Search
Generic filters

Onkyo TX-NR646

 itemprop
Onkyo TX-NR646

Övertygande debutant

Onkyos receiver låter strålande med både film och musik. Den saknar bara det där lilla sista i användarvänlighet.

Ljud & Bild tycker

Onkyo-receivern är kanske den som har testets bästa ljud. Här får man både muskler och upplösning, bättre än vad prislappen antyder. Plus i kanten för Dolby Atmos.
Även om fjärrkontrollen har blivit bättre så finns det ett par brister i skötseln. HDMI-switching funkar inte alltid optimalt och rumskorrektionen hade kunnat vara bättre.
 • Video: 3D och 4K-uppskalning (HDMI 2.0 / HDCP 2.2)
 • HDMI: 8 in, 2 ut
 • Ljudformat: Dolby TrueHD, DTS-HD MA, Dolby Atmos (5.1.2), DTS:X
 • Effekt: 100 watt per kanal (8 ohm, 2 kanaler drivna samtidigt)
 • Rumskorrektion: AccuEQ
 • Nätverk: Wifi och Ethernet
 • Strömning: AirPlay, Spotify Connect, DLNA, Bluetooth
 • App-styrning: Onkyo Remote 3
 • Skivspelaringång: Ja
 • Multikanals pre out: Nej
Visa mer
Visa mindre

Riktpris.pris 6000 kr

Onkyo har tänkt på det här med ingångar och vinylfrälsta lär uppskatta skivspelaringången. TX-NR646 har även fler analoga ljudingångar än många andra, och vill du lyssna på 3D-ljud på film så finns både Dolby Atmos och DTS:X via en programvaruuppdatering.

Skärmmenyn är överskådlig och fin, och lätt att manövrera runt i. Det som gör användandet lite knölig har mer med fjärrkontrollen att göra. Oavsett om du använder Onkyo Remote-appen eller fjärrkontrollen som ingår så måste du nämligen trycka upprepade gånger på Music-knappen för att få fram Pure Audio-ljudläget. Det borde ha haft en egen knapp. HDMI-switchingen är inte helt perfekt, vid åtminstone ett tillfälle var vi tvungna att koppla ut och in HDMI-kabeln för att få ljud till filmen.

Rumskorrektionen fungerar fint, den korrigerar inte fronthögtalarna utan försöker i stället få de övriga högtalarna att låta som dem. Jag måste dock erkänna att jag saknar Audyssey-rumskorrektionen som Onkyo hade förut eftersom den är mer exakt än AccuEQ, i synnerhet när det handlar om att ställa in delningsfrekvenser.

För bästa möjliga ljud bör man undvika funktioner som Music Optimizer och Phase Matching Bass. De gör nämligen mer skada än nytta, och i samma veva kan du stänga av Dolby Loudness Management så länge du inte har någon annan i huset som försöker sova. Den sänker nämligen dynamiken markant.

Onkyo_TX-NR646_bak
Åtta HDMI-ingångar (en på fronten) och dessutom skivspelaringång gör att man knappt saknar något hos Onkyo TX-NR646. Kanske bortsett från multikanals analogutgång. Foto: Onkyo

 

Ljudet

Onkyo låter däremot helt förträffligt. Här får man både kraft och upplösning på samma gång. ”Interstellars” extremt dynamiska ljudbild betonas mycket väl. När rymdskeppet glider nedför en enorm tidvattensvåg på en planet som kretsar kring ett svart hål återges allting kanske ännu bättre än med Yamaha, med en stramare återgivning av baseffekterna samtidigt som dialogen artikuleras bättre. Det stämningsfulla musikspåret är mäktigt och oansträngt och jag blir imponerad över hur bra ljud man får från en receiver i den här klassen.

annons

När Tracy Bonham sjunger ut på sitt nya album ”Wax & Gold” så är det med en oerhört fin röståtergivning, och slidegitarren i ”This Here’s My Grandpa’s Guitar” klingar till snyggt. Elektronisk musik smäller till taktfast och bestämt i basen, samtidigt som Onkyo aldrig tappar greppet över de mer transparenta detaljerna.

annons

 

Slutsats

Onkyo har byggt en kanonbra receiver rent ljudmässigt, som kombinerar både kraft och upplösning och som fungerar lika bra med musik som med film. Funktioner saknas inte heller. Var det bara ljud och funktioner som gällde så kunde TX-NR646 ha blivit utnämnd till Bäst i test. Den har bara en liten bit kvar när det gäller användarvänlighet, och vi ser fram emot när det kommer en bättre rumskorrektion.

