annons

TEST:
Nikon Z50

Nikon för ambitiösa nybörjare

Lyckade Nikon Z50 visar varför inte alla behöver en proffskamera.

Nikon Z50
annons
annons
Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

En strid ström av fullformatkameror har drivit upp priserna, långt förbi nivån för kameror som annars skulle ha varit mer än tillfredsställande för nybörjarna. Som har avspisats med ett allt tunnare urval av billiga kameror i butikerna.

Det är långt mellan undantagen, och bland de allra billigaste hittar vi två, tre år gamla spegelreflexer som inte direkt väcker något ha-begär.

Detsamma gäller för de spegellösa kamerorna. Hyllade för sina ringa mått, fina bildkvalitet och utmärkta användarvänlighet. Även där är det långt mellan spännande nyheter, men kameror som Canon EOS M6 Mark II, Sony a6400 och Fujifilm X-T30 utmärker sig positivt. Det är tre utmärkta allroundkameror som passar både amatörer och erfarna.

Nu vill Nikon också vara med i leken, med det som är deras första spegellösa kamera i APS-C-format. Alltså en kamera där bildsensorn är lite mindre än i en fullformatkamera. Det ger små, behändiga, lätta och resvänliga kameror, som inte alls behöver sakna substans. Det har de tre ovan nämnda kamerorna redan bevisat.

 

Professionellt DNA

Likheten mellan en Nikon Z50 och en Nikon Z6 i fullformat är ingen slump. De två kamerorna har samma stora objektivfattning och Nikon har uppenbarligen använt Z6 som inspirationskälla till Z50. Som är ett slags ”Z6 light”, fast med mindre bildsensor.

Det finns redan två – och det kommer fler – Nikon-objektiv som är anpassade till Z50:s 21 megapixlars APS-sensor, men Z50 kan också använda de oerhört skarpa Nikkor-objektiven i S-serien som är anpassade för fullformat. Fast med en beskärningsfaktor på 1,5x som ger drygt 50 mm brännvidd med ett Nikkor Z 35/1,8 S.

annons

Z50 kan även använda Nikons AF-S-objektiv som hör till deras spegelreflexer i DX-format (APS-C) och FX-format (FF) tillsammans med FTZ-adaptern som ingår till kameran, eller köps separat.

annons

 

Objektiv

I samband med lanseringen av kameran släppte Nikon Z 50-250 mm f4.5-6.3 VR DX (75–375 mm), som är en telefotozoom för APS-C, och normalzoomen Z 16-50mm f3.5-6, 3 VR DX (24–75 mm). Båda med optisk bildstabilisering. Och det är bra, eftersom kameran inte har någon intern bildstabilisator à la Nikon Z6.

 

annons

Men kamerahuset har något som inget av de två objektiven har, nämligen vädertätning. Visserligen inte på samma nivå som en professionell kamera, men mer än tillräckligt för att kameran ska tåla om det börjar regna.

 

Det tekniska

Kamerans 21 Mp-bildsensor motsvarar den vi testade i Nikon D7500, autofokusen är hämtad från Z6, som Z50 även delar den 55 mm stora bajonettfattningen med. Det finns naturligtvis 4K-video, det snarare regel än undantag nu för tiden, och byggkvaliteten är utmärkt på alla sätt.

Autofokusen är hämtad från Z6 och är för alla praktiska ändamål snabb, exakt och träffsäker med 16–50 mm-zoomen. De hänger inte med lika bra på rörliga motiv. Fokusspårningen fungerar fint när man panorerar, men prickar inte alltid rätt när motivet rör sig mot eller från kameran.

Hörlursutgången som hade gjort Z50 till den perfekta vloggar-kameran saknas, men det finns en mikrofoningång och man kan välja fokuspunkt på pekskärmen när man filmar. Tyvärr är den här funktionen inte den mest exakta vi har provat, och konstigt nog fungerar den inte när man använder sökaren i stället för skärmen. Som – och det måste nämnas – har ett pekfält med tre symboler till höger. En som förstorar skärm- eller sökarbilden, en som zoomar ut och en som ändra skärm- och sökarinformation.

Användning

Jämfört med Nikons spegelreflex D7500 är Z50 liten. Med 16–50 mm-zoomen är den mycket mindre än Z6 med 24–70 mm, fast inte betydligt mindre än konkurrenterna i den här klassen.

Canon EOS M6 II är ännu mer kompakt men saknar sökare. Å andra sidan är den snabbare, med tre gånger så hög bildhastighet. Sony a6400 är ungefär lika snabb, men har klassens bästa fokusspårning och slår sina konkurrenter med sin ögonfokus. Fujifilm X-T30 ger den bästa användarupplevelsen totalt sett, och har också ett mycket större urval av optik

Hittills har Nikon bara meddelat att det kommer en zoom på 18–140 mm till Z50, men vi hoppas att det inte dröjer länge innan det kommer fler objektiv.

Kameran är liten, men inte mindre än att Nikon har fått plats med ett relativt bra grepp på sidan. Den har två inställningshjul, en omkopplare som man blixtsnabbt växlar från stillbilder till video med, samt en utfällbar pekskärm. Med selfie-läge, naturligtvis.

 

Oerhört kompakt kamera med hopfällbar zoom.

Den medföljande 16–50 mm-zoomen måste vridas från låspositionen som gör den så kompakt, till en brännvidd för att fungera. Den här hopfällbara linskonstruktionen är mycket vanlig bland zoomobjektiv som ska vara kompakta. Zoomen har en fokusring som kan omprogrammeras som bländarring, ISO-justering eller val av exponeringskompensation.

I likhet med Z6 och Z7 finns det två programmerbara funktionsknappar på framsidan, och man växlar snabbt mellan ISO-värden eller exponeringskompensation med en knapptryckning och ett av inställningshjulen.

Det finns flera möjligheter att anpassa inställningar. Bland annat kan man lägga två av de vanligaste inställningarna under U1 och U2 på programhjulet, som också har en annan inställning som är viktigt att nämna: för de som gillar att experimentera finns det stora möjligheter att finjustera bildprofilerna i kameran, helt efter tycke och smak. Z50 har 20 filtereffekter som man bläddrar mellan när programhjulet vrids till EFCT och väljer sedan beroende på smak eller motiv. Effekterna är i stort sett samma som vi har sett i andra kameror, till exempel svartvitt, leksakskamera, miniatyr, pop och så vidare.

Effekten kan även användas till video.

Pekskärmen gör det enkelt att välja inställningar och man ser resultatet omedelbart.

Bildkvalitet

Nikon har inte ändrat mycket på bildsensorn som vi känner igen från D7500 och D500, men lite grand på bildbehandlingen. Testbilderna visar att det finns en stor potential för skarpa och rena bildfiler, men JPEG-bearbetningen lyckas inte dölja att 16–50 mm-zoomen inte är lika skarp vid alla bländare och brännvidder. Den är inte heller särskilt ljusstark: f4,5–6,3 kan betraktas som måttligt om man ska uttrycka sig milt.

Kameran kompenserar delvis för vinjetteringen vid full bländare och 16 mm, men håller man sig över f5,6 är skärpan jämnare vid alla brännvidder. Och vinjetteringen är försumbar.

Råfilerna är, som alltid från Nikon, oerhört bra trots lossless-komprimering och ger fotografen mycket att gå på under efterbehandlingen. De mer komprimerade och bearbetade JPEG-filerna uppvisar väldigt jämna toner i hela färgspektrat, med mättade hudtoner och fin kontrast. Filernas dynamik är bra, lite svag i högdagrar men det är inte ovanligt i konkurrenternas kameror heller.

Bildbrus kontrolleras väl upp till ISO 3200, gränsen går vid 6400 om man inte tål synligt kornbrus och försämrad detaljskärpa.

Bilderna från Z50 visar ännu en gång att Nikon vet vad de gör. Bildkvaliteten är helt i topp för en APS-C-kamera i denna prisklass. Videokvaliteten i 4K-inspelningar är också mycket fin, med måttliga mängder rolling shutter och mycket god skärpa och detaljupplösning.

 

Slutsats

Nikon Z50 är en mycket bättre kamera än Nikons föregående spegelreflex i denna klass. Den är också bland de bästa på det mesta i den här klassen eftersom den kombinerar utmärkt användarvänlighet med snabb autofokus, hög bildhastighet och mycket bra bild- och videokvalitet. Fokusspårningen och pekfunktionen kan förbättras, och för video hade vi föredragit om kameran haft inbyggd bildstabilisator. Men med den kompakta zoomen är Nikon Z50 en av de bästa allroundkamerorna för semestrar och resor.

 

 • Typ: 21 Mp systemkamera med APS-C-sensor
 • Optik: Nikon Z DX 16-50mm f3.5-6.3 VR
 • Skärm: 8 cm LCD med 2,36 Mp, utfällbar
 • Sökare: OLED 2,36 Mp, 1x
 • Video: 4K/30p
 • Seriefoto: 11 bilder/s
 • Anslutningar: Mikrofon in, USB-C-laddning, HDMI
 • Batteritid: 320 bilder (CIPA)
 • Mått/vikt: 127 x 94 x 60 mm/450 g
 • Funktioner: 209 fokuspunkter, vädertätning, selfie-läge, 20 kreativa filter, Snapbridge, max ISO 204 800, inbyggd blixt
 • Webb: nikon.se
Pris: 13000 kr
PlusOerhört hög bild- och videokvalitet (4K). Välgjord ergonomi, kompakt och lätt. Snabb autofokus och hög bildhastighet.
MinusSaknar bildstabilisator. Oexakt fokusspårning, bristfällig touch-fokus. Kit-zoomen har måttlig ljusstyrka.
Nikon Z50 produktsida
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Läs också

  GoPro Hero8 Black

  GoPro Hero8 Black

  4 990
  Videorecension: En ännu bättre GoPro
  Även om bildkvaliteten redan var maxad i föregångaren så har Hero8 Black ett par viktiga förbättringar.
  Canon EOS 90D

  Canon EOS 90D

  12 990
  En mycket bättre spegelreflex
  Spegelreflextekniken lever i högsta välmåga i Canons senaste systemkamera för både nybörjare och entusiaster.
  Fujifilm X-Pro3

  Fujifilm X-Pro3

  20 000
  Klassisk proffskamera
  Låt inte den klassiska retrodesignen lura dig, det här är en helt grym kamera.
  Panasonic Leica Lumix DG Vario-Summilux 10-25mm f1.7 ASPH

  Panasonic Leica Lumix DG Vario-Summilux 10-25mm f1.7 ASPH

  24 500
  Extremt skarp zoom
  Panasonics ljusstarka Leica-zoom är den enda i sitt slag som har de här egenskaperna.
  Sony a7r IV

  Sony a7r IV

  44 000
  Flaggskepp för proffsfotografer
  Klassens högsta upplösning gör Sonys flaggskepp till kameran som många vill ha – men inte alla behöver.
  Canon EOS M200

  Canon EOS M200

  6 700
  För enkelhets skull
  Glöm inställningar och svåra termer, även nybörjare får fina bilder med den här Canon-kameran.
  Canon EOS M6 Mark II

  Canon EOS M6 Mark II

  10 700
  Canons bästa amatörkamera
  Man ska aldrig skriva av Canon, de kommer alltid tillbaka med ännu bättre kameror.
  Sony Cybershot RX100 VII

  Sony Cybershot RX100 VII

  13 000
  Sony fulländar fickkameran
  Sony RX100 VII är den bästa allroundkameran – men bara nätt och jämnt.
  Canon Powershot G5X Mark II

  Canon Powershot G5X Mark II

  10 600
  Kanon från Canon
  Canons kompaktkamera visar varför det fortfarande finns liv i fotomarknaden.
  Fujifilm GFX100

  Fujifilm GFX100

  124 000
  Grymmaste bildkvaliteten vi har sett
  Här är den bästa kameran vi någonsin har testat. Men helt perfekt är den inte.
  Panasonic Lumix S Pro 50mm f1.4

  Panasonic Lumix S Pro 50mm f1.4

  27 500
  50 mm med suverän perfektion
  Den mest klassiska av alla brännvidder fungerar fint i Panasonics fullformatversion.
  Panasonic Lumix S Pro 70-200mm F4 OIS

  Panasonic Lumix S Pro 70-200mm F4 OIS

  21 000
  Skarp sportoptik till Panasonic
  Den första telezoomen till Panasonics fullformatkameror håller vad den lovar på nästan alla områden.
  Fujifilm XF 16mm f2.8 R WR

  Fujifilm XF 16mm f2.8 R WR

  5 000
  Fantastisk vidvinkel till Fuji-kameror
  Den här lilla vidvinkeln är löjligt liten – och löjligt bra.
  Datacolor SpyderX Studio

  Datacolor SpyderX Studio

  4 850
  Så får du bättre koll på färgerna
  Varje fotograf med självkritik behöver bra verktyg för färg- och vitbalanskorrigering.
  Olympus Tough TG-6

  Olympus Tough TG-6

  5 300
  Tuff dykarkamera för aktiva
  Olympus är fortfarande bäst i klassen av alla vattentäta kameror.
  Panasonic Lumix TZ95

  Panasonic Lumix TZ95

  5 300
  Kompakt och prisvärd superzoom
  Panasonics användbara kamera med 30x zoom och 4K-video uppfyller de flesta önskemål.