annons
(Foto: Tillverkare)
MSi GS65 Stealth Thin 8RE-016NE

test:
MSi GS65 Stealth Thin 8RE-016NE

Vass som en rakkniv

Snabb och fullutrustad gaming-PC i ultrabook-skal.

annons

De flesta bärbara speldatorer kan bara med god vilja och svällande överarmar klassas som ”bärbara”. Kraftfulla grafikprestanda och dito processorkraft är nästan oundvikligen förknippat med hög vikt. Det är vad kylningen kostar.

MSi GS65 Stealth Thin är ett försök att åstadkomma det tillsynes omöjliga: att krympa ner en gaming-dator i ett tunt skal.

Från utsidan är GS65 inte mycket större än en ultrabook-dator med samma skärmstorlek. Den är 1,8 cm på det tjockaste stället och väger 1,8 kg. Båda måtten är mindre än den största av deltagarna i vårt senaste test av tunna, bärbara studiedatorer. Även om det i rättvisans namn ska påpekas att MSi-PC:n hör hemma i en betydligt tyngre prisklass.

Liksom de flesta speldatorer är alla ytor på MSi GS65 Stealth Thin kolsvarta. En smal guldkant runt locket, plus runt styrplattan, signalerar att vi är uppe i den exklusiva klassen. MSi-loggan är också guldfärgad. 15,6-tumsskärmen har dessutom den tunnaste kanten jag någonsin har sett på en gaming-maskin. Och skärmen är inte bara smal utan snabb också. En uppdateringshastighet på 144 Hz är fortfarande en sällsynt syn på bärbara datorer. Den höga hastigheten betyder att grafiken inte hackar någon gång – inte ens när man med en blixtsnabb rörelse ändrar synvinkeln 180 grader. Då kommer vanliga 60 Hz- och 100 Hz-skärmar till korta och hackar upp rörelsen.

Även om det är ont om plats så har MSi lyckats med en förhållandevis tyst kylning.

Upp till tre extra skärmar

Om den inbyggda skärmen inte skulle vara nog kan man bygga ut med upp till tre externa bildskärmar. Det görs i så fall med Thunderbolt, som är en del av USB-C-porten. MSi är stolt över att vara först med Thunderbolt 3, som ger upp till 40 gigabits dataöverföring. Och därmed en möjlighet att visa högupplöst spelgrafik på flera hopkopplade skärmar.

Uppradningen av tekniker är nästan ändlös och MSi har inte snålat med hårdvara: 8:e generationens Core i7-processor med 6 kärnor och 12 trådar, 16 GB RAM och naturligtvis en SSD-disk med 512 GB. Grafikkortet är dock ”bara” GeForce GTX 1070, inte toppmodellen 1080. Fast det handlar förmodligen mer om hur mycket värme som kan ledas bort än om att snåla. Tangentbordet kommer, som vanligt för MSi, från danska Steelseries. Belysningen har, lika förväntat, 16 miljoner RGB-färgnyanser.

annons

Även ljudet har det satsats på. I stället för det nästan ständigt närvarande Realtek-ljudchipet sitter här ett ESS Sabre-chip som kan köra HD-ljud i 24 bit/192 kHz. Högtalarna är fintrimmade av Dynaudio. Vilket inte nödvändigtvis betyder samma sak som att de kommer från deras fabrik.

annons
(Foto: Tillverkare)

Effektiv men diskret kylning

Så långt är allt bra. Bärbara Core i7-datorer med Nvidia-grafik går det fjorton på dussinet av. Det teknologiskt intressanta med MSi GS65 Stealth Thin ligger i kylningen. MSi kallar tekniken för Cooler Boost Trinity och den omfattar tre fläktar med ”extra effektiva rotorblad” samt hela fyra heatpipes där vätska flyttar bort värmen från processorn och grafikchippet. Skalet har dessutom det största antalet lufthål jag kan minnas att jag har sett i en dator av den här storleken. Nej, MSi:n är inte stänksäker!

All kylning orsakar nödvändigtvis en del sus, men det är faktiskt imponerande hur tyst datorn är med tanke på allt. När det går undan på skärmen ackompanjeras det av ett tydligt surrande, Tydligt, men inget som kan jämföras med det dominerande jetmotorvrålet från forntidsbjässen MSi GT80 Titan.

Att plocka upp GS65 Stealth Thin ur väskan och fälla upp locket upp är en riktig utsvävning. Som att parkera en italiensk sportbil bredvid en flock pickuper. Och om inte dina motståndare på LAN-festen har helt nya och ännu dyrare maskiner så kommer du inte att märka något underskott av hästkrafter. Trots sitt spinkiga yttre är den en fullblods-gamer.

annons
(Foto: Tillverkare)

Benchmarks

Processorn är en av de första sexkärnors-i7:orna vi har testat. Det märks på beräkningsmusklerna: ett multicore-resultat 19 406 poäng i Geekbench är rekord. Resultaten i webbtestet Browsermark och kontorssimuleringen PC Mark 10 är dock jämnare. Detta kan delvis förklaras av att de två testerna använder en del grafik också. De flesta – men inte alla – datorer som har fått betydligt fler poäng än GS65 Stealth Thin bygger på det snabbare GeForce GTX 1080-grafikkortet.

I 3D-grafiktesterna 3DMark Time Spy och Fire Strike demonstrerar datorn att den har muskler nog för att dra runt även det näst tyngsta 3D-skjutaspelet i full upplösning. En poäng på 4 730 i Time Spy-testet är närapå lika snabbt som GeForce GTX 1080-baserade maskiner.

Batteritestet är vanligtvis inte speldatorernas favorit, men GS65 klarar absolut respektabla 3 timmar och 14 minuter. Det är ända uppe i ultrabook-klassen! Och MSi skryter med en användbar batteritid i praktiken på åtta timmar. Man ska dock inte räkna med att komma upp ens i närheten av det när man spelar Battlefield 1.

MSi GS65 Stealth Thin är lika tunn och lätt som en (stor) ultrabook.

Slutsats

MSi GS65 Stealth Thin lever upp till sitt namn genom att vara både tyst och tunn. Och märk väl utan att göra allvarliga avkall på spelmusklerna. Den är en aning långsammare än den extrema Asus Rog Zephyrus med 1080-grafik i ett lika tunt skal, men har bättre ergonomi och lägre pris. Med det sagt befinner vi oss fortfarande på en prisnivå där bara ett fåtal har lust och råd att vara med. Men för resande gamers eller professionella grafiker är GS65 Stealth Thin det perfekta verktyget.

Bästa pris på MSi GS65 Stealth Thin 8RE-016NE
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Processor: 2,2 GHz Intel Core i7-8750U (hexacore, 12 trådar)

Skärm: 15,6-tums Full HD (1920 x 1080), 144 Hz

Minne: 16 GB

Grafik: Nvidia GeForce GTX 1070 med 8 GB GDDR5

Operativsystem: Windows 10 Home, 64 bit

Hårddisk: 512 GB SSD

HD-webbkamera, wifi 802.11ac, Bluetooth 5.0, 1 x USB-C, 3 x USB 3.0, HDMI, Mini DisplayPort, ethernet, 3,5 mm-minijack, SD-kortläsare

Mått/vikt: 35,8 x 1,8 x 24,8 cm/1,8 kg

Webb: msi.com

Pris: 25 500 kr
Plus Galet lätt och tunn gamer-maskin som kan hänga med nästan överallt. Utan att det går ut över prestanda.
Minus Sådan här teknik kostar. Kilopriset är högre än för äkta kaviar! Bara GeForce 1070 GTX-grafikkort.
GeekBench: 19 406 multi, 4 903 single Basemark 3.0: 420 PC Mark 10: 4 913 3DMark TimeSpy: 4 730 CineBench R15: 108 fps/1050 cb HD Tach: 599,8 MB/s Batteritest: 3:14

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  annons

  Den perfekta nybörjarförstärkaren

  Om du bara behöver en stereoförstärkare till kontoret eller ungdomsrummet kan du inte hitta någon bättre för pengarna.

  7 helt trådlösa öronproppar i premiumklassen

  Om du älskar öronproppar med bra ljud med hatar sladdar så behöver du några av de här.

  Ny referenshögtalare

  Wow! Dynaudios Confidence-högtalare är ovanligt lyckade – och välljudande.

  Kompromisslös stativhögtalare

  Här är ett par högtalare som är i en klass för sig, med god hjälp av en finess som är lika smart som den är enkel.

  Racermobil från OnePlus och McLaren kör ifrån allt och alla

  OnePlus 7T Pro McLaren är en av de första mobilerna som kör Android 10. Men den har fler förbättringar än så, vilket gör den ännu mer suverän än föregångaren.

  Extremt skarp zoom

  Panasonics ljusstarka Leica-zoom är den enda i sitt slag som har de här egenskaperna.

  Trådlös lyx med massor av funktioner

  I den tredje versionen av Sennheisers strålande trådlösa hörlurar får vi fler finesser.

  Flaggskepp för proffsfotografer

  Klassens högsta upplösning gör Sonys flaggskepp till kameran som många vill ha – men inte alla behöver.

  Vänligt sinnad vinylsvarv

  Teac är kanske inte mest kända för sina skivspelare, men den här kan sätta dem på vinylkartan

  För enkelhets skull

  Glöm inställningar och svåra termer, även nybörjare får fina bilder med den här Canon-kameran.