Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 10Delta

TEST: Nikon Z5

Billig inträdesbiljett till fullformat

Nikons billigaste Z-fullformatkamera är bäst i klassen på ett område, men har vissa brister och kostar för mycket.

Skrivet av / 2020-09-12 - 08:00
Nikon Z5
Lasse Svendsen

Säg att du funderar på en ny och bättre kamera, men är inte så intresserad av video. Och inte heller av så många funktioner som möjligt. Du vill hellre ha en stillbildskamera som du kan använda för att utvecklas som fotograf. Då kan det hända att Nikons billigaste spegellösa fullformatkamera är något för dig.

För i Z5 har Nikon vare sig överdrivit funktionsnivån eller priset, utöver vad som är förhållandevis rimligt för en kompakt systemkamera med fullformat.

Z5 är den tredje och billigaste modellen i Nikons nya generation fullformatkameror i Z-serien och kan på många sätt betraktas som en nedskalad Z6 med en yttre layout som är starkt inspirerad av Nikon Z50 med APS-C-format.

Utfällbar pekskärm, styrpinne och stora knappar och hjul.

Priset och funktionsnivån innebär att Z5:s närmaste konkurrenter heter Canon EOS RP och Sony a7 III, men den får även stark konkurrens från de egna leden och Nikon Z6.

Fast med ett par begränsningar, som vi strax ska konstatera. Vi pratar ju trots allt om snäppet under Z6 när det gäller funktioner. Med ett undantag. Nikon Z5 har två kortplatser. Inte för XQD- eller CFexpress-kort utan två snabba UHS-II-kompatibla SD-kort.

Men det är inte det enda som skiljer Z5 och Z6.

Nedbantad till det allra nödvändigaste

Kameran är inte helt plundrad på innehåll. Den har allt de flesta behöver. En bildsensor i fullformat med 24 Mp, hybrid-autofokus med 273 fokuspunkter som täcker ungefär 90 procent av bildytan, pekskärm, högupplöst OLED-sökare och inbyggd bildstabilisator.

Det här är specifikationer som hintar om en användarvänlig kamera för allroundbruk, fast kanske inte för landskapsfoto som gärna behöver ännu mer upplösning – och definitivt inte för sportfoto.

Inte för att inte autofokusen hänger med. Den är faktiskt både snabb och exakt, med bra häng på ögon och ansikten, men bildhastigheten på 4,5 bilder/s begränsar möjligheterna att fånga snabba sporthändelser och vilda djur i rörelse. Som jämförelse klarar Nikon Z6 12 bilder i sekunden, Sony a7 III 10 och EOS RP är lite långsammare med 4.

Kompakt, lätt och vädertätat kamerahus.

För resor, porträtt, familj, barn, bröllop och mycket annat passar Nikon Z5 däremot väldigt bra. Men vi måste prata lite om video.

Nikon har gett kameran både mikrofoningång och hörlursutgång. Den har USB-laddning och HDMI-utgång, och kan spela in video i äkta 4K UHD med 30 progressiva bilder per sekund. Med en beskärningsfaktor på 1,7, precis som Canon EOS RP. Det innebär att 24–50 mm-zoomen som ingår blir en 34–85 mm, och då tappar man vidvinkel men tjänar lite tele.

Om du bara tycker att det är en fördel, så varsågod. Videokvaliteten är i övrigt riktigt bra, mycket bättre med 4K än med 1080 HD, som inte beskär bilden. Fast om video är viktigt så är Z6 ett bättre val.

Dubbla SD-kortplatser.

Ergonomiska överväganden

Vad kameran har, vilket gör den extra intressant för stillbildsfotografer, är ett intuitivt och överskådligt yttre med strålande ergonomi. Greppet är stort kameran och är vädertätad och solitt byggd. Den 8 cm stora pekskärmen kan vinklas 45 grader nedåt och 90 grader uppåt, den stora sökaren har en upplösning på hela 3,7 Mp – bäst i klassen – och batteritiden är bra (470 bilder).

På insidan har den en femaxlars bildstabilisator med upp till fem stegs kompensation, en snabb slutare med 1/8000 sekund som kortaste slutartid och för de gånger man måste ta bilder utan att det hörs finns en elektronisk slutare.

OLED-skärmen på Z6 har ersatts med ett stort programhjul på Z5.

Precis som på Z6 kan man programmera flera av knapparna. De två på framsidan, till exempel, men även funktionsringen på Z-objektiven. Som kan vara bländarring eller fokusring eller någonting annat. Man kan flytta fokus med fingret på pekskärmen eller styrpinnen på baksidan och välja mellan olika fokusfält: ett pyttelitet knappnålsfält eller ett valt fokusområde i tre storlekar. Kamerans autofokus har ansikts- och ögonigenkänning – och djurigenkänning. Men det fungerar bara med stillbilder.

I övrigt är Z5 mycket lättskött. Den är kompakt och lätt med den medföljande 24–50 mm-zoomen. Snabb respons, blixtsnabb autofokus, en förträfflig OLED-sökare plus säkerheten med ett backup-minneskort innebär att Nikon Z5 är en utmärkt resekamera.

Nikkor Z 25-50mm f4-6.3

Den kompakta zoomen som ingår i ett av de vanliga kiten – i de andra ingår även FTZ-objektivadaptern, eller så kan man välja Z 24-200mm f4-6.3 – är av den sorten som man drar ihop genom att vrida zoomringen förbi 24 mm-märket. Då blir kameran ännu kompaktare och när man ska använda den så är det bara att vrida tillbaka åt vänster mot 24 mm-märket.

Den kompakta 24–50 mm-zoomen är ett mycket prisvärd objektiv till Z5.

Med två gånger zoom och måttlig ljusstyrka verkar det inte som världens bästa objektiv, men skärpan är faktiskt väldigt bra. Även vid full bländaröppning. I JPEG-filerna ser man ingen förvrängning eller vinjettering att tala om, och till och med råfilerna visar att ljusförlusten i hörnen är liten med full öppning och att det är måttligt förluster av skärpa i hörnen.

Bildkvaliteten

Bortsett från bildhastigheten och beskärningen av 4K-video finns det inget som inte gör att Nikon Z5 känns som en premiumprodukt. Exemplarisk ergonomi och ett gediget kamerahus som verkar vara byggt för att hålla, talar för sig själv och bildkvaliteten är inte sämre än något i den här prisklassen.

Bildsensorn är inte exakt likadan som i Z6 men det är processorn, som verkar vara justerad likadant när det gäller färger, kontrast och tonalitet i JPEG-filer. Vilket innebär att bildkvaliteten är i klass med Canon EOS RP och Sony a7 III, men bättre på vissa områden.

Mikrofonkontakt och hörlursuttag.

Jämfört med Sony a7 III är JPEG-färgåtergivningen i Z5 att föredra. Hudtoner ser mer naturliga ut och komplementfärgerna är bättre och mer realistiskt dämpade. Vitbalansen är mer exakt i Z6, som också visar sig ha nästan ett steg bättre bilddynamik än EOS RP.

Precis som i Z6 är bildbruset suveränt kontrollerat upp till ISO 6400, och faktiskt användbart vid ISO 12800 också. Högre ISO orsakar dock markant mer bildbrus. I video är gränsen ISO 3200, högre än så blir mosquito noise-kompressionseffekten alldeles för tydlig.

Videokvaliteten i 4K är felfri. Skarp, ren och med bra dynamik och få artefakter, fast lite rolling shutter-effekt får man räkna med i hastiga panoreringar.

Slutsats

Man kan misstänka att Nikon kommit på 4K-video alldeles för sent i Z5, och vem som kom på att det var en god idé att strypa bildhastigheten till bara 4,5 bps, skulle vi gärna vilja veta. Kanske var Nikon rädda för att kameran skulle bli för lik Z6. Som vi hellre rekommenderar till de som tycker att video är viktigt. Eller sportfoto. Men om man lägger störst vikt vid stillbilder och en så enkel kamera som möjligt, som snarare kan växa i takt med fotografens kunskaper, så kan Nikon Z5 vara den perfekta kameran.

Nikon Z5 är en avskalad Z6, men saknar inte funktioner.

Karakter
Nikon Z5
Premium

Ljud & Bild tycker

Förtroendeingivande och vädertätad konstruktion, felfri ergonomi och skarp sökare. Blixtsnabb autofokus i de flesta fall. Klassens bästa stillbildskvalitet. Kraftfull beskärning av 4K-video, låg bildhastighet. Priset är nästan samma som för Nikon Z6.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kamera med artificiell intelligens

Kör om konkurrenternas kameror

Fullformatkamera för liten budget

Fenomenalt användbar kameradrönare

En perfekt kompromiss

En varg i fårakläder

Nikon Z8 uppfyller mångas drömmar

Bästa skärmkalibreringen?

Spelar in 6K direkt på disk

Häftigt hur skarpa bilderna blir

Sonys häftigaste kamera

Kul bilder på direkten

Ljud & Bild
Rulla till toppen