Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sony A80K (XR-55A80K)

I klass med de bästa

Briljant bildkvalitet och kristallklart ljud – rakt ut från TV-skärmen – gör Sony A80K till en imponerande TV som kommer riktigt nära den dyrare A95K!

Skrivet av / 2022-09-12 - 09:00
Sony A80K (XR-55A80K)
Audun Hage

Sony är tillbaka med ett starkt sortiment av TV-apparater den här hösten. Vi har tidigare stiftat bekantskap med highend-modellen A95K – världens första QD-OLED TV – som har en bild som är bland det bästa vi har sett. Men den kostar därefter också! Om priset för flaggskeppsmodellen är för styvt, eller om du skulle kunna tänka dig en annan skärmstorlek, är lillebror A80K ett intressant alternativ. Den här OLED-skärmen har en mer konventionell bildpanel, men är fullspäckad med många liknande funktioner. Dessutom finns den i skärmstorlekar upp till 77 tum!

Läs också Första testet av QD-OLED Sonys nya toppmodell A95K är en av de första TV-apparaterna som har den nya QD-OLED-tekniken. Och en bildkvalitet vi knappt sett maken till!
65 A80K titan blk titan blk outsidel ccw 65 A80K titan blk titan blk outsidel front 65 A80K titan blk titan blk outsidel cw 65 A80K titan blk titan blk outsidel back
<
>
Sony XR A80K. (Foto: Sony)

Sony A80K: Prisvärd OLED-TV

A80K tar över efter 2021-modellen A80J, som vi fick positiva erfarenheter av förra året. Och receptet ser väldigt snarlikt ut: OLED-panelen är även denna gång hämtad från LG Display, medan Sony har använt sin egen kunskap om bildbehandling och ljud. Användargränssnittet är Google TV, som vi även såg i föregångaren. Sammantaget finns det fler likheter än skillnader mellan de båda.

65 A80K titan blk titan blk outsidel bz
Sony A80K har en 4K OLED-panel från LG Display. (Foto: Sony)

A80K får alltså klara sig utan den exotiska QD-OLED-panelen som vi hittar i toppmodellen A95K. I stället används en mer konventionell OLED-panel. Å andra sidan är lillebror mycket billigare: du kan faktiskt köpa en 65-tums A80K för samma pengar som en 55-tums A95K, och för ett par tusenlappar extra kan du gå upp till hela 77 tum. I det här testet har vi tagit oss an 55-tummaren XR-55A80K, men vi räknar med att prestanda är representativa för hela serien.

Obs! A80K-serien finns bara i 55, 65 och 77 tum. Letar du efter en mindre OLED-skärm så är det A90K-serien du ska titta närmare på. Den består av 42- och 48-tumsmodeller som är speciellt designade för ”compact living” och spel. Test är på gång!

Bravia XR A80K – design

A80K har uppenbart många likheter med föregångaren från 2012. Rent designmässigt är detta en slimmad, elegant och diskret OLED-TV med svart ram och metallfötter, som kan justeras i två olika steg. På så sätt kan till exempel skärmen höjas en aning om du vill göra plats för en soundbar under.

Väggmontering är också möjligt, men då kan det vara klokt att satsa på ett utdragbart väggfäste, eftersom de sidovinklade anslutningarna kan vara lite svåra att komma åt. Vi märker också att baksidan, som rymmer elektronik och högtalare, bygger lite mer än OLED-panelen. Skärmen kommer därför att sticka ut en smula om du hänger den på väggen.

65 A80K titan blk titan blk outsidel btyI 65 A80K titan blk titan blk outsidel btyH
<
>
Sony A80K har fötter som kan höjas så att du får plats med en soundbar under. (Foto: Sony)

Användning och finesser

Sony A80K har den numera välkända Google TV-plattformen (Android version 10), som erbjuder en tydlig och välfylld innehållsmeny. Startskärmen ger en bra överblick över det tillgängliga innehållet: nytt i den här versionen är att användare kan logga in med sina egna användarprofiler, med anpassade inställningar, rekommendationer och menyval. Apparna du använder mest får då en prioriterad plats i huvudmenyn.

Google-gränssnittet fungerar bra och vi gillar att det kan uppdateras med nya funktioner.

Utbudet av streamingtjänster är brett, med Netflix, HBO Max, Disney+ och Amazon Prime Video. Här får du även tillgång till Bravia Core, som är Sonys egen streamingtjänst. A80K har även ett brett formatstöd, där till exempel Dolby Vision HDR-video och Dolby Atmos ingår.

A80K stöder Airplay, Chromecast och Google Assistant, med en inbyggd mikrofon i fjärrkontrollen och TV:n.

På anslutningssidan har Sony A80K fyra HDMI-ingångar, varav två stöder 4K/120 Hz-signaler – perfekt för spelkonsoler som PS5 och Xbox Series X.

Det bör nämnas att en av dessa ingångar också fungerar som ljudreturkanal (eARC). I praktiken har du alltså bara en HDMI 2.1-ingång ledig om du använder en extern soundbar.

Sony-skärmen är annars väl lämpad för spel, med ett dedikerat spelläge som vi uppmätte till cirka 16 millisekunders fördröjning (input lag).

Sony A80K remote
Sony A80K har Sonys nya fjärrkontroll som har en snyggare design med färre knappar. (Foto: Audun Hage)

Bildkvalitet

Bildmässigt är det inga stora överraskningar. Tack vare en modern OLED-panel från LG Display, i kombination med Sonys bästa XR-videoprocessor, finns allt på plats som behövs för en magnifik bildupplevelse.

OLED-panelen är av typen som använder vita subpixlar (W OLED), samma som används i ett stort antal OLED-skärmar på marknaden. Efter vad Ljud & Bild erfar handlar det inte om den senaste EX- eller Evo-varianten med högre ljusstyrka – utan en mer vanlig panel som är mer eller mindre identisk med den i fjolårsmodellen A80J.

Alla välbekanta och älskade egenskaper vi förknippar med OLED finns på plats: Sony-skärmen målar upp en knivskarp bild med hög kontrast som omedelbart får oss att nicka gillande. Vi har den betydligt dyrare flaggskeppsmodellen XR-55A95K stående precis bredvid och A80K gör definitivt inte bort sig när vi jämför!

Svärtan är exemplarisk och TV:n klarar även krävande scener med glans. När Arondir (spelad av Ismael Cruz Cordova) kryper genom en mörk gruvgång i andra avsnittet av Maktens ringar, lyckas skärmen vara riktigt kolsvart när det gäller, utan att sudda ut de mörkgråa detaljerna i grottan. På samma gång lyckas Sony-skärmen återge dynamiken i hans glödande lykta på ett bra sätt. De mörka filmscenerna får ett fenomenalt djup. Verkligen engagerande!

Sony XR A80K OLED Rings of Power Arondir
Sony A80K levererar en kontrastrik bild med enastående djup och svärta, vilket ger stor realism. Här med ”Maktens Ringar” på Amazon Prime. (Foto: Audun Hage)

Vi var så klart tvungna att kolla hur Sony A80K hanterar äldre HD-material också, valet föll på Netflix-versionen av Top Gun från 1986. Sony-skärmen gör ett utmärkt jobb med att återge filmklassikern precis som den ska vara, utan överdriven färgåtergivning eller brusreducering. Sonys XR-processor har suverän bildbehandling som gör att bilden uppfattas som skarpare, utan att tappa djup eller realism. Med sömlösa färgövergångar och mjuka rörelser var detta ett trevligt återseende av en ung Tom Cruise som Maverick – innan vi slog oss ner i soffan för 2022 års version!

DSC 4887
Till och med en gammal film som Top Gun från 1986 ser skarp och färgrik ut på Sony-skärmen. (Foto: Audun Hage)
Läs också Specialeffekt-fest! Kan tidernas överlägset dyraste TV-serie verkligen leva upp till de enorma förväntningarna?
Läs också Streaming-premiär i dag! Tom Cruise bevisar ännu en gång varför han är planetens största garanti för actionfilm-succéer.

Begränsad ljusstyrka

Som väntat är det framförallt när det gäller ljusstyrka som Sony A80K kommer lite till korta jämfört med ett par av konkurrenterna. Vi uppmätte ljusstyrkan till drygt 600 nits i ett 10 %-fönster i HDR-läge, vilket faktiskt är pyttelite svagare än föregångaren – och märkbart svagare än till exempel konkurrenten LG OLED C2 som levererar ungefär 750 nits i samma testsekvens.

Den något lägre ljusstyrkan märks genom att HDR-effekter med hög kontrast, som solljus, lågor och explosioner, saknar lite glitter och glöd och att bilden kan verka lite platt jämfört med de allra, allra bästa. När vi tittar på testscener med djur och natur är det tydligt att toppmodellen A95K lyckas pressa fram ännu mer intensiva och nyanserade färger. Samma sak kan sägas om Samsung S95B, som också använder en toppmodern QD-OLED-panel.

Ljudkvalitet

På ljudsidan är A80K utrustad med Acoustic Surface Audio – Sonys ”osynliga” högtalarlösning. I stället för att sätta högtalarna undertill eller på sidorna har Sony placerat små ”vibratorer” bakom skärmen som skickar ut ljudet genom OLED-panelen. Det finns även en separat bashögtalare på baksidan.

Sony-systemet har en rad fördelar, främst genom att ljudet verkar komma rakt ut ur bilden och är väl synkroniserat med handlingen på skärmen. Dessutom återges dialogen både fylligt och tydligt. Ljudet är klart bättre än genomsnittet.

När vi jämför med toppmodellen A95K kan vi dock höra att A80K är lite tunn. Storebrodern är utrustad med ett starkare och mer heltäckande ljudsystem, som ger ännu starkare och tydligare tal, plus mer tryck i ljudeffekterna. Skillnaden är klart hörbar.

Dessutom finns det förstås konkurrenter där ute som har betydligt potentare högtalare. Det är lockande att nämna Philips OLED936 (som snart kommer att ersättas av OLED937), som har en B&W-högtalare monterad i sockeln. Men en sådan lösning tar naturligtvis mer plats och är svårare att uppgradera. Sony-skärmens dolda högtalare gör det enkelt att lägga till en soundbar längre fram. Väljer du någon av Sonys egna soundbar-modeller så går det också att kombinera dem och få ett starkare och bättre lokaliserat ljud.

Slutsats

A80K är en av Sonys billigare OLED-modeller modellåret 2022. Den har väldigt mycket gemensamt med fjolårsmodellen A80J och upplevs mest av allt som en lättare ”ansiktslyftning” snarare än en helt ny modell. A80K har en strålande bildkvalitet, piggt inbyggt ljud och ett välfungerande användargränssnitt med massor av appar. Det är framför allt när det gäller ljusstyrkan som vi tycker att A80K kommer lite till korta mot de allra bästa. En av huvudkonkurrenterna är LG OLED C2, som har fått en rejäl uppgradering av både bilden och ljudet i år, förutom att ha ett konkurrenskraftig pris. Med det sagt är inte skillnaden dramatiskt stor, och Sony A80K är fortfarande en mycket bra TV. Om du letar efter en diskret OLED-TV med Google och snyggt inbyggt ljud är Sony A80K ett mycket bra köp!

Karakter
Sony A80K (XR-55A80K)
Premium

Ljud & Bild tycker

Sony A80K har en knivskarp bild med superstark kontrast. Google-gränssnittet är enkelt att använda och TV:n levererar bra ljud från de inbyggda högtalarna. Ett utmärkt OLED-köp! Sony-skärmen saknar lite ljusstyrka jämfört med de allra häftigaste toppmodellerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Lyxig OLED-TV från Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV!

Prisvärd MiniLED-TV

Samsung möter LG i OLED-duell

Ljud & Bild
Rulla till toppen