Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Becker Z203

Stabil standardapparat

Efter Harmans utträde från GPS-arenan är det märket Becker som gäller. Och denna apparat får jobbet gjort utan några onödiga finesser.

Skrivet av / 2009-07-01 - 20:30
Becker Z203
Marius

Becker har gjort allting rätt med fästet. Det kombinerar en sugkopp med hävarm så att den sitter ordentligt fast med en kulled så att man ändå kan justera vinkeln. Tack vare att navigatorn sitter i en hållare är det lätt att klämma fast och ta loss den. Dessutom sitter laddkabeln i hållaren så att man slipper fippla med sladdar. Bland funktionerna hittar vi Bluetooth-koppling till mobiltelefonen och så klart TMC. Det finns även multimediefunktioner för att visa bilder och film samt spela MP3-musik.

Mjukvaran som följer med känns gammaldags och verkar mest vara till för att installera kartor från DVD. Becker säger sig dock ha en onlinetjänst på gång som ska lanseras under sommaren. Där planerar man att sälja kartuppdateringar för ”långt under 100 euro”. Eventuellt även prenumerationer på fartkameror men i dagsläget hänvisar man till tredjepartsleverantörer. Det låter lovande och den medföljande kartan var faktiskt den näst nyaste utgåvan.

Navigeringen
Förutom snabbval för senaste destinationerna kan man klicka direkt på kartan, välja en intressepunkt eller ange koordinater. Inmatningen är relativt enkel med stora knappar även om man bara kan välja ABC-ordning på dem. Den gissar snabbt vad man menar men kunde gott ha kommit ihåg vilken stad man senast färdades i förutom bara landet. Ruttberäkningen är ganska snabb. Det största klagomålet är att man måste trycka på en fysisk knapp för att gå tillbaka i menyer vilket lätt vrider på hela apparaten.

Kartbilden är tredimensionell på flera sätt där det mest praktiska är att den tydligt visar höjdskillnader på vägar. Det hjälper vid planskilda korsningar men kan bli förvirrande i tunnlar. Som tur är får man förhandsinformation om vilken skylt man ska hålla utkik efter i tunneln. Färger och symboler är tydliga och välvalda men den automatiska zoomen får ibland fnatt så att det är svårt att se vägen längre fram. Vägskyltar visas tydligt och det blir godkänt för filvisningen. Däremot är det lätt att bli förvirrad i rondeller då Z203 behandlar dem som vanliga korsningar.

Slutsats
Navigeringen är på det hela taget bra och det blir pluspoäng för att planskilda korsningar visas så tydligt. Däremot kan kartan bli lite väl ivrig att ändra vinkel och zoom i skarpa eller komplicerade svängar vilket kan bli stressande. Det är i dagsläget svårt och dyrt att uppdatera innehållet men en kommande onlinetjänst löser förhoppningsvis det. Becker har på det hela taget byggt en bra standard-GPS med en utmärkt fästanordning.

Home tycker

Utmärkt fäste Bra 3D-visning Svårt att uppdatera Onödig fysisk knapp Kartan får fnatt ibland

Också i detta test:

Nya fantastiska navigatorer

Blaupunkt Travelpilot 500

Framtidens navigering

En inbyggd videokamera ger cool navigering men framför allt läser den av vägskyltarna. Tanken svindlar över möjligheterna.

Klarar tunnlar Massor av finesser Teckenigen­känning av skyltar
Priset Opraktisk video­navigering Plottrig kartbild
Läs hela testet

Garmin Nüvi 765T

Pålitlig klassiker

Vill man inte köpa grisen i säcken är Garmin alltid ett tryggt val med tydliga kartor, bra prestanda och alla finesser man behöver.

Alla finesser Mycket bra kartbild Destia-stöd
Börjar kännas gammal
Läs hela testet

Magellan Roadmate 1425

Semesterguiden

Denna modell från Magellan verkar inte ha hängt med konkurrenterna i den rasande utvecklingen av finesser till allt lägre priser.

Gratis fartkameror
Få finesser Krånglig uppdatering Dyra kartor
Läs hela testet

Mio Moov 580

Når inte hela vägen fram

Mios toppmodell är fullmatad med funktioner och har mycket bra röstvägledning. Men det faller på dess akilleshäl.

Bra programvara Bra röstvägledning Lågt pris
Känns långsam Föråldrat kartbild
Läs hela testet

Navigon 4310 Max

Fantastisk navigering till lågpris

Navigons apparater har alltid haft utmärkt navigering och när det nu erbjuds till budgetpris är det bara att utfärda köprekommendation.

Mycket prisvärd Bästa kartbilden Billiga kartor
Inget väsentligt
Läs hela testet

Ndrive G800R

Rena James Bond

Med flygfoton över storstäderna känns det som att ha ett spionplan över bilen. Men mer praktisk är den överlägsna databasen över intressepunkter.

Flygfoton Många intressepunkter
Otydliga köranvisningar Omodern navigation Oklart om uppdateringar
Läs hela testet

Tomtom GO630 Traffic

Fler funktioner till lägre pris

GO630 är en ny, billig modell som har många av funktionerna från lyxserien men ett pris som börjar närma sig budgetmodellerna.

Tydlig navigering Smart ruttberäkning Onlinetjänsten
Dåligt fäste
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Mycket körglädje med mindre budget

Liten tuffing

Äntligen en riktig elektrisk kombi

Konservativ och kompetent

Tesla har hört vår bön!

Skär genom luften som en skalpell

Sportig version av Audis storsäljare

Förbättrad storsäljare

Kul så länge det varar

Det är inte bara namnet som är svårt att komma ihåg

Den mest galna SUV vi någonsin har testat

Som att sväva på luft

Ljud & Bild
Rulla till toppen