TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

ASUS Transformer Book Trio TX201L

Men det är ju tre saker…

ASUS Transformer Book Trio är både en surfplatta och en bärbar och stationär dator. Och har både Android och Windows.

forfatter
Publicerad 2014-03-11 - 05:00
L&B tycker
Robust och användarvänlig design kombinerat med höga prestanda. Och så kör den både Android och Windows och kan användas både som surfplatta och som bärbar och stationär dator.
En smula för tung och har en rad barnsjukdomar som är förknippade med att Windows och Android ska köra ihop.
Specifikationer
 • Operativsystem: Windows 8.1 + Android 4.2 Jelly Bean
 • Skärm: 11,6-tums FHD IPS, 1920 x 1080
 • Processor: 1,8 GHz Intel Core i7 + Intel Atom Z2560
 • Internminne: 4 GB DDR3L SDRAM + 2 GB DDR2 RAM
 • Hårddisk: 500 GB HDD + 16 GB + microSD (max 64 GB)
 • Trådlöst: 802.11 ac/a/b/g/n, Bluetooth 4.0 + 802.11 a/b/g/n
 • Anslutning: 2 x USB 3.0, Micro HDMI, mini Display Port + microUSB, microSD
 • Mått: 30,5 x 1,34 x 19,4 cm + 30,5 x 0,98 x 19,4 cm
 • Vikt: 1 kg + 0,7 kg
 • Batteri: 5070 mAh + 4430 mAh
 • Pris: 11 000 kr
 • Asus.se
Riktpris: 11000Pr. 2014-03-11 Produktsida

Vid första anblicken ser ASUS Transformer Book Trio ut som en helt vanlig 11-tums laptop, men precis som ett par andra testdeltagare så kan den agera surfplatta om man tar bort skärmen från tangentbordsdockan.

Det vill säga: bortsett från att tangentbordsdockan inte alls är någon docka. Hela Windows-datorn sitter i tangentbordet, och skärmen är en självständig surfplatta med egen processor, egna appar, eget minne och eget operativsystem! Var för sig är skärmen och tangentbordet alltså en Android-surfplatta och ett slags stationär Windows-dator som går att koppla till en extern skärm via HDMI eller DisplayPort. Och kopplar man ihop de två delarna får man en bärbar dator som kan köra både Android och Windows, precis hur man vill.

Som Android-surfplatta är Transformer Book Trio inte den snabbaste (Geekbench 3 gav 445 poäng single-core och 1047 multi-core), men som Windows-dator är den testets snabbaste med 2940 respektive 5067 poäng i Geekbench 3. När skärmen agerar skärm för den bärbara datorn har den full-HD-upplösning och en snygg, skarp bild. Ljudet styrs av B&O:s ICEpower-teknik och det klarar sig riktigt bra, även om volymen inte direkt slår undan benen på oss. Vårt testexemplar hade en vanlig hårddisk på 500 gigabyte, men för (ännu) en extra slant går det att byta upp sig till SSD. Datorn är gjord av borstad aluminium och känns både robust och stabil. Tangentbordet är också utmärkt med stora knappar som har en bra slaglängd och sitter på tillräckliga avstånd. Vikten och tjockleken är i största laget för de flesta (1,7 kilo och 2,32 cm), men i paketet ingår ju trots allt två, separata datorer.

Största nackdelen med Transformer Book Trio är en barnsjukdom som ASUS förhoppningsvis kan bota! Om skärm och tangentbord är hopkopplade och man har växlat till Android så får man inte låta datorn gå i viloläge. Då får man en svart skärm som är mycket svår att bli av med. Anledningen är att Windows inte kan ”väcka” skärmen om den har svartnat när Android är aktiverat. Det är korkat, ASUS!

Slutsats
ASUS Transformer Book Trio försöker sig på mycket på samma gång och lyckas faktiskt leva upp till de flesta förväntningarna. Det är dumt att det inte fungerar helt oproblematiskt med två operativsystem på en gång, men som Windows-bärbar slår den här datorn konkurrenterna med hästlängder. Prestanda ligger i topp, detsamma gäller byggkvalitet och användarvänlighet, och vare sig skärmen eller ljudet går att klaga på.

Också i detta test:

Acer Aspire V5-122P-61454G50nss HD touch

Mycket för lite

Man får mer än man betalar för om man köper Acer Aspire V5-122P.

Acer Aspire V5-122P kostar mindre än de flesta smartmobiler och ändå får man en fullt fungerande Windows-dator. Med hela 500 GB hårddisk.
Kanske den långsammaste datorn vi kommer att testa i år. Oväsen från fläkten och billig plastkänsla fulländar intrycket av en dator som är budget rakt igenom.

Samsung ATIV Smart PC Pro 700T1C-H01

En riktig bjässe

Samsung ATIV Smart PC Pro är egentligen en hybriddator som fungerar som surfplatta med tillhörande tangentbordsdocka. Men hela härligheten väger för mycket.

Har Full-HD-upplösning, strålande ljud och kan köra mobilt internet.
Hybridkonstruktionen är en smula opraktisk och hela konstruktionen med skärm och tangentbordsdocka är lite för tung. Batteritiden hade kunnat vara bättre och skärmen är en smula ljussvag.

Sony VAIO Tap 11 SVT1121B2E

Lite för tunn

Sony VAIO Tap 11 är testets tunnaste och lättaste deltagare, men vi tycker inte att hybridkonceptet håller.

Testets snyggaste skärm i full HD-upplösning samt en mycket tunn och lätt design.
Kan bara användas med tangentbord om skärmen står på ett bord. Och tangentbordets styrplatta är usel. Högljudd fläkt och föråldrad Pentium-teknik.

Lenovo IdeaPad Yoga 11S

Smidig men lite för slö

Den här ultrabooken heter inte Yoga för intet. Den vänder ut och in på både sig själv och din plånbok!

Hybridkonstruktionen som gör att datorn kan snurra 360 grader runt sin egen axel är den bästa vi har sett och byggkvaliteten är suverän. Detsamma gäller ljudkvaliteten.
Dessvärre är skärmen lite för ljussvag för vår smak, och upplösningen är medelmåttig.

Apple MacBook Air

Effektiv maskin i läckert skal

Rent tekniskt ligger MacBook Air längst fram i utvecklingen, bortsett från på en punkt.

MacBook Air har lång batteritid, ett användarvänligt och ergonomiskt tangentbord i fullstorlek samt en stor styrplatta, och designen i aluminium är både läcker och robust. Prestanda är höga och blixtsnabbt 802.11ac-nätverk gör datorn framtidssäker.
Det var en besvikelse att nuvarande MacBook Air-generation inte fick Retina-skärm, och skärmupplösningen kunde vara högre. SD-kortläsare hade också varit praktiskt.

Lämna en kommentar

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
MSI RTX 40: Nya prisbelönta serier med bärbara datorer

Ta språnget till en helt ny nivå med de senaste grafikkorten i GeForce RTX 40-serien och 13:e generationens Intel® Core™-processorer.

lbpluss
Bästa skärmen för högupplöst gaming? Vill du ha en fantastisk spelkänsla och dessutom neutrala och bra färger direkt ur kartongen så är det här rätt skärm för dig.
Wi-Fi 7-router för spel Routern har en ny antenndesign och nätverkshastighet på upp till 19 Gbit/s.
lbpluss
Caffe latte-segmentets hetaste dröm 14-tums MacBook Pro med M2 Pro-processor är den bästa och snabbaste bärbara datorn i sin prisklass. Men Apple borde uppgradera webbkameran.
lbpluss
Så snabb är den första PC:n med GeForce RTX 4090 Erazer Beast X40 från tyska Medion är den snabbaste datorn vi har testat. Men det kostar att ligga på topp.
lbpluss
En perfekt Mac för många Man kommer långt med nya Mac Mini, men man får vara beredd att betala för uppgraderingar.
Följ Ljud & Bild