Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 07Delta

Nyhet

CES 2023: Samsung avslöjar årets nya TV-modeller

Samsung visar upp både Neo QLED, Micro LED och OLED-TV-apparater i Las Vegas, inklusive en ny 77-tummare!

Skrivet av / 2023-01-04 - 16:51
CES 2023: Samsung avslöjar årets nya TV-modeller

Under ett separat ”First Look”-evenemang i Las Vegas på tisdagskvällen visade Samsung upp ett brett sortiment av nya TV-modeller, bestående av både Neo QLED, MICRO LED och OLED-skärmar. Ljud & Bild var närvarande vid evenemanget, som ägde rum innan CES-mässan öppnar officiellt på torsdag.

År 2023 tänjer vi på gränserna för innovation för att erbjuda konsumenterna både förstklassig bildkvalitet, men också en enhetsupplevelse som kan skräddarsys efter olika behov och hem. Med avancerad teknik och nya intuitiva funktioner blir underhållningen mer tillgänglig och njutbar varje dag, säger Knut-Eirik Rørnes, produktspecialist inom TV och ljud på Samsung Norge.

Mer Neo QLED

Samsungs nya generation av Neo QLED 8K- och 4K-modeller (LCD med miniLED-bakbelysning) syftar till att ge konsumenterna fler valmöjligheter inom TV. Neo QLED-bildkvaliteten drivs av Samsungs avancerade Neural Quantum-processor, Mini LED-bakbelysning, 14-bitars processning och AI-uppskalning.

Årets modeller bygger på den generation vi känner från förra året, med några viktiga innovationer. Samsung betonar bland annat sin nya Auto HDR Remastering-algoritm. Den använder AI-teknik för att analysera och skala upp vanligt SDR-innehåll (Standard Dynamic Range) till HDR.

2023-modellerna får också brett stöd för olika smart-standarder. Förutom Samsungs egna Smartthings stöds Zigbee, Thread och Matter, med inbyggda smart-moduler i TV-skärmen. Detta möjliggör enklare kontroll av olika IoT-enheter för det smarta hemmet.

MICRO LED i fler skärmstorlekar – även mindre

Samsungs exotiska MICRO LED-TV i lyxklassen har tidigare varit förbehållen de stora skärmstorlekarna, men i år visar man ett mycket bredare utbud än tidigare. Samsungs MICRO LED-sortiment kommer att erbjudas i 50, 63, 76, 89, 101, 114 och 140 tum under 2023. Priset per tum är förmodligen relativt högt, men det visar åtminstone hur skalbar denna avancerade skärmteknik är.

Tack vare den modulära uppbyggnaden är inte MICRO LED knuten till en specifik skärmstorlek eller format och kan därför anpassas till användarnas önskade konfiguration. Skärmarna har en matt yta och är helt ramlösa. Det beror bara på hur stor budget du har, eftersom dessa skärmar sannolikt inte blir särskilt billiga!

Större utbud av OLED-modeller

QD-OLED fick sitt stora genombrott förra året, därmed är det som förväntat att OLED-sortimentet från Samsung utökas med fler modellserier och skärmstorlekar i år. Nu kommer nämligen 77-tummaren som många har väntat på! Båda de nya modellserierna (tros heta S90C och S95B) kommer att finnas i 77″ förutom 65″ och 55″.

De nya modellerna är baserade på QD-OLED-teknik som vi känner till från förra årets S95B-modell, även om Samsung fortfarande insisterar på att kalla dem ”OLED med Quantum Dot”. Konstigt nog.

Huvudskillnaden mellan S90C och S95C är att S95-modellen nu levereras med en separat One Connect-anslutningsbox. Det innebär också att själva skärmen kan göras betydligt tunnare, eftersom mycket av elektroniken har flyttats till lådan. S95C har ett fascinerande slankt format!

OLED-skärmarna stöder uppdateringsfrekvenser upp till 144Hz och har alla Samsungs smarta funktioner, inklusive Samsung Gaming Hub. De har också fått AMDs FreeSync Premium Pro-certifiering för en jämnare spelupplevelse.

Samsung Gaming Hub: Samlar olika spelströmningstjänster

De nya Samsung-TV-apparaterna ger också bred tillgång till olika speltjänster. Den så kallade Gaming Hub-strömningstjänsten erbjuder innehåll från leverantörer som Xbox, NVIDIA GeForce Now, Amazon Luna och Utomik. Med dessa kan du spela direkt via TV-skärmen utan att behöva en konsol eller PC, och prestandan förbättras ständigt.

Samsung Gaming Hub finns också på Samsungs smarta bildskärmar och spelmonitorer – inklusive Odyssey-serien.

Finputsning av The Frame

Den populära Frame-modellen finputsas också i år, både kosmetiskt och funktionellt: du kan nu välja en metallram som extra tillbehör till The Frame. En ny och förbättrad Samsung Art Store ska göra det enklare att handla både konst och tillbehör via tv-skärmen.

Samsung-First-Look-2023-2-1 Samsung-First-Look-2023-3-1
<
>
2023-modellen har fortfarande en supermatt skärmyta och har nu fler valmöjligheter för ramarna, inklusive en i metall. (Foto: Audun Hage)

Pris och tillgänglighet

De nya TV-modellerna från Samsung kommer att lanseras i butik från våren/sommaren 2023. Modellerna som visas här i USA kan skilja sig något från de modeller vi kommer att se i Europa och Norden.

 

CES 2023: Ännu bättre OLED TV-apparater från LG

Lovar oöverträffad bildkvalitet och banbrytande användarvänlighet med C3, G3 och Z3.

Läs mer
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CES 2024: LG vinner hela 33 innovationspriser

Hisense höjer ribban med ny flaggskepps-TV

Ny 98" Samsung-TV redo för Sverige

TIME: LG:s trådlösa OLED kan förändra våra liv

Avancerad nanoteknik som förbättrade TV-bilden får Nobelpris

Nu är den här

Från pytteliten till kolossal: TCL MQLED80

Snart i butik: Hisense 100" U7KQ

Kan en trådlös OLED-TV vara värd så här mycket pengar?

Mer sofistikerad konst till The Frame

Här är höstens nya TV-modeller från Philips

Ny Playstation-app för Android TV

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen