TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Magellan Roadmate 1425

Semesterguiden

Denna modell från Magellan verkar inte ha hängt med konkurrenterna i den rasande utvecklingen av finesser till allt lägre priser.

forfatter
Publicerad 2009-07-01 - 20:30

Antingen kopierar alla varandra eller så köper man fästena från samma tillverkare. Även Magellans fäste har nämligen den bekanta tvåledade armen och en bra sugkopp. Snabbkopplingen gör det enkelt att montera och ta loss apparaten. Däremot har man två kontakter i apparaten för laddning och TMC-antenn vilket ger lite onödigt sladdtrassel. Speciellt som sladdarna ändå går ihop på halva vägen. Det finns inte många finesser förutom trafikinformation, men sightseeing-guiden från Marco Polo kan vara praktisk på semestern.

Att hålla apparaten och innehållet fräscht är inte så enkelt som man önskar. Man får nämligen varken med något program eller ens en sladd för att koppla in den till datorn. Det enda programmet vi hittade på nätet ville inte kommunicera med navigatorn. Därför krävs den manuell kopiering av filer vilket inte är speciellt användarvänligt. Kartan som följer med är tyvärr från 2007 och en uppdatering kostar uppåt tusenlappen. Desto bättre är att uppdateringar av fartkameror faktiskt är helt gratis.

Navigeringen
Dumt nog måste man knappa in staden varje gång, vilket är irriterande för oss som oftast kör lokalt. Men tangentbordet är bra och släcker ned knappar som inte är möjliga som nästa val. Navigatorn gissar snabbt och ruttberäkningen är relativt snabb den med. Man kan dessutom välja ruttalternativ innan navigationen går igång så man har bra kontroll över vägvalet.

På det stora hela är kartbilden tydlig och har rejäla pilar man inte kan missa. Men vinkeln är lite snäv och man hade gott kunnat ta bort oväsentliga gatunamn för att göra den ännu tydligare. Magellan klarar inte av tunnlar men slänger åtminstone upp en lista över kommande svängar på skärmen så man klarar sig ändå. Röstvägledningen kom ibland lite för tidigt och ibland väl sent. Man får uppförstoringar av korsningar men vi saknade vägskyltar och filguider.

Slutsats
För en navigator i den här prisklassen har Roadmate väldigt få finesser. Det gäller inte bara anslutningar och uppdateringsmöjligheter utan även moderna navigeringshjälpmedel på skärmen. Den tydliga kartbilden, den fina infästningen och den snabba ruttberäkningen hade räckt långt om detta varit en budgetmodell. Men som läget är nu känns den bara föråldrad och tyvärr inte prisvärd.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Becker Z203

Stabil standardapparat

Efter Harmans utträde från GPS-arenan är det märket Becker som gäller. Och denna apparat får jobbet gjort utan några onödiga finesser.

Utmärkt fäste Bra 3D-visning
Svårt att uppdatera Onödig fysisk knapp Kartan får fnatt ibland

Blaupunkt Travelpilot 500

Framtidens navigering

En inbyggd videokamera ger cool navigering men framför allt läser den av vägskyltarna. Tanken svindlar över möjligheterna.

Klarar tunnlar Massor av finesser Teckenigen­känning av skyltar
Priset Opraktisk video­navigering Plottrig kartbild

Garmin Nüvi 765T

Pålitlig klassiker

Vill man inte köpa grisen i säcken är Garmin alltid ett tryggt val med tydliga kartor, bra prestanda och alla finesser man behöver.

Alla finesser Mycket bra kartbild Destia-stöd
Börjar kännas gammal

Mio Moov 580

Når inte hela vägen fram

Mios toppmodell är fullmatad med funktioner och har mycket bra röstvägledning. Men det faller på dess akilleshäl.

Bra programvara Bra röstvägledning Lågt pris
Känns långsam Föråldrat kartbild

Navigon 4310 Max

Fantastisk navigering till lågpris

Navigons apparater har alltid haft utmärkt navigering och när det nu erbjuds till budgetpris är det bara att utfärda köprekommendation.

Mycket prisvärd Bästa kartbilden Billiga kartor
Inget väsentligt

Ndrive G800R

Rena James Bond

Med flygfoton över storstäderna känns det som att ha ett spionplan över bilen. Men mer praktisk är den överlägsna databasen över intressepunkter.

Flygfoton Många intressepunkter
Otydliga köranvisningar Omodern navigation Oklart om uppdateringar

Tomtom GO630 Traffic

Fler funktioner till lägre pris

GO630 är en ny, billig modell som har många av funktionerna från lyxserien men ett pris som börjar närma sig budgetmodellerna.

Tydlig navigering Smart ruttberäkning Onlinetjänsten
Dåligt fäste

Senaste artiklar:

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Teslas vilddjur kan äntligen beställas De lyckligaste får sin Model S Plaid eller Model X Plaid redan innan nyår.
Därför köpte jag en Tesla Inte nödvändigtvis den bästa bilen. Men det är den jag behöver.
Kolla in de senaste bilderna - och videon - av Rolls-Royce Spectre Den första elektriska Rollsen kommer 2023. Körkomforten ska vara som ett flygande matta!
Första tjuvtitten på ny konceptbil från Mini Konceptbilen Mini Concept Aceman ger ett första intryck av framtidens formspråk hos Mini.
Kolla in Fords automatiska "laddningsrobot" Ford testar en ny typ av automatisk laddstation där du inte behöver plugga in laddkabeln själv.
Porsche Taycan får längre räckvidd Får ökad räckvidd efter service, men det är mer än räckvidden som har förbättrats.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend