Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Officiellt: Här är Sonys nya OLED-modeller för 2023

Sony har hållit knäpptyst om årets nya TV-apparater, men nu har de äntligen tagit bladet från munnen. De nya toppmodellerna A95L och A80L äntrar scenen.

Av / 2023-03-01 - 16:17
Officiellt: Här är Sonys nya OLED-modeller för 2023

De som har undrat vilka TV-planer Sony har i rockärmen för 2023 har hittills varit tvungna att ha tålamod. Men nu är väntan över: Under ett exklusivt event på Sonys huvudkontor i Weybridge utanför London fick vi en smygtitt på vilka som blir företagets nya TV-modeller för 2023, inklusive de nya toppmodellerna i Bravia XR-familjen, A95L och A80L.

Sony TV 2023: Satsar vidare på ”vanlig” OLED och QD-OLED

Sony levererade några av förra årets bästa och mest kritikerrosade TV-apparater, därebland QD OLED-toppmodellen Bravia XR A95K och den prisvärda A80K. Det är dessa som nu ersätts av nästa generation med ”L” i modellnamnet.

Sony-skärmarna bygger på flera framgångsrika koncept, som den supersmarta videoprocessorn Cognitive XR, dolda Acoustic Surface-högtalare, ett symbiotisk samspel med Sonys egna soundbar-högtalare (Acoustic Center Sync) och inte minst användargränssnittet Google TV.

De helt nya 2023-modellerna A95L och A80L fortsätter på samma spår, men har givetvis fått ett antal små och stora förbättringar, som vi båda fick se och lyssna på i Weybridge.

Sony A95L: Ny toppmodell med QD-OLED – nu även i 77″

Sony hade stor framgång med toppmodellen A95K förra året. Det är en av de allra bästa TV-apparater vi testat och var bara en hårsmån från att vinna priset som årets high-end TV.

Just därför var det stor spänning kring hur efterträdaren skulle se ut, och inte minst vilken panelteknik den skulle använda. Skulle det vara en QD-OLED som året innan – eller hade Sony bytt till den senaste MLA-tekniken från LG Display, som bland annat Panasonic och Philips har gjort på sina toppmodeller?

Sony A95L QD-OLED Sony A95L rear
<
>
A95L är Sonys nya QD-OLED flaggskeppsmodell för 2023. (Foto: Audun Hage, Ljud & Bild)

Föga överraskande är det Quantum Dot-tekniken Sony har valt att bygga vidare på 2023. Den nya flaggskeppsmodellen heter A95L och använder en QD-OLED-panel hämtad från Samsung Display. Den har naturligtvis uppgraderats för 2023 och kommer nu också i en efterlängtad 77-tums skärmstorlek, förutom 65 och 55.

Själva videomotorn är Cognitive Processor XR, och Sony har särskilt arbetat på att ytterligare förbättra bildbehandlingen (inklusive uppskalning och brusreducering) från 2022-modellerna. De kallar tekniken XR Clear Image – en adaptiv bildbehandling som ska kunna hantera, analysera och förbättra innehåll av varierande kvalitet (strömning, TV, Blu-ray etc) och uppskala till gnistrande 4K.

Flaggskeppet har ett kraftfullt men dolt inbyggt ljudsystem (Acoustic Surface Audio+) med stöd för Dolby Atmos. Sony har också säkerställt att ljudsystemet kan användas som en centerkanal med egna soundbar-högtalare (Acoustic Center Sync).

Designmässigt har A95L ett slankt utseende med en tunn borstad aluminiumram, där bilden går hela vägen till kanterna (Seamless Edge Bezel).

Kombinationen av den nya QD-OLED-panelen och den uppgraderade bildbehandlingen ska ge en betydligt mer kontrastrik och ljus bild med förbättrad färgåtergivning.

Vi fick en smygtitt på nykomlingen i ett mörkt demorum, där vi inte fick ta bilder, och det lilla vi fick se såg väldigt lovande ut, med en gnistrande kontrast, bottenlös svartnivå och bländande färger. Men exakt hur bra A95L är, kan vi inte säga förrän vi har testat den mot andra 2023-toppmodeller.

Sony A80L (55″, 65″, 77″, 83″)

Strax under flaggskeppsmodellen kommer lillebror A80L, efterföljaren till den prisvärda och populära A80K från 2022. Med skärmstorlekar från 55 till 83 tum erbjuder den något för varje smak – och budget.

A80L har många likheter med sin föregångare och använder en OLED-panel av EX-typ från LG Display. Med andra ord, inte den senaste MLA-tekniken vi hittar i toppmodellerna från konkurrenter – LG G3, Philips OLED+908 och Panasonic MZ2000, men fortfarande en teknik som är känd för att ge bra ljusstyrka och kontrast.

Här får vi också återse Cognitive XR-videoprocessorn och högtalartekniken Acoustic Surface Audio+, där ljudet kommer direkt från OLED-panelen.

Vi fick en liten demo av en 83-tums A80L i kombination med högtalarsystemet HT-A9, vilket gav en verkligt magnifik hemmabioupplevelse. Vi gissar att detta kommer att bli en intressant utmanare till LG OLED C3 när vi får dem på testbänken.

Sony A80L Weybridge Sony A80L OLED TV
<
>
Lillebror A80L blir en billigare OLED-TV i flera skärmstorlekar. (Foto: Audun Hage, Ljud & Bild)

Bättre ljud och samspel med Sony-soundbar

Både A95L och A80L använder Sonys välkända Acoustic Surface+ teknik, där högtalarna sitter dolda på insidan och använder själva OLED-panelen för att vibrera och skapa ljud. Sony betonar också att de nya modellerna har fått flera uppgraderingsmöjligheter.

Skärmarna kan också höjas ett snäpp för att ge mer utrymme för en soundbar under, och om du väljer en kompatibel soundbar eller ljudsystem från Sony kan du dra nytta av finessen i Acoustic Center Sync, där TV-skärmen används som centerkanal.

Acoustic Center Sync stöds av Sonys HT-A7000, HT-A5000, HT-A3000 och HT-A9. Sony visade inga nya soundbars i Weybridge, så alla ovannämnda ljudsystem säljs även i år.

Sony TV and soundbars Sony A80L with HT-A9
<
>
De nya OLED- och LCD-skärmarna är utformade speciellt för att fungera bra med Sonys egna soundbars och ljudsystem. (Foto: Audun Hage, L&B)

Skräddarsydd för spel och Playstation 5

Båda de nya OLED-modellerna har förbättrade spelfunktioner, och det kan inte förnekas att de är speciellt utformade för PS5. Så kallad Auto HDR Tone Mapping och Auto Genre Picture Mode finns på plats för att säkerställa god bildkvalitet för både spel och strömning. Finessen Black Equalizer framhäver detaljerna i svarta/mörka områden, så att man kan se fiender som gömmer sig i mörkret.

Toppmodellen A95L har också en bild-i-bild-funktion (Multi-View) där man kan titta på YouTube-guider i en separat ruta medan man spelar på den andra delen av skärmen.

Sony introducerar också (äntligen!) en speciell ”Spelmeny” på 2023-modellerna som ger dig en fullständig översikt över relevanta inställningar och justeringsalternativ, inklusive VRR och rörelseutjämning.

Tyvärr får Sony (i likhet med bland annat Philips och Panasonic) nöja sig med att endast två av fyra HDMI-ingångar stöder 2.1-standarden med full bandbredd för 4K/120Hz.

Sonys nya TV-apparater ska vara ”perfekta för PlayStation 5”. (Foto: Audun Hage, Lyd & Bild)

Pris och tillgänglighet

Sony A95L (QD-OLED) och A80L (WOLED) förväntas komma ut på marknaden under sommaren 2023. Något datum för säljstart eller priser för Norden har inte meddelats ännu, men vi kommer att uppdatera så fort vi har mer info.

Obs! Sony meddelar också att den kompakta OLED-modellen A90K (42och 48″) från 2022 kommer att fortsätta som en del av 2023-serien.

Obs! Sony introducerade också ett antal nya LCD-baserade TV-modeller i Weybridge, som du kan läsa mer om i artikeln nedan! 

Läs också Kolla in 98-tummaren från Sony! Sony lanserar sin första 98-tums 4K-TV med buller och bång! Det kommer dock inga nya 8K-TV-apparater i år.

 

Sony A95L – video, bildgalleri och fakta

65_A95L_blk_dark_sil_edge2edge_back-w-camera 65_A95L_blk_dark_sil_edge2edge_back-wo-camera 65_A95L_blk_dark_sil_edge2edge_btyA1 65_A95L_blk_dark_sil_edge2edge_btyB 65_A95L_blk_dark_sil_edge2edge_btyI 65_A95L_blk_dark_sil_edge2edge_bz 65_A95L_blk_dark_sil_edge2edge_camera-zoom-up 65_A95L_blk_dark_sil_edge2edge_ccw 65_A95L_blk_dark_sil_edge2edge_cw 65_A95L_blk_dark_sil_edge2edge_front-w-camera 65_A95L_blk_dark_sil_edge2edge_front-wo-camera 65_A95L_blk_dark_sil_edge2edge_st 65_A95L_blk_dark_sil_edge2edge_wm insitu_A95L_77-Large insitu_human_A95L_77-Large
<
>
Sony Bravia XR A95L. (Foto: Sony)

BRAVIA XR A95L 4K HDR QD-OLED TV (77”, 65”, 55”):

 • Intelligent and powerful TV processing with the Cognitive Processor XR
 • QD-OLED Screen enhanced by XR Triluminos Max technology
 • Definitive contrast: Individually lit pixels produce pure black so movies, shows, and games burst to life on screen with extraordinary detail and depth.
 • Google TV
 • BRAVIA CORE
 • Perfect for PlayStation® 5 with Auto HDR Tone Mapping and Auto Genre Picture Mode
 • All game settings in one place with Game Menu
 • HDMI 2.1 gaming with 4K/120, VRR, and ALLM.
 • Support for Dolby Vision, IMAX Enhanced, and Netflix Adaptive Calibrated Mode.
 • Acoustic Surface Audio+ and Dolby Atmos support
 • More clarity, less noise with XR 4K Upscaling and XR Clear Image technologies
 • Pairs perfectly with Sony soundbars with Acoustic Center Sync
 • BRAVIA CAM
 • Eco Dashboard
 • Ultra-slim with a smooth aluminium Seamless Edge Bezel
 • 3-way aluminium TV stand[1]; choose the standard position for larger surfaces, the narrow position if your furniture is smaller, or the soundbar position if you want to slide your soundbar neatly underneath.

[1] 3-way aluminium stand included with the 77” model. The 65” and 55” models include a 2-way stand

Sony A80L – video, bildgalleri och fakta

65_A80L_titan_blk_dark_sil_outsidel_back 65_A80L_titan_blk_dark_sil_outsidel_btyA1 65_A80L_titan_blk_dark_sil_outsidel_btyB 65_A80L_titan_blk_dark_sil_outsidel_btyH 65_A80L_titan_blk_dark_sil_outsidel_btyI 65_A80L_titan_blk_dark_sil_outsidel_bz 65_A80L_titan_blk_dark_sil_outsidel_ccw 65_A80L_titan_blk_dark_sil_outsidel_cw 65_A80L_titan_blk_dark_sil_outsidel_front 65_A80L_titan_blk_dark_sil_outsidel_rear_eu 65_A80L_titan_blk_dark_sil_outsidel_st 65_A80L_titan_blk_dark_sil_outsidel_wm insitu_A80L_65-Large
<
>
Sony A80L. (Foto: Sony)

BRAVIA XR A80L 4K HDR OLED TV (83”, 77”, 65”, 55”) features:

 • Intelligent and powerful TV processing with the Cognitive Processor XR
 • XR OLED Contrast Pro and XR Triluminos Pro technologies
 • Definitive contrast: Individually lit pixels produce pure black so movies, shows, and games burst to life on screen with extraordinary detail and depth.
 • Google TV
 • BRAVIA CORE
 • Perfect for PlayStation® 5 with Auto HDR Tone Mapping and Auto Genre Picture Mode
 • All game settings in one place with Game Menu
 • HDMI 2.1 gaming with 4K/120, VRR, and ALLM.
 • Support for Dolby Vision, IMAX Enhanced, and Netflix Adaptive Calibrated Mode.
 • Acoustic Surface Audio+ and Dolby Atmos support
 • More clarity, less noise with XR 4K Upscaling and XR Clear Image technologies
 • Pairs perfectly with Sony soundbars with Acoustic Center Sync
 • BRAVIA CAM
 • Eco Dashboard
 • Ultra-slim with a smooth aluminium Seamless Edge Bezel
 • 3-way aluminium TV stand[1]; choose the standard position for larger surfaces, the narrow position if your furniture is smaller, or the soundbar position if you want to slide your soundbar neatly underneath.
 • Metal Flush Surface Bezel
 • 3-way, slim wedge, aluminium TV stand; choose the standard position, narrow position for smaller furniture surfaces, or the raised position to tuck your soundbar underneath.

[1] 3-way aluminium stand included with the 77” model. The 65” and 55” models include a 2-way stand.

 

Ljud & Bild specificerar att reseomkostnaderna för detta reportage betalades av tillverkaren.
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

TCL C855 går upp till 98 tum

Här är TCL 115X955 MAX

Nu kan du titta på OLED-TV på flygresan

Mer Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Jätte-TV redo för Sverige

Se vad vi hittade hos LG i Tyskland

Smygtitt på LG:s nya OLED-modeller i Frankfurt

163 tum, någon större?

Nu i butik: TCL X955-serien

Smygtitt på Samsungs 2024 TV-modeller

LG: Våra OLED-TV-apparater är de bästa för film

Lanserar TV med 10 års garanti

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen