: Onkyo TX-NR646

Övertygande debutant

Onkyos receiver låter strålande med både film och musik. Den saknar bara det där lilla sista i användarvänlighet.

Ljud & Bild tycker

Onkyo-receivern är kanske den som har testets bästa ljud. Här får man både muskler och upplösning, bättre än vad prislappen antyder. Plus i kanten för Dolby Atmos.
Även om fjärrkontrollen har blivit bättre så finns det ett par brister i skötseln. HDMI-switching funkar inte alltid optimalt och rumskorrektionen hade kunnat vara bättre.
 • Video: 3D och 4K-uppskalning (HDMI 2.0 / HDCP 2.2)
 • HDMI: 8 in, 2 ut
 • Ljudformat: Dolby TrueHD, DTS-HD MA, Dolby Atmos (5.1.2), DTS:X
 • Effekt: 100 watt per kanal (8 ohm, 2 kanaler drivna samtidigt)
 • Rumskorrektion: AccuEQ
 • Nätverk: Wifi och Ethernet
 • Strömning: AirPlay, Spotify Connect, DLNA, Bluetooth
 • App-styrning: Onkyo Remote 3
 • Skivspelaringång: Ja
 • Multikanals pre out: Nej
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 6000 kr

Onkyo har tänkt på det här med ingångar och vinylfrälsta lär uppskatta skivspelaringången. TX-NR646 har även fler analoga ljudingångar än många andra, och vill du lyssna på 3D-ljud på film så finns både Dolby Atmos och DTS:X via en programvaruuppdatering.

Skärmmenyn är överskådlig och fin, och lätt att manövrera runt i. Det som gör användandet lite knölig har mer med fjärrkontrollen att göra. Oavsett om du använder Onkyo Remote-appen eller fjärrkontrollen som ingår så måste du nämligen trycka upprepade gånger på Music-knappen för att få fram Pure Audio-ljudläget. Det borde ha haft en egen knapp. HDMI-switchingen är inte helt perfekt, vid åtminstone ett tillfälle var vi tvungna att koppla ut och in HDMI-kabeln för att få ljud till filmen.

Rumskorrektionen fungerar fint, den korrigerar inte fronthögtalarna utan försöker i stället få de övriga högtalarna att låta som dem. Jag måste dock erkänna att jag saknar Audyssey-rumskorrektionen som Onkyo hade förut eftersom den är mer exakt än AccuEQ, i synnerhet när det handlar om att ställa in delningsfrekvenser.

För bästa möjliga ljud bör man undvika funktioner som Music Optimizer och Phase Matching Bass. De gör nämligen mer skada än nytta, och i samma veva kan du stänga av Dolby Loudness Management så länge du inte har någon annan i huset som försöker sova. Den sänker nämligen dynamiken markant.

Onkyo_TX-NR646_bak
Åtta HDMI-ingångar (en på fronten) och dessutom skivspelaringång gör att man knappt saknar något hos Onkyo TX-NR646. Kanske bortsett från multikanals analogutgång. Foto: Onkyo

 

Ljudet

Onkyo låter däremot helt förträffligt. Här får man både kraft och upplösning på samma gång. ”Interstellars” extremt dynamiska ljudbild betonas mycket väl. När rymdskeppet glider nedför en enorm tidvattensvåg på en planet som kretsar kring ett svart hål återges allting kanske ännu bättre än med Yamaha, med en stramare återgivning av baseffekterna samtidigt som dialogen artikuleras bättre. Det stämningsfulla musikspåret är mäktigt och oansträngt och jag blir imponerad över hur bra ljud man får från en receiver i den här klassen.

När Tracy Bonham sjunger ut på sitt nya album ”Wax & Gold” så är det med en oerhört fin röståtergivning, och slidegitarren i ”This Here’s My Grandpa’s Guitar” klingar till snyggt. Elektronisk musik smäller till taktfast och bestämt i basen, samtidigt som Onkyo aldrig tappar greppet över de mer transparenta detaljerna.

 

Slutsats

Onkyo har byggt en kanonbra receiver rent ljudmässigt, som kombinerar både kraft och upplösning och som fungerar lika bra med musik som med film. Funktioner saknas inte heller. Var det bara ljud och funktioner som gällde så kunde TX-NR646 ha blivit utnämnd till Bäst i test. Den har bara en liten bit kvar när det gäller användarvänlighet, och vi ser fram emot när det kommer en bättre rumskorrektion.

Onkyo_TX-NR646_app
Onkyos fjärr-app är ganska så bra, men man jobbar i flera skikt. En iPad-version hade kunnat fixa det.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Pioneer VSX-930 - Distinkt kraft
  Receivern från Pioneer låter klockrent och har tillräckligt med muskler för att utmana de allra tuffaste.
  Sony STR-DN1060 - Nästan hela vägen
  Sony-receivern har gott om funktioner, låter tufft och har trådlös multiroom-funktion. Men den är inte helt felfri.
  Denon AVR-X2200W - Lättskött
  Denon har fattat det här med att göra lättbegripliga och snygga skärmmenyer. Den här receivern är en fröjd att använda och låter riktigt skapligt.
  Yamaha RX-V779 - Bäst i klassen
  Med grym baskontroll och genomgående enorm underhållningsfaktor sätter Yamaha backrekord – med telemarkslandning!

  Läs också

  Xperia 5 II är inte bara lika bra som Xperia 1 II, den är flera fall bättre!
  Sony A85 är en genomgående utmärkt OLED-TV med snygg bild och osynligt men tydligt ljud.
  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  TCL Ray-Danz TS9030

  Riktpris: 4500 kr Spännande koncept

  Denon AVC-X6700H

  Riktpris: 27000 kr Du vill aldrig tillbaka

  Epson EH-TW9400

  Riktpris: 32000 kr Den förnuftigaste highend-projektorn

  BenQ W5700

  Riktpris: 30000 kr Billig biomaskin med 4K
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.