data-srcset
testHP Spectre Folio
HP Spectre Folio

Titta, en läderdator!

HP Spectre Folio är lika sexig som George Clooney. Men även om utseende och design håller toppklass så saknas det lite fart och fläkt.

Modigt och läckert val av läder som material. Fantastisk design, både flexibel och robust på samma gång. Ljudet är i topp och batteritiden också.
En vikt på över 1,5 kilo är lite i mesta laget. Irriterande att datorn inte har någon vanlig USB-port. På de flesta områden är prestanda mindre tillfredsställande.
Bästa priser

HP har byggt en flexibel ultrabook som passar perfekt på herrklubben, bredvid cigarrlådan och den dyra konjaken. HP Spectre Folio är nämligen gjord av äkta kromgarvat läder – och även om det kan låta lite kinky så är resultatet väldigt stiligt. Ja, sexigt på samma sätt som George Clooney är sexig.

Hur som helst är det en frisk fläkt med ett helt annorlunda val av material på en marknad som annars är mycket konservativ. Det är bara Microsoft som också har experimenterat lite med alternativa material i sin Surface Laptop 2, som är klädd med alcantara på insidan.

Utseende och konstruktion

Nåväl, det finns ett par andra designfinesser som också förtjänar att nämnas, men vi kan inte bortse från att det är både fräckt och modigt av HP att välja läder som material i en bärbar dator. Inte minst för att det här designbeslutet har utförts konsekvent och kompromisslöst. Det handlar inte alls om att bygga en vanlig bärbar dator i magnesium och aluminium – eller plast, för den delen – och sedan pynta den med lite konstläder här och där. Nej, HP Spectre Folio är verkligen byggd i läder och alla delar inklusive skärm, tangentbord och högtalare sitter infällda i läderskalet. Det är inte något man ser varje dag, Spectre Folio känns som en helt unik och mycket exklusiv produkt.

Hopfälld ser datorn ut som en dyr lädermapp, och så känns den att använda till vardags också. Man har inte känslan av att ha en dator i väskan, utan snarare en elegant Time Manager. Det enda som avslöjar att man har att göra med en bärbar dator är vikten som kryper lite över 1,5 kilo. Det är ganska tungt för en ultrabärbar i den här klassen (13,3-tums skärm) och ett streck i räkningen för en laptop som annars är extremt flexibel och både kan användas som traditionell bärbar dator, surfplatta och som display för presentationer etc.

HP Spectre Folio lyckas framstå som en enda enhet och ända vara ultra-flexibel. Foto: Hewlett Packard

Med hjälp av ett speciellt gångjärn och strategiskt placerade magneter kan skärmen på HP Spectre Folio nämligen flyttas till olika positioner och hur skärmen än är placerad – i normalt laptop-läge, i visningsläge eller i surfplatteläge – så behåller den sitt läge. Med andra ord behöver man inte oroa sig för att alltihop ska rasa ihop, vilket kan vara ett problem med många andra hybriddatorer. HP Spectre Folio lyckas framstå som en enda enhet och ändå vara ultra-flexibel.

Valet av läder som material betyder också att HP Spectre Folio är snygg och bekväm att arbeta med. Tangentbordet har full storlek och bakgrundsbelysning, fast kan verka lite platt eftersom tangenternas slaglängd inte är den bästa. Men när man skriver vilar händerna på en mjuk och varm yta, och det finns inga skarpa kanter. Det ska däremot bli intressant att se hur lädret ser ut efter ett par månader eller år av intensivt användande – och HP berättar inte heller någonting om huruvida man ska vårda sin läderdator med diverse krämer för att undvika slitage och sprickor …

Skärm och ljud

Spectre Folio finns i en synnerligen dyr konfiguration med 4K-skärm, men vårt testexemplar var den ”billiga” modellen med IPS-pekskärm i FHD-upplösning (1920 x 1080 pixlar).

annons

Lyckligtvis var skärmbilden ändå mycket skarp och tydlig – trots den förhållandevis låga upplösningen – och färgåtergivningen var rik på kontrast. Skärmen är dock oerhört blank, så Spectre Folio är inte optimal för utomhusbruk.

annons

Ljudet kommer från danska Bang & Olufsen och HP har byggt in fyra högtalare i datorn, så ljudet utan hörlurar är riktigt respektabelt. Det saknas lite bas men högtalarna, som ligger i en lång panel ovanför tangentbordet, ger ett bättre ljud än de flesta liknande bärbara datorer.

Använder man däremot ett par ordentliga hörlurar så har HP Spectre Folio det bästa ljudet vi har hört från en bärbar dator på länge. Ljudbilden är kraftfull med stark volym och distinkt bas. Mycket bättre än väntat.

Spectre Folio är verkligen byggd i läder, med skärm, tangentbord och högtalare integrerade i läderskalet. Foto: Hewlett Packard

Prestanda och funktioner

Tyvärr är prestanda inget att skriva hem om. Jämfört med en av de närmaste konkurrenterna, Microsoft Surface Laptop 2 i samma konfiguration, får HP Spectre Folio nedslående resultat i våra benchmark-tester. På två områden klarar sig HP dock riktigt bra. SSD:n är blixtsnabb och batteritiden är imponerande. Därför är det synd att HP inte lyckats få fart på resten av komponenterna.

Irriterande är det också att maskinen har tre USB-C-portar, men ingen medföljande adapter för vanlig USB-A. Den måste man köpa separat. Visst, så är det med Apples MacBook Pro också, men det är svårt att förstå varför PC-tillverkare alltid måste kopiera det som är irriterande hos Apple.

annons
HP:s läderdator påminner mer om en Time Manager än en bärbar dator. Foto: Hewlett Packard

Slutsats

HP Spectre Folio ska ha mycket beröm för den spännande designen och det alternativa materialet. Skärmen är godkänd, ljudet är fantastiskt. Desto större besvikelse är det att prestanda bara kravlar sig upp till en acceptabel nivå. Framför allt när man tar med det saltade priset i beräkningen. Men HP är definitivt inne på rätt spår med Spectre Folio, man kan bara hoppas att det kommer efterträdare med lite mer muskler under tangentbordet.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Provprenumeration
3 veckor för 3 kr
Tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 3 veckor
6 månader
Endast 53 kr/mån
Få tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 6 månader
Tillgång till vår köpguide bestående av tusentals av produkter.
12 månader
Endast 49 kr/mån
Tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 12 månader
Tillgång till vår köpguide bestående av tusentals av produkter.
 • Processor: 1,6 GHz Intel Core i5-8200Y
 • Skärm: 13,3-tums IPS-pekskärm, FHD (1920x1080)
 • Minne: 8 GB
 • Hårddisk: 256 GB SSD
 • Grafik: Intel HD Graphics 615
 • Operativsystem: Windows 10 Home, 64 bit
 • Mått/vikt: 320,1 x 234,5 x 15,4 mm/1 490 g
 • Batteri: 54,28 Wh
 • Funktioner: FHD-webbkamera, wifi 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth 5, 1 x USB-C, 2 x Thunderbolt, 3,5 mm minijack
 • Webb: hp.se

Geekbench 4: 4 626 singlecore, 8 029 multicore PCMark 10: 2 736 3DMark Time Spy: 261 3DMark Fire Strike: 638 Cinebench R15: 33,67 fps/215 cb HDTach: 1 511,6 MB/s Batteritest: 5:41 h

Pris

17000 ,-

Bästa priser

Har du något att tillägga?
Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Vad tycker du?

  Subscribe  
Notify of

  Alternativ till HP Spectre Folio

  (Foto: MSi)

  Gaming för vuxna proffs

  Flytta på er, ungar! MSi har byggt en gaming-laptop som lockar fram barnet i medelålders män med ordning på ekonomin.

   data-srcset

  Smarta högtalare vi rekommenderar

  Vill du ha en högtalare att lyssna på? Då kan det vara smart att välja en som lyssnar på dig också! Smarthögtalare kan styra hela hemmet. Men hur bra låter de?

   data-srcset

  HP-racer med sidovagn

  En extra skärm i mobilstorlek ger dig en instrumentpanel i spelen. Det är smart, men kostsamt.