Apple iMac 21,5 tum

Genomtänkt in i minsta detalj

Apple är världsmästare på att bygga läckra prylar med suverän byggkvalitet.
Ljud & Bild tycker
Välgjord design inifrån och ut. Allt är läckert och gränssnittet är smidigast på marknaden. Skärmen och ljudet är i topp.
Du får mer muskler för pengarna hos konkurrenterna, som dessutom har antingen pekskärm eller gamer-grafik.
Specifikationer
  • Skärm: 21,5-tums Full-HD (1920 x 1080)
  • CPU: 2,7 GHz Intel Core i5-4570 (4 kärnor, 4 trådar)
  • Grafik: Intel Iris Pro
  • Internminne: 8 GB
  • Hårddisk: 1 TB
  • Operativsystem: Mac OSX 10
  • Mått: 52,8 x 45,0 x 17,5 cm, 5,7 kg
  • Övrigt: Integrerad HD-webbkamera, wifi, Bluetooth, ethernet, 4 x USB 3.0, 2 x Thunderbolt, hörlursuttag, mikrofoningång, SD/MMC/MS-kortläsare
forfatter

Apples datorer har många väldigt passionerade anhängare – och många lika passionerade motståndare. Bortsett från att det råder delade meningar om innanmäte och operativsystem så är läckerhetsfaktorn enorm hos Apple. De mjuka metallytorna är ett snäpp mer silkeslena än hos konkurrenterna. Och de rundade hörnen har precis rätt avrundning. Till och med strömkabeln är välgjord. Apple iMac påminner helt enkelt om lexikondefinitionen av ”läcker design”!

Dell och Lenovo har gömt elektroniken i skärmens fot men Apple har integrerat den i skärmen. Det innebär att foten gått att göra millimetertunn och smal. Skärmen nästan svävar ovanför skrivbordet. Tangentbordet i aluminium och musen i kritvit högglansplast är lika ultrakompakta och slanka.

iMac-datorn finns i olika hastigheter och skärmstorlekar, ända upp till en 27-tums bjässe med 5K-skärm (och 3,9 GHz i7-processor). I den här något billigare modellen får man dock nöja sig med Full-HD-upplösning (1920 x 1080).

På papperet är 21,5-tums iMac inte testets mest kraftfulla dator. Medan de andra deltagarna är utrustade med Intel i7-processorer i olika varianter så sitter det en 2,7 GHz i5-4570 CPU i Apple-datorn. Men som synes av prestandatestet är den mest kraftfulla i5-processorn faktiskt snabbare än de minsta varianterna av i7:an.

 

Välgjord tangentbord och mus

Den medföljande utrustningen är av lika hög klass som resten av maskinen. Tangentbordet av aluminium är superkompakt och tunt och hela ovansidan av den glänsande musen är en pekplatta. Med det sagt så skulle jag ändå välja ett fullvuxet tangentbord med längre slaglängd på tangenterna om jag skulle skriva en lång artikel på datorn.

Apple har nästan tagit patent på att vara ”den användarvänliga datorn”. Riktigt så enkelt är det inte i verkligheten. I en del situationer har de gjort så mycket för att skydda användaren från krångliga val att det är onödigt omständligt. Till exempel att installera program som inte kommer från Apples egen App Store.

 

Prestanda

Även om iMacen får ”nöja sig” med en i5-processor så innebär det ingen klar nackdel i prestandatesterna. I Geekbench får den singlecore-resultatet 2922 och multicore 9404. Det är lika mycket som de i7-drivna maskinerna från Dell och MSI. Och nästan dubbelt så mycket som Lenovos multicore-resultat.

Eftersom Apple-datorn kör OS X så går det inte att köra 3DMark-grafiktestet. Men i Browsermark kommer den upp i testets bästa resultat: 7723.

 

Slutsats

Med sin superläckra design och sitt genomarbetade gränssnitt är det svårt att vara likgiltig inför iMacen. Den har vare sig pekskärm eller spelgrafik. Men däremot en enastående skärmbild, lika lysande ljud och ett operativsystem där allting fungerar. Om du ”bara” vill ha en dator med en enkel användarupplevelse och inte behöver superdatorprestanda är det här du ska lägga pengarna.

Benchmark:
GeekBench 3: 9 404 (multi), 2 922 (single)
Browsermark: 7 723
3DMark 11: –
CineBench R15: 33,37 fps

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Lenovo A740 i7 QHD

Skrivbordsbiografen

Enorm skärm med fantastiska färger. Och i priset ingår till och med en utmärkt PC.

DVD-läsare och monsterstor pekskärm med testets bästa upplösning och supersnygg bild gör Lenovo till en perfekt skrivbordsbio.
Dyraste datorn. Dualcore-processorn hänger inte med i tunga program och extrautrustningen är plastig.

MSi AG240 2PE 0033EU

Schäfer i ulvakläder

Vem har sagt att röd är en töntig färg? MSi:s grymt designade all-in-one trivs i gamer-lokalen.

Grym design som lär tilltala MSi:s stamkunder. Testets snabbaste dator och till lägst pris. Inbyggd DVD-läsare.
Skärmen har ingen pekfunktion och det ingår varken tangentbord eller mus. Grafikkortet har ett år på nacken.

Dell Inspiron 2350

Diskret och allsidig arbetshäst

Snabb processor och läcker pekskärm till rimligt pris. Hos Dell får du allt på en gång.

Stor, läcker 10-punkters pekskärm för 12 000 kronor! Snabb CPU och massor av RAM gör Dell till ett bra köp.
Grafikprestanda är inte imponerande och andra konkurrenter har bättre ljud och bild.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.