Onkyo_TX-NR646_app
Onkyos fjärr-app är ganska så bra, men man jobbar i flera skikt. En iPad-version hade kunnat fixa det.

annons
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

  Också i detta test:

   data-srcset

   data-srcset

  Yamaha RX-V779

  Pris: 6700 kr Annons
  Yamaha har tuffast bas i klassen, på samma gång som det finns upplösning nog för att skildra musik och detaljer i ljudspåret med stor övertygelse. Skivspelaringång och multikanals analogutgång betyder stor flexibilitet och pricken över i är multiroom-funktion.
  Ljudbilden hade kunnat vara mer genomskinlig. MusicCast-funktionen har utrymme för förbättring.
   data-srcset

  Denon AVR-X2200W

  Pris: 6500 kr Annons
  Användarvänligheten är suverän. Skärmmenyerna är överskådliga och baksidan är okomplicerad och fin. Högupplösta musikformat kan strömmas och Dolby Atmos och DTS:X finns på plats.
  Det saknas lite kraft och hårda s-ljud blir lite övertydliga. Multikanals förförstärkarutgång saknas, så det går inte att koppla in mer kraft.
   data-srcset

  Sony STR-DN1060

  Pris: 7700 kr Annons
  Högtalarkalibreringen går superfort, receivern är i stort sett enkel att använda och låter tufft. SongPlay-appen fungerar utmärkt för att strömma musik.
  Det hände att vi inte fick något ljud via HDMI. Lösningen var att rycka ut kabeln och stoppa i den igen. AirPlay fungerade mindre stabilt än med de övriga testdeltagarna. Dolby Atmos och DTS:X saknas.
   data-srcset

  Pioneer VSX-930

  Pris: 6500 kr Annons
  Klart och öppet ljud samt tillräckligt med kraft gör detta till en mycket välljudande receiver. Dolby Atmos har den också, och inställningsmenyn har blivit mer överskådlig sedan sist.
  Ljudet kan upplevas som en aning kallt och sterilt. Appens alla funktioner kunde ha presenterats på ett mer överskådligt sätt.

  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativ till Onkyo TX-NR646

  Foto: Denon

  Om du ryser över blotta tanken på en stor förstärkarklump och ett ormbo av kablar så har Denon ett mer diskret alternativ.

  (Foto: Tillverkare)

  Den modernaste tekniken. Fantastiskt ljud! Även från ovan. Här finns receivern du bara måste ha.

  (Foto: Tillverkare)

  De här receivrarna ger ett mycket tuffare ljud än någon soundbar ens kan drömma om.

  (Foto: Tillverkare)

  Pioneer bombarderar från alla håll och kanter!

  (Foto: Tillverkare)

  Med läcker design och massor av kraft lyfter Onkyos kanon bioljudet till nya höjder.

   data-srcset

  Lägg några extra kronor på en bra receiver så får du mycket roligare ljud i hemmabion.

   data-srcset

  Den som inte har plats för en stor och ful förstärkare kan få äkta hemmabioglädje av en smal receiver.

   data-srcset

  Receivrar med Dolby Atmos och massor av kraft lyfter hemmabion till nya höjder.

   data-srcset

  Superb ljudkvalitet – nu även på höjden.

   data-srcset

  XTZ Cinema är det bästa hemmabiohögtalarsystem vi hört som fortfarande går att betala!

   data-srcset

  Få finesser men kanonljud och suverän rumskorrektion – Anthem MRX710 är en vinnare.

   data-srcset

  De här receivrarna klarar du dig inte utan. Tack vare nya finesser är de redo för morgondagens Ultra HD-format.