Besök hos Samsung Sound Lab i California

När man ska köpa en soundbar eller högtalare i den billigare änden är förväntningarna på ljudkvalitet sällan särskilt höga. Men varför nöja sig med något mindre när det går att pressa ut mer ur tekniken och få full valuta för pengarna?
Annons
Annons
forfatter

Samsung är välkända för sina TV-apparater som säljer så det ryker över hela världen. Men i takt med att skärmarna har blivit tunnare har ljudet blivit sämre. Ett sätt att fixa detta på är att utrusta TV:n med en soundbar som förbättrar ljudet och ger upplevelser som matchar den skarpa och färgstarka bilden. Sådana finns i många prisklasser och kvaliteter och av erfarenhet vet vi att man oftast får precis vad man betalar för. Den uppfattningen ska Samsung försöka ändra på och bevisa att man genom att finjustera och optimera även kan få ljudprodukter i mellanprisklassen att låta fantastiskt. För sådant behöver man ett avancerat ljudlaboratorium där kompetenta personer kan mäta och anpassa produkterna tills de låter optimalt. Ett sådant har Samsung naturligtvis, och det ligger i soliga Kalifornien. Ljud & Bild tog en tripp till USA för att ta en titt och träffa gänget bakom.

(Foto: MH)

 

Samsung Sound Lab

Samsung Sound Lab ligger i staden Valencia ungefär 45 minuter med bil norr om filmstaden Los Angeles. Laboratoriet är inrymt i ett relativt neutralt industriområde och har 23 anställda som jobbar under chefen Allan Devantier. Samtliga har en bakgrund inom highend-ljud, flera av dem är före detta anställda i Harman-koncernen som Samsung köpte i slutet av 2016. Det är med andra ord synnerligen kompetent folk som sitter och nördar sig i labbet. Även om laboratoriet inte verkar särskilt stort så finns det ändå plats för tre lyssningsrum och två ljuddöda rum, Anechoic Chamber. De senare är särskilt viktiga eftersom det är där alla nya produkter testas och avancerade mätningar utförs.

Samsungs specialbyggda rum för TV-mätningar. Det första i sitt slag i hela världen.

 

Annons

Ett ljuddött rum är i all sin enkelhet ett fullständigt ljudisolerat rum som är klätt med ljudabsorberande skummaterial. Det innebär att det dels inte kan tränga in något ljud utifrån och dels att ljud som skapas på insidan inte har någon möjlighet att studsa runt eftersom de absorberas så fort de når väggar, golv eller tak. Tack vare detta går det att göra extremt noggranna mätningar helt utan förvrängning. När det inte spelas någon signal eller pratas inuti rummet är den knäpptyst. Det är en mycket speciell känsla och de flesta har svårt att stå ut i ett ljuddött rum längre stunder. Hörseln anpassar sig snabbt till den döda miljön och man hör snart sina egna hjärtslag och andningen. Det är inte särskilt behagligt, men för mätning av ljudutrustningen är det helt eminent.

Så här ser ett ljuddött rum ut.

 

Ett klassiskt ljuddött rum med ljudabsorberande material på alla ytor passar dock illa för att testa några av Samsungs mest sålda produkter – TV-apparater och soundbar-högtalare – eftersom de optimalt ska monteras på en vägg för att prestera sitt bästa. För att lösa detta problem har Samsung fått skapa ett helt unikt rum: Hemi-Anechoic Chamber, med ljudabsorberande material på alla ytor utom en. På så sätt kan TV:n och högtalaren ändå väggmonteras och måla upp en realistisk ljudbild.

Avancerat lyssningsrum

När ingenjörerna har trimmat och finputsat ljudprofilerna är det naturligtvis dags att låta livs levande människor lyssna på produkterna. Eftersom vi inte har något minne när det gäller ljud kan det vara ganska svårt att jämföra nästan identiska produkter – speciellt när det handlar om stora produkter som TV-apparater och soundbar-högtalare. Vi kan inte beskriva exakt hur något låter, bara lägga märke till relativa skillnader. Dessutom påverkas vi av yttre faktorer och har i allmänhet olika preferenser för vad vi uppfattar som bra ljud.

Annons
Väggen snurrar så att det är enkelt att testa flera produkter på en gång.

 

Detta har Samsung en intressant och ganska så genial lösning på. I ett specialdesignat rum finns sex stolar. Framför stolarna hänger ett svart skynke. Vi får inte kunna se vilka produkter vi lyssnar på. Bakom skynket sitter en speciell vägg som kan rotera. Detta gör det möjligt att montera upp till tre olika produkter samtidigt: A, B och C. Vi lyssnar på dem en i taget och skriver ner våra kommentarer på en surfplatta. Väggen roterar x antal gånger och spelar sedan en ny produkt. Ordningen är slumpmässig så att vi alltid tvingas förhålla oss till vad vi hör och inte vad vi minns att vi hört. Det är en intressant upplevelse. Eftersom vi alla uppfattar ljud olika läggs alla resultat ihop och presenteras som ett genomsnitt. Allmänt samförstånd råder.

Efter varje lyssningstest antecknas intrycken på en surfplatta.

 

Samsung HW-N710

Vårt besök avslutades med en nyhet. Senaste tillskottet till sortimentet från Samsung Sound Lab är soundbar-högtalaren HW-N710. En unik egenskap är att den inte har någon tillhörande subwoofer som tar hand om de lägsta tonerna. I stället kommer de också från de inbyggda högtalarna, tack vare specialanpassad ljudkorrigering som minimerar förvrängning. Vi fick naturligtvis en möjlighet att lyssna på den nya modellen och kunde mycket riktigt konstatera att det fanns gott om bas i den nya soundbaren. HW-N710 kommer till butikerna i slutet av juni.

Annons
<
>
(Foto: Tillverkare)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Mikael Hansen


Senaste artiklar:

Annons
Annons

Läs också

Ska du ha hifi i studentrummet eller ett par fina högtalare på skrivbordet så kommer du långt för lite pengar med de här.
Focal har överträffat vad vi trodde var möjligt från slutna hörlurar i den här prisklassen.
JBL Live Pro+ är kompletta, med aktiv brusreducering. Och även om de är medelmåttiga direkt ur kartongen så räddas de av en sagolik EQ i appen. Alltså kan ljudet ändå bli klassledande!
Trådlösa hörlurar med aktiv brusreducering brukar kosta mer än de här.
Det trådlösa headsetet med ANC är gjort för Xbox, men kan användas med andra plattformar också – och med musik.
BlueParrott M300-XT har upp till 15 timmars samtalstid och reducerar oväsen från omgivningen med 80 procent.
Beoplay HX tar upp kampen i premiumklassen mot Sony, Bose och andra.
Sound Blaster JAM V2 – billiga trådlösa hörlurar som funkar bra på hemmakontoret.
475 kilometers räckvidd och ”kantig” komfort med plats för sju personer.
Sony FE 14mm F1.8 GM.
Känner du någon som gillar Lego-Mario? Nu får figuren sällskap av brorsan Luigi.
Samsungs nya tv-tjänst erbjuder direktsända tv-kanaler gratis.
Fitbit lanserar nu Luxe, ett snyggt och bekvämt aktivitetsarmband framtaget för att hjälpa dig ta så bra hand om din hälsa och ditt välbefinnande som möjligt.
Norska serien Welcome to Utmark: briljant svart komedi eller bara konstig?
Inget fastfasbatteri, men ändå en viktig modell.
Fujifilm XF 18mm F1.4 R LM WR.
Tack vare den största uppdateringen av Google Earth på många år är det nu möjligt att se miljontals satellitbilder från bl.a. NASA och Timelapse. Det visar årtionden av markanta förändringar i världen.
I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Där andra fuskar fram en 4K-bild från en HD-panel har Sony-projektorerna riktiga 4K-paneler. Nu kommer två viktiga modeller med den nya X1-processorn för högkvalitativ bildbehandling.
Den ser mycket större ut än den är, nya 4309 Studio Monitor.