Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Live-inspelning i fickformat

Live-inspelning i fickformat

En liten inspelare, i själva verket en High End-diktafon, kan vara precis vad som behövs för intervjuer, konsert­inspelningar eller riktigt enkla studioin­spelningar. Vi har testat tre populära modeller.

Av / 2009-07-08 - 17:05
Live-inspelning  i fickformat
Marius

Produkter i detta test

De flesta MP3-spelare kan användas som diktafon, och det kan många mobiltelefoner också. Det senare alternativet är mycket praktiskt eftersom man alltid har mobilen med sig vart man än går. Problemet är att ljudkvaliteten är dålig. Man har som regel igen möjlighet att ställa in optimal ljudnivå från den inbyggda mikrofonen, så därför får man ingen koll på om inspelningen blir för låg och störs av oönskat brus, eller om den blir för hög och därför låter förvrängd. Användningsområdet begränsas därför till korta intervjuer och enkla saker som att spela in påminnelser och snabba idéer. Praktiskt, men långt ifrån optimalt.

Användningsområden
De tre High End-diktafonerna vi tar oss an här kan användas till mycket mer och kan faktiskt visa sig vara fina verktyg, även för den som aldrig tänkt på att han eller hon behöver något liknande. Med en sådan här inspelare har man nämligen en hel inspelningsstudio i fickan. Den passar till musikern som vill spela in i replokalen eller föreviga sina gitarr- eller pianolektioner. Spela in egna (eller andras!) konserter eller använd den i studion.

För att inte tala om amatörfilmare som behöver bättre ljud än vad kamerans fastmonterade mikrofon ger. Inspelaren kan placeras närmare den som talar även om kameran står långt bort. Det förbättrar möjligheterna eftersom det är enkelt att synkronisera ljudet mot bilden efteråt i datorn.

Bra mikrofoner
De här diktafonernas mikrofoner har större membranytor och är betydligt mer påkostade än krafset som sitter inbyggt i MP3-spelare och mobiltelefoner. Det betyder att mikrofonen kan fånga ett mycket större frekvensregister, vilket behövs om ljudet ska bli så bra som möjligt.

Mikrofonen kan jämföras med objektivet på en kamera. Ett stort objektiv släpper igenom mer ljus på samma sätt som ett stort mikrofonmembran fångar ett större frekvensregister – och har lägre förvrängning. Resultatet är långt mer realistiska röster, bakgrundsljud och musikinstrument. Och eftersom inspelarna har två mikrofoner spelar de in i stereo i stället för mono. Zoom H2 har till och med fyra mikrofoner och kan därför spela in i surround, men det återkommer vi till.

Professionella diktafoner har dessutom flera manuella möjligheter, som att ställa in mikrofonens känslighet, de kan fästas på stativ, har ingång för extern mikrofon om man inte är nöjd med den inbyggda, samt brukar ha en linjeingång så att man kan spela in stereoljud från vilken ljudkälla som helst.

Studio
Det låter kanske konstigt, men de bästa diktafonerna kan faktiskt användas till studioinspelningar med förvånansvärt hög kvalitet. Med ett passande inspelningsprogram är det bara att sätta fart på metronomen som håller takten, spela in instrumentet eller rösten med diktafonen samt lägga över alltihop på datorn. Sedan tar man nästa instrument. Allt mixas ihop i datorns inspelningsprogram. Yamahas och Olympus apparater levereras med var sin förenklad variant av multitrack-programmet Steinberg Cubase. Zoom-spelaren har däremot inget bra program, så där måste man antingen redan ha ett eller köpa ett. Det finns ganska bra kostnadsfria multitrack-program på internet, annars kan vi rekommendera det billiga men bra Magix Music Maker som kostar ungefär 600 kronor. Dyrare och mer sofistikerade program som fullversionerna av Cubase, Pro Tools eller Logic Studio (endast Mac) rekommenderar vi bara för de mest erfarna och kräsna användarna.

Produkter i detta test

Yamaha Pocketrak 2G

Liten och lätt

Yamaha har satsat på att göra Pocketrak 2G ultraportabel genom att minska ner på vikten och yttermåtten.

Liten och lätt. Cubase AI.
Överdimensionerad bas. Dynamik.
Läs hela testet

Zoom H2

Diktafon med stora möjligheter ­

Zoom H2 är en av de mest populära in­spelarna på marknaden. Den kan spela in i surround och kan dessutom användas som ljudkort för både in- och avspelning.

Många funktioner. Surroundljud. Bra upplösning.
Saknar lite attack. Inget ljudprogram ingår.
Läs hela testet

Olympus LS-10

Elegant och professionell

Från Olympus kommer LS-10, en behändig inspelare med bra kapacitet, hög upplösning och ett strålande ljud.

Strålande dynamik. Välalanserat ljud. Enkel att använda.
Saknar lite upplösning. Saknar lite bas.
Läs hela testet

Ljud & Bild tycker

Liten och lätt. Cubase AI. Överdimensionerad bas. Dynamik.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Finstämd streamingförstärkare

Har aldrig varit bättre

Kompakt sportcoupé

Klass D låter som klass A

Extremt välljudande (och lite udda) musikströmmarare

Ljudet från dessa förstärkare kommer förvåna dig

Du kan knappast göra ett bättre köp

Plocka fram CD-samlingen igen

Sensationellt bra köp

Charmig kassettbandspelare

Ljudkortet som pensionerar din highend-DAC

Låter bäst utan

Rulla till toppen