Man ska inte stirra sig blind på megapixlar. De berättar inte hela sanningen. Även om 50 megapixlar ger skarpare detaljer än 25 så är skillnaden inte alltid lika stor som marknadsföringsfolket vill få oss att tro.
I de flesta fall ser man knappt skillnaden och skriver man ut på 36-tums, brett fotopapper så finns det mycket annat som betyder mer för bildkvaliteten än megapixlarna i bildfilerna.
Därför finns det två Nikon Z-kameror som nästan är identiska, där antalet pixlar på bildsensorn är en av få skillnader.
Nikon Z7, som vi testade nyligen, och systermodellen Z6 har samma egenskaper – i stort sett. Kamerahusen är identiska från topp till tå och de delar Nikons nya Z-arkitektur för spegellösa fullformatkameror.
Z7 har en 45,7-megapixlars bakgrundsbelyst CMOS-bildsensor i fullformat med 493 fasfokussensorer. Z6 har 24,5 Mp och 273 fokussensorer. Båda har femaxlars bildstabilisering inbyggt, ner till -5 steg.
Z7 är avsedd för fotografer som verkligen behöver extrem upplösning, för exempelvis landskapsfoto, medan Z6 den snabbare allroundmodellen som även är lite bättre anpassad för video. Den är också betydligt billigare och närmaste konkurrenten till vår favorit i den här klassen: Sony a7 III.
Z6
Om Nikon Z7 har uppenbarar tekniska likheter med Nikon D850 så är Z6 jämförbar med D750. Till viss del. Z6 är mycket snabbare och en mycket bättre allroundkamera. Ja, på många sätt är den faktiskt en mer komplett kamera än den dyrare Z7.
De har samma enastående OLED-sökare med 3,7 Mp-upplösning och 0,8x i förstoring. Och de har samma vinklingsbara pekskärm med 2,1 Mp-upplösning och filmar video i 4K/30p i hela bildytan, alltså utan beskärning.
Men Z6 är snabbare, 12 bilder i sekunden mot 9 med JPEG eller 12-bitars råfiler. Den överträffar även Canons fina EOS R, som inte håller jämna steg med Nikon Z6 på vare sig bildhastighet, videofunktioner eller användarkänsla.
Fysik
Kameran har Z-seriens nyutvecklade 55 mm objektivfattning med korta 16 mm registreringsavstånd. Det ska göra det möjligt att använda betydligt ljusstarkare optik,
Nikon Z6 kan köpas med en FTZ-adapter till Nikons F-optik som ger full funktionalitet med nästan alla Nikkor F-objektiv.
Eftersom allt på utsidan – och det mesta på insidan – är identiskt med Nikon Z7 så ska vi bara lite kort gå igenom ergonomin och styrningen av Z6. Vi har redan nämnt Sony a7 III och Nikon-kameran är nästan lika kompakt och lätt, men ligger bättre i handen och har en mer välgjord ergonomi.
Handgreppet är bättre format och det är mer plats mellan det och objektivet. Vilket gör det lätt att komma åt de två programmerbara knapparna på framsidan.
Placeringen av knapparna och inställningshjulen är nästan perfekt. Men strömbrytaren sitter så nära det främre hjulet att det är lätt hänt att man stänger av kameran om man försöker vrida på hjulet med handskar på.
Många av knapparna är programmerbara, och på Nikon Z-objektiven finns också en programmerbar inställningsring. Som kan användas som bländarring, fast utan markerade klickstopp.
Kamerahuset är vädertätat precis som Nikons professionella kameror.
Programhjulet sitter till vänster om sökaren, på höger sida finns en liten statusskärm som kan anpassas. Bredvid pekskärmen sitter en praktisk styrpinne som kan användas för att flytta fokus på bildytan.
Pekskärmen används för att flytta fokusen i live-view när man filmar och det går snabbt att ändra inställningarna som visas på skärmen genom att trycka på Info-knappen på baksidan.
Sökaren är stor, skarp och fin att använda. Men precis som i Z7 har den låga 60 Hz i uppdateringshastighet, vilket man kan se en antydan till i bildserier där den kämpar för att hinna uppdatera tillräckligt snabbt. Men den är fortfarande bättre än Sony a7 III.
XQD-kort
Kameran har bara en enda kortplats. Sony a7 III har två SD-kortplatser, medan Nikon föredrar de nya XQD-korten, som för övrigt tillverkas av just Sony.
XQD-platsen stöder också den kommande CFexpress-standarden, som ger minneskort med högre kapacitet och hastighet.
