Full speed på Netflix igen

Efter att ha kört med sänkt strömningshastighet sedan i mars är Netflix redo att ge full gas igen.

I takt med att viruset kommer under bättre kontroll och länderna öppnar igen kan Netflix släppa bromsen. Den amerikanska strömningstjänsten har varit tvungen att köra med reducerad bithastighet ett tag, men nu finns det en del som tyder på att bildkvaliteten är tillbaka där den var innan coronaviruset drabbade oss. Det rapporterar Forbes.

Extrem datatrafik

En dominerande strömningstjänst som Netflix är naturligtvis extra populär i dessa coronatider. Allt jobb hemifrån och alla permitteringar och karantäner har lett till en våldsam ökning av antalet tittare för strömningsjätten, och därmed en också en enorm ökning av datatrafiken. Videotjänster som Netflix och YouTube var redan innan corona några av nätets största dataförbrukare och myndigheterna var oroliga för att internet skulle överbelastas av den extra aktiviteten.

Allt kulminerade i mitten av mars när EU-kommissionären Thierry Breton ringde Netflix-chefen Reed Hastings och bad honom ”stänga kranarna”, eller rättare sagt: sänka överföringshastigheten. Allt för att garantera en stabil och säker internetåtkomst för alla. Netflix uppfyllde EU:s önskemål och meddelade att de skulle sänka överföringshastigheten (bitrate) med 25 %. Andra aktörer spelare som YouTube följde efter och sänkte standardupplösningen från HD till SD (men med möjligheten att åsidosätta detta manuellt).

Lägre bithastighet = lägre bildkvalitet

Netflix har en effektiv komprimering som ständigt anpassar sig efter den tillgängliga hastigheten. Därför har de fortfarande kunnat strömma i 4K HDR-kvalitet med kompatibla TV-apparater, fast med större komprimering.

Nu verkar det som om internet är ”friskförklarat” – vi på redaktionen har kontrollerat Netflix-appen i en 4K-TV från Samsung och kan bekräfta att hastigheten nu är upp till 15,25 Mbit/s, vilket i praktiken är den högsta kvaliteten vi har varit vana vid. Så nu går det att titta på Netflix-filmer som Extraction i maximal bildkvalitet!

Läs också: Kungen av Netflix

MER ACTION: Extraction streamas nu i 4K HDR-kvalitet med 15,25 Mbit/s. (Foto: Audun Hage, Ljud & Bild)

Så här kollar du överföringshastigheten:

 • Öppna Netflix-appen på din TV.
 • Leta efter en knapp som är märkt med bokstaven ”i” (Info) på fjärrkontrollen (kan också ligga bakom en genvägsknapp)
 • Sedan visas status för upplösning, bitrate i övre vänstra hörnet.

Obs! Kom ihåg att överföringshastigheten och bildkvaliteten kan variera beroende på vilken TV, internetleverantör och abonnemangsform du har.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Alla vill ha hårda paket, vi också. Så vi har skrivit den häftigaste önskelistan vi kunnat komma på.
  Stereon i Jimi Hendrix sovrum i London låter nu precis som den gjorde när han lyssnade på den.
  Så här har de aldrig gjort förut, åtminstone inte på det här sättet.
  Slutet för Europas största fotomässa.
  Parlamentet vill skapa bättre hållbarhet genom att främja återvinning och reparation och genom att bekämpa metoder som förkortar enheternas livslängd.
  AKM:s DAC-fabrik nedbrunnen, vilket lamslår tillverkarna i månader. Så reagerar hi-fi-branschen.
  Duon bakom The Rain får förnyat förtroende.
  Risken att bli lurad är större än chansen att göra ett klipp.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  De bästa TV-apparaterna till PS5 och Xbox Series X

  Riktpris: kr Spelarnas TV-favorit

  Samsung Q80T (QE55Q80T)

  Riktpris: 15000 kr Smidig och bra!

  Sony XH9005 (KD-55XH9005)

  Riktpris: 13000 kr Nära de bästa

  LG NANO99 vs Sony ZH8

  Riktpris: kr Knivskarp 8K-duell
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.