data-srcset
TESTAsus ProArt StudioBook 15 (H500GV-HC002R)
Asus ProArt StudioBook 15 (H500GV-HC002R)

Stoppa videostudion i väskan

Med en ny serie datorer för kreativa vill Asus ha en bit av Apples kaka.

Godis för proffs. Klarar även de mest krävande grafiska uppgifter med en lättsam axelryckning.
Det kostar väldigt, väldigt mycket att vara med i den här klassen. Processorn kommer inte från översta hyllan.
Bästa priser

Asus tillverkar både lätta och kompakta maskiner för datorväskan och hastighetsmonster för gaming. Och vi har testat många av båda sorter. Nu siktar det taiwanesiska märket in sig på en ny målgrupp: de digitalt kreativa.

Asus nämner inte A-ordet rent ut. Men det är ingen tvekan om att de ger sig efter Apples publik. Den nya serien har fått namnet ProArt och innehåller både bärbara och stationära datorer med hårdvara som omfattar allt från det våldsamma till det extrema.

Asus StudioBook 15 är utrustad med en färgkorrekt 4K-skärm. (Foto: Asus)

StudioBook 15 är en av de minsta modellerna i ProArt-serien, men det innebär inte att den är liten eller billig. Den testade modellen, som var en ”alldeles strax klar för försäljning”-demoversion, levererades med sexkärnig i7-processor, GeForce RTS 2060-grafikkort och inte mindre än 48 (!) GB RAM. Maskinerna som kommer till våra breddgrader har däremot 16 GB respektive 32 GB RAM som standard. Diskkapaciteten är 512 GB eller 1 TB.

StudioBook 15 är utfräst ur ett enda stycke magnesium. Den är inte riktigt lika platt, och linjerna i det blågrå metallskalet är inte lika mjuka, som Asus ultrabooks. Det ger en prägel av ett robust verktyg, vilket helt säkert är medvetet. Med en vikt på bara några få uns under 2 kilo är den tillräckligt lätt för att bäras runt i väskan vart som helst – utan att vara ultrabook-lätt.

Skalet är gjort av en magnesiumlegering (Foto: Asus)

Skärmen omgärdas bara av en smal ram (döpt till ”NanoEdge” i Asus marknadsföring) så att det mesta av ytan området går åt till bilden. Och bilden är bra. Det handlar om en 4K IPS-panel (3840 x 2160 pixlar). Skärmen är Pantone-klassad och täcker 100 % av Adobe RGB-färgrymden. Översatt till vanlig svenska betyder detta att det du ser på skärmen matchar exakt vad du kommer att få på den färdiga trycksaken eller bioduken. Bilden är inte riktigt lika läcker och kontrastrik som vi har sett på 4K OLED-skärmar från Alienware och från Asus själva. Men här räknas färgnoggrannhet mer än imponareffekt.

I ett 15-tums skal finns det gott om plats för tangentbordet. I stället för att klämma in ett numeriskt tangentbord bredvid har Asus valt att fokusera på ergonomi. Och man behöver inte ha navigeringsknapparna utspridda på mer eller mindre slumpmässiga platser. Själva tangenterna känns strama och lyxiga. Skulle bara fattas annat med tanke på prislappen.

… det du ser på skärmen matchar exakt vad du kommer att få på den färdiga trycksaken eller bioduken

annons

 

annons

Benchmarks

Processorn är en 2,6 GHz Intel Core i7-9750H. Det är en utmärkt sexkärnig arbetshäst. Det visar både Geekbench 5 (6 054 poäng multicore och 1 202 singlecore) och kontorsprogramtestet PCMark 10 (4 725 poäng). Men ärligt talat hade jag förväntat mig mer med tanke på priset. Om Asus inte ansett sig ha råd med en octacore i9-processor så hade man kunnat förvänta sig en 10-generationens i7 i en helt ny modell.

3D-grafikpoängen är snygg utan att vara hysterisk. Nvidia GeForce RTX 2060 räcker långt utan att det kostar skjortan. 3DMark Time Spy-testet slutar med resultatet 5 773, medan Fire Strike från samma företag ger 13 638 poäng. Både grafik- och processortesterna är i praktiken identiska med Asus ZenBook Duo. Som har exakt samma grafikkort och processor.

Batteritestet slutar på knappt tre timmar. Det är utmärkt. Översatt till vardagligt datorarbete bör StudioBook 15 kunna köra en hel arbetsdag på en laddning. Så länge du inte ber den att på samma gång räkna ut slutscenen i din animerade film.

Skärmen är Pantone-certifierad, så fotografer kan vara säkra på att bilden på skärmen matchar det färdiga trycket. (Foto: Asus)

Det ligger nära till hands att jämföra StudioBook 15 med Apple MacBook Pro. En 16-tums MacBookPro med liknande konfiguration (fast med bara QHD-skärmupplösning) kostar ungefär en och en halv gång så mycket som Asus. En mer direkt konkurrent är dock Asus egen ZenBook Pro Duo, som har samma processor och grafikkort och som dessutom har två läckra 4K-skärmar, varav en är OLED. StudioBook 15 får nöja sig med en enda 4K-skärm, och är även på papperet något billigare än Pro Duo. Det kan dock löna sig att leta efter erbjudanden, eftersom man ibland kan hitta Pro Duo för samma pengar.

annons

Slutsats

Asus ProArt StudioBook 15 är en läcker bärbar dator för de som behöver ett gediget verktyg för sitt kreativa arbete – och som klarar av att betala för det! Den har allt som behövs: 4K-skärm, bra grafikkort och tillräckligt med processorkraft. Byggkvaliteten höjer den också över vanliga bärbara datorer. Men allt kostar. Och med ett introduktionspris på den billigaste konfigurationen som närmar sig 30 tusenlappar så är konkurrensen hård. Även från Asus egen ZenBook Pro Duo.

 • Processor: 2,6 GHz Intel Core i7-9750H hexa-core (6 kärnor, 12 trådar)
 • Skärm: 15,6-tums UHD (3840 x 2160), 400 nits
  Minne: 16 GB DDR4
 • Hårddisk: 512 GB SSD
 • Grafik: Nvidia GeForce GTX 2060 med. 6 GB GDDR6
 • Operativsystem: Windows 10 Pro, 64 bit
 • Mått/vikt: 36,0 x 1,9 x 25,2 cm/2,0 kg
 • Anslutning: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, 1 x USB-C Gen 2 (med DisplayPort), 3 x USB 3,1, HDMI, Ethernet, 2 x 3,5 mm ljud
 • Webb: asus.com
 • Geekbench 5: 6 054 multicore, 1 202 singlecore
 • Geekbench 4: 23 710 multicore, 5 309 singlecore
 • PCMark 10: 4 725
 • 3DMark Time Spy: 5 773
 • 3DMark Fire Strike: 13 638
 • Cinebench R15: 121 fps / 1260 cb
 • HDTach: 1 687 MB/s
 • Batteritest: 2:50 h

Pris

28000 ,-

Bästa priser

Har du något att tillägga?
Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

  Alternativ till Asus ProArt StudioBook 15 (H500GV-HC002R)

  (Foto: Hewlett Packard)

  Konsten att bygga den perfekta hybriden

  HP Spectre x360 vill så gärna vara en designpärla i lyxklassen. Prislappen är därefter. Men datorn missar målet på framför allt en punkt.

  (Foto: MSi)

  Gaming för vuxna proffs

  Flytta på er, ungar! MSi har byggt en gaming-laptop som lockar fram barnet i medelålders män med ordning på ekonomin.

   data-srcset

  Smarta högtalare vi rekommenderar

  Vill du ha en högtalare att lyssna på? Då kan det vara smart att välja en som lyssnar på dig också! Smarthögtalare kan styra hela hemmet. Men hur bra låter de?