TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Sony lanserar ny och billigare soundbar

Den nya HT-A3000 lovar bland annat 360-graders surroundljud och flera uppgraderingsmöjligheter.

forfatter
Publicerad 2022-08-30 - 16:00

Sony är inte närvarande på IFA-mässan i år som de brukat vara, men passar ändå på att avslöja några av höstens produktnyheter: specifikt HT-A3000 soundbar!

Nykomlingen blir en ny instegsmodell i Sonys produktportfölj, som lägger sig under den tidigare lanserade HT-A5000 och toppmodellen HT-A7000 som vi tidigare testat. Och det är tydligen inte lite som Sony har klämt in i den kompakta krabaten.

HT A3000 VSE S Force PRO Large
Sony HT-A3000. (Foto: Sony)

Sony HT-A3000: 3.1 kanaler, Dolby Atmos och DTS:X

HT-A3000 använder en 3.1-konfiguration med separata högtalare för den främre vänstra/högra och centerkanalen. Soundbar-högtalaren är också utrustad med dubbla baselement, som ska ge användbar djupbas utan att behöva ansluta en separat subwoofer (men det finns som uppgraderingsalternativ). Sony säger också att den stöder moderna ljudformat som Dolby Atmos och DTS:X.

HT-A3000 har inga egna högtalarenheter för höjdkanalerna, utan använder i stället några ljudmässiga trick för att simulera dem – som bland annat Sonos gör på sin Beam gen 2.

HT A3000 size mm Large
Sony HT-A3000 är 95 cm bred, 6,4 cm hög och 12 cm djup, med en liten teckenruta placerad på framsidan. (Foto: Sony)

Utbyggbar till full surround

För den som inte vill nöja sig med de tre kanalerna i soundbaren erbjuder Sony också några uppgraderingsmöjligheter. HT-A3000 kan nämligen utökas med extra bakhögtalare. Specifikt SA-RS5 eller SA-RS3S. Då kan du också dra nytta av Sonys egen ljudbehandling – så kallad 360 Spatial Sound Mapping.

Detta är en teknik vi har positiv erfarenhet av på de dyrare HT-A9-högtalarna som vi tidigare har testat: Med hjälp av inbyggda mikrofoner kan soundbar-högtalaren mäta sig till de bakre högtalarnas relativa position och skapar sedan så kallade ”fantomhögtalare” som utökar det upplevda surround-ljudlandskapet. Antalet fantomhögtalare beror sedan på vilken bakre högtalare du väljer. Då återstår det bara att testa hur bra det fungerar med en liten soundbar som HT-A3000!

HT A3000 wireless speakers option Large
Om så önskas kan Sony HT-A3000 utökas med ytterligare bakre högtalare och subwoofer. (Foto: Sony)

Möjlighet till extra bas

Sony HT-A3000 kan också uppgraderas med en av Sonys trådlösa aktiva subwoofers. Du kan till exempel lägga till den kompakta SA-SW3 (6,5″-baselement/200W) eller den större SA-SW5 (7″-baselement + passivt slavelement/300W).

Fungerar extra bra med vissa Sony-TV-apparater

Sony har också en finess som är speciellt anpassad till Sonys egna Bravia XR TV-modeller. Med hjälp av Acoustic Center Sync-funktionen kan du använda TV:ns inbyggda högtalare i kombination med soundbaren och därmed förstärka ljudet från centerkanalen. Erfarenheten visar att detta kommer att ge tydligare återgivning av dialog, och bättre koppling mellan det man hör och ser på skärmen. Det återstår att höra hur bra det fungerar med HT-A3000.

Pris och tillgänglighet

Sony HT-A3000 kommer att finnas tillgänglig från oktober 2022 och kommer att ha ett rekommenderat pris på 8 500 kronor. Samtidigt meddelar Sony att dess efterlängtade storebror, HT-A5000, med en mer omfattande 5.1.2-kanalkonfiguration, också kommer att finnas tillgänglig i oktober. Då till ett pris av 11 000 kronor.

Läs också Hur bra är Sonys bästa soundbar? Sonys nya soundbar-flaggskepp HT-A7000 är fullproppat med finesser som ska ge ett fulländat surroundljud. Men det kostar!
Sony HT-A7000 cover
Läs också Nya Sonos Beam: Vilket stort ljud! Sonos Beam var redan den bästa kompakta soundbar-högtalaren. Senaste generationen är ännu bättre, med Dolby Atmos.
Sonos Beam Gen2 GeirNordby
Läs också Första testet av QD-OLED Sonys nya toppmodell A95K är en av de första TV-apparaterna som har den nya QD-OLED-tekniken. Och en bildkvalitet vi knappt sett maken till!
Sony A95K lizard
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

LB+ Månad

kr 119,00

KÖP

LB+ Vecka

kr 59,00

KÖP
Du kan avsluta prenumerationen när som helst. Prenumerationen löper ut perioden som du har betalat för. Köp- och prenumerationsvillkor gäller.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna en kommentar

You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range

Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today

Raidho har förbättrat sin finaste högtalare En av de läckraste high-end högtalarna vi känner till har fått en arvtagare.
lbpluss
HomePod är den nya stereon Den större HomePod-högtalaren är verkligen engagerande att lyssna på – och den lyssnar på dig. En är bra, två är bättre!
Större trådlös JBL-högtalare. Komplett stereoanläggning på liten plats
Musikalisk hyllning till Italiens fiolmakare Sonus faber förnyar Homage-serien
Ny HomePod kommer till Sverige Apples större högtalare återlanseras i en ny och smartare version.
Följ Ljud & Bild