Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Full speed på Netflix igen

Efter att ha kört med sänkt strömningshastighet sedan i mars är Netflix redo att ge full gas igen.

I takt med att viruset kommer under bättre kontroll och länderna öppnar igen kan Netflix släppa bromsen. Den amerikanska strömningstjänsten har varit tvungen att köra med reducerad bithastighet ett tag, men nu finns det en del som tyder på att bildkvaliteten är tillbaka där den var innan coronaviruset drabbade oss. Det rapporterar Forbes.

Extrem datatrafik

En dominerande strömningstjänst som Netflix är naturligtvis extra populär i dessa coronatider. Allt jobb hemifrån och alla permitteringar och karantäner har lett till en våldsam ökning av antalet tittare för strömningsjätten, och därmed en också en enorm ökning av datatrafiken. Videotjänster som Netflix och YouTube var redan innan corona några av nätets största dataförbrukare och myndigheterna var oroliga för att internet skulle överbelastas av den extra aktiviteten.

Allt kulminerade i mitten av mars när EU-kommissionären Thierry Breton ringde Netflix-chefen Reed Hastings och bad honom ”stänga kranarna”, eller rättare sagt: sänka överföringshastigheten. Allt för att garantera en stabil och säker internetåtkomst för alla. Netflix uppfyllde EU:s önskemål och meddelade att de skulle sänka överföringshastigheten (bitrate) med 25 %. Andra aktörer spelare som YouTube följde efter och sänkte standardupplösningen från HD till SD (men med möjligheten att åsidosätta detta manuellt).

Lägre bithastighet = lägre bildkvalitet

Netflix har en effektiv komprimering som ständigt anpassar sig efter den tillgängliga hastigheten. Därför har de fortfarande kunnat strömma i 4K HDR-kvalitet med kompatibla TV-apparater, fast med större komprimering.

Nu verkar det som om internet är ”friskförklarat” – vi på redaktionen har kontrollerat Netflix-appen i en 4K-TV från Samsung och kan bekräfta att hastigheten nu är upp till 15,25 Mbit/s, vilket i praktiken är den högsta kvaliteten vi har varit vana vid. Så nu går det att titta på Netflix-filmer som Extraction i maximal bildkvalitet!

Annons

Läs också: Kungen av Netflix

MER ACTION: Extraction streamas nu i 4K HDR-kvalitet med 15,25 Mbit/s. (Foto: Audun Hage, Ljud & Bild)

Så här kollar du överföringshastigheten:

  • Öppna Netflix-appen på din TV.
  • Leta efter en knapp som är märkt med bokstaven ”i” (Info) på fjärrkontrollen (kan också ligga bakom en genvägsknapp)
  • Sedan visas status för upplösning, bitrate i övre vänstra hörnet.

Obs! Kom ihåg att överföringshastigheten och bildkvaliteten kan variera beroende på vilken TV, internetleverantör och abonnemangsform du har.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.