TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Yamaha Pocketrak 2G

Liten och lätt

Yamaha har satsat på att göra Pocketrak 2G ultraportabel genom att minska ner på vikten och yttermåtten.

forfatter
Publicerad 2009-07-08 - 17:05
L&B tycker
Liten och lätt. Cubase AI.
Överdimensionerad bas. Dynamik.
Specifikationer

Omfång: 40–20 000 Hz, stereo
Maximal upplösning: 44,1 kHz/16 bitar
Mikrofoningång
Batteritid: 9 timmar (PCM)
Lagring: 2 GB internminne
Pris: 4 180 kr

Riktpris: 4180Pr. 2009-07-08 Produktsida

Yamahas inspelare väger bara 49 gram, och tack vare en tjocklek på bara 13 mm smiter den ner i bröstfickan på skjortan utan att förstöra stilen. Behändigt för affärsmannen som reser i jobbet och vill spela in en konferens eller liknande. Stereomikrofonen kan vinklas uppåt så att den kommer upp en bit från underlaget om inspelaren läggs direkt på ett bord. Om den placeras i det medföljande skinnetuiet kan den fästas på stativ. Pocketrak 2G använder ett enda laddningsbart AAA-batteri, som ingår. Efter cirka 9 timmar laddar man enkelt upp det via USB (USB-kontakt finns inbyggd i inspelaren).

Internminnet rymmer 2 GB, vilket räcker för närmare 3 timmars PCM-inspelning (CD-kvalitet). Vill man spela in längre måste man välja MP3-format som ger ett sämre ljud. Det finns nämligen ingen minneskortläsare. Mikrofonkänsligheten kan inte väljas steglöst, bara de fasta lägena Låg, Mellan och Hög.

Eftersom inspelaren är så lätt och behändig går det utmärkt att använda den som en helt vanlig MP3-spelare, men man kan inte göra några spellistor så man är tvungen att lyssna på låtarna i rätt ordning. Programvaran som ingår heter Cubase AI 4, vilket är en version av Cubase som bara ingår till Yamaha-produkter. I grund och botten är det samma sak som Cubase LE 4, alltså lightversionen av Cubase. Med programmet kan du spela in och lagra ljudfiler som är fördelade på flera kanaler och mixa dem. Förhållandevis enkelt är det också.

Användning
Pocketrak 2G mycket enkel att ha med att göra. Den är superlätt och tar lite plats. Möjligheterna är inte särskilt stora eftersom Yamahas inspelare är en hel del simplare än de två andra. Spela in och spela av. Ladda över filerna till datorn. That’s it.

Inspelningarnas ljudkvalitet är förvånansvärt hög för att komma från en så liten spelare med en så tillsynes billig och pytteliten mikrofon. Men det verkar som om Yamaha har dragit på med skryteffekt för att just dessa begränsningar inte ska märkas.

Om man sitter på lyssningsplatsen i testrummet och spelar in musik från en High End-anläggning (TAD R1, Pioneer SC-LX90 och Hegel CDP4A) är inspelningarna lite överdimensionerade i basregistret. Här har Yamaha uppenbarligen överkompenserat, så att inspelningens allmänna ljudnivå måste dämpas för att ljudet inte ska överstyras, vilket återigen ger högre noise-floor och sämre dynamik. Transientresponsen i det lägre registret kan inte heller bli exceptionellt bra med så små mikrofoner. Det betyder att en kvinnoröst blir lite väl innesluten och att gitarrer och stråkar inte framträder ordentligt. Övertonerna är inte tillräckligt luftiga och basgitarren är för dominerande. Men stereoperspektivet är godkänt och det bör påpekas att mycket kan korrigeras i programmet efteråt. Fast förlorad dynamik kan aldrig återfås och när ljudet justeras för att blir mer klart så hörs det ett tydligt sus i bakgrunden.

Utomhus fungerar Pocketrak 2G fint. Det hörs lite brus i basregistret så att det är svårt att skilja trafikljud från varandra, men detta kan fixas efteråt genom att sänka några decibel runt 80 Hz. Man får en ganska så stor stereobild men den hänger inte alltid ihop väl i mitten. Lösningen kan vara att snäva till stereoperspektivet under efterbehandlingen genom att panorera lite inåt. Eller eventuellt koppla in en extern mikrofon.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Zoom H2

Diktafon med stora möjligheter ­

Zoom H2 är en av de mest populära in­spelarna på marknaden. Den kan spela in i surround och kan dessutom användas som ljudkort för både in- och avspelning.

Många funktioner. Surroundljud. Bra upplösning.
Saknar lite attack. Inget ljudprogram ingår.

Olympus LS-10

Elegant och professionell

Från Olympus kommer LS-10, en behändig inspelare med bra kapacitet, hög upplösning och ett strålande ljud.

Strålande dynamik. Välalanserat ljud. Enkel att använda.
Saknar lite upplösning. Saknar lite bas.

Senaste artiklar:

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Kom i centrum av mötet Med 4x zoom lovar Creative Live! Cam Sync V3 att sätta dig i mitten av ... Zoom.
Kreativa superkrafter MSI har inte sparat på något i Creator Z17. Det syns på prislappen.
90-talet ringer: Winamp är tillbaka I internets barndom och skribentens ungdom var det Winamp som styrde musiken till festen. Nu är spelaren tillbaka efter nästan 10 års frånvaro.
Nu finns Samsungs nya spelskärmar att köpa De nya Odyssey Neo G8- och Odyssey Neo G7 4K-skärmarna lovar rejäl prestanda!
Kone skippar sladden 15 års forskning tog det innan den klassiska spelmusen Roccat Kone XP kom i en trådlös utgåva.
Razers tåliga ljusdrivna tangenter Razer DeathStalker V2 har uppdaterats med lägre, lättare tangenter som håller längre.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend