Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Pioneer VSX-930

Distinkt kraft

Receivern från Pioneer låter klockrent och har tillräckligt med muskler för att utmana de allra tuffaste.

Publicerad 2015-10-24 - 05:00
Pioneer VSX-930
Geir Gråbein Nordby

Pioneer satsar på det avancerade. Inte minst när det gäller rumskorrektionen, som både kontrollerar rummets efterklang, stående ljudvågor och fas för varje högtalare. Processen tar sin lilla tid, så lämna gärna rummet.

Tycker du att själva uppkopplingen är krånglig så finns det en assistent i smartmobil-appen. Appen är avancerad och har många funktioner. Det finns också en särskild iPad-app som är mer överskådligt eftersom den utnyttjar den stora ytan, och ligger bara ett snäpp bakom Yamahas iPad-app.

Även om Pioneer och Onkyo har slagit sig ihop så är deras receivrar olika både när det gäller ljud och konstruktion. Båda har Dolby Atmos men Pioneer har ännu så länge inte meddelat att de har stöd för det konkurrerande DTS:X-formatet. Kanske kommer det i en uppdatering? Pioneers inställningsmeny har för övrigt blivit flikbaserat och mer överskådligt sedan sist. Bra.

Det enda vi inte gillar med menyn är att ljudet stängs av när man går in i den, vilket gör det svårt att fintrimma ljudet. Vi hade också kunnat tänka oss multikanals analogutgång för dem som vill ha mer kraft – och skivspelaringång hade också suttit fint.

 

Ljudkvalitet

Med Front Align-läget, som kalibrerar alla högtalarna efter frontarna, återges dialogen i ”Interstellar” helt superbt. Surroundljudet omsluter oss och det är bra kontroll på effekterna. Men Pioneer är inte riktigt samma muskelknippe som Yamaha och det kan argumenteras för att det saknar lite värme och fyllighet. Å andra sidan låter Pioneer-receivern klockrent och distinkt. ”Interstellar” är synnerligen spännande när Pioneer står för ljudet, till film är detta en superreceiver.

Det är skönt att höra att den hänger med i stereomusik också, och VSX-930 stöder högupplösta ljudformat – inklusive DSD – via nätverk. Då är det definitivt Pure Direct-läget som gäller, och Matona-remixen av Astrid S elektroniska ”2AM” trycker till med bättre kontroll än Denon. Ljudet av jazz och klassiskt är renare än med Sony och basen är stramare än med Yamaha. Väldigt bra ljud för pengarna, helt enkelt.

Pioneer_VSX-930_bak
Pioneer VSX-930 har allt man behöver, utom skivspelaringång och multikanals analogutgång. Foto: Pioneer

Med klanginställningen Symmetry (som kalibrerar högtalarna parvis) fick vi inte samma känsla i ljudet. Det blev för vasst i toppen med både film och musik.

 

Slutsats

Pioneer VSX-930 har god kontroll över högtalarna och åstadkommer ett klart och vitalt ljud i hemmabion. Det är givetvis kvaliteter som musiken tjänar på, och både dialoger och sångröster framträder tydligt. Ljudet serveras snabbt och taktfast.

Skärmmenyerna har blivit mer åskådliga sedan sist men stänger av ljudet när man går in i dem. Receivern kan låta lite vasst efter autokalibrering om man använder fel ljudläge. Prova i så fall med Front Align eller Pure Direct.

Pioneer_VSX-930_app

Ljud & Bild tycker

Klart och öppet ljud samt tillräckligt med kraft gör detta till en mycket välljudande receiver. Dolby Atmos har den också, och inställningsmenyn har blivit mer överskådlig sedan sist. Ljudet kan upplevas som en aning kallt och sterilt. Appens alla funktioner kunde ha presenterats på ett mer överskådligt sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen