Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Samsung HW-Q960A

Nu går det att köpa Samsungs nya toppmodell HW-Q960A med Atmos-surround. Är den en värdig efterträdare till HW-Q950T?

Av / 2021-08-10 - 06:44
Samsung HW-Q960A

Samsung har lyckats fint med sina soundbar-högtalare den senaste tiden. Med god hjälp av ljudguruerna i Kalifornien (Samsung Audio Lab) har de kläckt ur sig ett antal välljudande modeller som har satt standarden i prisklassen. Vi utsåg bland annat toppmodellen HW-Q950T till Årets bästa i highend-klassen 2020. Nu riktas strålkastarljuset mot efterträdaren HW-Q960A. Den lanserades på CES -mässan i januari och är nu äntligen klar för den nordiska marknaden.

Samsung HW-Q960A

Den nya toppmodellen har beteckningen HW-Q960A (HW-Q950A på den amerikanska marknaden). Den stöder både Dolby Atmos och DTS:X och har ännu fler högtalarkanaler, faktiskt så många som 11.1.4, mot 9.1.4 i föregångaren.

Förutom sidokanaler på själva soundbar-högtalaren sitter det extra sidokanaler i bakhögtalarna. I teorin ska det ge en ännu större och mer omslutande surroundljudbild. Hur bra det fungerar i praktiken återstår att testa!

Den nya högtalaren påstås fungera extra bra tillsammans med Samsungs egna TV-apparater. Om man har en modell av nyare årgång kan man utnyttja finesser som Q Symphony (en funktion som använder TV:ns egna högtalare tillsammans med HW-Q960A) och Spacefit Sound, som är en form av aktiv rumskorrektion. Q960A har också en aktiv, trådlös subwoofer med 8-tums baselement.

 

Samsung-HW-Q950A-11.4.1-Channel-Soundbar-Rear-Speakers-989x660 samsung-sound-bar-2-989x666 Samsung-HW-Q950A-11.4.1-Channel-Soundbar-989x660 Samsung-HW-Q950A-vs-HW-Q950T-Soundbar-989x443
<
>
Foto: Samsung

Pris och tillgänglighet

Samsung HW-Q960A går redan köpa och kostar 15 000 kronor. Det finns också en modell som heter HW-Q910A, som ska vara i stort sett identisk med storebror men som saknar bakhögtalare och alltså får klara sig med färre högtalarkanaler (7.1.2 -konfiguration). Den kostar 12 000 kronor.

Läs också Besök hos Samsung Sound Lab i California När man ska köpa en soundbar eller högtalare i den billigare änden är förväntningarna på ljudkvalitet sällan särskilt höga. Men varför nöja sig med något mindre när det går att pressa ut mer ur tekniken och få full valuta för pengarna?

 

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Här är årets nya hemmabioprodukter från Sony

Den här kan inte köpas här hemma

Mer prisvärd hemmabio från Pioneer

Hemmabio-råskinn inne för test

Nu är den äntligen här

Råare surroundförstärkare från Denon

"Alla" älskar Dolby

Nytt ljudformat vill krossa Dolby Atmos

Kolla in den pyttelilla 4K-projektorn

Vill göra 3D-ljud tillgängligt för "alla"

Sonos konkurrerar med Apple och Sony?

Dolby Atmos - utan Atmos-högtalare

Rulla till toppen