Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Samsung planerar 83-tums OLED – med panel från LG

Samsungs första 83-tums OLED-TV kan komma redan i september, om vi ska tro de koreanska medierna.

Av / 2023-06-12 - 18:06
Samsung planerar 83-tums OLED – med panel från LG

TV-konkurrenterna Samsung och LG har inte haft för vana att samarbeta särskilt nära, men det kommer att förändras i år. Samsungs TV-sortiment har länge dominerats av QLED och LCD, men nu håller de på att ställa om produktionen till att omfatta en större andel OLED-TV-apparater, där panelerna kommer från just LG. De första modellerna kan komma ut på marknaden i år, rapporterar bland annat Business Korea.

Mer OLED-TV från Samsung

Samsung Electronics har redan nått framgång med sin egen QD-OLED-teknik som introducerades på S95B-modellen förra året och som i år kommer att finnas tillgänglig i toppmodellerna S90C och S95C.

Dessa paneler är dock relativt dyra att tillverka, och produktionskapaciteten hos systerföretaget Samsung Display tillåter endast ett begränsat antal paneler och skärmstorlekar varje år.

För att skala upp produktionen behövs fler paneler, och det är precis där LG kommer in. Genom att samarbeta med LG kan Samsung öka sina marknadsandelar i OLED-segmentet, som länge har dominerats av LG och Sony.

Läs också Fortfarande en av de bästa? LG:s mest populära OLED-TV är tillbaka i en ny och förbättrad version. Men priset har gått upp!
Läs också Knivskarp OLED-TV från Sony Läcker bildkvalitet och Sonys pigga ljudsystem gör att A80L ger härliga TV-upplevelser.

Kommer köpa OLED-paneler från LG Display

Redan i maj blev det känt att Samsung kommer att ingå ett avtal om att köpa miljontals W-OLED-paneler från LG Display. Resultatet av samarbetet förväntades inte bära frukt förrän nästa år, men nu rapporterar Business Korea att de första modellerna kan komma ut på marknaden redan i år.

Samsung har enligt uppgift registrerat en OLED-TV med namnet KQ-83SC90A hos National Radio Research Institute i Sydkorea. Detta är standardförfarande innan en TV kan tillverkas och säljas i hemlandet.

SC90-serien finns redan i 55, 65″ och 77″ med QD-OLED-teknik, och nu kan de alltså få sällskap av en 83-tummare med W-OLED-teknik. Enligt Business Korea kan den nya modellen lanseras redan i september i år.

Samsung Electronics har inte kommenterat några konkreta planer för Europa ännu, men om ryktena visar sig vara sanna kan vi få se Samsungs 83-tums OLED redan i höst på IFA-mässan i Berlin. Tiden får utvisa!

Läs också Ny fullträff från Samsung En av Samsungs allra bästa TV-apparater är tillbaka i en ny 2023-version: QN95C är en imponerande syn från alla vinklar, men Samsung har också gjort några intressanta förändringar.
Läs också Har du precis köpt en ny Samsung TV? Läs inte det här ... En lavin av nya Neo QLED 8K-, 4K- och OLED-modeller. Den största skärmen blir hela 98 tum!
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Loewes OLED-TV-apparater är nu "Made in Germany"

Enorm 3D-skärm från LG

Här är Samsungs nya TV-modeller 2024: Fulla av AI-funktioner

TCL:s 163-tums X11H demonstrerad i Kina

Nu vet vi priserna på årets nya OLED-TV från LG

Här är Sonys nya TV-modeller för 2024

TCL C855 går upp till 98 tum

Här är TCL 115X955 MAX

Nu kan du titta på OLED-TV på flygresan

Mer Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Jätte-TV redo för Sverige

Se vad vi hittade hos LG i Tyskland

Ljud & Bild
Rulla till toppen