TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Garmin Nüvi 765T

Pålitlig klassiker

Vill man inte köpa grisen i säcken är Garmin alltid ett tryggt val med tydliga kartor, bra prestanda och alla finesser man behöver.

forfatter
Publicerad 2009-07-01 - 20:30

Liksom flera andra använder Garmin ett mycket praktiskt fäste med ordentlig sugpropp och en kulled som gör det lätt att få rätt vinkel på skärmen. Apparaten sätts i en vagga med snabbkoppling som gör det mycket lätt att sätta fast och lossa navigatorn. Laddningssladden pluggas in i vaggan men tyvärr är TMC-kabeln inte integrerad så det blir ändå sladdtrassel. Eftersom detta är en toppmodell finns alla finesser man kan önska sig inklusive Destia-stöd för trafikmeddelanden, Bluetooth som klarar två enheter och FM-sändare. Att uppdatera de inbyggda programmen och lägga till röster är busenkelt med det lilla uppdateringsprogrammet. Vill man lägga till egna bilsymboler är det en webbtjänst medan man måste använda en annan för att hantera kartor och fartkameror. Första kartuppdateringen är gratis, sedan kan man antingen köpa en enstaka för 900 kronor eller ta en betydligt mer prisvärd livstidsprenumeration för 1 200 kronor.

Navigeringen
Det finns en uppsjö med alternativ för att välja sin destination. Från intressepunkter och favoriter till koordinater och faktiskt även lagrade rutter. Väljer man att knappa in adressen så får man ett stort QWERTY-tangentbord och apparaten gissar snabbt adressen. Är det ett ovanligt gatunamn kan man hoppa över staden för att spara tid.

Ruttberäkningen är snabb men det hade varit önskvärt att få se eller välja olika alternativ på färdväg. Som vanligt är Garmins kartbild mycket tydlig och man har klokt nog rensat bort ointressant information som namn på gator man ändå inte ska åka på. Man kan därför slänga en snabb blick på skärmen och få veta exakt var man är, vart man ska och hur lång tid det kommer ta. Röstvägledningen är bra och den lyckas till och med läsa upp gatunamn relativt korrekt. Man får ganska bra vägledning vid komplicerade korsningar och saknar egentligen bara vägskyltar. Vid tunnelkörning gissar den sig fram och det fungerar för det mesta bra.

Slutsats
Garmin har länge legat i topp när vi testat GPS-navigatorer och denna är inget undantag. 765T är en lyxmodell och har därför alla finesser man kan tänka sig. Man behöver aldrig tveka om vart man ska och får den information man behöver på vägen. Men tryggt är inte alltid roligt och det saknas det där lilla extra som får en att höja på ögonbrynen. En uppfräschning och någon ny finess hade behövts för toppbetyg.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Becker Z203

Stabil standardapparat

Efter Harmans utträde från GPS-arenan är det märket Becker som gäller. Och denna apparat får jobbet gjort utan några onödiga finesser.

Utmärkt fäste Bra 3D-visning
Svårt att uppdatera Onödig fysisk knapp Kartan får fnatt ibland

Blaupunkt Travelpilot 500

Framtidens navigering

En inbyggd videokamera ger cool navigering men framför allt läser den av vägskyltarna. Tanken svindlar över möjligheterna.

Klarar tunnlar Massor av finesser Teckenigen­känning av skyltar
Priset Opraktisk video­navigering Plottrig kartbild

Magellan Roadmate 1425

Semesterguiden

Denna modell från Magellan verkar inte ha hängt med konkurrenterna i den rasande utvecklingen av finesser till allt lägre priser.

Gratis fartkameror
Få finesser Krånglig uppdatering Dyra kartor

Mio Moov 580

Når inte hela vägen fram

Mios toppmodell är fullmatad med funktioner och har mycket bra röstvägledning. Men det faller på dess akilleshäl.

Bra programvara Bra röstvägledning Lågt pris
Känns långsam Föråldrat kartbild

Navigon 4310 Max

Fantastisk navigering till lågpris

Navigons apparater har alltid haft utmärkt navigering och när det nu erbjuds till budgetpris är det bara att utfärda köprekommendation.

Mycket prisvärd Bästa kartbilden Billiga kartor
Inget väsentligt

Ndrive G800R

Rena James Bond

Med flygfoton över storstäderna känns det som att ha ett spionplan över bilen. Men mer praktisk är den överlägsna databasen över intressepunkter.

Flygfoton Många intressepunkter
Otydliga köranvisningar Omodern navigation Oklart om uppdateringar

Tomtom GO630 Traffic

Fler funktioner till lägre pris

GO630 är en ny, billig modell som har många av funktionerna från lyxserien men ett pris som börjar närma sig budgetmodellerna.

Tydlig navigering Smart ruttberäkning Onlinetjänsten
Dåligt fäste

Senaste artiklar:

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Nu kan du beställa din Polestar 6 Polestar 6 blir en Porsche-mördare
Teslas hemliga vapen: en superdator Superdatorn Tesla Dojo är deras vapen i kampen om att ha de säkraste, mest självkörande bilarna.
Billigare Tesla Y? Det finns tecken på att Tesla har en bakhjulsdriven Model Y på gång. Den byggs i så fall i Tyskland och har ett mindre batteri – och den kan komma väldigt snart.
Bluetooth säkrar däcken Det finns en app för det: Håll digital koll på cykelns däcktryck.
Great Scott! DeLorean Alpha5 får ljud från Cambridge Audio Kan det bli en bilstereo med hela 1,21 gigawatt?
Teslas vilddjur kan äntligen beställas De lyckligaste får sin Model S Plaid eller Model X Plaid redan innan nyår.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend