Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

IFA 2023: Höstens TV-nyheter från Samsung

Visade bland annat en 83" OLED-TV, flera MicroLED-skärmar, en Musse Pigg-TV (!) och flera nya 98"-modeller.

Skrivet av / 2023-09-02 - 10:19
IFA 2023: Höstens TV-nyheter från Samsung

Som vanligt visar Samsung ett brett utbud av TV-skärmar på IFA-mässan. Vi fick bland annat se ett större sortiment av MicroLED-TV, som nu rullas ut i ett bredare utbud av skärmstorlekar – 76, 89 och 101 tum, utöver de 110 tum som levereras idag. Priserna är inte klara än, men med tanke på att 110″-modellen kostar en och en halv miljon(!) så blir det dyra TV-skärmar för de med tjocka plånböcker. Vi får hoppas att denna exotiska teknik så småningom kommer ner i pris, för bildkvaliteten är verkligen extrem!

Samsung rullar ut MicroLED-TV i flera skärmstorlekar, inklusive denna 76-tummare. (Foto: Audun Hage)

Nya 98-tummare: Neo QLED QN990C (8K) och QN90A (4K)

Samsung visade även upp 98QN990C, som är en 98″ MiniLED LCD-skärm med 8K-upplösning. Vi har skrivit om den förut, och nu gör den sin debut i Europa. Samsung visade dessutom en 98-tummare med 4K-upplösning, QN90A som också får MiniLED-bakgrundsbelysning. Dessa blir något dyrare än 98Q80C som vi redan har testat. Det är i nuläget osäkert när/om dessa kommer till Norden, men med tanke på hur populär denna stora skärmstorlek har blivit skulle det inte förvåna oss.

Knut-Eirik Rørnes från Samsung Nordic med 98″ QN990C. (Foto: Audun Hage)
Läs också Kolla in den galna Samsung-skärmen 98-tummarna kommer på löpande band, nu med 8K-upplösning och en hisnande prislapp...

Disney-version av The Frame

Här fick vi även en glimt av den nya ”Disney100”-versionen av Samsung The Frame som tillkännagavs förra veckan. Den kommer med bland annat ett exklusivt fotogalleri, inramning med Disneys logotyp, och en ”Mickey Mouse”-inspirerad solcellsdriven fjärrkontroll.

20230831_121744-scaled Disney100-frame-scaled Mickey-Mouse-remote-scaled
<
>
Samsung The Frame Disney100 Edition. (Foto: Audun Hage)
Läs också Samsung släpper Disney-utgåva av The Frame Med en Disney-signerad ram, 100 unika konstverk och en "Musse Pigg-inspirerad" fjärrkontroll.

83″ OLED TV

En annan TV som fick mycket uppmärksamhet är denna 83-tums OLED-TV, TQ83S90C. Den största modellen i S90C-serien hittills är storebror till 77″, 65″ och 55″ S90C som vi testat tidigare. Men eftersom Samsung Display inte producerar QD-OLED-paneler i denna storlek använder den en 83″ WOLED-panel från LG Display.

Det är något kontroversiellt inom TV-branschen att de två sydkoreanska producenterna – som fortfarande är starka konkurrenter – har börjat samarbeta kring panelleveranserna. Med det sagt är det inte ovanligt att TV-tillverkare köper LCD- och OLED-paneler från olika fabriker.

Hur som helst: Samsung TQ83S90C har en snygg och slimmad design, och har i övrigt mycket gemensamt med de mindre modellerna i S90C-serien, bland annat en Neural Quantum Processor 4K videoprocessor, Dolby Atmos-kompatibilitet, HDMI 2.1-kontakter med tillhörande funktioner (eARC, ALLM , VRR, 4K/120) och – icke att förglömma – Samsungs Tizen-operativsystem, med stöd för spelstreamingtjänster som Xbox Cloud Gaming. Som vanligt för Samsung TV-apparater finns det inget stöd för Dolby Vision HDR, men formatet HDR10+ (som sakta men säkert blir mer utbrett) stöds.

Samsung 83″ S90C har redan lanserats i USA, och på IFA meddelades att den även kommer till Europa. Men det är i nuläget obekräftat om den också kommer till Norden.

Samsung TQ83S90C är en 83″ OLED-TV. (Foto: Audun Hage)

The Freestyle 2nd Gen

En ny version av den bärbara projektorn The Freestyle – 2nd Gen – lanserades också för Europa. Miniprojektorn kan projicera bilder ”var som helst” och på svåra ytor, men ändå uppnå en geometriskt korrekt bild. Den nya generationen kommer även med en ”Smart blending”-funktion där du kan ansluta två projektorer för att skapa en ännu större bild (upp till 160 tum). Denna finess kommer att rullas ut till både 1:a och 2:a generationen av projektorn under året.

Läs också Ta med dig bilden vart som helst! Samsung The Freestyle är en praktisk projektor när du behöver snabb och enkel videounderhållning i stort format – men den har sina begränsningar.
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mer sofistikerad konst till The Frame

Här är höstens nya TV-modeller från Philips

Ny Playstation-app för Android TV

Thomson på IFA: Visar genomskinlig OLED

Storskärm med gaming mode

Stora, starka och blixtsnabba TV-apparater från Hisense

Rulla till toppen