TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Samsung HW-Q960A

Nu går det att köpa Samsungs nya toppmodell HW-Q960A med Atmos-surround. Är den en värdig efterträdare till HW-Q950T?

forfatter
Publicerad 2021-08-10 - 06:44

Samsung har lyckats fint med sina soundbar-högtalare den senaste tiden. Med god hjälp av ljudguruerna i Kalifornien (Samsung Audio Lab) har de kläckt ur sig ett antal välljudande modeller som har satt standarden i prisklassen. Vi utsåg bland annat toppmodellen HW-Q950T till Årets bästa i highend-klassen 2020. Nu riktas strålkastarljuset mot efterträdaren HW-Q960A. Den lanserades på CES -mässan i januari och är nu äntligen klar för den nordiska marknaden.

Samsung HW-Q960A

Den nya toppmodellen har beteckningen HW-Q960A (HW-Q950A på den amerikanska marknaden). Den stöder både Dolby Atmos och DTS:X och har ännu fler högtalarkanaler, faktiskt så många som 11.1.4, mot 9.1.4 i föregångaren.

Förutom sidokanaler på själva soundbar-högtalaren sitter det extra sidokanaler i bakhögtalarna. I teorin ska det ge en ännu större och mer omslutande surroundljudbild. Hur bra det fungerar i praktiken återstår att testa!

Den nya högtalaren påstås fungera extra bra tillsammans med Samsungs egna TV-apparater. Om man har en modell av nyare årgång kan man utnyttja finesser som Q Symphony (en funktion som använder TV:ns egna högtalare tillsammans med HW-Q960A) och Spacefit Sound, som är en form av aktiv rumskorrektion. Q960A har också en aktiv, trådlös subwoofer med 8-tums baselement.

 

Samsung-HW-Q950A-11.4.1-Channel-Soundbar-Rear-Speakers-989x660 samsung-sound-bar-2-989x666 Samsung-HW-Q950A-11.4.1-Channel-Soundbar-989x660 Samsung-HW-Q950A-vs-HW-Q950T-Soundbar-989x443
<
>
Foto: Samsung

Pris och tillgänglighet

Samsung HW-Q960A går redan köpa och kostar 15 000 kronor. Det finns också en modell som heter HW-Q910A, som ska vara i stort sett identisk med storebror men som saknar bakhögtalare och alltså får klara sig med färre högtalarkanaler (7.1.2 -konfiguration). Den kostar 12 000 kronor.

Läs också Besök hos Samsung Sound Lab i California När man ska köpa en soundbar eller högtalare i den billigare änden är förväntningarna på ljudkvalitet sällan särskilt höga. Men varför nöja sig med något mindre när det går att pressa ut mer ur tekniken och få full valuta för pengarna?

 

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Stranger Things får rumsligt ljud Den fjärde säsongen av Stranger Things kommer strax att låta ännu bättre.
Referensljud direkt i väggen Vägghögtalarna från IW150-serien ska vara speciellt utformade för Dolby Atmos.
Nu får du Google TV på alla skärmar Google Chromecast ger TV:n nytt liv och nu har den fått både fjärrkontroll, Google TV – och 4K. Men ett problem också.
Chromecast med Google TV kommer (äntligen) till Sverige Från och med i dag kan Googles nya Chromecast förbeställas i Sverige. Den har bland annat fjärrkontroll och Google TV. 21 juni finns den i butik.
Farväl, Onkyo! Kommentar: Ett av de stora gamla träden i hi-fi-skogen har fallit. Utan ett ljud.
Kolla in Sonys nya 4K-projektorer Erbjuder bland annat laserljus till ett helt nytt pris!
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend