Search
Generic filters

TEST : HP Spectre x360 13 aw0361no

Hybriddator med ambitioner

HP Spectre x360 vill så gärna vara en designpärla i lyxklassen. Prislappen är därefter. Men datorn missar målet på framför allt en punkt.

HP Spectre x360 13 aw0361no

Ljud & Bild tycker

Unik och mycket robust design, där HP även tänkt på detaljerna. Utmärkta prestanda, bra ljud och ett strålande tangentbord. Och så har den Wi-Fi 6.
Skärmupplösningen är bara Full HD, det är varken modernt eller rimligt med tanke på det höga priset. Batteritiden är också en liten besvikelse och det väldigt smala pekfältet är en smula opraktiskt.
 • Beteckning: HP Spectre x360 13 aw0361no
 • Processor: 1,3 GHz Intel Core i7-1065G7 quadcore
 • Skärm: 13,3-tums IPS touch, Full HD (1920 x 1080)
 • Minne: 16 GB LPDDR4, 512 GB SSD-disk
 • Grafik: Intel Iris Plus Graphics
 • Operativsystem: Microsoft Windows 10 Home, 64 bit
 • Mått/vikt: 306 x 16,9 x 194,5 mm/1,3 kg
 • Batteri: 4-cells litiumpolymer
 • Funktioner: Full HD-webbkamera, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, 2 x USB-C, USB 3.1, 2 x Thunderbolt 3, 3,5-mm minijack, kortläsare, fingeravtrycksläsare
 • Webb: www8.hp.com/se/sv/home.html
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 19000 kr

 • Geekbench 5: 1 173 singlecore, 3 888 multicore
 • Geekbench 4: 5 167 singlecore, 15 616 multicore
 • PCMark 10: 3 731
 • 3DMark Time Spy: 848
 • Cinebench R15: 66,75 fps/387 cb
 • HDTach: 1 725,6 MB/s
 • Batteritest: 4:33 h

Den senaste hybriddatorn i Hewlett Packards dyra Spectre-serie är inte lika sexig som den läderklädda HP Spectre Folio vi hade på testbänken förra sommaren. Det betyder inte att HP Spectre x360, som vi testar här i 13-tums version, ser precis likadan ut som alla andra bärbara datorer. Tvärtom är det uppenbart att den amerikanska PC-tillverkaren har velat leverera en produkt i lyxklassen med Spectre x360.

Utseende och konstruktion

Designen är nämligen helt unik. Först och främst är den ovanligt kantig, med sneda och fasade CNC-frästa linjer. Men HP har tänkt på detaljerna också. Bland annat är datorns två bakre hörn skurna i 45 graders vinkel, vilket gett plats åt strömbrytaren och en av datorns två Thunderbolt 3-portar. På så sätt undviker man att stänga av maskinen av misstag, plus att laddkabeln inte är i vägen.

Hela härligheten är gjord av aluminium och ett par kraftiga gångjärn håller ihop skärmen och tangentbordet så att datorn kan vikas 360 grader runt sin egen axel. Kanten runt skärmen är väldigt smal och bildskärmsförhållandet är därför rejäla 90 %. Inte pråligt, men absolut acceptabelt.

 

Undrar just om de flesta användarna använder hybridformatet på andra sätt – till exempel i filmläge eller presentationsläge. (Foto: Hewlett Packard)

Hybriddatorn kan alltså ändras från att vara stängd och hopfälld som en vanlig laptop till att vikas åt andra hållet, så att locket och bottnen vilar rygg mot rygg. I det här surfplatteliknande tillståndet gör dock den kantiga designen att datorn tyvärr är obekväm att hålla i handen länge åt gången. Fast antagligen kommer de flesta användare ändå att använda hybridläget på ett annat sätt – till exempel i filmläge eller presentationsläge.

Tangenterna har bra motstånd och slaglängd, även om tangentbordet rent optiskt verkar mycket platt och dessutom är en smula mer nedsänkt än resten av unibody-designen, så att tangenterna ligger i nivå med skalet. Det betyder att de är väl skyddade när datorn används i som surfplatta.

Pekfältet är mycket exakt och känsligt, men hindras av att det är så smalt. Med andra ord behövs det många små rörelser om man till exempel ska skrolla upp och ner på webbsidor och i dokument.

annons

Skärm och ljud

HP Spectre x360 finns i en ännu dyrare konfiguration med 4K-skärm, men vårt textexemplar är den ”billiga” modellen med IPS-pekskärm i Full HD-upplösning (1920 x 1080 pixlar).

annons

Lyckligtvis är skärmbilden ändå väldigt skarp och tydlig – trots den relativt låga upplösningen – och färgåtergivningen är rik och full av kontrast. Skärmen är dock oerhört blank, så Spectre är inte optimal för utomhusbruk. Och ljusstyrkan på 420 nits är inte tillräckligt hög för att kompensera för detta.

