Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Samsung HW-Q960A

Nu går det att köpa Samsungs nya toppmodell HW-Q960A med Atmos-surround. Är den en värdig efterträdare till HW-Q950T?

Samsung har lyckats fint med sina soundbar-högtalare den senaste tiden. Med god hjälp av ljudguruerna i Kalifornien (Samsung Audio Lab) har de kläckt ur sig ett antal välljudande modeller som har satt standarden i prisklassen. Vi utsåg bland annat toppmodellen HW-Q950T till Årets bästa i highend-klassen 2020. Nu riktas strålkastarljuset mot efterträdaren HW-Q960A. Den lanserades på CES -mässan i januari och är nu äntligen klar för den nordiska marknaden.

Samsung HW-Q960A

Den nya toppmodellen har beteckningen HW-Q960A (HW-Q950A på den amerikanska marknaden). Den stöder både Dolby Atmos och DTS:X och har ännu fler högtalarkanaler, faktiskt så många som 11.1.4, mot 9.1.4 i föregångaren.

Förutom sidokanaler på själva soundbar-högtalaren sitter det extra sidokanaler i bakhögtalarna. I teorin ska det ge en ännu större och mer omslutande surroundljudbild. Hur bra det fungerar i praktiken återstår att testa!

Den nya högtalaren påstås fungera extra bra tillsammans med Samsungs egna TV-apparater. Om man har en modell av nyare årgång kan man utnyttja finesser som Q Symphony (en funktion som använder TV:ns egna högtalare tillsammans med HW-Q960A) och Spacefit Sound, som är en form av aktiv rumskorrektion. Q960A har också en aktiv, trådlös subwoofer med 8-tums baselement.

 

Annons
Samsung-HW-Q950A-11.4.1-Channel-Soundbar-Rear-Speakers-989x660 samsung-sound-bar-2-989x666 Samsung-HW-Q950A-11.4.1-Channel-Soundbar-989x660 Samsung-HW-Q950A-vs-HW-Q950T-Soundbar-989x443
<
>
Foto: Samsung

Pris och tillgänglighet

Samsung HW-Q960A går redan köpa och kostar 15 000 kronor. Det finns också en modell som heter HW-Q910A, som ska vara i stort sett identisk med storebror men som saknar bakhögtalare och alltså får klara sig med färre högtalarkanaler (7.1.2 -konfiguration). Den kostar 12 000 kronor.

Besök hos Samsung Sound Lab i California När man ska köpa en soundbar eller högtalare i den billigare änden är förväntningarna på ljudkvalitet sällan särskilt höga. Men varför nöja sig med något mindre när det går att pressa ut mer ur tekniken och få full valuta för pengarna?

 

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.