Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Grupptest: Kamerablindtest med Apple, Asus, OnePlus, Sony, Samsung och Xiaomi

Blindtest av de bästa mobilkamerorna

Delta i omröstningen här nedan och hjälp till att utse den bästa mobilkameran, de nominerade telefonerna är från Apple, Asus, OnePlus, Samsung, Sony och Xiaomi.

Skrivet av / 2021-07-23 - 14:50
Kamerablindtest med Apple, Asus, OnePlus, Sony, Samsung och Xiaomi
Peter Gotschalk

Detta är Ljud & Bilds andra stora blindtest av mobilkameror. Vi har gjort testet en gång tidigare – nämligen förra året i oktober, då vi bad er läsare att utse bästa mobilkameran bland ett antal mobiler i premiumklassen.

Totalt medverkade 2870 läsare i både Danmark, Norge och Sverige, och totalt 19133 röster utdelades. Bland de deltagande mobilerna vann Apple iPhone 11 som den bästa kameramobilen, vilket på ett sätt var lite överraskande eftersom många tillverkare av Android-mobiler satsar extra mycket på just kameran och ofta erbjuder fler och mer avancerade funktion än Apple.

Läs också Nu får DU utse den bästa mobilkameran! Vilken mobiltelefon har bäst kamera? Den här svåra frågan vill vi ha din hjälp att svara på. Var med i omröstningen!

Men omvänt så var det också hela poängen med artikeln. Vi ville för en gång skull fokusera på användarens preferenser. Vi tar vanligtvis på oss de tekniska glasögonen när vi granskar mobilkameror. Det flyger begrepp som brännvidd, bländare ISO och OIS och vi studerar funktionerna på kamerans app noggrant precis som kamerainställningen (optik, sensorstorlek osv.) kommer under luppen.

Nu är det emellertid resultatet som räknas i slutändan, och när vi tittar på kvaliteten på bilderna som de olika mobilkamerorna producerar sker det kanske med några andra glasögon och baseras på andra kriterier än de du brukar lägga vikt vid dagligen.

Så hela poängen med testet var att hitta den mobilkameran som producerar de bilder som de flesta faktiskt gillar. Utan hänsyn till teknik eller partisk inställning till tillverkare eller plattform.

Läs också Här är läsarnas överraskande vinnare av vårt stora kamerablindtest! Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.

Så här testade vi – och så här utser du vinnaren

Nu upprepar vi succén men den här gången har vi valt marknadens nyaste, bästa och dyraste smartphones som alternativ. De sex deltagarna är följande:

Med varje mobil har vi fotograferat 11 olika standarscener, vilket motsvarar den typ av bilder som de flesta lägger upp om och om igen med sina mobiltelefoner.

Varje scen tas i 4:3-format med mobilens standardinställning för den typen av bilder. Vi har därefter namngivit, och om det behövdes, beskurit bilderna och tagit bort Exif-data, så att det inte är helt uppenbart att se vilken mobil som tog vilka bilder.

Nedan hittar du 11 uppsättningar med sex bilder i våra utvalda kategorier. Alla bilder har fått ett unikt nummer och under varje kategori ber vi dig att rösta på vilken bild som är bäst i den kategorin enlig din åsikt.

Omröstningen pågår till och med den 1 augusti, varefter vi räknar ihop alla röster tillsammans i alla kategorier. Några dagar senare kommer vi att publicera en artikel där vi avslöjar vilken smartphone som har fått flest röster och därmed utsetts till läsarens favorit!

Ny ikon

Med den här artikeln introducerar vi därmed också en helt ny ikon. Vi tilldelar redan ikonen ”Speciellt rekommenderad”, som ges till en produkt som är särskilt prisvärd eller har speciella egenskaper som sticker ut från mängden. Och när vi jämför flera produkter med varandra i grupptester delar vi också ut ikonerna ”Bäst i test” och ”Bästa köp” som båda förklarar sig själva.

Gemensamt för alla tre ikonerna är att det är vi i redaktionen som i slutändan bestämmer vilka produkter som ska belönas med en ikon. men det förändras nu.

Mobilen som vinner i detta blindtest av mobilkameror kommer att bli den första produkten som belönas med ikonen ”Folkets favorit”. Det måste betraktas som en mycket speciell ära, för vilken tillverkare vill inte desperat vinna en popularitetstävling bland Ljud och Bilds kunniga och teknikintresserade läsare?

Här nedan hittar du omröstningen. Du kan förstora varje enskild bild genom att klicka på den!

1. Standardbild, utomhus

Det här är en bild helt utan krusiduller. Motivet är en fontän som härstammar från barockträdgården bakom Frederiksborg Slott i Hillerød. Bilden togs utan zoom med mobilens standardlins.

[totalpoll id=”185781″]

2. 2x zoom, utomhus

Samma motiv, men med 2x zoomfokus på en detalj i bakgrunden. Alla mobiltelefoner i testet kan hantera denna zoominställning med optisk zoom eller teleobjektiv.

[totalpoll id=”185788″]

3. 10x zoom, utomhus

Samma motiv men med 10x zoomfokus på en detalj i bakgrunden. Vissa mobiler i testet måste använda hybrid- eller digital zoom för att komma så nära motivet.

[totalpoll id=”185795″]

4. Motljus, utomhus

Ett annat motiv från Frederiksborgs slottsträdgård, denna gång slottet i silhuett. Bilden tas upp mot solen med mobilens standardlins för att testa hur väl varje mobil hanterar HDR, kontrast, vidvinkel etc i motljus.

[totalpoll id=”185803″]

5. Ultravidvinkel, utomhus

Också detta motiv kommer från Fredreksbors slottsträdgård, men den här gången har vi slottet i ryggen. Varje bild tas med smartphonens standardinställning för vidvinkel.

[totalpoll id=”185812″]

6. Selfie, utomhus

I synnerhet yngre människor använder mobilens främre kamera mer än någonting annat. De måste ta selfies för Instagram, Snapchat, Tinder, Grindr och mycket annat! Här är det författaren till artikeln som har fotograferat sina rynkor helt utan filter framför Frederik ll:s Bath House Castle som också ligger i barockträdgården. Varken zoom eller vidvinkel har använts.

[totalpoll id=”185819″]

7. Standarbild, inomhus

Att ta bra bilder med din mobil hemma är inte så enkelt som du kanske tror. Ofta har du olika ljuskällor med olika ljusstyrka och färgtemperatur på samma gång, vilket gör att mobilkamerans software blir rejält utmanad. Här har vi tagit en bild med standardlinsen på det mobila objektivet i gymmet på Hotell Marina i Vedbæk norr om Köpenhamn. Ljuset kommer främst från spottar i taket.

[totalpoll id=”185826″]

8. Nattinställning, inomhus

Huawei var bland de första som lanserade den speciella nattinställningen på sina dyraste smartphones. Med P30 Pro lanserade den kinesiska tillverkaren således en kombination av ljusstark optik och innovativ bildbehandling som kunde göra bilderna ljusare samtidigt som de kompenserade för bildbrus i mörkret. Förmågan att ta bra bilder i mörka miljöer är i dag standar på alla smartphones i premiumklassen, men som du kan se på testfotot är det mycket stor skillnad i hur och hur väl de olika mobilerna klarar sig an uppgiften. Här är motivet från gymmet tidigare, men med ljuset släckt.

[totalpoll id=”185833″]

9. Nattinställning, utomhus

I rättvisans namn används nattinställning oftast för att ta utomhusbilder på kvällen. Därför har vi också utsatt alla mobiler för ett kvällsmotiv på stranden vid Vedbæk hamn. Bilden togs strax före midnatt, och den enda ljuskällan var lite gatubelysning i bakgrunden och ljuset från Sverige på andra sidan Öresund.

[totalpoll id=”185841″]

10. Makro, utomhus

Självklart ska du också kunna komma riktigt nära motivet med en bra mobilkamera. I det här fallet använde vi mobilens makroinställning, om en sådan var tillgänglig. Om inte, har vi använt linsen ”ultravidvinkel” och har gått så nära motivet som möjligt.

[totalpoll id=”185848″]

11. Porträtt, utomhus

Så gott som alla avancerade smartphones i high-end-klassen har en speciell porträttfunktion som låter dig ta utsökta porträttfoton med en suddig bakgrund. Men återigen är det en stor skillnad i hur bra kameraprogrammet hanterar utmaningen. Både när det gäller suddig bakgrund och att återge kontrast och hudtoner.

[totalpoll id=”185855″]

Home tycker

26 reaktioner på ”Kamerablindtest med Apple, Asus, OnePlus, Sony, Samsung och Xiaomi”

  1. Bra med ett test som koncentrerar sig på om bilderna faktiskt ”ser bra ut” så att säga i stället för bara rent tekniskt.

   1. Spännande test, väldigt nyfiken på vad jag röstat på 😅.När och var publiceras resultatet?

  2. Ser att de bilder som ser ljusa ut vinner, betyder dock inte att de är de bästa bilderna. Tyvärr blir resultatet till viss del missvisande.

 1. Lisbeth Johansson

  På många av bilderna var skillnaden mellan de två bästa resultaten ganska hårfin.

 2. Det enda procenten av röster på bilderna hittills visar är att folk bara röstar på den med högst saturation…

 3. Men fel foton har ju flest röster 😂
  Det intressanta vore att veta vad jag själv röstat på…

  1. Jättebra med en sådan här test. Professionella fotografer ser det antagligen annorlunda än vi vanliga dödliga, så detta är vad vi ser på. Jag har One plus 5 and the camera at night is the only thing I have a problem with.

 4. Dimitris Dimitropoulos

  Bra och intressant test så att man slipper experternas åsikter som oftast är ”partisk”

 5. Jätte bra test och viktig information. Men skulle verkligen vilja veta vad jag själv röstade på!

 6. Sen är det som man säger smaken är som baken. För mig vad skugg detaljer viktigt oavsett när på dygnet och korrekta färger.

  1. Hur vet du vad som är korrekta färger då om du inte var på platsen själv och kunde kontrollera? Samsung har ju den tendensen att alltid överdriva färgerna. Det ser snyggt ut men det är inte rätt

 7. Monia Ström

  Bra test. Sen är det ljuset, färg sättningen o självklart kvaliten, skärpan på föremålet och bakgrunden. Å bara 3 av bilderna kom p 2a plats resten p 1a. Så tycker mig se o har känslan ”för vad som i detta test visas” Tycker om att ta bilder o de är mycket som ska klaffa. Håller tummarna 🙏👌

 8. Väldigt svårt att säga vilka bilder som är bäst. Alla ser i princip likadana ut. Hur är standardinställningarna? Egentligen kan man bara granska skartpheten om man zoomar in till 100% och dess brus. Merparten kan man oavsett fixa till i valfritt Photoshop eller liknande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kompakt och kompetent telezoom

De bästa instant-bilderna

Flygande dubbeldäckare

Kamera med artificiell intelligens

Kör om konkurrenternas kameror

Fullformatkamera för liten budget

Fenomenalt användbar kameradrönare

En perfekt kompromiss

En varg i fårakläder

Nikon Z8 uppfyller mångas drömmar

Bästa skärmkalibreringen?

Spelar in 6K direkt på disk

Ljud & Bild
Rulla till toppen