Search
Generic filters

5 hemmabioreceivrar

 itemprop
5 hemmabioreceivrar

Hjärtat i hemmabion

Lägg några extra kronor på en bra receiver så får du mycket roligare ljud i hemmabion.

Det är ingen tvekan om att äkta surroundljud ger större inlevelse när man tittar på film och TV. Men det räcker inte med en allt-i-ett-anläggning av plast. Du behöver en separat förstärkare för att få fram både kraften och det mer subtila i ljudbilden. En hemmabioförstärkare är hjärtat i hemmabiografen. Det är den som ska pumpa ut ljudet genom högtalarna, så satsa lite pengar på den så får du tillbaka investeringen i form av ren och skär underhållning!

De bästa receivrarna för 5 000–6 000 kronor återger det våldsamma ljudspåret i filmer som ”Interstellar” i all sin prakt. Klar dialog, filmmusik som breder ut sig runtomkring och ett bra grepp om dynamiska skillnader. Från de dånande raketmotorerna på rymdskeppet när det landar på en översvämmad planet med rullande tidvattensvågor höga som berg, till den totala tystnaden i rymden. Du flyttar helt enkelt hem bion!
Går du upp mer i pris så får du ännu mer kraft och kontroll förutom fler av de så viktiga detaljerna, men utan att jämföra direkt kommer du knappast att sakna något.

 

Om Dolby Atmos och DTS:X

Bland nyheterna i moderna hemmabioreceivrar finns stöd för 3D-ljudformat som Dolby Atmos, DTS:X och Auro 3D. Dessa format återger ljud även i höjdled, vilket innebär att det krävs högtalare i taket för att utnyttja dem fullt ut. Det är väldigt kul, men tyvärr finns det väldigt få Blu-ray-filmer med 3D-ljud. Därför är det enligt undertecknads åsikt viktigare att receivern låter bra än att den absolut måste kunna avkoda dessa format. I den här prisklassen får man dessutom bara två Atmos-kanaler i stället för fyra som är optimalt, och dessutom på bekostnad av extra bakkanaler. Med andra ord: du kan välja mellan ett 5.1-system som har Atmos-högtalare eller ett 7.1-system utan Atmos.

Känns Atmos ändå viktigt så är det Denon, Onkyo och Pioneer du ska titta närmare på.

 

Strömning

Men en hemmabioreceiver av idag gör mer än spelar filmljud. Den är motorn i hemmaunderhållningscentralen, vilket betyder att den också måste kunna ta hand om alla musikformat du skickar till den. Oavsett om du vill spela musik trådlöst från mobilen eller från en dator i hemnätverket så är det viktigt att receivern inte blir bromsklossen. Av den anledningen har de flesta hemmabioreceivrar nu för tiden trådlös nätverksanslutning och kan spela musik på flera sätt. Det kan vara AirPlay, Bluetooth, DLNA (lite mer avancerat, men kompatibelt med alla datorer) och till och med internetradio. En del kan till och med spela högupplösta musikformat – och med tanke på hur vinylförsäljningen ökar är det fint att en del dessutom har skivspelaringång (Onkyo och Yamaha).

annons

 

annons

4K Ultra-HD

När det gäller videosignaler har 4K Ultra HD marknadsförts länge. Det har rått ganska så stor förvirring kring detta ämne, eftersom tillverkarna ända sedan 2012 har hävdat att de haft stöd för 4K Ultra HD-upplösning. Men då gällde det maximalt 30 bildrutor i sekunden, vilket i och för sig inte är så farligt (bortsett från när man spelar datorspel som behöver minst 50). Problemet är att Ultra HD-videoformatet först nu har blivit standardiserat. Även om tre år gamla receivrar kan skicka vidare superupplöst video från en hemvideokamera så är de dessvärre inte kompatibla med 4K-Blu-ray-formatet som förväntas befinna sig alldeles runt hörnet.

Men det är de nu. Alla receivrar i detta test stöder nämligen kopieringsskyddet HDCP 2.2, som är ett krav från Hollywood för att överföra Ultra HD-video via HDMI. Dessutom stöder de videosignaler med upp till 60 bilder i sekunden, och med fullt 12-bitars färgdjup (4:4:4). Detta är dock inte nödvändigtvis något viktigt försäljningsargument om de första 4K-Blu-ray-spelarna får dubbla HDMI-utgångar. Då drar du bara en kabel till TV:n för bilden och en annan till receivern med ljudet om den inte är kompatibel med videosignalen.

 

Så testade vi

Receivrarna har testats med Blu-ray-spelaren Electrocompaniet EMP 2 och vårt 7.1-högtalarsystem Procella THX. Högtalarna är oerhört kostsamma, ungefär 150 000 kronor för hela systemet, men de är inte tungdrivna och de skiljer tydligt på olika förstärkare. I stereo har vi använt oss av Vienna Beethoven Concert Grand SE för att skilja agnarna från vetet. Inte heller dessa är svåra att få att låta bra, och de går både djupt i basen och avslöjar detaljerna i ljudbilden, vilket är viktigt när man verkligen ska höra vad som händer i en förstärkare.

annons

Receivrarna har fått köra sin automatiska högtalarinställning med rumskorrektion. Om det har varit nödvändigt har vi gått in efteråt och justerat avstånd och ljudnivå för att få det helt symmetriskt, men vi har låtit receivrarna ställa in klangkaraktären (EQ).

För att kunna jämföra ljudet direkt så har vi inte testat med Dolby Atmos den här gången, eftersom inte alla har detta. I stället har vi använt en ren 7.1-inställning enligt THX-specifikationerna.

Musiklyssning har vi gjort med Tidal HiFi på en iPhone 6 Plus via AirPlay, och i de fall produkterna har en egen strömnings-app, till exempel för multiroom, har vi testat den också. Det musikaliska urvalet har varit blandat. Som film har vi använt ”Interstellar” på Blu-ray.

Samtliga receivrar har uppdaterats med den senaste programvaran innan de testats och vi har använt de senaste versionerna av fjärrstyrnings-appar till iPhone.

Produkter i testet

 data-srcset

Onkyo TX-NR646

Pris: 6000 kr Annons
Onkyo-receivern är kanske den som har testets bästa ljud. Här får man både muskler och upplösning, bättre än vad prislappen antyder. Plus i kanten för Dolby Atmos.
Även om fjärrkontrollen har blivit bättre så finns det ett par brister i skötseln. HDMI-switching funkar inte alltid optimalt och rumskorrektionen hade kunnat vara bättre.
 data-srcset

Denon AVR-X2200W

Pris: 6500 kr Annons
Användarvänligheten är suverän. Skärmmenyerna är överskådliga och baksidan är okomplicerad och fin. Högupplösta musikformat kan strömmas och Dolby Atmos och DTS:X finns på plats.
Det saknas lite kraft och hårda s-ljud blir lite övertydliga. Multikanals förförstärkarutgång saknas, så det går inte att koppla in mer kraft.
 data-srcset

Pioneer VSX-930

Pris: 6500 kr Annons
Klart och öppet ljud samt tillräckligt med kraft gör detta till en mycket välljudande receiver. Dolby Atmos har den också, och inställningsmenyn har blivit mer överskådlig sedan sist.
Ljudet kan upplevas som en aning kallt och sterilt. Appens alla funktioner kunde ha presenterats på ett mer överskådligt sätt.
 data-srcset

Yamaha RX-V779

Pris: 6700 kr Annons
Yamaha har tuffast bas i klassen, på samma gång som det finns upplösning nog för att skildra musik och detaljer i ljudspåret med stor övertygelse. Skivspelaringång och multikanals analogutgång betyder stor flexibilitet och pricken över i är multiroom-funktion.
Ljudbilden hade kunnat vara mer genomskinlig. MusicCast-funktionen har utrymme för förbättring.
 data-srcset

Sony STR-DN1060

Pris: 7700 kr Annons
Högtalarkalibreringen går superfort, receivern är i stort sett enkel att använda och låter tufft. SongPlay-appen fungerar utmärkt för att strömma musik.
Det hände att vi inte fick något ljud via HDMI. Lösningen var att rycka ut kabeln och stoppa i den igen. AirPlay fungerade mindre stabilt än med de övriga testdeltagarna. Dolby Atmos och DTS:X saknas.

  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativ till 5 hemmabioreceivrar

  Foto: Denon

  Om du ryser över blotta tanken på en stor förstärkarklump och ett ormbo av kablar så har Denon ett mer diskret alternativ.

  (Foto: Tillverkare)

  Den modernaste tekniken. Fantastiskt ljud! Även från ovan. Här finns receivern du bara måste ha.

  (Foto: Tillverkare)

  De här receivrarna ger ett mycket tuffare ljud än någon soundbar ens kan drömma om.

  (Foto: Tillverkare)

  Pioneer bombarderar från alla håll och kanter!

  (Foto: Tillverkare)

  Med läcker design och massor av kraft lyfter Onkyos kanon bioljudet till nya höjder.

   data-srcset

  Lägg några extra kronor på en bra receiver så får du mycket roligare ljud i hemmabion.

   data-srcset

  Den som inte har plats för en stor och ful förstärkare kan få äkta hemmabioglädje av en smal receiver.

   data-srcset

  Receivrar med Dolby Atmos och massor av kraft lyfter hemmabion till nya höjder.

   data-srcset

  Superb ljudkvalitet – nu även på höjden.

   data-srcset

  XTZ Cinema är det bästa hemmabiohögtalarsystem vi hört som fortfarande går att betala!

   data-srcset

  Få finesser men kanonljud och suverän rumskorrektion – Anthem MRX710 är en vinnare.

   data-srcset

  De här receivrarna klarar du dig inte utan. Tack vare nya finesser är de redo för morgondagens Ultra HD-format.