data-srcset
TestCanon EOS M6 Mark II
Canon EOS M6 Mark II

Amatörfotografens bästa val

Man ska aldrig skriva av Canon, de kommer alltid tillbaka med ännu bättre kameror.

Bra pris, väldigt kompakt, blixtsnabb, enastående video- och bildkvalitet, oklanderlig skötsel. Mikrofoningång.
Sökaren är extrautrustning, ingen vädertätning.
Bästa priser

De måste vi ge Canon, det händer att de lyssnar och sedan gör något åt ​​saken. 2018 kritiserade vi dem för att de inte hade någon uttalad strategi för kommande objektiv till de spegellösa EOS R-kamerorna. Något de förklarade med att de aldrig hade några strategier för sådant. Ett par månader senare lanserade de en strategi för de kommande åren.

Ibland lönar det alltså sig att säga ifrån. Det kan man till viss del säga att Canon har gjort i det här fallet också. Vi klagade på Canon EOS M6 för att den saknade sökare och 4K-video. Det var 2017. Nu, två år senare, kommer efterträdaren EOS M6 Mark II med 4K-video. Och elektronisk sökare. Som visserligen är extrautrustning men som går att köpa i kit tillsammans med kamera och zoomobjektiv. Bra, eller hur?

Canon har gjort flera förnuftiga uppgraderingar i Mark II-versionen. En helt ny 32,5-megapixlars bildsensor med Canons fina Dual Pixel-autofokus sitter på insidan. Den har 5481 fokuspunkter (!) som fungerar till –5 exponeringssteg. Kameran har också fått ordentlig 4K-video, från hela bildytan, och filmar 1080 HD-video i upp till 120 fps.

Den har en mikrofoningång också, vilket målar upp en bild av en kompakt systemkamera som är utmärkt för allroundfoto. För med 14 bilder/s i hastighet – med autofokus – och hela 30 bilder/s i en kort serie med råfiler, kan den användas för sport och action.

Det innebär att den även är perfekt för barnfamiljer. Som kan föreviga barnens vilda lekar och oförutsägbara rörelser i både stillbilder och video.

De kommer förmodligen att uppskatta kamerans pre-shooting-läge, där kameran kontinuerligt fokuserar på ett rörligt motiv och lagrar bilderna i en loop. Trycker man sedan ner utlösaren så tas den sista bilden i serien, vilket gör det lättare att få en skarp actionbild.

Dessutom är kameran så liten och lätt att det knappt finns någon anledning att lämna dem hemma.

annons

Objektivutbud

EF-M 18-150mm-zoomen (28-240) och sökaren gör M6 II till en resvänlig kamera. Foto: Lasse Svendsen

EOS M6 Mark II är nämligen en mycket behändigare kamera än en spegelreflex. Med APS-C-bildsensor, inget spegelhus och ingen optisk sökare, är den bara lite större än en kompaktkamera.

annons

Tyvärr har Canon inte det något riktigt stort sortiment av optik till de spegellösa EOS M-modellerna. Men de som finns är minsann inte dumma alls.

Vi testade Mark II med en 18–150 mm/f3,5–6,3 (28–240 mm) med optisk bildstabilisator. Dessutom finns det en kompakt 15–45 mm-zoom, en ljusstark 32 mm/f1,4, en 28 mm/f3,5-makro en 11–22/f4–5, en 18–55 mm/3,5–5,6 samt en superkompakt 22 mm/f4.

Det är också möjligt att sätta på en adapter och använda något av fler än 100 Canon-spegelreflexobjektiv.

Konkurrenter

De närmaste konkurrenterna till Canon EOS M6 Mark II är Sony a6400 och Fujifilm X-T30. Sony-kamerans fördelar är ett vädertätat kamerahus med inbyggd sökare och en galet snabb autofokus. Fuji-kameran är inte vädertätad men har bättre ergonomi, mycket bättre sökare, högre bildhastighet och ett överlägset mycket större sortiment av objektiv.

annons

Användning

Canon är ofta bättre än sina konkurrenter när det gäller att finputsa ergonomin. EOS M6 II är inget undantag. Den lilla kameran vilar skönt i handen tack vare ett litet men omsorgsfullt utformat grepp på höger sida. Två inställningshjul på toppen och en Func-knapp som aktiverar inställningar av viktiga funktioner – ISO, bildhastighet, fokusläge, vitbalans och EV-kompensation – underlättar väldigt för användarvänligheten.

Genomtänkt och bra ergonomi och en utmärkt pekskärm. Foto: Lasse Svendsen

Kamerans pekskärm är utmärkt. Den fungerar både för inställningar, att bläddra bland bilder, att zooma in i bilder och att välja fokuspunkter. Men fingerfokus fungerar inte om man har sökaren EVF-DC2 monterad förrän man har varit inne i menyerna och valt Aktivera under rör-och-dra-AF. Det går också att lägga in en utlösarfunktion på skärmen så att man kan ta bilder med fingret.

Bredvid pekskärmen, som kan vinklas 180 grader till selfie-läge och 45 grader nedåt, har kameran en omkopplare för manuell fokus och autofokus. Med en knapp i mitten som kan aktivera autofokus. Eller programmeras att aktivera/välja något helt annat.

