Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Sony VAIO Tap 11 SVT1121B2E

Lite för tunn

Sony VAIO Tap 11 är testets tunnaste och lättaste deltagare, men vi tycker inte att hybridkonceptet håller.

Av / 2014-03-11 - 05:00
Sony VAIO Tap 11 SVT1121B2E
Peter Gotschalk

Sony VAIO Tap 11 är så mycket hybrid att skärmen, som alltså kan fungera som självständig surfplatta, och tangentbordet inte ens går att koppla ihop rent fysiskt. I stället ansluts tangentbordet till skärmen via Bluetooth, och skärmen kan stå på egen hand med hjälp av ett litet böjligt stödben på baksidan. Det fungerar så länge skärmen kan stå på ett bord eller någon annan plan yta, men om man vill sitta med datorn i knät får man nöja sig med att använda surfplattedelen. Både hela datorn och båda delarna var och en för sig har en mycket tunn och lätt design, och Sony VAIO Tap 11 är helt klart den enda Windows-maskinen i testet som kan hänga med på samma nivå som Apples MacBook Air när det gäller utförande. Så länge vi pratar om det estetiska, vill säga, för det är lite si och så med användarvänligheten. Bluetooth-tangentbordet är nämligen helt uselt. Tangenterna har i princip ingen slaglängd och styrplattan är testets minsta. Och även om VAIO Tap 11 inte direkt kan beskyllas för att vara något atomkraftverk så väsnas fläkten så mycket att den påminner om en gör-det-själv-dator från 90-talet.

Å andra sidan är det väl snudd på mest teknik från 90-talet som Sony stoppat i VAIO Tap 11. Den är nämligen utrustad med en Pentium-processor från Intel. Föga överraskande är prestanda inte imponerande, även om specifikationerna på papperet är bättre än man kan förvänta sig av så gammal teknik. Geekbench 3-resultatet är 1125 (single-core) och 2042 (multi-core), vilket faktiskt är samma som vi fick ut av Samsungs ATIV Smart PC Pro, även om den har en betydligt snabbare 1,7 GHz Intel Core i5-processor. Inte desto mindre är VAIO Tap 11 lite av en prövning att använda till vardags. Vi upplevde i varje fall små pauser och annat så fort vi till exempel lyssnade på streamad musik och öppnade en webbsida samtidigt.

Ett par ord beröm är dock på sin plats. VAIO Tap 11 har förmodligen testets läckraste skärm. Den har Full HD-upplösning (1080p) och samma Triluminos-skärmteknik som Sony har i några av deras Bravia-TV-apparater. Det fylliga ljudet är också godkänt, även om det har en tendens att förvränga och skorra lite i den djupaste basen. Det går dock att delvis att justera med hjälp av den medföljande VAIO Audio Utility-programvaran som har en equalizer.

Slutsats
Triluminos-tekniken och 1080p-upplösningen innebär att Sony VAIO Tap 11 har testets bästa skärm, men själva konstruktionen är mer än lovligt hybrid-aktig eftersom tangentbordet och styrplattan är miserabla. Detsamma gäller prestanda, och vi får ont i öronen av den högljudda fläkten.

Home tycker

Testets snyggaste skärm i full HD-upplösning samt en mycket tunn och lätt design. Kan bara användas med tangentbord om skärmen står på ett bord. Och tangentbordets styrplatta är usel. Högljudd fläkt och föråldrad Pentium-teknik.

Också i detta test:

11-tums bärbara datorer

Acer Aspire V5-122P-61454G50nss HD touch

Mycket för lite

Man får mer än man betalar för om man köper Acer Aspire V5-122P.

Acer Aspire V5-122P kostar mindre än de flesta smartmobiler och ändå får man en fullt fungerande Windows-dator. Med hela 500 GB hårddisk.
Kanske den långsammaste datorn vi kommer att testa i år. Oväsen från fläkten och billig plastkänsla fulländar intrycket av en dator som är budget rakt igenom.
Läs hela testet

Samsung ATIV Smart PC Pro 700T1C-H01

En riktig bjässe

Samsung ATIV Smart PC Pro är egentligen en hybriddator som fungerar som surfplatta med tillhörande tangentbordsdocka. Men hela härligheten väger för mycket.

Har Full-HD-upplösning, strålande ljud och kan köra mobilt internet.
Hybridkonstruktionen är en smula opraktisk och hela konstruktionen med skärm och tangentbordsdocka är lite för tung. Batteritiden hade kunnat vara bättre och skärmen är en smula ljussvag.
Läs hela testet

ASUS Transformer Book Trio TX201L

Men det är ju tre saker…

ASUS Transformer Book Trio är både en surfplatta och en bärbar och stationär dator. Och har både Android och Windows.

Robust och användarvänlig design kombinerat med höga prestanda. Och så kör den både Android och Windows och kan användas både som surfplatta och som bärbar och stationär dator.
En smula för tung och har en rad barnsjukdomar som är förknippade med att Windows och Android ska köra ihop.
Läs hela testet

Lenovo IdeaPad Yoga 11S

Smidig men lite för slö

Den här ultrabooken heter inte Yoga för intet. Den vänder ut och in på både sig själv och din plånbok!

Hybridkonstruktionen som gör att datorn kan snurra 360 grader runt sin egen axel är den bästa vi har sett och byggkvaliteten är suverän. Detsamma gäller ljudkvaliteten.
Dessvärre är skärmen lite för ljussvag för vår smak, och upplösningen är medelmåttig.
Läs hela testet

Apple MacBook Air

Effektiv maskin i läckert skal

Rent tekniskt ligger MacBook Air längst fram i utvecklingen, bortsett från på en punkt.

MacBook Air har lång batteritid, ett användarvänligt och ergonomiskt tangentbord i fullstorlek samt en stor styrplatta, och designen i aluminium är både läcker och robust. Prestanda är höga och blixtsnabbt 802.11ac-nätverk gör datorn framtidssäker.
Det var en besvikelse att nuvarande MacBook Air-generation inte fick Retina-skärm, och skärmupplösningen kunde vara högre. SD-kortläsare hade också varit praktiskt.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Personlig assistent med ChatGPT

Pekskärm överallt

MacBook Air har blivit något snabbare men också dyrare

Får det lov att vara en extra skärm?

Köp en – betala för tre

Två-i-ett-PC som har allt

Fanken, vad snabbt det går!

För två år sedan hade den kostat det dubbla

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Rulla till toppen