Ljudet kommer från danska Bang & Olufsen och HP har byggt in fyra högtalare så att ljudet utan hörlurar är riktigt respektabelt. Det saknas lite bas, men de fyra högtalarna ger bättre upplevelser än de flesta motsvarande bärbara datorer.

När datorn är i surfplatteläge syns det tydligt att de två bakre hörnen är skurna i 45 graders vinkel, vilket ger plats för strömbrytaren samt en av datorns två Thunderbolt 3-portar. (Foto: Hewlett Packard)

Prestanda och funktioner

HP har levererat ett testexemplar med den närapå dyraste konfigurationen, inklusive 10:e generationens Intel Core i7-1065G7-processor, 16 gigabyte RAM och en 512 gigabyte SSD. Och även om det naturligtvis finns ännu dyrare bärbara datorer som är ännu häftigare – till exempel Asus ZenBook Pro Duo – är den testade konfigurationen av HP Spectre x360 13 seriöst snabb!

Det visar de flesta av våra benchmark-tester, även om avsaknaden av ett dedikerat grafikkort innebär att HP:s hybriddator knappast ska belastas med för mycket gaming.

annons

På en punkt är dock HP Spectre x360 en liten besvikelse. I sin marknadsföring pratar HP om ett ”batteri som slår allt” och lovar till exempel upp till 21 timmar och 30 minuters videouppspelning i Full HD-format. För detta påstående borde åtskilliga av medarbetarna på HP:s marknadsavdelning förses med tjusiga långa Pinocchio-näsor. I vårt benchmark-test orkade nämligen hybriddatorn bara 4 timmar och 33 minuter innan batteriet kastade in handduken.

Naturligtvis är den reella batteritiden lite längre eftersom benchmark-testet pressar datorn till det yttersta, men i verkligheten får man kanske 8-9 timmar på en laddning vid normalt bruk, och det är väldigt, väldigt långt från de 22 timmarna som HP själva hävdar att datorn klarar av.

Tangentbordet är lite nedsänkt i förhållande till resten av unibody-designen, så att tangenterna ligger i linje med skalet. (Foto: Hewlett Packard)

Slutsats

HP Spectre x360 13 är långt ifrån det sämsta man kan välja om man letar efter en bärbar hybriddator. Den har en unik, strömlinjeformad (om än mycket kantig) design, där det också har funnits utrymme för ett par praktiska detaljer. Prestanda är också i topp, även om HP nog ska låta bli att lova mer än de kan hålla när det gäller datorns strömförbrukning.

Med tanke på prislappen sänker det dock betyget att skärmen inte har högre upplösning i den testade konfigurationen. Sådant får man inte mycket lyxkänsla av, även om själva bildkvaliteten är helt acceptabel.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Om e-sport-kontraktet har gått åt skogen men du ändå vill spela på den högsta nivån så har MSi en lösning som är skräddarsydd efter din plånbok.
  Äntligen någon som slår Sony på brusreducerande hörlurar. Och det är Sony själva! WH-1000XM4 tar över tronen som marknadsledare.
  Letar du efter en stor skärm till rimligt pris? Då kommer Sony XH8096 som ett brev på posten.
  BMW i8 är ingen Tesla. Den är mycket tuffare!
  De som just har beställt en splitter ny Audi e-tron UTAN att kryssa för Bang & Olufsen-ljudsystemet får förlåta oss när vi säger: Ajdå …!
  Yamaha visar tydligt varför de behärskar high-end bättre än de flesta, med en skivspelare som struntar i konventioner och går sin egen väg.
  De små Klipsch-högtalarna slår ljudplankor på spelglädje och ljudtryck, och fungerar lika bra till tv:n som till mobilen.
  Oneplus Nord har marknadsförts som om mobilen innebar Jesu återkomst. Det är den inte, men det behöver den inte heller vara.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Bose Frames

  Riktpris: 2600 kr Coola solglasögon med inbyggt ljud

  BenQ EW3280U

  Riktpris: 10000 kr Skärmen som kan användas till det mesta

  Acer Spin 3 vs. Microsoft Surface Go 2

  Riktpris: kr Hybrid-duell: 360 grader vs. surfplatta med tangentbord

  Huawei MateBook X Pro

  Riktpris: 21000 kr Samma recept med små försämringar
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  SOMMARERBJUDANDE
  6 VECKOR LB+
  ENDAST 6 KR
  Full tillgång i 6 veckor för 6 kr
  PROVA i 6 VECKOR
  close-link