Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B Home:s Julkalender: Lucka 11Delta

TEST: eMeet C980 Pro

Förbättra ditt utseende på mötena

EMeet C980 Pro är tre saker på en gång – men inte bara en billig leksak för barn.

Skrivet av / 2021-07-09 - 06:00
eMeet C980 Pro
John Hvidlykke

Även om vi sakta men säkert håller på att släppas lösa från isoleringen hemma så kommer sättet vi arbetar på att vara förändrat för alltid. Det finns helt enkelt så många fördelar med att jobba hemifrån att de flesta i framtiden kommer att göra det åtminstone delar av veckan.

Då behöver man en webbkamera. eMeet C980 Pro är ett alternativ till de ganska så dåliga kamerorna som de flesta bärbara datorer är födda med.

EMeet C980 Pro är en ganska så stor webbkamera. Det beror på att den förutom kameran och fyra (!) mikrofoner har två inbyggda högtalare. (Foto: eMeet)

Kameran är ganska stor – mer än 15 cm på bredden – men den innehåller också två högtalare och inte färre än fyra mikrofoner. Förutom storleken är designen ganska så diskret i svart plast. Det enda som verkar lite sladdrigt är linsskyddet som ska garantera privatlivets helgd, det hänger i ett snöre i stället för att vara inbyggt.

Anslutningen görs med gammaldags USB 3-kabel och kameran monteras på skärmen med ett clip som kan anpassas till skärmar i alla tjocklekar. Det finns också gängor för stativmontering. Snyggt och helt i klass med dyrare kameror.

Jobb hemifrån blir en del av arbetslivet även efter corona, så en webbkamera är oumbärlig. (Foto: eMeet)

Inga inställningar

Installationen är enkel: sätt i kontakten så gör operativsystemet resten. Mikrofoner och högtalare dyker upp automatiskt i Windows ljudinställningar. Ingen programvara behöver installeras. Å andra sidan finns det inga anpassningsalternativ i form av zoom eller bildbeskärning.

Det finns bara ett bildutsnitt, nämligen 90 grader, vilket är lite för mycket vidvinkel för att passa en person. Man får med mer av omgivningen än vad som är bra, och motsvarande mindre av personen framför kameran.

Finishen är OK och kameran kan monteras på skärmar av alla tjocklekar. Det finns också gängor för kamerastativ. (Foto: eMeet)

Användbara kompromisser

På plussidan är bilden helt utmärkt och i Full HD-upplösning (1920 x 1080 pixlar). Visserligen bara med 30 Hz uppdateringsfrekvens, medan dyrare webbkameror klarar 60 Hz. Fast hur många snabba actionscener är det egentligen på veckans möte med arbetsgruppen?

Optiken har fast fokus. Men återigen är problemet inte stort i praktiken, eftersom kameran är konstruerad för att man ska sitta på samma avstånd jämt, 40–60 cm från skärmen. Vilket stämmer väl överens med verkligheten.

Dina kollegor kommer att höra dig tydligt och se dig bättre än genom din bärbara dators inbyggda kamera. Men högtalarna är så dåliga att får svårt att höra vad de säger. (Foto: eMeet)

Bra mikrofoner

Det finns fyra inbyggda mikrofoner, som gör ett riktigt bra jobb med att fånga upp rösten och dämpa oväsen från omgivningen. Även på flera meters avstånd, från det bortersta hörnet av rummet går rösten igenom utan att drunkna i rumsklang. Det är faktiskt riktigt imponerande.

Hade högtalarna varit på samma nivå så hade vi haft en potentiell bästsäljare i våra händer. Men så är det inte.

Läs också Se bra ut när du jobbar hemifrån Razers webbkamera är inte bara för twitch-strömmare och gamers. Den är minst lika bra på att garantera en skarp och ljus bild från det provisoriska hemmakontoret.

Mobilens högtalare är bättre

I pressmaterialet beskrivs högtalarna som ”omnidirektionella” (rundstrålande) och med ”kristallklar ljudkvalitet”. Det är stora ord – men ord kostar ingenting. De två små högtalarna är monterade på var sin sida av kameran, där de spelar mot användaren. Vilket är OK. Ljudet är däremot allt annat än kristallklart. Faktum är att ljudet är så tunt och klent att de inbyggda högtalarna i de flesta mobiltelefoner gör ett bättre jobb.

Det finns bärbara datorer som har ännu sämre ljud, i så fall är högtalarna i eMeet C980 Pro en förbättring. Men för de flesta är kostnaden för de inbyggda högtalarna slöseri med pengar. Det finns en version utan högtalare, eMeet 960, som kostar lite drygt hälften och i övrigt verkar ha liknande specifikationer. Men den har vi inte testat.

EMeet C980 Pro
Med en webbkamera kan man vara med i möten utan att vara på plats. Och uppenbarligen även om man sitter i ett annat möte samtidigt … (Foto: eMeet)

Slutsats

EMeet C980 Pro är en ganska så billig webbkamera som – med varierande framgång – försöker göra tre saker samtidigt. Mikrofonerna är riktigt bra, kameran är lite mer medelmåttig – och högtalarna är rent sagt usla. Så dina kollegor kommer att kunna se dig bättre än genom datorns inbyggda kamera, och de kommer att höra dig klart och tydligt. Å andra sidan kommer du att ha svårt att höra vad de säger om du inte växlar över ljudet till skärmens eller laptopens inbyggda högtalare.

 

Karakter
eMeet C980 Pro
Basic

Home tycker

Enkel installation och lågt pris. Fyra mikrofoner med brusreducering. Inbyggda högtalare. Ingen autofokus. Bara en enda bildvinkel – och den är för bred. Högtalarna är tämligen usla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Cool egoistist-router

Den här blir laptop-användare beroende av

Häftigare surfplatta finns inte

Chromebooks för skolbänken

Gröna framsteg i små steg

Överkomlig, superlätt utan kompromisser

Ger dig internet i hela trädgården

Bästa Macen för de flesta

Den dyraste datorn vi har testat

Kan ni höra mig därute?

Ljud & Bild
Rulla till toppen