TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST: MSi GS66 Stealth 10SGS-017NE

Leksak för vuxna

Flytta på er, ungar! MSi har byggt en gaming-laptop som lockar fram barnet i medelålders män med ordning på ekonomin.

Karakter
MSi GS66 Stealth 10SGS-017NE
Ljud & Bild tycker
+Vansinnigt snabb processor, vansinnigt snabb grafikkort, vansinnigt snabb skärm. Vansinnigt skarp stil.
-Vansinnigt högt pris. Spelen blir inte vansinnigt snabbare. Bara Full HD-upplösning på skärmen.
Specifikationer
  • Processor: 3,1 GHz Intel Core i9-10980HK (octa-core, 16 trådar)
  • Skärm: 15,6-tums Full HD (1920 x 1080), 300 Hz
  • Minne: 32 GB DDR4
  • Grafik: Nvidia GeForce RTX 2080 Super med 8 GB GDDR6
  • Operativsystem: Windows 10 Home, 64 bit
  • Hårddisk: 2 TB SSD
  • HD-webbkamera, wifi 6, Bluetooth 5.0, 1 x USB-C med DP, 3 x USB 3.0, HDMI, ethernet, 3,5 mm-minijack, SD-kortläsare
  • Mått/vikt: 35,8 x 1,9 x 24,8 cm/2,1 kg
  • Webb: msi.com
Riktpris: 39 000
Prestanda

GeekBench 5: 7 568 multi, 1 259 single

GeekBench 4: 30 564 multi, 5 631 single

PC Mark 10: 6 369

3DMark TimeSpy: 7 418

3DMark Fire Strike: 17 015

CineBench R15: 129 fps/1577 cb

HD Tach: 891 MB/s

Batteritest: 1:50 h

Allt är helt svart – på det där slimmade men feta sättet.

MSi GS66 Stealth lever upp till sitt namn, den har samma färgschema som ett radarosynligt bombplan. Varenda kvadratmillimeter av den supertunna metalldatorn är mattsvart. Allt är rykande exklusivt – och väldigt långt från alla fyrkantiga jättelådor med metalldekorationer och tivolilampor som dominerade gaming-klassen bland bärbara datorer för bara ett par år sedan.

RGB-belysningen är det enda som bryter allt det seriösa kolsvarta. (Foto: MSi)

GS66 Stealth är inte den första speldatorn vi har sett med ”mogen” design. Men vi har aldrig sett det i ett sådant kompromisslöst utförande förut. Till och med den ultrastrikta föregångaren GS65 Stealth Thin ser ut som en påfågel bredvid.

MSi är medvetna om att de riktar sig mot en ny publik. Det ser man på pressbilderna de skickar ut. Där ser man inga magra tonåringar utan män i 30-årsåldern som har koll på livet, god ekonomi – och smak för dyra lyxprodukter. Män som tar motorcykeln till jobbet – med datorn i ryggsäcken. För den är tillräckligt snygg för att få följa med in i konferensrummet – och tillräckligt stark om man jobbar i reklambranschen eller gör 3D-grafik.

Upp från gaming-grottan och in på kontoret. MSi vill ha in sina datorer på professionellas skrivbord. (Foto: MSi)

Men låt oss återgå till aktualiteterna. Och det är som hårdvara av senaste generationen. En Intel Core i9-processor och Nvidia GeForce RTX 2080 Super. Båda lanserades i april i år och kan nu hittas i de första riktiga datorerna. Den testade maskinen var utrustad med 32 GB RAM och inte mindre än 2 TB SSD-lagring.

Rekordsnabb skärm

All teknik i GS66 är hämtad från översta hyllan, men den mest intressanta detaljen är skärmen, som är den snabbaste som vi har sett i bärbar dator någonsin: Uppdateringsfrekvensen på 300 Hz är inte bara häftig, utan fullständigt galet häftig. I rättvisans namn ska det sägas att MSi inte är ensam om den nyheten. Flera av MSi:s konkurrenter har presenterat toppmodeller med 300 Hz-skärmar. Men GS 66 är den första datorn med sådan teknik som vi har testat.

Förut var priset för hög skärmhastighet en dålig bild. Men inte längre. I dag kan man få en blixtsnabb skärm utan att göra avkall på skarpa färger och bra betraktningsvinkel.

Området där det fortfarande finns begränsningar är upplösningen. Alla versioner av GS66 har Full HD-upplösning (1920 x 1080 pixlar).

Ljudet är levererat av Dynaudio och tangentbordet av SteelSeries. (Foto: MSi)

Tangentbordet kommer, som vanligt i de dyrare MSi-modellerna, från danska SteelSeries. Det är läckert och lika diskret svart som resten av datorn. Här hittar man dock det enda undantaget från den mörka helheten, eftersom alla tangenter kan lysa i egna RGB-färger.

Ljudet står Dynaudio för, och även om det inte betyder samma högtalarelement som sitter i den fantastiska Confidence 50 så är det tryck i ljudet.

Man letar förgäves efter DisplayPort-utgången på baksidan av GS66. Porten finns där, men den har integrerats i en USB-C-port. Det fungerar fint – bortsett från att man måste köpa en adapterkabel och att den lägger beslag på en av de bara två USB-C-portarna.

Det finns inga överflödiga pråligheter på MSi GS66. Men du behöver en trasa för att torka av fingeravtrycken från tangentbordet. (Foto: MSi)

Uppenbart snabb

Som recensent passerar det många datorer över mitt skrivbord och varje generation är en smula bättre än den föregående. Men det är sällsynt att skillnaden märks direkt i samma ögonblick som man fäller upp locket och sätter igång.

Men så är det med GS66. Om det är den blixtsnabba processorn, den snabba SSD:n eller den rikliga mängden RAM vet jag inte. Men Windows tvekar lite mindre när man arbetar.

Riktigt kul blir det dock först när man använder datorn till det som den är gjord för: spel. Då går det nämligen undan. Jag lyckades inte hitta något spel som på allvar kunde utmana den. Åtminstone inte så länge 3D-grafiken bara behövde hantera Full HD-upplösningen på den inbyggda skärmen. Å andra sidan måste jag också krypa till korset och erkänna att jag inte upplever några väsentliga förbättringar att gå från 144 Hz skärmuppdatering till 300 Hz. Det finns tillfällen där man kan röra sig så snabbt runt ett hörn att bilden på en 144 Hz-skärm inte rör sig fullständigt mjukt. Men de är få. Och många spel har en inbyggd maxgräns för uppdateringshastigheten.

Eftersom MSi GS66 Stealth är den första maskinen vi har testat med den nya generationen processor och grafikkort så är de direkta konkurrenterna få. Om blixtsnabba 3D-spel inte har högst prioritet så kan en nästan lika snabb bärbar med 4K-skärm vara ett alternativ. Till exempel Alienware M15 R2 eller Asus ProArt StudioBook.

(Foto: MSi)

Benchmarks

Det slår en helt ny, tionde generations Intel Core i9-processor inuti GS66. Med en puls på 3,1 GHz, 8 processorkärnor och 16 trådar är det en av de starkaste siffertuggarna vi någonsin har uppmätt.

Geekbench 5 slutar med 7 568 poäng multicore och 1 259 singlecore. För att sätta det i perspektiv är det ungefär 20 procent snabbare än Asus ProArt StudioBook som vi testade förra månaden. Och mer än dubbelt så snabbt som MSi Prestige 14 från månaden innan. Å andra sidan kostar MSi GS66 nästan lika mycket som de två tillsammans.

PCMark 10-kontorsprogramtestet får resultatet 6369. Återigen är det (naturligtvis) högt – men inte högre än Acer Predator Helios 700, som hade föregående generation av samma processor.

Seriöst arbete är kul, men det som verkligen betyder något är spel. Alltså 3D-grafik. Grafikprocessorn i MSi GS66 är den helt splitternya GeForce RTX 2080 Super. Sådant lyfter förväntningarna högt – och de infrias nästan.

I 3D-grafiktesterna 3DMark Time Spy och Fire Strike demonstrerar MSi GS66 att den orkar dra i princip vad som helst. En poäng på 7 418 i Time Spy och 17 015 i Fire Strike är bland de bästa vi har sett. Men det är inte högre än liknande tester på datorer med vanliga GeForce RTX 2080. Och det är naturligtvis med datorns spelinställningar uppskruvade till max.

Batteritestet slutade som batteritester av gaming-bärbara alltid gör: tidigt. 1 timme och 50 minuter visar att snabb hårdvara inte går hand i hand med batteriekonomi.

Gaming för vuxna som har koll på livet och smak för lyx. Vi låtsas att vi inte har sett isbiten i whiskyn … (Foto: MSi)

Slutsats

MSi GS66 Stealth är en hyperexklusiv och knivskarp svart sak där det inte har snålats in på någonting som kan lyfta prestanda. Det syns på priset, som bokstavligen inte är barntillåtet! GS66 är dessutom det senaste exemplet på en trend som vi har sett under det senaste året: att speldatorer riktar sig till såväl professionella grafikanvändare som till spelare. Om du har alla pengarna – eller har ett jobb där de vill betala för att sätta så tung beräkningskraft i händerna på dig – så går det inte att klaga på resultatet. Du får nämligen vad du betalar för. Och du får det i en läcker inpackning som inte tar mer plats eller väger mer än en vanlig laptop.

Lämna en kommentar

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.