Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

98″ QN990C: Samsung lanserar 98-tums 8K-TV

98-tummarna kommer på löpande band, nu med 8K-upplösning och en hisnande prislapp...

Av / 2023-08-07 - 18:01
98″ QN990C: Samsung lanserar 98-tums 8K-TV

Marknaden för gigantiska TV-skärmar växer för närvarande, och Samsung är en av de tillverkare som har hoppat på trenden. De har redan lanserat en 98″ 4K-TV i Q80C-serien, som kommer att släppas i butikerna nu i sommar. Men det slutar inte där!

Samsung har nämligen ytterligare en 98-tums koloss på gång. Den här gången är det en ny Neo QLED-flaggskeppsmodell med 8K-upplösning (7680 x 4320).

Toppmodellen för 2023 bär namnet Samsung 98QN990C och är i första hand avsedd för den koreanska marknaden. Det framgår av ett pressmeddelande från Samsung Korea.

Samsung 98QN990C lanserad i Sydkorea (Foto: Samsung Newsroom Korea).
Läs också Nu kan du köpa Samsungs massiva 98-tummare Samsung 98" QLED Q80C är en gigantisk QLED-TV på 98 tum. Nu finns den äntligen i lager i Sverige.

Samsung 98″ QN990C: Kolossal och knivskarp bild med kraftfullt ljud

Med fyra gånger så många pixlar som en 4K-TV ger den nya Samsung-skärmen en knivskarp bildupplevelse. Enligt vår erfarenhet är det just när bilden blåses upp till sådana kolossala skärmstorlekar som den höga upplösningen verkligen är meningsfull.

Såvitt Ljud & Bild känner till kommer själva LCD-panelen från TCL CSOT. Det kan tyckas märkligt att Samsung skulle köpa paneler från sin kinesiska TV-konkurrent, men CSOT är en av få fabriker i världen som tillverkar paneler av den här storleken. De två tillverkarna har ett samarbete på panelfronten, där TCL även levererar paneler till 4K-modellen Q80C. Samsung ansvarar naturligtvis för design, bildbehandling, ljud och övrig elektronik.

Den 98 tum stora skärmen har en rakbladstunn ”Infinite Slim Design” med metallinramning och använder en kraftfull videoprocessor (Neo Quantum Processor 8K) för att skala upp olika typer av videoinnehåll till 8K-upplösning. Den kan dessutom stoltsera med en 6.4.4-kanals 120 Watt Dolby Atmos-högtalaruppsättning.

Vi fick en glimt av den knivskarpa skärmen på CES-mässan i Las Vegas i januari, och nu ser det ut som att Samsung har satt den i produktion (Foto: Audun Hage)

Pris och tillgänglighet

Samsung 98″ QN990C lanseras inledningsvis i Korea och kostar 49,9 miljoner koreanska won. Detta motsvarar cirka 35 000 euro eller nästan 390 000 kronor. Som jämförelse kostar Samsungs 4K 98-tummare i Q80C-serien 79 990 kronor. Du får alltså betala rejält för de extra pixlarna.

Samsung-skärmen har ännu inte bekräftats officiellt för våra breddgrader, men vi skulle inte bli förvånade om den dyker upp i Europa och Norden så småningom. I så fall kommer vi förmodligen att få en närmare titt på den under IFA-mässan i Berlin, som äger rum i månadsskiftet augusti/september.

Läs också Ny 98-tummare från TCL - ännu billigare än tidigare Storbilds-galenskapen tar inte slut: En ny och billigare 98-tums modell förväntas snart finnas på hyllorna.
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Loewes OLED-TV-apparater är nu "Made in Germany"

Enorm 3D-skärm från LG

Här är Samsungs nya TV-modeller 2024: Fulla av AI-funktioner

TCL:s 163-tums X11H demonstrerad i Kina

Nu vet vi priserna på årets nya OLED-TV från LG

Här är Sonys nya TV-modeller för 2024

TCL C855 går upp till 98 tum

Här är TCL 115X955 MAX

Nu kan du titta på OLED-TV på flygresan

Mer Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Jätte-TV redo för Sverige

Se vad vi hittade hos LG i Tyskland

Ljud & Bild
Rulla till toppen