Kameran har en elektronisk slutare ner till 1/16 000 sekund, ljuskänslighet upp till ISO 25600 samt råfilskonvertering till JPEG, och många fler alternativ för att ändra funktionerna på många av knapparna. Till exempel kan man vrida programhjulet till Fv och sedan överstyra slutare, bländare och ISO-känsligheten själv. Det finns också automatiska val av motivprogram – porträtt, landskap etc – och något som Canon kallar för Hybrid Audio, där man sätter ihop bilder till en filmsnutt.

Video

Tack vare ingång för extern mikrofon och full kontroll över inspelningsinställningarna på pekskärmen är kameran väl rustad för videobloggning, filminspelning och mycket annat. Kvaliteten på 4K-inspelningarna är väldigt bra och autofokusen hänger med fint i rörliga motiv.

Panorering framkallar inte rolling shutter-effekt så länge man inte provocerar fram den, fast så hektiska inspelningar är det ändå ingen som orkar titta på. Skärpan och färgerna är bra i 4K, märkbart bättre än i 1080, som däremot har fördelen av 120 fps. Det är möjligt att köra intervall i 4K och sedan plocka ut stillbilder ur videofeeden.

Tack vare mikrofoningången kan M6 II bli en riktig videokamera! Foto: Lasse Svendsen

Bildkvalitet

Kamerans nya bildsensor ger synligt skarpare bilder med mycket bättre detaljupplösning än vi fick från föregångaren EOS M6. Den nya Digic 8-bildprocessorn har också bra kontroll på brus, det är först över ISO 6400 som man behöver oroa sig för irriterande kornbrus.

De klassiska Canon-färgerna har behållits – det vill säga med lite väl mycket smäll i rött och blått i JPEG, så skjut råfiler om du vill ha bättre kontroll över färgåtergivningen. Annars går det att justera bildparametrarna i kameran och välja och lagra sina egna inställningar för skärpa, färg, kontrast, mättnad och färgton.

Som förväntat har kamerans ljusmätning bättre kontroll än fotografen, så det är kanske inte så viktigt att det faktiskt inte går att tilldela ljusmätning till någon av knapparna på kameran. Man måste gå in i skärmmenyn.

Hastighet

Canon har börjat få fason på ögonfokus och kameran gör ett bra jobb med att hålla ögon skarpa, även när personen i motivet rör sig. Fokusspårningen är också utmärkt, i bra ljus, och nästan alla bilder i flera serier med flygande fåglar blev skarpa. Det hade inte EOS M6 klarat av. Fokusspårningen har lite problem när avståndet blir stort, motivet kommer för nära eller försvinner och sedan dyker upp igen, men sådant är det nästan bara proffskameror som fixar.

Slutsats

Canons EOS M6 Mark II har en bild- och videokvalitet som är fullt i klass med det bästa från Sony och Fujifilm. Den är mer kompakt, har en utmärkt pekskärm, hög bildhastighet och en supersnabb autofokus och är därför den bästa nybörjarkameran av de tre. Helst hade vi velat att sökaren var inbyggd utan att kameran blev dyrare. Men det finns en lösning: spara lite pengar genom att köpa kameran med 15–45 mm-zoomen och sökare i ett paket. Då har du en enastående allroundkamera.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Provprenumeration
3 veckor för 3 kr
Tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 3 veckor
6 månader
Endast 53 kr/mån
Få tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 6 månader
Tillgång till vår köpguide bestående av tusentals av produkter.
12 månader
Endast 49 kr/mån
Tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 12 månader
Tillgång till vår köpguide bestående av tusentals av produkter.

Fakta

 • Typ: 32,5 Mp systemkamera med APS-C-bildsensor
 • Optik: Canon EF-M
 • Sökare: Extrautrustning
 • Skärm: 3-tums LCD, 1 Mp
 • Video: 4K/25p 120 Mbit/s, 1080/60/50/120p
 • Anslutning: USB-C med laddning, mikro-HDMI, mikrofon
 • Batteritid CIPA: 305 bilder
 • Mått/vikt: 120 x 70 x 49 mm/408 g
 • Egenskaper: Wifi, Bluetooth, vridbar pekskärm, blixt
 • Webb: canon.se

Pris

10700 :-

Bästa priser

Har du något att tillägga?
Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

  Alternativ till Canon EOS M6 Mark II

   data-srcset

  Den bästa spegelreflexen

  Det har kanske aldrig byggts någon bättre spegelreflex än Canons nya flaggskepp.

   data-srcset

  Se mer i svartvitt

  Före färgfilmen fanns bara svartvit film. Här är den digitala versionen som inte tar färgbilder.

   data-srcset

  Superb allroundkamera

  Lyckade Nikon Z50 visar varför inte alla behöver en proffskamera.

   data-srcset

  En mycket bättre spegelreflex

  Spegelreflextekniken lever i högsta välmåga i Canons senaste systemkamera för både nybörjare och entusiaster.

   data-srcset

  Klassisk proffskamera

  Låt inte den klassiska retrodesignen lura dig, det här är en helt grym kamera.

   data-srcset

  Flaggskepp för proffsfotografer

  Klassens högsta upplösning gör Sonys flaggskepp till kameran som många vill ha – men inte alla behöver.

   data-srcset

  För enkelhets skull

  Glöm inställningar och svåra termer, även nybörjare får fina bilder med den här Canon-kameran.

   data-srcset

  Canons bästa amatörkamera

  Man ska aldrig skriva av Canon, de kommer alltid tillbaka med ännu bättre kameror.