Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: ASUS Transformer Book Trio TX201L

Men det är ju tre saker…

ASUS Transformer Book Trio är både en surfplatta och en bärbar och stationär dator. Och har både Android och Windows.

Av / 2014-03-11 - 05:00
ASUS Transformer Book Trio TX201L
Peter Gotschalk

Vid första anblicken ser ASUS Transformer Book Trio ut som en helt vanlig 11-tums laptop, men precis som ett par andra testdeltagare så kan den agera surfplatta om man tar bort skärmen från tangentbordsdockan.

Det vill säga: bortsett från att tangentbordsdockan inte alls är någon docka. Hela Windows-datorn sitter i tangentbordet, och skärmen är en självständig surfplatta med egen processor, egna appar, eget minne och eget operativsystem! Var för sig är skärmen och tangentbordet alltså en Android-surfplatta och ett slags stationär Windows-dator som går att koppla till en extern skärm via HDMI eller DisplayPort. Och kopplar man ihop de två delarna får man en bärbar dator som kan köra både Android och Windows, precis hur man vill.

Som Android-surfplatta är Transformer Book Trio inte den snabbaste (Geekbench 3 gav 445 poäng single-core och 1047 multi-core), men som Windows-dator är den testets snabbaste med 2940 respektive 5067 poäng i Geekbench 3. När skärmen agerar skärm för den bärbara datorn har den full-HD-upplösning och en snygg, skarp bild. Ljudet styrs av B&O:s ICEpower-teknik och det klarar sig riktigt bra, även om volymen inte direkt slår undan benen på oss. Vårt testexemplar hade en vanlig hårddisk på 500 gigabyte, men för (ännu) en extra slant går det att byta upp sig till SSD. Datorn är gjord av borstad aluminium och känns både robust och stabil. Tangentbordet är också utmärkt med stora knappar som har en bra slaglängd och sitter på tillräckliga avstånd. Vikten och tjockleken är i största laget för de flesta (1,7 kilo och 2,32 cm), men i paketet ingår ju trots allt två, separata datorer.

Största nackdelen med Transformer Book Trio är en barnsjukdom som ASUS förhoppningsvis kan bota! Om skärm och tangentbord är hopkopplade och man har växlat till Android så får man inte låta datorn gå i viloläge. Då får man en svart skärm som är mycket svår att bli av med. Anledningen är att Windows inte kan ”väcka” skärmen om den har svartnat när Android är aktiverat. Det är korkat, ASUS!

Slutsats
ASUS Transformer Book Trio försöker sig på mycket på samma gång och lyckas faktiskt leva upp till de flesta förväntningarna. Det är dumt att det inte fungerar helt oproblematiskt med två operativsystem på en gång, men som Windows-bärbar slår den här datorn konkurrenterna med hästlängder. Prestanda ligger i topp, detsamma gäller byggkvalitet och användarvänlighet, och vare sig skärmen eller ljudet går att klaga på.

Home tycker

Robust och användarvänlig design kombinerat med höga prestanda. Och så kör den både Android och Windows och kan användas både som surfplatta och som bärbar och stationär dator. En smula för tung och har en rad barnsjukdomar som är förknippade med att Windows och Android ska köra ihop.

Också i detta test:

11-tums bärbara datorer

Acer Aspire V5-122P-61454G50nss HD touch

Mycket för lite

Man får mer än man betalar för om man köper Acer Aspire V5-122P.

Acer Aspire V5-122P kostar mindre än de flesta smartmobiler och ändå får man en fullt fungerande Windows-dator. Med hela 500 GB hårddisk.
Kanske den långsammaste datorn vi kommer att testa i år. Oväsen från fläkten och billig plastkänsla fulländar intrycket av en dator som är budget rakt igenom.
Läs hela testet

Samsung ATIV Smart PC Pro 700T1C-H01

En riktig bjässe

Samsung ATIV Smart PC Pro är egentligen en hybriddator som fungerar som surfplatta med tillhörande tangentbordsdocka. Men hela härligheten väger för mycket.

Har Full-HD-upplösning, strålande ljud och kan köra mobilt internet.
Hybridkonstruktionen är en smula opraktisk och hela konstruktionen med skärm och tangentbordsdocka är lite för tung. Batteritiden hade kunnat vara bättre och skärmen är en smula ljussvag.
Läs hela testet

Sony VAIO Tap 11 SVT1121B2E

Lite för tunn

Sony VAIO Tap 11 är testets tunnaste och lättaste deltagare, men vi tycker inte att hybridkonceptet håller.

Testets snyggaste skärm i full HD-upplösning samt en mycket tunn och lätt design.
Kan bara användas med tangentbord om skärmen står på ett bord. Och tangentbordets styrplatta är usel. Högljudd fläkt och föråldrad Pentium-teknik.
Läs hela testet

Lenovo IdeaPad Yoga 11S

Smidig men lite för slö

Den här ultrabooken heter inte Yoga för intet. Den vänder ut och in på både sig själv och din plånbok!

Hybridkonstruktionen som gör att datorn kan snurra 360 grader runt sin egen axel är den bästa vi har sett och byggkvaliteten är suverän. Detsamma gäller ljudkvaliteten.
Dessvärre är skärmen lite för ljussvag för vår smak, och upplösningen är medelmåttig.
Läs hela testet

Apple MacBook Air

Effektiv maskin i läckert skal

Rent tekniskt ligger MacBook Air längst fram i utvecklingen, bortsett från på en punkt.

MacBook Air har lång batteritid, ett användarvänligt och ergonomiskt tangentbord i fullstorlek samt en stor styrplatta, och designen i aluminium är både läcker och robust. Prestanda är höga och blixtsnabbt 802.11ac-nätverk gör datorn framtidssäker.
Det var en besvikelse att nuvarande MacBook Air-generation inte fick Retina-skärm, och skärmupplösningen kunde vara högre. SD-kortläsare hade också varit praktiskt.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Personlig assistent med ChatGPT

Pekskärm överallt

MacBook Air har blivit något snabbare men också dyrare

Får det lov att vara en extra skärm?

Köp en – betala för tre

Två-i-ett-PC som har allt

Fanken, vad snabbt det går!

För två år sedan hade den kostat det dubbla

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Rulla till toppen