: 5 hemmabioreceivrar

Hjärtat i hemmabion

Lägg några extra kronor på en bra receiver så får du mycket roligare ljud i hemmabion.

Det är ingen tvekan om att äkta surroundljud ger större inlevelse när man tittar på film och TV. Men det räcker inte med en allt-i-ett-anläggning av plast. Du behöver en separat förstärkare för att få fram både kraften och det mer subtila i ljudbilden. En hemmabioförstärkare är hjärtat i hemmabiografen. Det är den som ska pumpa ut ljudet genom högtalarna, så satsa lite pengar på den så får du tillbaka investeringen i form av ren och skär underhållning!

De bästa receivrarna för 5 000–6 000 kronor återger det våldsamma ljudspåret i filmer som ”Interstellar” i all sin prakt. Klar dialog, filmmusik som breder ut sig runtomkring och ett bra grepp om dynamiska skillnader. Från de dånande raketmotorerna på rymdskeppet när det landar på en översvämmad planet med rullande tidvattensvågor höga som berg, till den totala tystnaden i rymden. Du flyttar helt enkelt hem bion!
Går du upp mer i pris så får du ännu mer kraft och kontroll förutom fler av de så viktiga detaljerna, men utan att jämföra direkt kommer du knappast att sakna något.

 

Om Dolby Atmos och DTS:X

Bland nyheterna i moderna hemmabioreceivrar finns stöd för 3D-ljudformat som Dolby Atmos, DTS:X och Auro 3D. Dessa format återger ljud även i höjdled, vilket innebär att det krävs högtalare i taket för att utnyttja dem fullt ut. Det är väldigt kul, men tyvärr finns det väldigt få Blu-ray-filmer med 3D-ljud. Därför är det enligt undertecknads åsikt viktigare att receivern låter bra än att den absolut måste kunna avkoda dessa format. I den här prisklassen får man dessutom bara två Atmos-kanaler i stället för fyra som är optimalt, och dessutom på bekostnad av extra bakkanaler. Med andra ord: du kan välja mellan ett 5.1-system som har Atmos-högtalare eller ett 7.1-system utan Atmos.

Känns Atmos ändå viktigt så är det Denon, Onkyo och Pioneer du ska titta närmare på.

 

Strömning

Men en hemmabioreceiver av idag gör mer än spelar filmljud. Den är motorn i hemmaunderhållningscentralen, vilket betyder att den också måste kunna ta hand om alla musikformat du skickar till den. Oavsett om du vill spela musik trådlöst från mobilen eller från en dator i hemnätverket så är det viktigt att receivern inte blir bromsklossen. Av den anledningen har de flesta hemmabioreceivrar nu för tiden trådlös nätverksanslutning och kan spela musik på flera sätt. Det kan vara AirPlay, Bluetooth, DLNA (lite mer avancerat, men kompatibelt med alla datorer) och till och med internetradio. En del kan till och med spela högupplösta musikformat – och med tanke på hur vinylförsäljningen ökar är det fint att en del dessutom har skivspelaringång (Onkyo och Yamaha).

 

4K Ultra-HD

När det gäller videosignaler har 4K Ultra HD marknadsförts länge. Det har rått ganska så stor förvirring kring detta ämne, eftersom tillverkarna ända sedan 2012 har hävdat att de haft stöd för 4K Ultra HD-upplösning. Men då gällde det maximalt 30 bildrutor i sekunden, vilket i och för sig inte är så farligt (bortsett från när man spelar datorspel som behöver minst 50). Problemet är att Ultra HD-videoformatet först nu har blivit standardiserat. Även om tre år gamla receivrar kan skicka vidare superupplöst video från en hemvideokamera så är de dessvärre inte kompatibla med 4K-Blu-ray-formatet som förväntas befinna sig alldeles runt hörnet.

Men det är de nu. Alla receivrar i detta test stöder nämligen kopieringsskyddet HDCP 2.2, som är ett krav från Hollywood för att överföra Ultra HD-video via HDMI. Dessutom stöder de videosignaler med upp till 60 bilder i sekunden, och med fullt 12-bitars färgdjup (4:4:4). Detta är dock inte nödvändigtvis något viktigt försäljningsargument om de första 4K-Blu-ray-spelarna får dubbla HDMI-utgångar. Då drar du bara en kabel till TV:n för bilden och en annan till receivern med ljudet om den inte är kompatibel med videosignalen.

 

Så testade vi

Receivrarna har testats med Blu-ray-spelaren Electrocompaniet EMP 2 och vårt 7.1-högtalarsystem Procella THX. Högtalarna är oerhört kostsamma, ungefär 150 000 kronor för hela systemet, men de är inte tungdrivna och de skiljer tydligt på olika förstärkare. I stereo har vi använt oss av Vienna Beethoven Concert Grand SE för att skilja agnarna från vetet. Inte heller dessa är svåra att få att låta bra, och de går både djupt i basen och avslöjar detaljerna i ljudbilden, vilket är viktigt när man verkligen ska höra vad som händer i en förstärkare.

Receivrarna har fått köra sin automatiska högtalarinställning med rumskorrektion. Om det har varit nödvändigt har vi gått in efteråt och justerat avstånd och ljudnivå för att få det helt symmetriskt, men vi har låtit receivrarna ställa in klangkaraktären (EQ).

För att kunna jämföra ljudet direkt så har vi inte testat med Dolby Atmos den här gången, eftersom inte alla har detta. I stället har vi använt en ren 7.1-inställning enligt THX-specifikationerna.

Musiklyssning har vi gjort med Tidal HiFi på en iPhone 6 Plus via AirPlay, och i de fall produkterna har en egen strömnings-app, till exempel för multiroom, har vi testat den också. Det musikaliska urvalet har varit blandat. Som film har vi använt ”Interstellar” på Blu-ray.

Samtliga receivrar har uppdaterats med den senaste programvaran innan de testats och vi har använt de senaste versionerna av fjärrstyrnings-appar till iPhone.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .

Nästan hela vägen

Sony-receivern har gott om funktioner, låter tufft och har trådlös multiroom-funktion. Men den är inte helt felfri.

Ljud & Bild tycker

Högtalarkalibreringen går superfort, receivern är i stort sett enkel att använda och låter tufft. SongPlay-appen fungerar utmärkt för att strömma musik.
Det hände att vi inte fick något ljud via HDMI. Lösningen var att rycka ut kabeln och stoppa i den igen. AirPlay fungerade mindre stabilt än med de övriga testdeltagarna. Dolby Atmos och DTS:X saknas.
 • Video: 3D och 4K-uppskalning (HDMI 2.0 / HDCP 2.2)
 • HDMI: 6 in, 2 ut
 • Ljudformat: Dolby TrueHD, DTS-HD MA
 • Effekt: 100 watt per kanal (6 ohm, 2 kanaler drivna samtidig)
 • Rumskorrektion: Digital Cinema Auto Calibration
 • Nätverk: Wifi och Ethernet
 • Strömning: AirPlay, Google Cast, Spotify Connect, DLNA, Bluetooth (LDAC)
 • App-styrning: SongPal
 • Skivspelaringång: Nej
 • Multikanals pre out: Nej
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 7700 kr

Den senaste tiden har Sony satsat hårt på att utöka funktionaliteten, i form av trådlös multiroom. Tillsammans med andra Sony-produkter som också är kompatibla (leta efter SongPal-loggan) spelar de med DN1060-receivern via det trådlösa hemnätverket. Det gäller exempelvis senaste generationen trådlösa högtalare från och med SRS-X77 samt ljudlimporna NT3 och ST9.

Under den första inkopplingen blir man guidad genom en meny där man enkelt ställer in systemet för första gången. Väldigt enkelt. Den kolumnuppdelade skärmmenyn är överskådlig och receivern är i stort sett enkel att sköta. App-styrningen görs med SongPlay för iOS och Android, därifrån styrs egentligen musiken bara från diverse källor som Spotify, YouTube och direkt från mobilen eller en nätverksdator. Receiverns andra funktioner styrs från fjärrkontrollen som ingår. DN1060 stöder högupplösta ljudformat, inklusive DSD.

En hake med kvalitetsintrycket är att vårt testexemplar inte alltid var lika välvilligt med HDMI. Ett par gånger kom det inget ljud, då var vi tvungna att koppla ut och in kabeln igen. Eller så kan man stänga av receivern helt (standby räcker inte, så länge du inte stänger av HDMI Standby). Musik via AirPlay drabbades också av dropouts emellanåt, trots att den var inkopplad med nätverkskabel. Sonyn kan däremot ge bättre ljud med Bluetooth än de andra, om du har en LDAC-kompatibel Sony-mobil.

 

Ljudkvalitet

Sony levererar ljudet rytmiskt och rappt, med bättre kontroll på höga ljudeffekter än Denon. Övertoner låter rundare och mjukare hos Sony, som bara saknar lite öppenhet i filmdialoger. Sonys EQ-inställning färgar ljudet en smula i standardläget (Engineer) men har å andra sidan Front Reference-funktion som bevarar mer av högtalarnas klangkaraktär. Autokalibreringen av högtalarna är för övrigt testets snabbaste. Det går blixtsnabbt! Det enda vi var tvungna att gå in och fintrimma var delningsfrekvensen, som sattes för högt.

Sony_STR-DN1060_bak
Sony har tillräckligt med HDMI-ingångar. Multikanals analogutgång är det däremot ont om.Foto: Sony

Musik i stereo låter klart bäst med Pure Direct-funktionen. Då framträder slidegitarren i Tracy Bonhams countryblues-låt ”This Here’s My Grandpa’s Guitar” lekfullt och krispigt. Matona-remixen av Astrid S-hitten ”2AM” har bra med tryck, fast inte fullt lika mycket som med Yamaha. Sony är lite tunnare i basen.

 

Slutsats

Sony har tagit steget in i multiroom med sin STR-DN1060, vilket gör att den fungerar ihop med likasinnade Sony-produkter i ett system. Den gör mycket bra och låter bra. Den dundrar inte lika tungt i basen som de kraftigaste, men upplevs å andra sidan som snabbare än de flesta.

Det hände att vi inte fick ljud via HDMI och var tvungna att koppla ur och i kabeln. AirPlay var inte heller alltid lika stabilt.

Sony_STR-DN1060_app
SongPal-appen används främst för att strömma musik.

Lättskött

Denon har fattat det här med att göra lättbegripliga och snygga skärmmenyer. Den här receivern är en fröjd att använda och låter riktigt skapligt.

Ljud & Bild tycker

Användarvänligheten är suverän. Skärmmenyerna är överskådliga och baksidan är okomplicerad och fin. Högupplösta musikformat kan strömmas och Dolby Atmos och DTS:X finns på plats.
Det saknas lite kraft och hårda s-ljud blir lite övertydliga. Multikanals förförstärkarutgång saknas, så det går inte att koppla in mer kraft.
 • Video: 3D och 4K-uppskalning (HDMI 2.0/HDCP 2.2)
 • HDMI: 8 in, 2 ut
 • Ljudformat: Dolby TrueHD, DTS-HD MA, Dolby Atmos (5.1.2), DTS:X
 • Effekt: 95 watt per kanal (8 ohm, 2 kanaler drivna samtidig)
 • Rumskorrektion: Audyssey MultEQ XT
 • Nätverk: Wifi och Ethernet
 • Strömning: AirPlay, Spotify Connect, DLNA, Bluetooth
 • App-styrning: Denon Remote App
 • Skivspelaringång: Nej
 • Multikanals pre out: Nej
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 6500 kr

Denon har verkligen fattat det här med användarvänlighet. Deras receiver har det kanske mest smakfulla och prydliga menysystemet i hela testet, med en tydlig startmeny som går igenom den första användningen steg för steg. Att den visar TV-bilden i bakgrunden av inställningsmenyn är smart och när den automatiska inställningen är klar kan man göra manuella fintrimningar för hand i realtid, så att man hela tiden hör vad som händer. Annars är det ju nästan hopplöst att lyckas!

Denon har färre kontakter på baksidan än de andra. De flesta analoga videoingångarna är borta (ingen använder dem ändå!) och här finns varken skivspelaringång eller någon flerkanals förstegsutgång. Du är alltså låst till den kraft som förstärkaren har att erbjuda och kan inte uppgradera. Det positiva är att baksidan är ovanligt välstädad, vilket förenklar inkopplingen. Och 3D-ljud med Dolby Atmos och DTS:X finns på plats.

Musikuppspelning görs allra enklast med AirPlay och Spotify Connect, eller via Bluetooth. För uppspelning av högupplösta ljudformat ska man använda DLNA och en lämplig app på smartmobilen eller datorn.

 

Ljudkvalitet

Denon-receivern har ett mycket klart ljud och en stor, öppen ljudbild. Dialogen i ”Interstellar” är tydlig och filmmusiken är luftig och stor. Inte minst tack vare Audyssey MultEQ XT-rumskorrektionen som gör ett bra jobb med att justera klangen i alla högtalare. Med upp till åtta mätpunkter kan systemet göra sig välbekant med akustiken i rummet, och ge en mer homogen ljudbild på många sittplatser samtidigt.

Denon_AVR-X2200W_bak
Denon har den prydligaste baksidan och dessutom den bästa skärmmenyn. Foto: Denon

Denon fungerar utmärkt med film, men är kanske lite i överkant energisk i diskanten när man lyssnar på musik. Ed Sheerans röst i poplåten ”Thinking Out Loud” och raspandet på kontrabasen i Tracy Bonhams ”bluesiga” visplatta ”Wax & Gold” skildras på tydligaste sätt. Denon kan dock upplevas som lite överenergisk i diskantregistret jämfört med konkurrenterna. Pure Direct-ljudläget låter bättre, men inte lika avslappnat och finkornigt som de allra bästa i klassen.

Det är främst i de mest extrema ljudeffekterna vi saknar lite mer krut. Ljudet plattas till och låter lite hårt i de tuffaste actionsekvenserna, och det är uppenbart att det saknar lite muskelkraft jämfört med Yamaha och Onkyo.

 

Slutsats

Denon AVR-X2200W är verkligen en dröm att använda tack vare de tydliga skärmmenyerna, och anslutningspanelen på baksidan är testets prydligaste. Den senaste app-styrningen är bättre än förut men på grund av den minimalistiska strukturen får man inte koll på allting.

Ljudkvaliteten är bra, med en klar och öppen ljudbild som största styrkan. Det saknas en aning upplösning i övre diskanten, vilket kan göra s-ljud lite övertydliga, och det saknas lite kraft. Men helt klart godkänt från Denon!

Denon_AVR-X2200W_app
Fjärr-appen är överskådlig men väl minimalistisk.

Onkyo TX-NR646
Onkyos receiver låter strålande med både film och musik. Den saknar bara det där lilla sista i användarvänlighet.
Pioneer VSX-930
Receivern från Pioneer låter klockrent och har tillräckligt med muskler för att utmana de allra tuffaste.
Yamaha RX-V779
Med grym baskontroll och genomgående enorm underhållningsfaktor sätter Yamaha backrekord – med telemarkslandning!
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Nya iPhone 12 Pro sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi har sett hittills.
  Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  TCL Ray-Danz TS9030

  Riktpris: 4500 kr Spännande koncept

  Denon AVC-X6700H

  Riktpris: 27000 kr Du vill aldrig tillbaka

  Epson EH-TW9400

  Riktpris: 32000 kr Den förnuftigaste highend-projektorn

  BenQ W5700

  Riktpris: 30000 kr Billig biomaskin med 4K
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.