Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Acer CB314-1H/CB314-1HT

En positiv överraskning

Testets prismässiga lågpunkt visar sig vara den mest positiva överraskningen. Skärmen är Acers akilleshäl.

Av / 2023-08-26 - 16:21
Acer CB314-1H/CB314-1HT
Natasja Broström

Vid första anblicken känns Chromebook 314 som vad den är: En bärbar dator i den nedre delen av prisklassen. Med en vikt på 1,5 kg är Acers bärbara dator den näst lättaste i testet. Insidan gör inte heller Chromebook 314 till en tungviktare. SSD-disken är bara på 64 GB och du får bara en dubbelkärnig Intel-processor.

Höljet och tangentbordet är omisskännligt plastiga, men trots en ljussvag 14-tums skärm och lätta specifikationer vinner Acer Chromebook 314 vid en närmare granskning. Med en prislapp på mindre än 3 800 kronor är den definitivt värd att överväga för studentbruk.

Acers Chromebook gör inte mycket väsen av sig. Den använder till och med den äldre USB-A-standarden. (Foto: Acer)

För- och nackdelar

Så snart 314 fälls upp visar skärmen sina svagheter. Visst, vi får 1 080p, vilket är en godkänd Full HD-skärm, och en rimlig uppdateringsfrekvens på 60 Hz, men färgerna är matta och bleka. Det är knappast avgörande för studieanvändning, men i ljusstarka miljöer är mattheten ett problem. Det påverkar till exempel kontrasten vid samtal via den inbyggda 720p-webbkameran och vid olika betraktningsvinklar.

Chromebook 314 har ingen pekskärm och kan inte vändas 180 grader. Skärmen stöter dock inte emot underlaget om man vinklar den mer än 90 grader bakåt. Detta är däremot ett problem för testets två andra utmanare från Samsung och Asus.

Chromebook 314:s skärm kan vinklas längre bak än bara 90 grader utan att stöta emot bordet. Detta förbättrar betraktningsvinkeln. (Foto: Natasja Broström)

Där Chromebook 314 verkligen tar poäng är tangentbordet. Med stora, responsiva tangenter och ett behagligt klickljud är Acers maskin trevlig att arbeta på. Det samma gäller den snabba och följsamma pekplattan.

Förnuftig när du är på språng

Sett till ytan kan Chromebook 314 verka tung och klumpig. Men skenet bedrar eftersom maskinen har vänliga, mjuka hörn som gör den lätt att packa ner i väskan. Med en vikt på 1,5 kg uppfyller Acers maskin i stort sett vad vi bad om: en bärbar dator för studenter.

Å andra sidan får du nöja dig med en delad Intel UHD-grafikprocessor och fyra portar, två med USC-A och två med USB-C, och ingen minneskortläsare. Spel eller Youtube-videor är inget nöje på Chromebook 314.

Acers Chromebook har en snygg design utan att vara prålig. Den väger bara 1,5 kilo och är lätt att bära med sig. (Foto: Acer)

Två anmärkningar dock: Batteritiden i tester är två timmar längre än Acer hävdar, och N4020-processorn uppfyller minimikravet för att spela Minecraft, om man skulle ha lust att göra det.

Slutsats

Eftersom man inte kan få allt i livet finns det en nackdel med att välja Chromebook 314. I våra prestandatester förlorar Acers maskin mot konkurrenterna. Varken när det gäller processor, grafiska muskler eller övergripande prestanda är Chromebook 314 någon högpresterare. I Octane 2.0 Plus ligger Asus maskin under prestandan för en äldre Intel i5-3317U CPU.

Men om du letar efter en lättviktig skrivmaskin med ett inbyggt (gratis) kontorspaket för studier är Acer Chromebook 314 14″ FHD fortfarande ett bra val.

Karakter
Acer CB314-1H/CB314-1HT
Basic

Home tycker

Fint tangentbord med stora, responsiva tangenter som ger ett behagligt och effektivt klickljud. Saknar muskler för mer än enkelt kontorsarbete. Skärmen är matt i ljus och färger.

Också i detta test:

3 Chromebooks

Samsung XE340XDA-KA1SE

Plastic fantastic för pengarna

Samsungs Galaxy Chromebook Go lever upp till namnet "Go". Den är härligt lätt att använda. Trots plastdesignen är Go presentabel från utsidan, men skärmen är en liten besvikelse.

En absolut mobil chromebook som klarar det mesta en student behöver på resande fot. Bra tangentbord, tilltalande design och testets lägsta vikt.
Känslan av plast är närvarande från insidan till utsidan. Ingen skrytmaskin, men en maskin för det mest grundläggande.
Läs hela testet

Asus Chromebook CM1402FM2A

Elegant men tungarbetad

Grupptestets designälskling har en fin skärm, men plågas av dumma val från Asus sida. Tangentbordet floppar och vikten urholkar glädjen i att använda som surfplatta.

Rejäl arbetshäst med längre batteritid än vad Asus lovar. Bekväm högblank skärm. Vattenresistent tangentbord. Stödjer användning av penna.
Tung när den används som surfplatta, och skärmens underkant stöter mot ytan i vinklar över 90 grader.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Personlig assistent med ChatGPT

Pekskärm överallt

MacBook Air har blivit något snabbare men också dyrare

Får det lov att vara en extra skärm?

Köp en – betala för tre

Två-i-ett-PC som har allt

Fanken, vad snabbt det går!

För två år sedan hade den kostat det dubbla

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Rulla till toppen