TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

test: Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Av / 2019-03-15 - 15:15
Canon EOS RP

Ljud & Bild tycker

  • Användarvänlig, smarta hjälpmenyer. Hög bildkvalitet.
  • Måttlig bildhastighet, beskär 4K-video, mörk sökarbild.

Man ska inte låta sig luras av specifikationer. Titta bara på Canons färskaste systemkamera: EOS RP med en 26-megapixlars bildsensor i fullformat. Den ser inte så våldsamt imponerande ut om man bara läser specifikationerna. Då är det lätt att bli lurad och avfärda den som ganska så ointressant.

Det vore ett misstag.

För ibland trumfar användarupplevelsen över de tekniska specifikationerna. Så är det inte med Canon EOS RP. Som är den andra systemkameran med Canons nya RF-fattning. Enklare och med ett mer aggressivt pris än EOS R från 2018 – och på många sätt och vis en mer användbar kamera.

På papperet är den inte heller någon vinnare jämfört med Nikon Z6 eller Sony a7 III, som båda har bättre specifikationer.

Men efter att ha testat EOS RP i ett par veckor tycker jag att Canon kan ha prickat målgruppen rätt. Kameran är nämligen ett sant nöje att använda, och passar till i stort sett allting man kan hitta på att fotografera. Utom sport, men jag återkommer till det.

Annons

Kameran är en av de lättaste och mest kompakta spegellösa systemkamerorna i fullformat. Och med ett pris på långt under 20 000 kr för kamerahuset så ligger är den mycket billigare än konkurrenterna.

EOS RP front 52194
Canon EOS RP är den minsta, lättaste och billigaste spegellösa fullformatkameran just nu. Foto: Lasse Svendsen

Enklare styrning

Den nya Canon-kameran är gjord för entusiaster och amatörer som har ambitioner om att bli en bättre fotograf. Kamerahuset är kompakt och lätt, faktiskt en hel tum lägre än Sony a7 III och väger under halvkilot med batteri och minneskort. Sökaren ligger nästan i nivå med ovansidan av polykarbonat, det finns få knappar och ingen statusskärm.

EOS RP topp 52198
Kompakt med bra grepp och väldigt smidig skötsel. Foto: Lasse Svendsen

Canon har dock utrustat kameran med ett bra handgrepp, väl synliga funktioner och överskådliga menyer. Det finns en hjälpmeny som förklarar inställningarna och när man vrider på programhjulet på toppen så förklaras inställningarna med både text och bilder. Fiffigt, och bra för nybörjare.

EOS RP bak 52199
Smarta hjälpmenyer som visar nybörjare vägen. Foto: Lasse Svendsen

Tillsammans med exempelvis RF 35mm f1.8 är EOS RP ett ytterst kompakt och potent – och framför allt resvänligt – kit. Men allt är inte rosenskimrande.

Låt oss lite snabbt titta på några av de viktigaste för- och nackdelarna med EOS RP:

Fördelar:
Bra pris för en fullformatsystemkamera
Pekskärm och OLED-sökare
Ögonfokus och fokusstapling
Dual Pixel-autofokus med 4779 AF-punkter
Liten och lätt

Nackdelar:
Ingen vädertätning eller bildstabilisator
Mörk sökare
1,7x beskärning vid 4K-video
Max 5 bilder/s
Få RF-objektiv för närvarande

Objektiv

Ännu så länge finns bara ett begränsat utbud objektiv till Canons R-serie. Vi har testat RF 35/1.8, 50/1.2 och 24-105/4, som är de objektiven som finns till systemet, och ett test av RF 28-70/2 är också klart inom kort.

Canon har meddelat att fler nya RF-objektiv är på gång. Under 2019 kommer RF 15-35mm/2.8, 24-70/2.8, 24-240/4-6.3, 70-200/2.8, samtliga med inbyggd bildstabilisator, samt två versioner av RF 85mm f1.2L USM. Det ena med ett defokuseringselement för mjukare bakgrunder.

Men lägg märke till att ingen av dessa är någon typisk kit-zoom till EOS RP. Någon RF 24-70/4 eller 28-90/3.5-5.6 finns inte.

Det mest uppenbara alternativet är RF 24-105/4. Som är relativt dyrt för att vara ett kit-objektiv.

Värt att notera är att Canon säljer kameran med en EF-adapter, som gör det möjligt att använda Canons EC-spegelreflexobjektiv på EOS RP.

Konkurrenter

Canon EOS RP är inte den enda systemkameran i den här klassen som har en 24 x 36 mm fullformatsensor.

Nikon Z6 och Sony a7 III är de närmaste konkurrenterna, men Canons egen spegelreflex-fullformat EOS 6D II är också en rival.

De fyra kamerorna har samma upplösning och huvudmålgrupp. EOS-RP kostar mindre än de tre andra, men Z6 och A7 III är å andra sidan snabbare med en bildhastighet på 12 respektive 10 bilder/s. EOS 6D II toppar vid 6,5 bilder/s medan EOS RP stannar vid 5. Hälften så mycket om man vill ha autofokus och ljusmätning i varje bild.

Allt utom 6D II filmar video i 4K, men EOS RP gör det tyvärr med 1,7x beskärning. Det är en fördel när man filmar med tele, men en nackdel med vidvinkel.

EOS RP har inte heller någon intern bildstabilisering av sensorn, så som både Nikon Z6 och Sony a7 III har. Optisk bildstabilisering finns bara undantagsvis, enbart med Canon-zoomarna i RF-serien som har telebrännvidd (RF 35/1.8 och 15-35/2.8).

Teknik

Bildsensorn har 26 megapixlar och bygger på den som sitter i EOS 6D II, men är anpassad för den bredare bajonettfattningen med kortare registreringsavstånd.

Kameran har Canons utmärkta Dual Pixel- autofokus, här med 4779 fasfokussensorer som täcker nästan hela bildytan. Autofokusen är tyst, relativt snabb och exakt – även under fokusspårning – och ögonfokus fungerar faktiskt väldigt bra. Även om man jämför med Sony, som länge varit klassledande.

Den elektroniska OLED-sökaren har lägre upplösning än i EOS R (2,36 Mp), men samma 0,76x-förstoring. Skärmens ljusstyrka kan justeras men inte sökarens. Det är en nackdel, för utomhus i bra ljus är den helt enkelt mörk. Alltså är det inte alltid så lätt att se vad som befinner sig i skuggiga områden när man använder sökaren.

Batteritiden anges till 250 exponeringar per laddning, min erfarenhet av kameran säger att det är en mycket konservativ specifikation. 350–400 bilder är mer realistiskt under normala förhållanden.

Användning

Den vridbara pekskärmen kan användas som styrplatta för att flytta fokuspunkter, kameran är faktiskt lekande lätt att använda rent allmänt. Få knappar, bra ergonomi och lätt att komma åt viktiga funktioner gör att EOS RP är väldigt tillfredsställande att fotografera med.

EOS RP meny 52196
Vridbar pekskärm. Foto: Lasse Svendsen

Det råder förmodligen delade meningar om den minsta knappen. M-Fn står för multifunktion och debuterade på EOS R, även här sitter den precis bredvid avtryckaren. Man måste trycka på M-Fn för att komma åt ISO, seriefoto, servofokus och blixtkompensation. Som man sedan ställer in med inställningsratten på toppen.

Dessa och ännu fler inställningar finns även på Q-knappen. Trycker man på den så visas tre rader med funktioner på pekskärmen, sedan väljer man bara med pekfingret. Enkelt, snabbt och väldigt intuitivt.

Inte helt perfekt

Det finns en låsknapp också. Den kan låsa inställningsrattarna på fram- och baksidan, stänga av pekskärmen och kontrollringen på objektivet. Och den går att programmera, välj om den ska stänga av en, flera eller alla fyra.

Strömbrytarens placering är inte idealisk. Det tar upp allt utrymme bredvid sökaren och borde, precis som på EOS R, ha flyttats och bytts ut mot ett inställningshjul och en självutlösare, eller någon annan funktion som är praktisk att komma åt enkelt.

Som på EOS R finns det bara en kortplats, för SD-kort med UHS-II.

Kameran har mikrofoningång och hörlursutgång, HDMI-utgång och USB-laddning. Trist nog är det bara USB 2 och inte USB 3, så där rök den möjligheten till snabbare överföringshastighet.

Canon har kanske läst vår kritik i testet av EOS R, för EOS RP har inte det ökända beröringsfältet M-Fn Bar, som jag aldrig fattade poängen med.

EOS RP batteri 52195
Kamerahuset är inte vädertätat och har bara en kortplats. Foto: Lasse Svendsen

Bildkvalitet

Den stora frågan är om bildkvaliteten från EOS RP är bättre än från EOS 6D II. Svaret är både ja och nej.

Brusreduceringen och detaljupplösningen är praktiskt taget identisk, men JPEG-filerna från EOS RP ser subjektivt bättre ut. Färgåtergivningen är mer neutral och jag tycker att hudtoner är bättre mättade och har jämnare toner.

Det kan naturligtvis bero på att de nya RF-objektiven påverkar slutresultatet, men min åsikt är att bildkvaliteten är bättre än med 6D II. Fast inte våldsamt mycket.

Detaljskärpan är jämförbar med Sony a7 III och Nikon Z6, men Canon-kameran ligger ett steg efter på brusreducering.

I praktiken betyder det att brus i bildfilerna från EOS RP vid ISO 12800 kan jämföras med ISO 6400 från a7 III och Z6.

Med det sagt är det inte något problem att fotografera i svagt ljus upp till ISO 12800 med EOS RP. Personligen skulle jag ändå hållit mig under 6400 – och aldrig över 12800 – för att bevara så mycket av färgåtergivningen och detaljerna i bilderna som möjligt.

Videokvalitet

Bildkvaliteten har få brister men videoinspelningarna är en annan historia. Även om skärpan är bra i 4K så är inte detaljerna lika knivskarpa som vi är vana vid från Sony a7 III och Nikon Z6, och inte heller från Fujifilm X-T3, som har en mindre APS-C-sensor.

Det finns dessutom en synlig ”rolling shutter”-effekt, alltså brutna linjer i panoreringar. Det är lockande att dra slutsatsen att Canon inte har tänkt på EOS RP som en videokamera. Kompromisserna är för många, speciellt med tanke på att i stort sett alla andra kameratillverkare har tagit mer seriöst på videofunktionerna.

Slutsats

Canons andra spegellösa fullformatkamera riktar sig mot en annan målgrupp än den dyrare modellen EOS R. EOS RP är betydligt billigare än sina närmaste konkurrenter, som den också ligger lite efter när det gäller videofunktioner och bildhastighet. Men EOS RP har ändå väldigt fina kvaliteter som gör den till en oerhört bra allroundkamera för entusiaster. Bortsett från videoinspelning, sport och action är EOS RP en kamera med få kompromisser. Den är enkel att använda, ger ytterst tillfredsställande bildkvalitet och en användarupplevelse som vida överträffar dess specifikationer.

Karakter
Canon EOS RP
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Neumann M 49 V: Så bra att nyinspelning behövdes

Billig selfie-drönare

Fyra trådlösa mikrofoner som gör dina videor professionella

Blixtsnabb perfektion

Sätter en ny standard

Canons bästa kamera någonsin

Proffskamera light

Mellanformat med mer fart

Välj rätt objektiv till kameran

Mycket fotoglädje för pengarna

Prisvärd zoom med räckvidd

Den bästa fullformat-videokameran?

Ljud & Bild