Batterilivslängden uppges till 330 bilder, men min erfarenhet test av Z7 och Z6 är att antalet bilder nästan kan fördubblas om man bara använder sökaren och inte tittar på alla bilderna efter varje exponering. Trots det är siffran lägre än Sony A7r III:s 710 bilder, och inte närheten av D750:s 1230 bilder.
Det finns inte heller något vertikalgrepp till Z6. Så köp extra batterier, och kanske en extra laddare, så får du inte slut på ström precis när det gäller.
Video
Som filmkamera är Z6 fullutrustad, med 4K/30p-video i 8 i bitar, eller 10-bitars 4:2:2 till extern inspelare via HDMI. 4K spelas in med hela bildytan. Kameran lagrar filer med rak profil eller N-Log-bildprofil, och i 30p, 25p eller 24p, upp till 144 Mbit/s.
Den har kontakter för mikrofon och hörlurar samt individuella inställningar för stillbilder och video, och inspelningsfunktionerna aktiveras snabbt med en strömbrytare.
Inom kort kommer den också att kunna överföra ProRes-video i råformat till Atomos Ninja V-inspelare.
Precis som med Z7 fungerar bildstabilisator, fasfokus och styrpinnen även när man filmar. Kameran kan visa fokus-peaking vid manuell fokusering och har kontinuerlig autofokus i AF-Fulltime-läge.
4K-strömmen är översamplad och kvaliteten är felfri. Verkligen.
Skärpan och detaljeringen är faktiskt lite bättre än i Z7. Och dynamiken och färgerna är på samma nivå. Den fruktade krökningen av vertikala linjer när man panorerar – rolling shutter – är väl kontrollerad och kan reduceras ytterligare om man måste. Genom att välja APS-format, som ger 1,5x beskärning.
Fokus och seriebilder
Även utan Nikons briljanta 3D Tracking-autofokussystem klarar sig kamerans fokusspårning otroligt bra. Det händer att den missar lite när ljuset försvinner, men merparten av tiden är den både snabb och exakt. Det bör påpekas att vi inte har testat Z6 med mer utmanande optik än Nikkor Z 24-70/4 och 50/1.8. Hur det ser ut med exempelvis 70-200/4 återstår att se.
Med en bildhastighet på 12 bilder/s kan kameran fyra av snabbare serier än både Sony a7 III och Canon EOS R, men takten sjunker med kontinuerlig autofokus, vilket naturligtvis gör det lättare att få fler skarpa exponeringar.
Kamerans fokusspårning har ibland problem med att följa objekt som plötsligt ändrar riktning. Panoreringar och seriefoto fungerar fint tillsammans, detsamma gäller motiv som rör sig snabbt mot eller från kameran, utan att avvika för mycket från en rät linje.
Därför tror jag inte att Z6 skulle vara mitt förstahandsval på en hockey-, fotbolls- eller handbollsmatch. Men för cykling, längdskidor och motorsport, eller där motivet rör sig i en rak definierad linje, fungerar fokusspårningen utmärkt.
Bildkvalitet
Jag antydde att det här är en allroundkamera. Och det är det faktiskt. Visst, den får knappast råbarkade sportfotografer att falla på knä – och petigaste landskapsfotograferna trivs nog bättre med Nikon Z7.
Men om man tittar på summan av kvaliteterna seglar Z6 upp som favoriten av de två. Den är bra för bröllops-, porträtt-, gatu- och resefotografering. För att inte tala om video.
Bilddynamiken, skärpan, färgåtergivningen och brusreduceringen är klassledande. Jag upplever bildkvaliteten som bättre än från Sony a7 III, det gäller framför allt färgåtergivningen i kamerans JPEG-filer. Som ger bilderna ett mer levande och naturligt uttryck.
Därför föredrar jag hur Z6 återger hudtoner, de ser mer naturtrogna ut.
Brus är suveränt kontrollerat upp till ISO 6400, men både dynamiken och färgerna avviker vid högre ISO-värden. På just det här området är Sony a7 III lite mer konsekvent.
Slutsats
Bortsett från ett par småsaker är Nikon Z6 enastående användarvänlig. Somliga fotografer kommer att sakna möjligheten att sätta på ett vertikalgrepp, andra en extra kortplats, och ytterligare andra väljer en kamera som ger dem snabbare bildhastighet och ännu bättre autofokus. Men för de många fotografer som vill ha en avancerad allroundkamera med klassledande stillbilds- och videokvalitet är Z6 klassens bästa systemkamera i fullformat.
Läs hela artikeln med LB+
Hösterbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser