annonse
annonse
annonse

test: Nikon D850

Oktober 2017Nikon D850

Grymmaste proffskameran

En kamera som är bra på allt är en utopi, men Nikon D850 kommer väldigt nära.

Plus
Extremt hög bildkvalitet med klassledande dynamik. 4K-video, perfekt ergonomi, hög bildhastighet och snabb autofokus. Två kortplatser, pekskärm och belysta knappar.
Minus
Slirar lite med fokusspårningen, trögare autofokus i live-view, instabil filöverföring med Snapbridge. Max bildhastighet kräver vertikalgrepp och extra batteri.

Här är kanske den mest kompletta kameran vi någonsin testat. Det är inte den snabbaste, dyraste eller bäst utrustade kameran vi har sett, men summan av allt gör det svårt att hitta något att kritisera Nikon D850 för.

Som bekant kan man inte få allt på en gång. Inte i en kamera i den här prisklassen heller. Till exempel går det inte att komma upp i maxhastigheten med nio bilder i sekunden utan ett vertikalgrepp som kostar extra.

Autofokusen i live-view (när skärmen fungerar som sökare) är inte heller bäst i världen. Och direkt billig är inte D850.

Men bortsett från detta är kameran inte bara Nikons bästa någonsin, det är definitivt också en av de allra bästa i historien. Oavsett kategori.

En av fördelarna med Nikon D850 är ett otroligt utbud av objektiv.
En av fördelarna med Nikon D850 är ett otroligt utbud av objektiv.

 

Nikon-kameran kan användas till det mesta. Naturfotografer kommer att älska dess snabbhet. Landskapsfotografer dess bilddynamik och porträtt- och bröllopsfotografer dess balanserade färgåtergivning. Det är kanske bara de allra mest krävande sportfotograferna som behöver något annat än D850.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

 

Välutrustad

Den är stor och relativt tung. Vilket beror på att kameran huserar en 45,7-megapixlars bildsensor i 24 x 36 mm fullformat, en stor optisk prismasökare, mängder av anslutningar, styrpinne (joystick), plats för ett UHS-II SD-minneskort samt ett XQD-kort för ännu snabbare filöverföring – och ett massivt batteri som räcker till 1840 exponeringar.

Här finns också en vinklingsbar pekskärm, bakgrundsbelysta knappar, full 4K-video med mikrofon- och hörlurskontakt, slowmotion-video i 1080-upplösning, 153 fokuspunkter och en bildhastighet på sju i sekunden. I full upplösning. Och alltihop är inpackat i ett gediget och väderskyddat kamerahus som har Nikons fina ergonomi.

Kameran har också en Snapbridge-funktion med Bluetooth för permanent, trådlös överföring av bilder till mobilen och kan fyra av korta bildserier i 8,6 Mp-upplösning. Med 30 bilder/s.

Magnesiumlegering längst in och omfattande vädertätning.
Magnesiumlegering längst in och omfattande vädertätning.

 

Den saknar inte rivaler. Med sina 50 Mp är Canon EOS 5D en naturlig konkurrent, fast den är inte lika snabb. Det är inte Nikon D810 heller, som fortfarande går att köpa. EOS 5D Mark IV är en mer naturlig konkurrent, precis som Sony a7r II, a99 II, och definitivt Sony a9 som krossar dem alla med 20 bilder/s. Men ingen av dem är lika komplett som D850.

 

4K-video

Ingen är förvånad över höra att D850 filmar 4K/30p-video av hög kvalitet, med information från hela bildsensorn. Då slipper man en beskuren bild som i D7500. Proffsfotografer som vill ha den högsta kvaliteten kan strömma 4K i 8-bitars, okomprimerad 4:2:2-kvalitet till en extern inspelare, med tidskodning och allt.

Det går också att filma i 1080 HD med upp till 120 fps för slowmotion-video och man kan använda fokusmarkering (peaking). Det kan man märkligt nog inte göra när man filmar i 4K. Active D-Lighting (automatisk dynamisk kontrast), högdagermarkering och elektronisk bildstabilisator är också inaktiverat i 4K-läge.

Två kortplatser, den ena för SD-kort upp till UHS-II-hastighet och den andra för ännu snabbare XQD-kort.
Två kortplatser, den ena för SD-kort upp till UHS-II-hastighet och den andra för ännu snabbare XQD-kort.

 

4K-video har 3840 x 2160 punkters upplösning med 30, 25 eller 24 fps bildfrekvens och fotografen kan styra bländare, slutare, ISO och exponeringskompensation när filmen snurrar. Det går också att fokusera med pekfingret på skärmen under tiden.

Det finns en allmän flat videoprofil, men ingen Gamma Log, för de som ska sätta ihop klipp med neutrala profiler.

 

Hastighet

D850 är blixtsnabb, helt enkelt snabbare än alla andra fullformatkameror med lika hög upplösning. Sony a9 är mycket snabbare men har 24 Mp-upplösning och mycket mindre bildfiler att svälja undan. Ändå hanterar a9 upp till 20 bilder/s.

I vårt test blev alla bilder av framrusande tävlingscyklister skarpa, men av och till tappade fokusspårningen motivet för en kort sekund innan den hittade tillbaka.

Den relativt höga bildhastigheten 7 bilder/s räcker hur långt som helst för många typer av motiv och det går att komma upp i 9 bilder/s med det separata vertikalgreppet MB-D18 och batteriet EN-EL18b. Kostsam extrautrustning, men för somliga är det ändå värt pengarna. En bonus är bättre grepp och balans när teleobjektiv monteras på kameran.

Buffertminnet lagrar upp till 50–51 bilder i råformat (14-bit lossless) i bildserier, och dubbelt så mycket med JPEG-bilder.

Som nämnts har kameran 153 fokuspunkter med 99 korspunkter och fotografen kan kalibrera autofokusen för att förhindra att ett objektiv bakfokuserar.

Kameran har samma 180 000 färgkänsliga ljusmätningssensorer som D500, med känslighet ner till –3 ev.

 

Användning

Om man är van vid en nyare Nikon-spegelreflex känner man igen sig. Funktionsnivån är skyhög, men tydliga knappar och genomtänkt placering gör kameran användarvänlig.

Det stora programhjulet till vänster om sökaren, med val av hastighet, tyst läge och spegellås, den praktiskt placerade ISO-knappen bredvid utlösaren och de bakgrundsbelysta knapparna gör kameran till en fröjd att använda under alla förhållanden. Det mest går att trycka på, snurra på och ställas in även med handskar på.

Nikon har till och med tänkt på att den vinklingsbara skärmen ska kunna användas även om kameran står på stativ. Det kan man till exempel inte göra med en Sony-kamera om man inte kommer ihåg att fälla ut skärmen innan kameran skruvas fast.

Upplysta knappar är en underskattad finess.
Upplysta knappar är en underskattad finess.

 

Precis som på andra nyare Nikon-kameror har D850 wifi-överföring av bilder och video, samt Snapbridge via Bluetooth. Det görs helt automatiskt när kameran och mobilen är parkopplade, men det går sakta och är inte 100 % stabilt. Wifi är snabbare och mer tillförlitlig, fast då måste man starta appen på mobilen och välja vilka bilder som ska överföras.

Det finns mycket mer att säga om de omfattande funktionerna, men det har vi inte plats för här. Time Lapse – intervallbilder – är bara en av många inställningsalternativ.

 

Extrem bildkvalitet

Bildkvaliteten utmärker sig inte bara med extrem upplösning. Den är fullt i klass med Canon EOS 5Dsr och Sony a7r II, men bilddynamiken är bättre i D850. Speciellt vid låga ISO-värden: 64 till 3200. Detsamma gäller brusmängden vid höga ISO-värden, som är i topp för en kamera med så här hög upplösning.

Pentax K-1 och Fujifilm GFX 50S är visserligen i samma klass, men båda är mycket långsammare kameror.

Brus är inget tema vid ISO 6400 eller 12800. Inte vid 25600 heller, där kornbruset är marginellt. Vid ISO 102 400 är det däremot gott om grumligheter – och synligt färgbrus. Men det är det med alla kameror och så hög ljuskänslighet. Utom Nikon D5 och Sony a7s.

Som förväntat från en Nikon-kamera i den här klassen är färgåtergivningen praktfull, med vackra hudtoner och klassens jämnaste tonomfång. Fuji-kameran kommer närmast, men den har en mycket större bildsensor än D850 och ställer upp i mellanformatklassen.

Skärpan och detaljeringen är fullt i klass med EOS 5Dsr, och faktiskt lite bättre än Sony a7r II, men bildfilerna från GFX 50S ger lite mer att gå på när man ökar skärpan i Photoshop.

Kvaliteten på 4K-inspelningarna är lika bra som stillbilderna. Bortsett från en tendens till ”rolling shutter”, som kan orsaka lite skeva linjer när man panorerar, är filmerna knivskarpa och har utmärkt färgåtergivning och marginellt med brus.

 

Sammanfattning

Nikon D850 är ett kostsamt redskap, även för proffs, men för de som tillhör målgruppen och behöver en blixtsnabb kamera med extrema egenskaper finns det knappt någon bättre spegelreflex där ute. D850 är snabbare än motsvarande fullformatkameror, har en felfri bildkvalitet i det absoluta tätskiktet – oavsett kamera – och passar till i stort sett allt möjligt man skulle vilja fotografera. Nikons allra bästa kamera, och en av de allra bästa oavsett kategori.

Här är kanske den mest kompletta kameran vi någonsin testat. Det är inte den snabbaste, dyraste eller bäst utrustade kameran vi har sett, men summan av allt gör det svårt att hitta något att kritisera Nikon D850 för. Som bekant kan man inte få allt på en gång. Inte i en kamera i den här prisklassen heller. Till exempel går det inte att komma upp i maxhastigheten med nio bilder i sekunden utan ett vertikalgrepp som kostar extra. Autofokusen i live-view (när skärmen fungerar som sökare) är inte heller bäst i världen. Och direkt billig är inte D850. Men bortsett från detta är kameran inte bara Nikons bästa någonsin, det är definitivt också en av de allra bästa i historien. Oavsett kategori. [caption id="attachment_72686" align="alignnone" width="930"]En av fördelarna med Nikon D850 är ett otroligt utbud av objektiv. En av fördelarna med Nikon D850 är ett otroligt utbud av objektiv.[/caption]   Nikon-kameran kan användas till det mesta. Naturfotografer kommer att älska dess snabbhet. Landskapsfotografer dess bilddynamik och porträtt- och bröllopsfotografer dess balanserade färgåtergivning. Det är kanske bara de allra mest krävande sportfotograferna som behöver något annat än D850.   Välutrustad Den är stor och relativt tung. Vilket beror på att kameran huserar en 45,7-megapixlars bildsensor i 24 x 36 mm fullformat, en stor optisk prismasökare, mängder av anslutningar, styrpinne (joystick), plats för ett UHS-II SD-minneskort samt ett XQD-kort för ännu snabbare filöverföring – och ett massivt batteri som räcker till 1840 exponeringar. Här finns också en vinklingsbar pekskärm, bakgrundsbelysta knappar, full 4K-video med mikrofon- och hörlurskontakt, slowmotion-video i 1080-upplösning, 153 fokuspunkter och en bildhastighet på sju i sekunden. I full upplösning. Och alltihop är inpackat i ett gediget och väderskyddat kamerahus som har Nikons fina ergonomi. Kameran har också en Snapbridge-funktion med Bluetooth för permanent, trådlös överföring av bilder till mobilen och kan fyra av korta bildserier i 8,6 Mp-upplösning. Med 30 bilder/s. [caption id="attachment_72688" align="alignnone" width="930"]Magnesiumlegering längst in och omfattande vädertätning. Magnesiumlegering längst in och omfattande vädertätning.[/caption]   Den saknar inte rivaler. Med sina 50 Mp är Canon EOS 5D en naturlig konkurrent, fast den är inte lika snabb. Det är inte Nikon D810 heller, som fortfarande går att köpa. EOS 5D Mark IV är en mer naturlig konkurrent, precis som Sony a7r II, a99 II, och definitivt Sony a9 som krossar dem alla med 20 bilder/s. Men ingen av dem är lika komplett som D850.   4K-video Ingen är förvånad över höra att D850 filmar 4K/30p-video av hög kvalitet, med information från hela bildsensorn. Då slipper man en beskuren bild som i D7500. Proffsfotografer som vill ha den högsta kvaliteten kan strömma 4K i 8-bitars, okomprimerad 4:2:2-kvalitet till en extern inspelare, med tidskodning och allt. Det går också att filma i 1080 HD med upp till 120 fps för slowmotion-video och man kan använda fokusmarkering (peaking). Det kan man märkligt nog inte göra när man filmar i 4K. Active D-Lighting (automatisk dynamisk kontrast), högdagermarkering och elektronisk bildstabilisator är också inaktiverat i 4K-läge. [caption id="attachment_72684" align="alignnone" width="930"]Två kortplatser, den ena för SD-kort upp till UHS-II-hastighet och den andra för ännu snabbare XQD-kort. Två kortplatser, den ena för SD-kort upp till UHS-II-hastighet och den andra för ännu snabbare XQD-kort.[/caption]   4K-video har 3840 x 2160 punkters upplösning med 30, 25 eller 24 fps bildfrekvens och fotografen kan styra bländare, slutare, ISO och exponeringskompensation när filmen snurrar. Det går också att fokusera med pekfingret på skärmen under tiden. Det finns en allmän flat videoprofil, men ingen Gamma Log, för de som ska sätta ihop klipp med neutrala profiler.   Hastighet D850 är blixtsnabb, helt enkelt snabbare än alla andra fullformatkameror med lika hög upplösning. Sony a9 är mycket snabbare men har 24 Mp-upplösning och mycket mindre bildfiler att svälja undan. Ändå hanterar a9 upp till 20 bilder/s. I vårt test blev alla bilder av framrusande tävlingscyklister skarpa, men av och till tappade fokusspårningen motivet för en kort sekund innan den hittade tillbaka. Den relativt höga bildhastigheten 7 bilder/s räcker hur långt som helst för många typer av motiv och det går att komma upp i 9 bilder/s med det separata vertikalgreppet MB-D18 och batteriet EN-EL18b. Kostsam extrautrustning, men för somliga är det ändå värt pengarna. En bonus är bättre grepp och balans när teleobjektiv monteras på kameran. Buffertminnet lagrar upp till 50–51 bilder i råformat (14-bit lossless) i bildserier, och dubbelt så mycket med JPEG-bilder. Som nämnts har kameran 153 fokuspunkter med 99 korspunkter och fotografen kan kalibrera autofokusen för att förhindra att ett objektiv bakfokuserar. Kameran har samma 180 000 färgkänsliga ljusmätningssensorer som D500, med känslighet ner till –3 ev.   Användning Om man är van vid en nyare Nikon-spegelreflex känner man igen sig. Funktionsnivån är skyhög, men tydliga knappar och genomtänkt placering gör kameran användarvänlig. Det stora programhjulet till vänster om sökaren, med val av hastighet, tyst läge och spegellås, den praktiskt placerade ISO-knappen bredvid utlösaren och de bakgrundsbelysta knapparna gör kameran till en fröjd att använda under alla förhållanden. Det mest går att trycka på, snurra på och ställas in även med handskar på. Nikon har till och med tänkt på att den vinklingsbara skärmen ska kunna användas även om kameran står på stativ. Det kan man till exempel inte göra med en Sony-kamera om man inte kommer ihåg att fälla ut skärmen innan kameran skruvas fast. [caption id="attachment_68397" align="alignnone" width="460"]Upplysta knappar är en underskattad finess. Upplysta knappar är en underskattad finess.[/caption]   Precis som på andra nyare Nikon-kameror har D850 wifi-överföring av bilder och video, samt Snapbridge via Bluetooth. Det görs helt automatiskt när kameran och mobilen är parkopplade, men det går sakta och är inte 100 % stabilt. Wifi är snabbare och mer tillförlitlig, fast då måste man starta appen på mobilen och välja vilka bilder som ska överföras. Det finns mycket mer att säga om de omfattande funktionerna, men det har vi inte plats för här. Time Lapse – intervallbilder – är bara en av många inställningsalternativ.   Extrem bildkvalitet Bildkvaliteten utmärker sig inte bara med extrem upplösning. Den är fullt i klass med Canon EOS 5Dsr och Sony a7r II, men bilddynamiken är bättre i D850. Speciellt vid låga ISO-värden: 64 till 3200. Detsamma gäller brusmängden vid höga ISO-värden, som är i topp för en kamera med så här hög upplösning. Pentax K-1 och Fujifilm GFX 50S är visserligen i samma klass, men båda är mycket långsammare kameror. Brus är inget tema vid ISO 6400 eller 12800. Inte vid 25600 heller, där kornbruset är marginellt. Vid ISO 102 400 är det däremot gott om grumligheter – och synligt färgbrus. Men det är det med alla kameror och så hög ljuskänslighet. Utom Nikon D5 och Sony a7s. Som förväntat från en Nikon-kamera i den här klassen är färgåtergivningen praktfull, med vackra hudtoner och klassens jämnaste tonomfång. Fuji-kameran kommer närmast, men den har en mycket större bildsensor än D850 och ställer upp i mellanformatklassen. Skärpan och detaljeringen är fullt i klass med EOS 5Dsr, och faktiskt lite bättre än Sony a7r II, men bildfilerna från GFX 50S ger lite mer att gå på när man ökar skärpan i Photoshop. Kvaliteten på 4K-inspelningarna är lika bra som stillbilderna. Bortsett från en tendens till ”rolling shutter”, som kan orsaka lite skeva linjer när man panorerar, är filmerna knivskarpa och har utmärkt färgåtergivning och marginellt med brus.   Sammanfattning Nikon D850 är ett kostsamt redskap, även för proffs, men för de som tillhör målgruppen och behöver en blixtsnabb kamera med extrema egenskaper finns det knappt någon bättre spegelreflex där ute. D850 är snabbare än motsvarande fullformatkameror, har en felfri bildkvalitet i det absoluta tätskiktet – oavsett kamera – och passar till i stort sett allt möjligt man skulle vilja fotografera. Nikons allra bästa kamera, och en av de allra bästa oavsett kategori.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Nikon D850
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Nikon D850
Typ: Systemkamera med 45,7 Mp-sensor i fullformat
Optik: Nikon FX
Skärm: 8 cm LCD med 2,36 Mp
Sökare: Optiskt prisma med 0,75x förstoring och 100 % täckning
Egenskaper: 4K-video, vridbar pekskärm, wifi, Bluetooth, 7/9 bilder/s, 153 fokuspunkter, hörlursuttag/mikrofoningång, 1840 bilders batteritid, vädertätat kamerahus

Pris: 39300,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Duell
Smartklockor Huawei vs. Samsung
Smartklockeduell: Kina vs. Korea

Både Huawei och Samsung har släppt nya smartklockor med fokus på fitness och träning. Den som vinner är dessutom smartast.

grupptest
5 partyhögtalare
Maximal bas för maximal fest

Här är de mest högljudda trådlösa högtalarna som sätter fart på hemmafestens dansgolv.

Samsung Galaxy Fold skjuts upp på obestämd tid Du skulle ha kunnat beställa den på fredag, men i sista sekunden ställer Samsung in lanseringen.
Bästa kameramobilen får en lillebror Huawei P30 Lite har trippelkamera och kostar 4 000 kr.
grupptest
7 vägghögtalare
Ljud, ljud på väggen där

Varför ska du behöva leva med medelmåttigt ljud bara för att du inte vill ha stora, pråliga högtalare i vardagsrummet?

Acer jagar Apple New York: Efter framgången med att nå spelarna har Acer siktet inställt på de kreativa användarna.
test
Leica Q2
Världens bästa kompaktkamera

Om bara det bästa är bra nog så kan det vara en Leica Q2.

Samsungs super-selfie kamera Nya A-serien går från budget till lyx med heltäckande skärm och vändbar trippelkamera
test
Sony Xperia 10 Plus
Långsmalt långskott

Trots 21:9-skärm har Xperia 10 Plus för många kompromisser för att övertyga.

Öppet kontorslandskap? Här är hörlurarna som utlovar evig lycka Logitech lanserar två modeller för dig som avskyr allt oväsen på kontoret.
77-tums trolleri från B&O [Uppdaterad] Kan man gömma undan en TV som är nästan två meter på diagonalen? Bang & Olufsen gör ett övertygande försök.
Samsung Galaxy Fold går att beställa om två veckor Sverige är ett av de första länderna i världen.
test
Motorola moto G7 Plus
Kungen av mellanklassen

Motorola moto G7 Plus talar till förnuftet. Flaggskeppsmodellerna på marknaden är naturligtvis bättre, men de är tre gånger dyrare också.

annonse
IKEAs smarta högtalare är här I sommar kommer högtalarna Symfonisk, som är ett resultat av ett samarbete med Sonos.
Spegelreflex? Gissa igen. Panasonic Lumix G90 är något utöver det vanliga.
test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD
En riktig storslägga

Kan någon säga till grannarna att sluta skrika? Jag försöker lyssna på musik här!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM
Fulländad, ljusstark zoom

Du har aldrig sett på maken. Inte vi heller. Canons massiva 28-70mm är helt enkelt grym.

grupptest
Tre gaming-hörlurar
Familjefejd

Logitech mot Logitech. Behöver du den dyraste modellen för att vinna – eller är det i själva verket den billigaste som är bäst?

Ser du vad detta är? Det är en McIntosh, men ingen förstärkare.
Laptop-känsla med iPad Pro Fodral med bakgrundsbelyst tangentbord till nya iPad Pro-modeller.
test
Huawei P30 Pro
Bästa mobilkameran någonsin!

Huawei P30 Pro är den bästa kameramobilen på marknaden och befäster Huaweis plats på kameratronen, där de har suttit säkert sedan förra året.

test
Rega Aura MC
Analog uppenbarelse

Rega Aura MC är phono-steget som gör guld av svart vinyl.

test
Argon Audio Forte A4
Bättre än sin klass

Argons billiga minihögtalare leker David och Goliat med testarens stereo.

Tesla bygger fabrik i Norge Främst för elmotorer till nya bilmodeller, men biltillverkning går inte att utesluta.
Kamera med skrivare Canon Zoemini skriver ut dina foton direkt.
B&O och Rimowa åker business class Exklusiv flygväska till Beoplay H9i.
Support Prenumeration

Vårt kundcenter hjälper dig om du har frågor eller behöver hjälp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss på telefon

Måndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×
Få Ljud & Bilds nyhetsbrev×