Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: HP Spectre x360 13 aw0361no

Hybriddator med ambitioner

HP Spectre x360 vill så gärna vara en designpärla i lyxklassen. Prislappen är därefter. Men datorn missar målet på framför allt en punkt.

Av / 2020-05-15 - 00:00
HP Spectre x360 13 aw0361no
Peter Gotschalk

Den senaste hybriddatorn i Hewlett Packards dyra Spectre-serie är inte lika sexig som den läderklädda HP Spectre Folio vi hade på testbänken förra sommaren. Det betyder inte att HP Spectre x360, som vi testar här i 13-tums version, ser precis likadan ut som alla andra bärbara datorer. Tvärtom är det uppenbart att den amerikanska PC-tillverkaren har velat leverera en produkt i lyxklassen med Spectre x360.

Utseende och konstruktion

Designen är nämligen helt unik. Först och främst är den ovanligt kantig, med sneda och fasade CNC-frästa linjer. Men HP har tänkt på detaljerna också. Bland annat är datorns två bakre hörn skurna i 45 graders vinkel, vilket gett plats åt strömbrytaren och en av datorns två Thunderbolt 3-portar. På så sätt undviker man att stänga av maskinen av misstag, plus att laddkabeln inte är i vägen.

Hela härligheten är gjord av aluminium och ett par kraftiga gångjärn håller ihop skärmen och tangentbordet så att datorn kan vikas 360 grader runt sin egen axel. Kanten runt skärmen är väldigt smal och bildskärmsförhållandet är därför rejäla 90 %. Inte pråligt, men absolut acceptabelt.

 

Undrar just om de flesta användarna använder hybridformatet på andra sätt – till exempel i filmläge eller presentationsläge. (Foto: Hewlett Packard)

Hybriddatorn kan alltså ändras från att vara stängd och hopfälld som en vanlig laptop till att vikas åt andra hållet, så att locket och bottnen vilar rygg mot rygg. I det här surfplatteliknande tillståndet gör dock den kantiga designen att datorn tyvärr är obekväm att hålla i handen länge åt gången. Fast antagligen kommer de flesta användare ändå att använda hybridläget på ett annat sätt – till exempel i filmläge eller presentationsläge.

Tangenterna har bra motstånd och slaglängd, även om tangentbordet rent optiskt verkar mycket platt och dessutom är en smula mer nedsänkt än resten av unibody-designen, så att tangenterna ligger i nivå med skalet. Det betyder att de är väl skyddade när datorn används i som surfplatta.

Pekfältet är mycket exakt och känsligt, men hindras av att det är så smalt. Med andra ord behövs det många små rörelser om man till exempel ska skrolla upp och ner på webbsidor och i dokument.

Skärm och ljud

HP Spectre x360 finns i en ännu dyrare konfiguration med 4K-skärm, men vårt textexemplar är den ”billiga” modellen med IPS-pekskärm i Full HD-upplösning (1920 x 1080 pixlar).

Lyckligtvis är skärmbilden ändå väldigt skarp och tydlig – trots den relativt låga upplösningen – och färgåtergivningen är rik och full av kontrast. Skärmen är dock oerhört blank, så Spectre är inte optimal för utomhusbruk. Och ljusstyrkan på 420 nits är inte tillräckligt hög för att kompensera för detta.

Ljudet kommer från danska Bang & Olufsen och HP har byggt in fyra högtalare så att ljudet utan hörlurar är riktigt respektabelt. Det saknas lite bas, men de fyra högtalarna ger bättre upplevelser än de flesta motsvarande bärbara datorer.

När datorn är i surfplatteläge syns det tydligt att de två bakre hörnen är skurna i 45 graders vinkel, vilket ger plats för strömbrytaren samt en av datorns två Thunderbolt 3-portar. (Foto: Hewlett Packard)

Prestanda och funktioner

HP har levererat ett testexemplar med den närapå dyraste konfigurationen, inklusive 10:e generationens Intel Core i7-1065G7-processor, 16 gigabyte RAM och en 512 gigabyte SSD. Och även om det naturligtvis finns ännu dyrare bärbara datorer som är ännu häftigare – till exempel Asus ZenBook Pro Duo – är den testade konfigurationen av HP Spectre x360 13 seriöst snabb!

Det visar de flesta av våra benchmark-tester, även om avsaknaden av ett dedikerat grafikkort innebär att HP:s hybriddator knappast ska belastas med för mycket gaming.

På en punkt är dock HP Spectre x360 en liten besvikelse. I sin marknadsföring pratar HP om ett ”batteri som slår allt” och lovar till exempel upp till 21 timmar och 30 minuters videouppspelning i Full HD-format. För detta påstående borde åtskilliga av medarbetarna på HP:s marknadsavdelning förses med tjusiga långa Pinocchio-näsor. I vårt benchmark-test orkade nämligen hybriddatorn bara 4 timmar och 33 minuter innan batteriet kastade in handduken.

Naturligtvis är den reella batteritiden lite längre eftersom benchmark-testet pressar datorn till det yttersta, men i verkligheten får man kanske 8-9 timmar på en laddning vid normalt bruk, och det är väldigt, väldigt långt från de 22 timmarna som HP själva hävdar att datorn klarar av.

Tangentbordet är lite nedsänkt i förhållande till resten av unibody-designen, så att tangenterna ligger i linje med skalet. (Foto: Hewlett Packard)

Slutsats

HP Spectre x360 13 är långt ifrån det sämsta man kan välja om man letar efter en bärbar hybriddator. Den har en unik, strömlinjeformad (om än mycket kantig) design, där det också har funnits utrymme för ett par praktiska detaljer. Prestanda är också i topp, även om HP nog ska låta bli att lova mer än de kan hålla när det gäller datorns strömförbrukning.

Med tanke på prislappen sänker det dock betyget att skärmen inte har högre upplösning i den testade konfigurationen. Sådant får man inte mycket lyxkänsla av, även om själva bildkvaliteten är helt acceptabel.

Karakter
HP Spectre x360 13 aw0361no
Premium

Home tycker

Unik och mycket robust design, där HP även tänkt på detaljerna. Utmärkta prestanda, bra ljud och ett strålande tangentbord. Och så har den Wi-Fi 6. Skärmupplösningen är bara Full HD, det är varken modernt eller rimligt med tanke på det höga priset. Batteritiden är också en liten besvikelse och det väldigt smala pekfältet är en smula opraktiskt.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Får det lov att vara en extra skärm?

Köp en – betala för tre

Två-i-ett-PC som har allt

Fanken, vad snabbt det går!

För två år sedan hade den kostat det dubbla

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Cool egoistist-router

Den här blir laptop-användare beroende av

Häftigare surfplatta finns inte

Chromebooks för skolbänken

Ljud & Bild
Rulla till toppen