Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

98″ QNED89T: Nu kommer LG också med 98-tummare

Om denna jätteskärm kommer till Norden är däremot fortfarande osäkert.

Av / 2024-03-19 - 14:11
98″ QNED89T: Nu kommer LG också med 98-tummare

Vi har sett många stora TV-skärmar på sistone, men detta måste vara den största hittills från LG.

Under en presentation i Frankfurt förra veckan fick vi en närmare titt på LG:s helt nya TV-modeller för 2024, inklusive den nya flaggskeppsmodellen OLED G4, som du kan läsa mer om här. Men bredvid dessa, undangömda i ett hörn, fick vi också syn på denna koloss: Den 98 tum stora LG 98QNED89T.

LG 98QNED89T. (Foto: Audun Hage)
Läs också Smygtitt på LG:s nya OLED-modeller i Frankfurt LG:s nya toppmodeller kommer snart att landa i Norden: särskilt en funktion ser mycket lovande ut.

LG 98QNED89T: En av de största TV-apparaterna från LG någonsin

Enligt vår bedömning är detta den allra första 98-tums LCD-TV från LG som är avsedd för hemmabruk. Den använder en 98″ VA 120Hz LCD-panel med direkt LED-bakgrundsbelysning och lokal dimning. TV:n levereras med det senaste WebOS 24 användargränssnittet. LG-skärmen har också hela fyra HDMI 2.1-kompatibla ingångar, samt spelfunktioner som FreeSync VRR och LG:s kontrollmeny Game Optimiser.

En annan intressant funktion på en stor skärm som denna är Multi View, vilket innebär att du kan köra split-screen med två olika videokällor. Vi har dock inte bekräftat om den har stöd för Dolby Vision som vi hittar på många andra LG-modeller.

LCD-panelen som används är VA (Vertically Aligned) och inte IPS (In Plane Switching) som LG:s egna LCD-paneler normalt är. En vild gissning är att själva panelen kan ha kommit från kinesiska TCL CSOT, som också levererar paneler till bland annat Sony och Samsungs 98-tumsmodeller.

Videoprocessorn är den nya α8 AI, som delar flera egenskaper med de dyrare α11- och α9-processorerna från OLED-modellerna. Bland annat kan den identifiera och analysera det innehåll du tittar på och automatiskt välja de mest optimala videoinställningarna. Det ska bli spännande att se hur LG:s AI-teknik fungerar på en jätte-TV som denna.

Läs också Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV! De som har tillräckligt med plats och pengar för detta monster till TV kan se fram emot extraordinära filmupplevelser! Men i kulissen lurar en kinesisk konkurrent.

LG 98QNED89T: Pris och tillgänglighet

Kommer vi att få se den då? Det är den stora frågan. Enligt Erik Svalberg från LG Nordic finns det inga omedelbara planer på att ta 98-tumsversionen av QNED89-serien till Norden – endast de mindre skärmstorlekarna upp till 86 tum. Han öppnar dock för möjligheten att vissa återförsäljare kan välja att ta in skärmen på egen hand genom parallellimport.

Under tiden kan du läsa mer om 98″ QNED89T på LG:s amerikanska webbplats. I USA är det nu möjligt att förbeställa TV:n till ett pris av 6999 USD eller drygt 73 000 kronor.

Läs också Nu i butik: TCL X955-serien Får vi fresta med en ny 98-tummare i high-end-klassen?
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

TCL C855 går upp till 98 tum

Här är TCL 115X955 MAX

Nu kan du titta på OLED-TV på flygresan

Mer Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Jätte-TV redo för Sverige

Se vad vi hittade hos LG i Tyskland

Smygtitt på LG:s nya OLED-modeller i Frankfurt

163 tum, någon större?

Nu i butik: TCL X955-serien

Smygtitt på Samsungs 2024 TV-modeller

LG: Våra OLED-TV-apparater är de bästa för film

Lanserar TV med 10 års garanti

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen