helt enkelt.

Pioneer_VSX-930_bak
Pioneer VSX-930 har allt man behöver, utom skivspelaringång och multikanals analogutgång. Foto: Pioneer

Med klanginställningen Symmetry (som kalibrerar högtalarna parvis) fick vi inte samma känsla i ljudet. Det blev för vasst i toppen med både film och musik.

 

Slutsats

Pioneer VSX-930 har god kontroll över högtalarna och åstadkommer ett klart och vitalt ljud i hemmabion. Det är givetvis kvaliteter som musiken tjänar på, och både dialoger och sångröster framträder tydligt. Ljudet serveras snabbt och taktfast.

Skärmmenyerna har blivit mer åskådliga sedan sist men stänger av ljudet när man går in i dem. Receivern kan låta lite vasst efter autokalibrering om man använder fel ljudläge. Prova i så fall med Front Align eller Pure Direct.

Pioneer_VSX-930_app

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Onkyo TX-NR646 - Övertygande debutant
  Onkyos receiver låter strålande med både film och musik. Den saknar bara det där lilla sista i användarvänlighet.
  Sony STR-DN1060 - Nästan hela vägen
  Sony-receivern har gott om funktioner, låter tufft och har trådlös multiroom-funktion. Men den är inte helt felfri.
  Denon AVR-X2200W - Lättskött
  Denon har fattat det här med att göra lättbegripliga och snygga skärmmenyer. Den här receivern är en fröjd att använda och låter riktigt skapligt.
  Yamaha RX-V779 - Bäst i klassen
  Med grym baskontroll och genomgående enorm underhållningsfaktor sätter Yamaha backrekord – med telemarkslandning!

  Läs också

  Xperia 5 II är inte bara lika bra som Xperia 1 II, den är flera fall bättre!
  Sony A85 är en genomgående utmärkt OLED-TV med snygg bild och osynligt men tydligt ljud.
  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  TCL Ray-Danz TS9030

  Riktpris: 4500 kr Spännande koncept

  Denon AVC-X6700H

  Riktpris: 27000 kr Du vill aldrig tillbaka

  Epson EH-TW9400

  Riktpris: 32000 kr Den förnuftigaste highend-projektorn

  BenQ W5700

  Riktpris: 30000 kr Billig biomaskin med 4K
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.