Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Samsung XE340XDA-KA1SE

Plastic fantastic för pengarna

Samsungs Galaxy Chromebook Go lever upp till namnet "Go". Den är härligt lätt att använda. Trots plastdesignen är Go presentabel från utsidan, men skärmen är en liten besvikelse.

Skrivet av / 2023-08-26 - 16:23
Samsung XE340XDA-KA1SE
Natasja Broström

Samsungs grå Galaxy Chromebook Go är en väldesignad bärbar dator. Med en vikt på 1,45 kg, rundade kanter och ett elegant hölje är Go snygg att titta på och enkel att använda när man är på språng.

 

Maskinen kan dock inte dölja det faktum att den är gjord av plast. Även om Galaxy Go har klarat flera Mil-STD-810G-tester, inklusive fall- och vibrationstester, känns den inte helt robust vid användning. Omvänt gör ett chassi av plast att den också är lätt.

Wi-Fi 6 och en 720p webbkamera, bland andra funktioner, gör Samsungs Galaxy-maskin till ett bra val för studiearbete (Foto: Samsung)

Svart i svart

När man öppnar locket ser man ett svart inre. Skärmens kanter och hela underdelen har samma mattsvarta utseende. Tangenterna är stora och bekväma att använda. En pekplatta på hela 14 cm (diagonalt) är lite för stor och kan störa ditt arbete om din handled eller tumme råkar träffa den.

Även om känslan av grovkornig plast, snarare än hård och slät, märks i fingertopparna, fungerar tangentbordet troget och stabilt.

Samsungs Chromebook är däremot en besvikelse när det kommer till skärmen. Med en upplösning på 1 366 x 768 eller 780p, kan man inte förvänta sig något speciellt eller en klar, ljusstark skärm som kan användas utomhus.

Samsungs Galaxy Chromebook Go kan läggas platt, vilket inte hjälper den redan matta skärmen. (Foto: Natasja Broström)

Resten av specifikationerna, inklusive en Intel N4500-processor och 4 GB minne, understryker att Galaxy Go inte är avsedd för spel och hemmabio. Däremot får du, i linje med smeknamnet ”Go”, stöd för Wi-Fi 6, SIM-kortläsare och Bluetooth i version 5.1.

Slutsats

Galaxy Chromebooks processor vill inte leka med Geekbench i dess senaste 6:e version, så i stället körde vi Go genom bland annat Octane 2.0 plus. Här gav single core en poäng på 25 644 och dual core 108 667. Resultatet placerar Galaxy Go i gruppen av laptops med 5:e generationens i5-processorer.

Precis som Asus Chromebook CM14 Flip, som ingår i grupptestet, har Samsung Galaxy Go en egenhet. Skärmen på båda maskinerna kan vinklas bakåt maximalt 90 grader. Vid en vinkel utöver det lyfts den (Foto: Natasja Broström)

Resultaten är inte uppseendeväckande, men Samsungs Chromebook försöker inte heller lura oss. Specifikationerna talar för sig själva: maskinen är avsedd för lätt arbete i molnet på språng, inte för Call of Duty multiplayer på den högsta inställningen eller hemmabio i 4K.

Karakter
Samsung Galaxy Chromebook Go
Basic

Home tycker

En absolut mobil chromebook som klarar det mesta en student behöver på resande fot. Bra tangentbord, tilltalande design och testets lägsta vikt. Känslan av plast är närvarande från insidan till utsidan. Ingen skrytmaskin, men en maskin för det mest grundläggande.

Också i detta test:

3 Chromebooks

Asus Chromebook CM1402FM2A

Elegant men tungarbetad

Grupptestets designälskling har en fin skärm, men plågas av dumma val från Asus sida. Tangentbordet floppar och vikten urholkar glädjen i att använda som surfplatta.

Rejäl arbetshäst med längre batteritid än vad Asus lovar. Bekväm högblank skärm. Vattenresistent tangentbord. Stödjer användning av penna.
Tung när den används som surfplatta, och skärmens underkant stöter mot ytan i vinklar över 90 grader.
Läs hela testet

Acer CB314-1H/CB314-1HT

En positiv överraskning

Testets prismässiga lågpunkt visar sig vara den mest positiva överraskningen. Skärmen är Acers akilleshäl.

Fint tangentbord med stora, responsiva tangenter som ger ett behagligt och effektivt klickljud.
Saknar muskler för mer än enkelt kontorsarbete. Skärmen är matt i ljus och färger.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

  • Prova LB+ i 14 dagar
    Bara 14:-

    Förnyas efter 14 dagar, ingen bindningstid.

  • LB+ Total i 12 mån
    Bara 125 kr/mnd

    Du sparar 288 :-

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Gröna framsteg i små steg

Överkomlig, superlätt utan kompromisser

Ger dig internet i hela trädgården

Bästa Macen för de flesta

Den dyraste datorn vi har testat

Kan ni höra mig därute?

Rulla till toppen