TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

Lenovo A740 i7 QHD

Skrivbordsbiografen

Enorm skärm med fantastiska färger. Och i priset ingår till och med en utmärkt PC.

forfatter
Publicerad 2015-08-11 - 05:00
L&B tycker
DVD-läsare och monsterstor pekskärm med testets bästa upplösning och supersnygg bild gör Lenovo till en perfekt skrivbordsbio.
Dyraste datorn. Dualcore-processorn hänger inte med i tunga program och extrautrustningen är plastig.
Specifikationer
 • Skärm: 27-tums 10-punkters multi-touch, QHD (2 570 x 1 440)
 • CPU: 2,8 GHz Intel Core i7 4558U (2 kärnor, 4 trådar)
 • Grafik: Nvidia GeForce GTX 850A
 • Internminne: 8 GB
 • Hårddisk: 1 TB
 • Operativsystem: Windows 8.1
 • Mått: 81,0 x 56,0 x 21,5 cm, 8,9 kg
 • Övrigt: Integrerad HD-webbkamera, wifi, Bluetooth, ethernet, 4 x USB 3.0, hörlursuttag, mikrofoningång, 6-i-ett-kortläsare, HDMI-utgång
Riktpris: 18000Pr. 2015-08-11 Produktsida

Kors, en sådan skärm! Lenovos namn förknippas i normala fall med utmärkta men lite grå, bärbara datorer för i synnerhet affärslivet. Men A740 är något helt annat. Skärmen är inte bara stor. Den är jättestor! Skillnaden mellan 23 och 27 tum i skärmstorlek är mycket maffigare än man tror. Och lägg märke till att den är en pekskärm. Upplösningen är QHD (2560 x 1440 pixlar).

Lenovo använder en Intel i7-processor på 2,8 GHz. Fast bara i dualcore-version. Det finns 8 GB RAM ombord och ett Nvidia GeForce GTX 850A-grafikkort med 2 GB RAM.

Det finns gott om klistermärken på baksidan av A740. Högtalarna är från JBL och ljudet är Dolby Home Theater-klassat. Vilket inte riktigt är samma sak som att ha en Dolby-hemmabio med JBL-högtalare. Men för att vara inbyggda högtalare i en flatskärm befinner sig ljudet helt klart den bättre änden.

Skärmen är 10-punkters multitouch men pekfunktionen fungerar inte riktigt lika övertygande och raskt som hos Dell.

Tangentbordet är lika kompakt som skärmen är gigantisk. Lenovo har fått plats med en full tangentlayout och numeriska knappar. Även om Enter-knappen är den smalaste jag har sett. Tangentbord och mus är gjorda av silvergrå plast och är okej för surfning och korta mail. Men sedan har vi nämnt allt bra som finns att säga om dem. Det ingår en extern DVD-RW-läsare. Den är gjord av plast, men på tillräckligt långt håll kan den förväxlas med blankpolerad aluminium.

Det kan inte ha varit enkelt att konstruera ett gångjärn som orkar hålla upp den tunga skärmen men samtidigt är enkelt att vinkla och ställa in i alla lägen från lodrätt till vågrätt. Men det har lyckats. Skärmen kommer dock lätt i gungning. Om någon stöter till bordet så börjar skärmen svaja långsamt i takt, vilket kan vara distraherande med en så stor yta.

 

Prestanda

Att en i7-processor inte alltid är en i7-processor bekräftas skoningslöst av Geekbench 3-mätningen. i7-4558U är en dualcore-processor och i multicore-testet får den 5984 poäng, vilket är ungefär hälften så mycket de övriga testdeltagarna (singlecore ger 2818). Browsermark-testet ger dock ett helt respektabelt värde på 5303, och grafiktestet 3DMark II hamnar på 3988. Det är nästan i gamer-klass. Även multiplattformstestet Cinebench R15 visar med 68,64 fps att det finns muskler för grafiska uppgifter.

Lenovo_a740

 

Slutsats

Lenovos A740:s starkaste kort är den enastående skärmen, som är stor, knivskarp och färgrik. Att svepa med handen över den för att bläddra mellan ikoner är ett sant nöje. Dessvärre är det ett kostsamt nöje! 18 000 kronor är mycket pengar för en i7-dualcore-maskin utan 4K-skärm. Om önskelistan har en hemmabio för skrivbordet överst så är A740 dock ett mycket bra val. Och tack vare ett grafikkort av bättre sort så klarar datorn ett 3D-spel också.

Benchmark:
GeekBench 3: 5 984 (multi), 2 818 (single)
Browsermark: 5 303
3DMark 11: 3 988
CineBench R15: 68,64 fps

Lenovo_a740_side

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)

Också i detta test:

Apple iMac 21,5 tum

Genomtänkt in i minsta detalj

Apple är världsmästare på att bygga läckra prylar med suverän byggkvalitet.

Välgjord design inifrån och ut. Allt är läckert och gränssnittet är smidigast på marknaden. Skärmen och ljudet är i topp.
Du får mer muskler för pengarna hos konkurrenterna, som dessutom har antingen pekskärm eller gamer-grafik.

MSi AG240 2PE 0033EU

Schäfer i ulvakläder

Vem har sagt att röd är en töntig färg? MSi:s grymt designade all-in-one trivs i gamer-lokalen.

Grym design som lär tilltala MSi:s stamkunder. Testets snabbaste dator och till lägst pris. Inbyggd DVD-läsare.
Skärmen har ingen pekfunktion och det ingår varken tangentbord eller mus. Grafikkortet har ett år på nacken.

Dell Inspiron 2350

Diskret och allsidig arbetshäst

Snabb processor och läcker pekskärm till rimligt pris. Hos Dell får du allt på en gång.

Stor, läcker 10-punkters pekskärm för 12 000 kronor! Snabb CPU och massor av RAM gör Dell till ett bra köp.
Grafikprestanda är inte imponerande och andra konkurrenter har bättre ljud och bild.
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna en kommentar

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Häftigare mesh-nätverk hittar du knappast Visst kostar det mycket pengar. Men om du vill ha det snabbaste och bästa mesh-nätverket är Asus den nya kungen.
Bättre täckning och snabbare nätverk – till lägre pris Nu får du högre hastighet och bättre stabilitet. Och till ett förvånansvärt bra pris. Läs vårt test av två billiga mesh-nätverk.
Berlin: Logitech vill vara kreatörernas bästa vän Logitech avslöjar en stor satsning på den kreativa och lekfulla publiken. Vi är på Logi Play i Berlin.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
Skarpaste ultraportabla någonsin Dell XPS 13 Plus är den skarpast designade ultrabook-datorn vi någonsin har sett. Nästan för designad, faktiskt.
Kontorsutrustning behöver inte vara grå Logitech lanserar nya webbkameror och headset för kontoret - i fräscha färger
Följ Ljud & Bild