Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Segway KickScooter P65

Elsparkcykel i tungviktsklassen

Segway KickScooter P65 är av bergfast kvalitet, ger en utmärkt körupplevelse med hög säkerhet. Men den är stor, tung och dyr, och därför bara för de mest dedikerade.

Av / 2023-05-12 - 16:44
Segway KickScooter P65
Rasmus Elm Rasmussen

Segway KickScooter P65 är en elsparkcykel stöpt i en helt annan form än Xiaomi Mi Scooter 3. En betydligt kraftfullare form. Vikten är dubbelt så hög – vi närmar oss trettio kilo – och konstruktionen så robust att termen elsparkcykel verkar malplacerad. Till skillnad från Xiaomis modell ser den inte ut som något man skulle få tanken på att driva med benkraft. Det är ett rent elektriskt transportmedel.

Hög säkerhet

Den kraftiga konstruktionen gör att den är svårare att ta med sig. Det är möjligt – den kan fällas så att du lättare kan bära den, men den har inte samma hanterbarhet som Xiaomis modell. Det är inte något du bara bär upp till fjärde våningen i en handvändning när du är kört klart. Du kommer förmodligen vilja hitta plats i cykelförrådet. Och det kan man relativt tryggt göra.

Sparkcykeln kan fällas så att den är lättare att få in i bagageutrymmet på en bil. (Foto: Segway)

P65 är bättre säkrad än de flesta transportmedel av sin typ. NFC-nyckelkort ingår, som används för att låsa upp sparkcykeln. Försöker man att flytta på den utan att ha lagt kortet över kontrollpanelen kommer inte bara hjulen att blockeras, det ljuder också ett larm så högt att tjuvarna förmodligen kommer att lägga benen på ryggen. Din mobil kan också användas som nyckel.

Säkerhet är kärnan i produkten. Inte bara stöldskydd, utan även trafiksäkerhet. Den har kraftfulla fram- och baklyktor, en eltuta på styret, och något ganska exceptionellt – åtminstone är det första gången vi har sett det på en elsparkcykel – den har blinkers så att du kan visa andra trafikanter åt vilket håll du ska svänga. Men de är inte eleganta. Om P65 inte redan hade sett lite klumpig och rullatorliknande ut framifrån, hade de två blinkerslamporna sett till det.

Den färgglada LED-lampan på ståbrädan gör sitt för att kompensera med lite ungdomligt bling, men det hade vi hellre varit utan.

Fantastisk körupplevelse

Scooterns höga vikt och robusta konstruktion gör att du är stadig som en klippa på vägen, medan den breda ståbrädan med halkfri gummibeläggning gör att du står bekvämt och säkert när du kör. Handtagen är sköna att hålla i och kan anpassas i höjd.

Mellan handtagen sitter det en mycket tydlig kontrollpanel i färg som visar hastighet, batteristatus, körläge och Bluetooth-anslutning. Inte särskilt elegant, men tydlig. I Segway-appen finns det några fler alternativ, bland annat kan du aktivera gång-assistans och spåra din resa. Det är inte så att man blir överöst av smarta funktioner.

Den stora skärmen visar klart och tydligt din hastighet. (Foto: Segway)

Gashandtaget sitter som förväntat på höger handtag. När du trycker ner det reagerar den genast. Motorn sätter fart med jämn kraft och svarar med god precision på hastighetsjusteringar.

Det finns tre körlägen. Eco, som med försiktig acceleration tar dig upp till 18 km/h; Drive, som når 20 km/h i något högre tempo, och Sport, som tar dig upp till 25 km/h i svindlande fart. Du känner ett sug i magen och förstår varför Segway påminner användaren om att använda både hjälm samt armbågs- och knäskydd.

Hur du än väljer att skydda dig själv förändrar det inte det faktum att denna hastighet gör elsparkcykeln olaglig på allmän väg. Lyckligtvis har Segway också en modell med en maxhastighet på 20 km/h som du kan köpa om du inte bara vill köra på inhägnat område.

Kommer långt på en laddning

Räckvidden är upp till 65 kilometer på en laddning. Det är riktigt bra och betyder att Segway KickScooter P65 seriöst kan användas som ett pendlingsfordon. Nätadaptern är inbyggd och laddningen sker därför med en helt vanlig strömkabel – en liten men trevlig detalj, eftersom du inte behöver hålla reda på en speciell laddare.

Slutsats

Det finns inget att klaga på när det gäller kvaliteten på Segway P65. Sparkcykeln är mycket robust byggd och ger en utmärkt körupplevelse. Det betyder dock inte att den nödvändigtvis är bättre för dig än den billigare elsparkcykeln från Xiaomi. Den bastanta konstruktionen och den höga vikten begränsar flexibiliteten. Den passar bäst för dem som vill ha ett pålitligt transportmedel för pendling. Om det är ett enkelt och billigt transportmedel du letar efter, är det bättre med Xiaomis modell.

Karakter
Segway KickScooter P65
High End

Home tycker

Enormt välbyggd. Stark elmotor. Lång räckvidd. Hög säkerhet. Stor och tung. Inte många smarta funktioner. Dyr.

Också i detta test:

2 Elsparkcyklar

Xiaomi Electric Scooter 3

Lättransporterad kvalitetssparkcykel

Xiaomi Electric Scooter 3 är robust konstruerad, men inte tyngre än att du kan fälla ihop den och ta den med dig. Elsparkcykeln har också ett bra urval av smarta funktioner och ger en utmärkt körupplevelse

Robust konstruktion. Relativt transportvänlig. Fin körupplevelse. Bra säkerhet. Trevligt utbud av funktioner i appen.
Styret sitter lågt. Begränsad räckvidd. Minskad prestanda när batteriet har mindre än 30 procent laddning.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Smart ström till elbilen

Bekväm långfärdsexpress

Fisker Ocean: Potentialen finns där – om företaget finns kvar

Kinesen som är bättre än rivalerna

Långfärdsexpressen

Mycket körglädje med mindre budget

Liten tuffing

Äntligen en riktig elektrisk kombi

Konservativ och kompetent

Tesla har hört vår bön!

Skär genom luften som en skalpell

Sportig version av Audis storsäljare

Ljud & Bild
Rulla till toppen