TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Allt-i-ett-datorer

Kraft och elegans

Om platsen är trång och datorn även ska ta hand om TV och underhållning så är lösningen en allt-i-ett.

forfatter
Publicerad 2015-08-11 - 06:00
Produkter i testet
 • Apple iMac 21,5 tum
 • Lenovo A740 i7 QHD
 • MSi AG240 2PE 0033EU
 • Dell Inspiron 2350
 • Skolstarten närmar sig och många studenter har flyttat för att komma närmare studierna. För vissa betyder det också ett goddag till den första egna lägenheten – och ett farväl till vardagsrummets storskärms-TV. I stället får man försöka utnyttja den begränsade ytan ner till sista kvadratmillimetern. Datorn – för en sådan måste man ju under alla omständigheter ha – får därför gärna fungera både som TV och underhållningscentral.

  I det här testet har vi hittat fyra superrelevanta alternativ som klarar det mesta utan att vare sig ockupera hela lägenheten eller tömma studielånskontot fullständigt. Och som till och med ser bra ut. Tre av dem är rent eleganta, och den fjärde är tuff!

   

  Bärbar teknik på skrivbordet

  En allt-i-ett-dator (eller engelska ”all-in-one”) är en hopbyggd enhet som har skärm och dator i samma skal. Att pressa in en hel, fullvuxen dator på ingen plats alls verkar helt omöjligt vid första anblicken. Tills man inser att det ju är just det som hänt i varje bärbar dator som vi stoppar i ryggsäcken. En allt-i-ett-dator är i praktiken en bärbar dator med en storskärm och ett externt tangentbord.

  Allt-i-ett-datorn kan förena den stationära datorns fina skärm med laptopens kompakta elegans. Men man löper naturligtvis risken att i stället få skrivbordsdatorns klumpighet i förening med den bärbara datorns lägre prestanda.

   

  Ingen plats för utbyggning

  På grund av platskraven finns det begränsade möjligheter att bygga ut RAM-minne och hårddisk i en integrerad allt-i-ett-dator. Allt annat måste göras via USB-porten. Uppgradering till snabbare grafikkort är alltså omöjligt. Och moderkort och CPU likaså.

  Vi har valt att titta närmare på datorer i prisklassen 10 000 till 20 000 kronor. För den summan får man rejäla maskiner med processorkraft som även räcker till lite tyngre uppgifter, som bildbehandling och video. Ingen av dem är fartdårar men de är snabbare än de flesta bärbara på samma prisnivå. Och så ingår det en stor skäm också, som på två av testdeltagarna till och med har 10-punkters multitouch. Flera av dem har tillräckligt med muskler för att spela spel.

   

  Ingen TV

  Även om de är avsedda att stå i vardagsrummet eller arbetsrummet så har ingen av datorerna inbyggd TV-mottagare, som vi har sett förut när vi har testat all-in-one-datorer. Det behöver inte vara något problem, mer och mer TV blir IP-baserad och både telebolag och TV-kanaler visar programmen via internet. Skulle du ändå vilja krångla med TV från etern så går det att köpa en extern TV-mottagare till USB-porten för ett par hundralappar.

   

  Så testade vi

  De fyra datorerna sattes i hårt arbete på redaktionen där de fick delta i den dagliga produktionen, kompletterat av mer fritidsorienterade uppgifter som spel och film, plus TV från antingen nätet eller en TV-mottagare.

  Testet avslutades med en benchmark-mätning med våra standardtest Geekbench 3 och Browsermark, som oberoende av operativsystem och processortyp mäter prestanda med vardagsuppgifter. För att ta reda på datorernas förmågor på underhållningsfronten utförde vi dessutom grafiktesterna 3DMark 11 och Cinebench R15.

   

  Produkter i testet

  Apple iMac 21,5 tum

  Genomtänkt in i minsta detalj

  Apple är världsmästare på att bygga läckra prylar med suverän byggkvalitet.

  Välgjord design inifrån och ut. Allt är läckert och gränssnittet är smidigast på marknaden. Skärmen och ljudet är i topp.
  Du får mer muskler för pengarna hos konkurrenterna, som dessutom har antingen pekskärm eller gamer-grafik.

  Lenovo A740 i7 QHD

  Skrivbordsbiografen

  Enorm skärm med fantastiska färger. Och i priset ingår till och med en utmärkt PC.

  DVD-läsare och monsterstor pekskärm med testets bästa upplösning och supersnygg bild gör Lenovo till en perfekt skrivbordsbio.
  Dyraste datorn. Dualcore-processorn hänger inte med i tunga program och extrautrustningen är plastig.

  MSi AG240 2PE 0033EU

  Schäfer i ulvakläder

  Vem har sagt att röd är en töntig färg? MSi:s grymt designade all-in-one trivs i gamer-lokalen.

  Grym design som lär tilltala MSi:s stamkunder. Testets snabbaste dator och till lägst pris. Inbyggd DVD-läsare.
  Skärmen har ingen pekfunktion och det ingår varken tangentbord eller mus. Grafikkortet har ett år på nacken.

  Dell Inspiron 2350

  Diskret och allsidig arbetshäst

  Snabb processor och läcker pekskärm till rimligt pris. Hos Dell får du allt på en gång.

  Stor, läcker 10-punkters pekskärm för 12 000 kronor! Snabb CPU och massor av RAM gör Dell till ett bra köp.
  Grafikprestanda är inte imponerande och andra konkurrenter har bättre ljud och bild.
  forfatter

  John Hvidlykke

  (f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Ut ur mörkret Om du är trött på bildbrus och matta, urvattnade färger, är Logitech Litra Glow en billig lösning.
  Dell-datorer för vardagliga behov Förnuft och återvunna material är ledorden för Dell Inspirons nya modeller för skrivbordet och ryggsäcken.
  Inga reservdelar: Kunder får vänta i flera månader Apple släpar efter med reparationer.
  Dell XPX med större minimalism 2022-generationen av Dell XPS 13 ultrabook bantad 1,8 gånger på insidan.
  Koloss på lerfötter Samsung Galaxy Book2 Pro 360 är ett bra exempel på en god idé som är dåligt genomförd.
  Philips: Två datorskärmar för arbete och fritid Hemmakontor eller bortakontor? Philips datorskärmar har inbyggt ljud och kamera.
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend