annons
annons
Sommarerbjudande: Prova Ljud & Bild i 4 veckor för 0 kronor! Prova Ljud & Bild
annons
annons
annons

Hjärtat i hemmabion

Lägg några extra kronor på en bra receiver så får du mycket roligare ljud i hemmabion.

Det är ingen tvekan om att äkta surroundljud ger större inlevelse när man tittar på film och TV. Men det räcker inte med en allt-i-ett-anläggning av plast. Du behöver en separat förstärkare för att få fram både kraften och det mer subtila i ljudbilden. En hemmabioförstärkare är hjärtat i hemmabiografen. Det är den som ska pumpa ut ljudet genom högtalarna, så satsa lite pengar på den så får du tillbaka investeringen i form av ren och skär underhållning!

De bästa receivrarna för 5 000–6 000 kronor återger det våldsamma ljudspåret i filmer som ”Interstellar” i all sin prakt. Klar dialog, filmmusik som breder ut sig runtomkring och ett bra grepp om dynamiska skillnader. Från de dånande raketmotorerna på rymdskeppet när det landar på en översvämmad planet med rullande tidvattensvågor höga som berg, till den totala tystnaden i rymden. Du flyttar helt enkelt hem bion!
Går du upp mer i pris så får du ännu mer kraft och kontroll förutom fler av de så viktiga detaljerna, men utan att jämföra direkt kommer du knappast att sakna något.

 

Om Dolby Atmos och DTS:X

Bland nyheterna i moderna hemmabioreceivrar finns stöd för 3D-ljudformat som Dolby Atmos, DTS:X och Auro 3D. Dessa format återger ljud även i höjdled, vilket innebär att det krävs högtalare i taket för att utnyttja dem fullt ut. Det är väldigt kul, men tyvärr finns det väldigt få Blu-ray-filmer med 3D-ljud. Därför är det enligt undertecknads åsikt viktigare att receivern låter bra än att den absolut måste kunna avkoda dessa format. I den här prisklassen får man dessutom bara två Atmos-kanaler i stället för fyra som är optimalt, och dessutom på bekostnad av extra bakkanaler. Med andra ord: du kan välja mellan ett 5.1-system som har Atmos-högtalare eller ett 7.1-system utan Atmos.

Känns Atmos ändå viktigt så är det Denon, Onkyo och Pioneer du ska titta närmare på.

 

Strömning

Men en hemmabioreceiver av idag gör mer än spelar filmljud. Den är motorn i hemmaunderhållningscentralen, vilket betyder att den också måste kunna ta hand om alla musikformat du skickar till den. Oavsett om du vill spela musik trådlöst från mobilen eller från en dator i hemnätverket så är det viktigt att receivern inte blir bromsklossen. Av den anledningen har de flesta hemmabioreceivrar nu för tiden trådlös nätverksanslutning och kan spela musik på flera sätt. Det kan vara AirPlay, Bluetooth, DLNA (lite mer avancerat, men kompatibelt med alla datorer) och till och med internetradio. En del kan till och med spela högupplösta musikformat – och med tanke på hur vinylförsäljningen ökar är det fint att en del dessutom har skivspelaringång (Onkyo och Yamaha).

 

4K Ultra-HD

När det gäller videosignaler har 4K Ultra HD marknadsförts länge. Det har rått ganska så stor förvirring kring detta ämne, eftersom tillverkarna ända sedan 2012 har hävdat att de haft stöd för 4K Ultra HD-upplösning. Men då gällde det maximalt 30 bildrutor i sekunden, vilket i och för sig inte är så farligt (bortsett från när man spelar datorspel som behöver minst 50). Problemet är att Ultra HD-videoformatet först nu har blivit standardiserat. Även om tre år gamla receivrar kan skicka vidare superupplöst video från en hemvideokamera så är de dessvärre inte kompatibla med 4K-Blu-ray-formatet som förväntas befinna sig alldeles runt hörnet.

Men det är de nu. Alla receivrar i detta test stöder nämligen kopieringsskyddet HDCP 2.2, som är ett krav från Hollywood för att överföra Ultra HD-video via HDMI. Dessutom stöder de videosignaler med upp till 60 bilder i sekunden, och med fullt 12-bitars färgdjup (4:4:4). Detta är dock inte nödvändigtvis något viktigt försäljningsargument om de första 4K-Blu-ray-spelarna får dubbla HDMI-utgångar. Då drar du bara en kabel till TV:n för bilden och en annan till receivern med ljudet om den inte är kompatibel med videosignalen.

 

Så testade vi

Receivrarna har testats med Blu-ray-spelaren Electrocompaniet EMP 2 och vårt 7.1-högtalarsystem Procella THX. Högtalarna är oerhört kostsamma, ungefär 150 000 kronor för hela systemet, men de är inte tungdrivna och de skiljer tydligt på olika förstärkare. I stereo har vi använt oss av Vienna Beethoven Concert Grand SE för att skilja agnarna från vetet. Inte heller dessa är svåra att få att låta bra, och de går både djupt i basen och avslöjar detaljerna i ljudbilden, vilket är viktigt när man verkligen ska höra vad som händer i en förstärkare.

Receivrarna har fått köra sin automatiska högtalarinställning med rumskorrektion. Om det har varit nödvändigt har vi gått in efteråt och justerat avstånd och ljudnivå för att få det helt symmetriskt, men vi har låtit receivrarna ställa in klangkaraktären (EQ).

För att kunna jämföra ljudet direkt så har vi inte testat med Dolby Atmos den här gången, eftersom inte alla har detta. I stället har vi använt en ren 7.1-inställning enligt THX-specifikationerna.

Musiklyssning har vi gjort med Tidal HiFi på en iPhone 6 Plus via AirPlay, och i de fall produkterna har en egen strömnings-app, till exempel för multiroom, har vi testat den också. Det musikaliska urvalet har varit blandat. Som film har vi använt ”Interstellar” på Blu-ray.

Samtliga receivrar har uppdaterats med den senaste programvaran innan de testats och vi har använt de senaste versionerna av fjärrstyrnings-appar till iPhone.

Produkter i testet
Bäst i klassen
Med grym baskontroll och genomgående enorm underhållningsfaktor sätter Yamaha backrekord – med telemarkslandning!

Yamaha RX-V779Senaste generationen Yamaha-receivrar har fått en funktion som heter MusicCast. Det är Yamahas nya multiroom-system för trådlöst ljud. RX-V779 kan därför byggas in i trådlösa system tillsammans med ljudlimpor, minianläggningar och mycket annat smått och gott i Yamahas nya MusicCast-sortiment. Allting styrs med MusicController-appen och du kan antingen spela samma musik på alla anslutna enheter eller styra dem individuellt.

Varje rum namnges enkelt i appen och får sin unika bild. Själva avspelaren för iPhone har däremot sina begränsningar. Väljer man en låt så börjar den spela omedelbart, även om du är mitt uppe i en annan. Det är med andra ord fortfarande en bit kvar till Sonos, men det kommer uppdateringar.

Receivern har en skivspelaringång och är testets enda med multikanals analogutgång, vilket gör den kompatibel med externa effektförstärkare.

Den överskådliga skärmmenyn gör receivern enkel att sköta och auto-inställningen går smidigt. Du behöver bara välja om du vill korrigera ljudet för en eller fem sittplatser, så gör systemet resten. iPad-versionen av Yamahas fjärr-app är för övrigt den bästa av dem alla.

Yamaha_RX-V779_skrå
MusicCast-funktionen gör RX-V779 till en del av ett multiroom-system. Foto: Yamaha

 

Ljudkvalitet

Yamaha-receivern utmärker sig genom att ha massor av kraft! Ed Sheerans ballad ”Thinking Out Loud” återges med bra kontroll i basen och hans röst framträder tydligt. Tracy Bonhams ”Noonday Demon” från senaste country/folk/blues-skivan har bra rytm och receivern återskapar taktslagen på kontrabasens låda så de svänger rejält.

Yamaha_RX-V779_bak
Yamaha är det enda testdeltagaren med multikanals analogutgång, vilket gör den kompatibel med extra effektförstärkare. Foto: Yamaha

Filmen ”Interstellar” är dödsspännande och det får receivern fram. Här finns det tillräcklig med kraft för att få fram kontrasterna, och det är viktigt eftersom det är stora skillnader mellan explosiva krascher från insidan av rymdskeppet och när man ser dem utifrån, där rymdens vakuum gör allt tyst som i graven. Dialogen är fyllig längre ner i mellan- och basregistret. Det saknas måhända en smula luft, men ljudet är så behagligt – samtidigt som det är stenhårt – att det spelar mindre roll.

Receivern fetar till ljudet en del i ”Natural”-EQ-inställningen, jag föredrar ”Front” som i stället försöker få alla högtalarna att låta som frontarna, eller Pure Direct som ger renast ljud i stereo.

Yamaha_RX-V779_app
Yamahas fjärr-app är bra, allra bäst är iPad-versionen.

 

Slutsats

Kombinationen ljudkvalitet, kvalitetsintryck, utrustningsnivå och användarvänlighet är det som gör att Yamaha tar sig hela vägen till toppen på prispallen. Den nya MusicCast-funktionen ser vi fram emot att testa mer, eftersom den förvandlar Yamaha-produkter till trådlösa multiroom-musikanter, men än så länge kan själva avspelaren bli bättre. Men ändå: RX-V779 är en imponerande underhållningsmaskin som sammantaget sticker ut som bäst i klassen.

Yamaha_MusicCast_app
Spela musik med MusicCast-appen. Foto: Yamaha

Lättskött
Denon har fattat det här med att göra lättbegripliga och snygga skärmmenyer. Den här receivern är en fröjd att använda och låter riktigt skapligt.

Denon har verkligen fattat det här med användarvänlighet. Deras receiver har det kanske mest smakfulla och prydliga menysystemet i hela testet, med en tydlig startmeny som går igenom den första användningen steg för steg. Att den visar TV-bilden i bakgrunden av inställningsmenyn är smart och när den automatiska inställningen är klar kan man göra manuella fintrimningar för hand i realtid, så att man hela tiden hör vad som händer. Annars är det ju nästan hopplöst att lyckas!

Denon har färre kontakter på baksidan än de andra. De flesta analoga videoingångarna är borta (ingen använder dem ändå!) och här finns varken skivspelaringång eller någon flerkanals förstegsutgång. Du är alltså låst till den kraft som förstärkaren har att erbjuda och kan inte uppgradera. Det positiva är att baksidan är ovanligt välstädad, vilket förenklar inkopplingen. Och 3D-ljud med Dolby Atmos och DTS:X finns på plats.

Musikuppspelning görs allra enklast med AirPlay och Spotify Connect, eller via Bluetooth. För uppspelning av högupplösta ljudformat ska man använda DLNA och en lämplig app på smartmobilen eller datorn.

 

Ljudkvalitet

Denon-receivern har ett mycket klart ljud och en stor, öppen ljudbild. Dialogen i ”Interstellar” är tydlig och filmmusiken är luftig och stor. Inte minst tack vare Audyssey MultEQ XT-rumskorrektionen som gör ett bra jobb med att justera klangen i alla högtalare. Med upp till åtta mätpunkter kan systemet göra sig välbekant med akustiken i rummet, och ge en mer homogen ljudbild på många sittplatser samtidigt.

Denon_AVR-X2200W_bak
Denon har den prydligaste baksidan och dessutom den bästa skärmmenyn. Foto: Denon

Denon fungerar utmärkt med film, men är kanske lite i överkant energisk i diskanten när man lyssnar på musik. Ed Sheerans röst i poplåten ”Thinking Out Loud” och raspandet på kontrabasen i Tracy Bonhams ”bluesiga” visplatta ”Wax & Gold” skildras på tydligaste sätt. Denon kan dock upplevas som lite överenergisk i diskantregistret jämfört med konkurrenterna. Pure Direct-ljudläget låter bättre, men inte lika avslappnat och finkornigt som de allra bästa i klassen.

Det är främst i de mest extrema ljudeffekterna vi saknar lite mer krut. Ljudet plattas till och låter lite hårt i de tuffaste actionsekvenserna, och det är uppenbart att det saknar lite muskelkraft jämfört med Yamaha och Onkyo.

 

Slutsats

Denon AVR-X2200W är verkligen en dröm att använda tack vare de tydliga skärmmenyerna, och anslutningspanelen på baksidan är testets prydligaste. Den senaste app-styrningen är bättre än förut men på grund av den minimalistiska strukturen får man inte koll på allting.

Ljudkvaliteten är bra, med en klar och öppen ljudbild som största styrkan. Det saknas en aning upplösning i övre diskanten, vilket kan göra s-ljud lite övertydliga, och det saknas lite kraft. Men helt klart godkänt från Denon!

Denon_AVR-X2200W_app
Fjärr-appen är överskådlig men väl minimalistisk.

Nästan hela vägen
Sony-receivern har gott om funktioner, låter tufft och har trådlös multiroom-funktion. Men den är inte helt felfri.

Den senaste tiden har Sony satsat hårt på att utöka funktionaliteten, i form av trådlös multiroom. Tillsammans med andra Sony-produkter som också är kompatibla (leta efter SongPal-loggan) spelar de med DN1060-receivern via det trådlösa hemnätverket. Det gäller exempelvis senaste generationen trådlösa högtalare från och med SRS-X77 samt ljudlimporna NT3 och ST9.

Under den första inkopplingen blir man guidad genom en meny där man enkelt ställer in systemet för första gången. Väldigt enkelt. Den kolumnuppdelade skärmmenyn är överskådlig och receivern är i stort sett enkel att sköta. App-styrningen görs med SongPlay för iOS och Android, därifrån styrs egentligen musiken bara från diverse källor som Spotify, YouTube och direkt från mobilen eller en nätverksdator. Receiverns andra funktioner styrs från fjärrkontrollen som ingår. DN1060 stöder högupplösta ljudformat, inklusive DSD.

En hake med kvalitetsintrycket är att vårt testexemplar inte alltid var lika välvilligt med HDMI. Ett par gånger kom det inget ljud, då var vi tvungna att koppla ut och in kabeln igen. Eller så kan man stänga av receivern helt (standby räcker inte, så länge du inte stänger av HDMI Standby). Musik via AirPlay drabbades också av dropouts emellanåt, trots att den var inkopplad med nätverkskabel. Sonyn kan däremot ge bättre ljud med Bluetooth än de andra, om du har en LDAC-kompatibel Sony-mobil.

 

Ljudkvalitet

Sony levererar ljudet rytmiskt och rappt, med bättre kontroll på höga ljudeffekter än Denon. Övertoner låter rundare och mjukare hos Sony, som bara saknar lite öppenhet i filmdialoger. Sonys EQ-inställning färgar ljudet en smula i standardläget (Engineer) men har å andra sidan Front Reference-funktion som bevarar mer av högtalarnas klangkaraktär. Autokalibreringen av högtalarna är för övrigt testets snabbaste. Det går blixtsnabbt! Det enda vi var tvungna att gå in och fintrimma var delningsfrekvensen, som sattes för högt.

Sony_STR-DN1060_bak
Sony har tillräckligt med HDMI-ingångar. Multikanals analogutgång är det däremot ont om.Foto: Sony

Musik i stereo låter klart bäst med Pure Direct-funktionen. Då framträder slidegitarren i Tracy Bonhams countryblues-låt ”This Here’s My Grandpa’s Guitar” lekfullt och krispigt. Matona-remixen av Astrid S-hitten ”2AM” har bra med tryck, fast inte fullt lika mycket som med Yamaha. Sony är lite tunnare i basen.

 

Slutsats

Sony har tagit steget in i multiroom med sin STR-DN1060, vilket gör att den fungerar ihop med likasinnade Sony-produkter i ett system. Den gör mycket bra och låter bra. Den dundrar inte lika tungt i basen som de kraftigaste, men upplevs å andra sidan som snabbare än de flesta.

Det hände att vi inte fick ljud via HDMI och var tvungna att koppla ur och i kabeln. AirPlay var inte heller alltid lika stabilt.

Sony_STR-DN1060_app
SongPal-appen används främst för att strömma musik.

Distinkt kraft
Receivern från Pioneer låter klockrent och har tillräckligt med muskler för att utmana de allra tuffaste.

Pioneer satsar på det avancerade. Inte minst när det gäller rumskorrektionen, som både kontrollerar rummets efterklang, stående ljudvågor och fas för varje högtalare. Processen tar sin lilla tid, så lämna gärna rummet.

Tycker du att själva uppkopplingen är krånglig så finns det en assistent i smartmobil-appen. Appen är avancerad och har många funktioner. Det finns också en särskild iPad-app som är mer överskådligt eftersom den utnyttjar den stora ytan, och ligger bara ett snäpp bakom Yamahas iPad-app.

Även om Pioneer och Onkyo har slagit sig ihop så är deras receivrar olika både när det gäller ljud och konstruktion. Båda har Dolby Atmos men Pioneer har ännu så länge inte meddelat att de har stöd för det konkurrerande DTS:X-formatet. Kanske kommer det i en uppdatering? Pioneers inställningsmeny har för övrigt blivit flikbaserat och mer överskådligt sedan sist. Bra.

Det enda vi inte gillar med menyn är att ljudet stängs av när man går in i den, vilket gör det svårt att fintrimma ljudet. Vi hade också kunnat tänka oss multikanals analogutgång för dem som vill ha mer kraft – och skivspelaringång hade också suttit fint.

 

Ljudkvalitet

Med Front Align-läget, som kalibrerar alla högtalarna efter frontarna, återges dialogen i ”Interstellar” helt superbt. Surroundljudet omsluter oss och det är bra kontroll på effekterna. Men Pioneer är inte riktigt samma muskelknippe som Yamaha och det kan argumenteras för att det saknar lite värme och fyllighet. Å andra sidan låter Pioneer-receivern klockrent och distinkt. ”Interstellar” är synnerligen spännande när Pioneer står för ljudet, till film är detta en superreceiver.

Det är skönt att höra att den hänger med i stereomusik också, och VSX-930 stöder högupplösta ljudformat – inklusive DSD – via nätverk. Då är det definitivt Pure Direct-läget som gäller, och Matona-remixen av Astrid S elektroniska ”2AM” trycker till med bättre kontroll än Denon. Ljudet av jazz och klassiskt är renare än med Sony och basen är stramare än med Yamaha. Väldigt bra ljud för pengarna, helt enkelt.

Pioneer_VSX-930_bak
Pioneer VSX-930 har allt man behöver, utom skivspelaringång och multikanals analogutgång. Foto: Pioneer

Med klanginställningen Symmetry (som kalibrerar högtalarna parvis) fick vi inte samma känsla i ljudet. Det blev för vasst i toppen med både film och musik.

 

Slutsats

Pioneer VSX-930 har god kontroll över högtalarna och åstadkommer ett klart och vitalt ljud i hemmabion. Det är givetvis kvaliteter som musiken tjänar på, och både dialoger och sångröster framträder tydligt. Ljudet serveras snabbt och taktfast.

Skärmmenyerna har blivit mer åskådliga sedan sist men stänger av ljudet när man går in i dem. Receivern kan låta lite vasst efter autokalibrering om man använder fel ljudläge. Prova i så fall med Front Align eller Pure Direct.

Pioneer_VSX-930_app

Övertygande debutant
Onkyos receiver låter strålande med både film och musik. Den saknar bara det där lilla sista i användarvänlighet.

Onkyo har tänkt på det här med ingångar och vinylfrälsta lär uppskatta skivspelaringången. TX-NR646 har även fler analoga ljudingångar än många andra, och vill du lyssna på 3D-ljud på film så finns både Dolby Atmos och DTS:X via en programvaruuppdatering.

Skärmmenyn är överskådlig och fin, och lätt att manövrera runt i. Det som gör användandet lite knölig har mer med fjärrkontrollen att göra. Oavsett om du använder Onkyo Remote-appen eller fjärrkontrollen som ingår så måste du nämligen trycka upprepade gånger på Music-knappen för att få fram Pure Audio-ljudläget. Det borde ha haft en egen knapp. HDMI-switchingen är inte helt perfekt, vid åtminstone ett tillfälle var vi tvungna att koppla ut och in HDMI-kabeln för att få ljud till filmen.

Rumskorrektionen fungerar fint, den korrigerar inte fronthögtalarna utan försöker i stället få de övriga högtalarna att låta som dem. Jag måste dock erkänna att jag saknar Audyssey-rumskorrektionen som Onkyo hade förut eftersom den är mer exakt än AccuEQ, i synnerhet när det handlar om att ställa in delningsfrekvenser.

För bästa möjliga ljud bör man undvika funktioner som Music Optimizer och Phase Matching Bass. De gör nämligen mer skada än nytta, och i samma veva kan du stänga av Dolby Loudness Management så länge du inte har någon annan i huset som försöker sova. Den sänker nämligen dynamiken markant.

Onkyo_TX-NR646_bak
Åtta HDMI-ingångar (en på fronten) och dessutom skivspelaringång gör att man knappt saknar något hos Onkyo TX-NR646. Kanske bortsett från multikanals analogutgång. Foto: Onkyo

 

Ljudet

Onkyo låter däremot helt förträffligt. Här får man både kraft och upplösning på samma gång. ”Interstellars” extremt dynamiska ljudbild betonas mycket väl. När rymdskeppet glider nedför en enorm tidvattensvåg på en planet som kretsar kring ett svart hål återges allting kanske ännu bättre än med Yamaha, med en stramare återgivning av baseffekterna samtidigt som dialogen artikuleras bättre. Det stämningsfulla musikspåret är mäktigt och oansträngt och jag blir imponerad över hur bra ljud man får från en receiver i den här klassen.

När Tracy Bonham sjunger ut på sitt nya album ”Wax & Gold” så är det med en oerhört fin röståtergivning, och slidegitarren i ”This Here’s My Grandpa’s Guitar” klingar till snyggt. Elektronisk musik smäller till taktfast och bestämt i basen, samtidigt som Onkyo aldrig tappar greppet över de mer transparenta detaljerna.

 

Slutsats

Onkyo har byggt en kanonbra receiver rent ljudmässigt, som kombinerar både kraft och upplösning och som fungerar lika bra med musik som med film. Funktioner saknas inte heller. Var det bara ljud och funktioner som gällde så kunde TX-NR646 ha blivit utnämnd till Bäst i test. Den har bara en liten bit kvar när det gäller användarvänlighet, och vi ser fram emot när det kommer en bättre rumskorrektion.

Onkyo_TX-NR646_app
Onkyos fjärr-app är ganska så bra, men man jobbar i flera skikt. En iPad-version hade kunnat fixa det.

  Läs också

  LG SK10Y

  LG SK10Y

  Äntligen har LG lyckats stoppa in riktigt ljud i en ljudlimpa! Men SK10Y är enorm och passar inte alla.

  Lägg till som favorit
  Sony HT-ZF9

  Sony HT-ZF9

  Sonys soundbar är bland de bästa i sin klass och kan byggas ut med trådlösa bakhögtalare.

  Lägg till som favorit
  6 bärbara projektorer

  6 bärbara projektorer

  Man behöver inte stanna hemma för att titta på film. Man behöver inte ens vara inomhus. Allt som behövs är en fickprojektor.

  Lägg till som favorit
  Allians i lyxklassen

  Allians i lyxklassen

  Steinway Lyngdorf och Samsung har en anläggning för dig som har vunnit på Lotto en gång till. Lägg till som favorit
  Hemmabio på 12 kvadratmeter

  Hemmabio på 12 kvadratmeter

  Finns det hjärtrum så finns det stjärterum, burkar man säga. Och finns det stjärterum så finns det bannemej plats för en hemmabio också! Lägg till som favorit
  Projektorduell

  Projektorduell

  Den ena har marknadens mörkaste svärta. Den andra har den högsta upplösningen som finns. Allt är dukat för en projektorduell i mästarklassen!

  Lägg till som favorit
  Denon AVC-X8500H

  Denon AVC-X8500H

  Denons nya flaggskepp är ett monster i hemmabion och tack vare hela 13 kanaler skapar den rumskänsla med stort R.

  Lägg till som favorit
  Stäng meny

  LJUD & BILD
  Läsarundersökning
  SVARA OCH VINN
  KYGO Hörlurar

  Vi vill alltid bli bättre – och nu vill vi veta vad
  DU tycker om oss!
  Klicka här för att vara med
  close-link